Odstavení, zakrslích králíků...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Martinex951

4.6.2016 17:11
Martinex951

XXX.XXX.42.4

Dobrý den, chtěl bych se zeptat kdy se mohou odstavit zakrslí králíci od samice. Předem děkuji za odpovědi...

4.6.2016 17:47
chovatelpodluzi

XXX.XXX.51.47

Stejně jako jacíkoliv jiní. Už jsem odstavoval v měsíci, zvládli to, nebylo to ideální. Jinak odstavuji v rozmezí 6-9 týden. To tak, že odeberu z kotce chovnou samici a mládata zde nechám ještě cirka měsíc pohromadě. Stres ze ztráty matky a mléka nezvyšuji ještě změnou prostředí. Až se naučí žrát bez přístupu k mléku, zhruba ve 3 měsících králíky rozhodím po jednom až dvou do kotců dle pohlaví. U zakrslíků to dělám stejně, s tím rozdílem, že chceli někdo na mazlíka zvíře co nejmladší, nejdříve to je v 8mi týdnech a to jde holt ušák rovnou od mámy do nového.

Martinex951

4.6.2016 18:45
Martinex951

XXX.XXX.42.4

chovatelpodluzi napsal(a):
Stejně jako jacíkoliv jiní. Už jsem odstavoval v měsíci, zvládli to, nebylo to ideální. Jinak odstavuji v rozmezí 6-9 týden. To tak, že odeberu z kotce chovnou samici a mládata zde nechám ještě cirka měsíc pohromadě. Stres ze ztráty matky a mléka nezvyšuji ještě změnou prostředí. Až se naučí žrát bez přístupu k mléku, zhruba ve 3 měsících králíky rozhodím po jednom až dvou do kotců dle pohlaví. U zakrslíků to dělám stejně, s tím rozdílem, že chceli někdo na mazlíka zvíře co nejmladší, nejdříve to je v 8mi týdnech a to jde holt ušák rovnou od mámy do nového.

A šlo by mám mladé 1 měsíc, už sami jí neviděl jsem je od matky už pít. Pijí s napáječky a jí seno granule atd. A chtěl bych už je prodat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.6.2016 19:37
Uživatel s deaktivovaným účtem

Martinex951 napsal(a):
A šlo by mám mladé 1 měsíc, už sami jí neviděl jsem je od matky už pít. Pijí s napáječky a jí seno granule atd. A chtěl bych už je prodat.

Ne, tak to by nešlo.

chápu, že vy množitelé zakrslíků rádi prodáváte měsíční králíčata, protože jsou extra mini a super roztomilá, ale například pokud má někdo biochov jatečných králíků, minimální doba odstavu je 42 dní. Opravdu chcete dodržovat jen nějaké minimální standardy?

4.6.2016 20:42
rapotacka11

XXX.XXX.32.4

Ne.
Chce prachy.
Prachy!
Prachy!

4.6.2016 21:03
chovatelpodluzi

XXX.XXX.51.47

Martinex951 napsal(a):

Že ste neviděl neznamená, že nepije. Králice kojí většinou 1x denně v době kdy je okolo klid. Rozhodně se vám nebude ukazovat jak kojí. Myslím, že jsem vám výše jasně uvedl že odstav sice byl tak brzy možný, ale negativně se podepsal pod zdraví mláďat a i když byl proveden mláďata nezměnila prostředí. Byla jim odsunuta matka. Mládě a změna prostředí = minimálně 8 týdnů.

6.6.2016 01:21
awake

XXX.XXX.115.255

Chovám zakrslíky a odstavuji je nejdříve v rozmezí 8 - 10 týdnů (prodávám je nejdříve v 9ti týdnech ale nejčastěji ještě déle). Je pravda že díky tomu někteří zájemci odpadnou (nechtějí "tak starého" králíka ) ale to mi nevadí. Zdraví mláďat je mi přednější. Jednou mi zemřela samice když bylo mladým cca.4 - 5 týdnů a mladé jsem si nechala doma cca. do 12ti týdnů. Byli oproti jiným mláďataům menší a nechtěla jsem riskovat úhyn u nového majitele.
Jinak mě samičky kojí i v době odstavu ve 12 ti týdnech. Několikrát jsem je načapala.

U měsíc starých mláďat bych se bála po odstavu a prodeji kokcidiozy a úhynu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík