Kralikaren technicka rada pre zenu :)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Martina155

5.6.2016 13:56
Martina155

XXX.XXX.227.163

Ahojte. Postavila som si jeden velky kotec pre samicu s mladymi. Podlahu mam z drevennych dosiek, na ktorej bude slamena podstielka. Len mi nepasovali dosky, a tam kde su pribite o konstrukciu, mam male medzeri cca 2 cm. Nechcem aby sa tam hromadil trus medzi tym drevom. Co tam mozem pouzit? Nejaky tmel alebo nieco? Poradte prosim :).

Chovatel Lada

5.6.2016 14:17
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Já mám na podlaze PVC - lino...

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.6.2016 18:47

Martino, pokud necháte holé desky tak je králíci brzy promočí a budou silně zapáchat.Nepomůže ani dezinfekce s odstraňovačem zápachu.Bylo by vhodné na desky něco dát a tím je chránit.

Martina155

5.6.2016 21:29
Martina155

XXX.XXX.68.4

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Martino, pokud necháte holé desky tak je králíci brzy promočí a budou silně zapáchat.Nepomůže ani dezinfekce s odstraňovačem zápachu.Bylo by vhodné na desky něco dát a tím je chránit.

No, práve lino som nechcela dávat... :/.

Chovatel Lada

5.6.2016 21:42
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Když né lino, tak tam dejte plovoucí podlahu, parkety, ipu a nebo udělejte gletovaný beton...někdo má i plech na podlaze...

5.6.2016 21:48
Ferjo

XXX.XXX.92.42

Proč né lino mě se osvědčilo už spoustu let, nikde nezatéka a je čisto čas od času vystříkam i vodou akorát je třeba zabezpečit okraje lina jinak se hned do něj pustí.

5.6.2016 22:37
hogwild

XXX.XXX.37.14

Dobré jsou desky Cetris, prodávají stavebniny.

6.6.2016 08:07

Martina155 napsal(a):
No, práve lino som nechcela dávat... :/.

Lino by jste si musela sehnat staré komunistické.Jen ne tak tvrdé jako jsem si sehnala já smajlík.To je až tak tvrdé že nepomáhá ani nahřívání horkovzdušnou pistolí.Tak ho dnes odvezu do sběrného dvora.Ono totiž nejde ani rozřezat.
Novodobé by Vám asi králíci brzo načali.Taky jsem to vyzkoušela.Okraje jsem zabezpečila proti okusu, ale nepomohlo to.No nějaký čas určitě vydrží.
Když necháte jen desky tak ne že je promočí ale začnou Vám je okusovat..Ty Cetris desky by nebylo marné vyzkoušet.Asi tam bude již jiná cenová relace, ale za pokus by to stálo.
Až zase dojde na výměnu podlah tak je zkusím dát.

6.6.2016 08:14

Martino, zkuste si vybrat tady.Je tu hodně rad, třeba se vám bude něco hodit.:

https://www.ifauna.cz/kralici/nemodforum/r/detail/1822106/podlaha#a3116065.

Chovatel Lada

6.6.2016 08:48
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Lino se musí pokládat za tepla, stačí lino dát na sluníčko a dá se s ním pracovat, řezat se musí ostrým nožem a rovný řez provádět pomocí šablony / rovného prkna /...

Lina a PVC

http://drevostavitel.cz/clanek/lina-a-pvc.

6.6.2016 11:29
bronda

XXX.XXX.98.84

Já používám léta lino a není ani komunistické. Ze současných je třeba vybrat ta tužší - ne nějaká napěněná PVC. Okraje zalištovávám proti okusu. I tak jej, zvláště březí samice, při svém nekonečném přehrabování podestýlky, čas od času rozervou. To řeším zalepením Ipou (na horký roztavený povrch sypu písek, aby se spojil s Ipou a nezůstal na povrchu čistý asfalt. Vcelku tento systém funguje a ani v největších vedrech nejsou králíci umazaní od změklé Ipy. Není to zcela jistě nejlepší systém, nicméně je nenáročný a funkční. Časem plánuji poloroštovou podlahu, ale k tomu jsem se zatím nedostal. Pokud máte někde poblíž výrobu z plastů, daly by se vytvořit plastové krabice - Němci dost používají, ale kupované je to nákladnější, stejně tak jako plastové rošty.

6.6.2016 12:59
hokrví

XXX.XXX.105.226

Mám lino s filcem co jsem rušil v kuchyni, asi sedum let. Olištoval sem to lištou 4 x 2 cm, přední roh sem seřízl na cca 5 mm. navrtal sem si lištu na 4 vruty, do rohu natlačil pistolí silikon - větší množství, usadil lištu a fest přišrouboval, kde silikon vylezl sem zarovnal prstem. Takto mám 20 kotců a zatím mi to nikde neprokousali.

6.6.2016 17:07
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Nikdy jsme lino (ani nic podobného) na podlahy nedávali a nikdy nebyl problém, králíci mají podestlány hobliny a slámu, kydám podle potřeby a nikde nic nezapáchá (pokud se mi po vykydání zdá podlaha "mokrá", posypu ji Mistralem). Když dělám novou podlahu, před nastěhováním králíků prkna několikrát natírám olejem, pak do sebe netáhnou tolik vlhkosti. Důležité je zvolit optimální velikost kotce, pokud to bude "bednička" 70x70 cm a v tom samice s 8 mladými, pak to samozřejmě bude humus..

6.6.2016 19:19
rabbit

XXX.XXX.115.22

Jak píše Bronda, zátěžové lino vydrží opravdu hodně. Dá se tvarovat horkovzdušnou pistolí, pak stačí jen zalištovat. Kupoval jsem takto zbytky z prodejny a pořád fungují.

Martina155

6.6.2016 23:18
Martina155

XXX.XXX.7.109

Prosim Vás, čo je ten mistral? :).

Martina155

6.6.2016 23:19
Martina155

XXX.XXX.7.109

Ďakujem, ono, je mi ťažko už niečo rozmontovávať smajlík som rada že som to ako tak postavila... a to lino by som tam už sama nedala..musela by som vyburat polovicu kralikarne :-P akurat dnes som dokoncila strechu... uz len tie diery tam smajlík

Martina155

6.6.2016 23:25
Martina155

XXX.XXX.7.109

Chovatel Lada napsal(a):
Když né lino, tak tam dejte plovoucí podlahu, parkety, ipu a nebo udělejte gletovaný beton...někdo má i plech na podlaze...

A myslíte, tú podlahu nebudú obhrýzať? mám ešte nejaké zvyšky..to by som tam mohla domontovať.

7.6.2016 08:06
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Martina155 napsal(a):
Prosim Vás, čo je ten mistral? :).

Mistral je určen pro zlepšení hygieny v chovech zvířat. Obsahuje cíleně vybrané
jílové minerály s vysokými vysušujícími vlastnostmi a směs éterických olejů.
MISTRAL neobsahuje žádné chemikálie ani iritující látky (fosfor, měď, železo, zinek apod.), ani vápno či organické částice. Nedráždí, je zcela bezpečný k použití i za přítomnosti zvířat včetně mláďat. Je složen pouze z inertních přírodních materiálů a substancí.
Nejvíce se uplatňuje v chovech prasat, ale velkou oblibu má i u chovatelů ostatních druhů zvířat (skotu, ovcí, koz, drůbeže, králíků). Má skutečně mnohostranné využití.
- Redukuje produkci čpavku a snižuje zápach v chovech.
- Významně snižuje rozvoj patogenů v prostředí, čímž zvyšuje pohodu a zdraví zvířat.
- Uplatnění u porodů selat (obalení) - zrychluje přístup k mlezivu, zvyšuje získanou imunitu.
- Mistral funguje hojivě při různých poraněních (hojení pupečního pahýlu).
- U skotu se osvědčil jeho účinek na zdraví paznehtů, jako prevence mastitid.
- U ovcí např. může působit i jako podpůrný prostředek hojení dermatitidy mulců.
- V chovech drůbeže se uplatňuje při snižování vlhkosti podestýlky.
- U králíků má velký význam v udržení dobrého prostředí v kotci a to včetně hnízd. Vysušuje kaliště a zabraňuje rozvoji patogenních mikroorganismů. Nepostradatelný zejména v období odstavu. Podobně se používá i v chovech myší.
Tento produkt je možné používat rovněž v režimu BIO. Je na seznamu prostředků ECOCERT.
- Přírodní materiál - MISTRAL je složen pouze z přírodních materiálů s důrazem na jejich čistotu. Jíl, který je použitý je velmi přísně vybíraný druh montmorillonitu, bez cizích minerálních příměsí. Kromě jílů obsahuje MISTRAL i esenciální olej eukalyptu. Ten je „integrován“ ve struktuře jílu, takže si uchovává vysokou perzistenci a nepůsobí agresivně. Kromě zpříjemnění pracovního prostředí a nastolení čichové paměti zvířat i odpuzuje mouchy. Součástí MISTRAL jsou i mořské řasy.
- MISTRAL je z hlediska zdraví zvířat i obsluhy absolutně bezpečný. Manipulace s ním nevyžaduje žádná zvláštní opatření.
- Vysoká vysoušecí schopnost – na vlastnosti MISTRAL má zásadní vliv a přísný výběr suroviny a její opracování. Montmorillonit je velmi jemně mletý na unikátním koloidním mlýnu (kosmetika). Jeho jemná struktura je mezi podobnými produkty bezkonkurenční. Mikroskopické částice násobí kapilární schopnosti lamelové struktury jílu. Aktivně „vysávají“ kapalnou vlhkost a kontinuálně ji převádějí na plynné skupenství. Po vysušení se MISTRAL octne opět v původním stavu, s původní nasávací schopností!

Přidejte reakci

Přidat smajlík