Apatický králík - umírá?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pupčin

16.6.2016 11:41
Pupčin

XXX.XXX.54.33

Dobrý den, prosím vás o radu...koupila jsem v neděli králíka na dokrmení. Mělo by se jednat o kalifornského králíka. Staří asi dva měsíce. Králík se mi dnes nezdá, je zcela apatický, má přivřené oči a je vidět, že mu prostě není dobře. U řitního otvoru má lehce nalepené bobky, ale ty jsou pevné a jakoby normální. Jako krmení dostal suchý chleba, směs šrotů, seno, a 3 malé mrkve s natí. Nevíte, co by to mohlo být? Je nějaká pravděpodobnost, že se z toho dostane, nebo jej mám raději utratit, ať se netrápí? Děkuji...

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.6.2016 12:18

Pro Boha, to vám majitel neřekl jak se krmí dvouměsíční králík?Chleba a k tomu směs šrotů?Připočtěte si k tomu stres z převozu a odebrání od matky.No zítra bude mít pilku místo hřebu a konec.Toho těžko zachráníte, ale nemusím mít pravdu.Nechci Vás strašit.NIKDY bych nikomu nedala králíka v tak kritickém období.Dokonce jste ho koupila, to mi rozum nebere.Chtělo by to honem koupit Emanox a zkusit mu dávat do tlamičky.Zítra už bude pozdě.

16.6.2016 12:41

Pupčin napsal(a):
Dobrý den, prosím vás o radu...koupila jsem v neděli králíka na dokrmení. Mělo by se jednat o kalifornského králíka. Staří asi dva měsíce. Králík se mi dnes nezdá, je zcela apatický, má přivřené oči a je vidět, že mu prostě není dobře. U řitního otvoru má lehce nalepené bobky, ale ty jsou pevné a jakoby normální. Jako krmení dostal suchý chleba, směs šrotů, seno, a 3 malé mrkve s natí. Nevíte, co by to mohlo být? Je nějaká pravděpodobnost, že se z toho dostane, nebo jej mám raději utratit, ať se netrápí? Děkuji...

Ano, umírá.

umírá kvůli stresu ze změny prostředí spojeného s nevhodnou a pravděpodobně i náhle změněno krmnou dávkou v období života králíka, kdy je prostě na tyhle stresy velice citlivý.

Pupčin

16.6.2016 12:43
Pupčin

XXX.XXX.54.33

Děkuji za reakci. Abych řekla pravdu netušila jsem, že bych neměla kupovat již odstavené králíčky na dokrm...jsem začátečník a tak jsem, bohužel, naletěla. Králíčci jsou dva a druhý je zcela v pořádku. Čím je tedy vhodné mladé králíky krmit? Granulím jsem se chtěla vyhnout. Můžete mi, prosím, ještě vysvětlit, co znamená pojem pilka a hřeb? Děkuji.

16.6.2016 12:49
borax

XXX.XXX.91.21

Oves, ovesné vločky, později přidat granule.
Jo ten králík uhyne.
Skladbou stravy jste ho zabil ...šrot a chleba patří prasatům!

Pupčin

16.6.2016 13:05
Pupčin

XXX.XXX.54.33

Jaaj :( moc mě mrzí, že takhle kvůli mě dopadne :( no to je tak, když se člověk nechá zmanipulovat dobře mířenými radami starších členů rodiny..."dej jim šrot a chleba, my jsme tím králíky vždycky krmili..." aspoň mi z toho plyne ponaučení a dalšího králíka už tak neodrovnám.

16.6.2016 14:02

Ano dají se tak a taky krmí, ale králíkovi se vyvíjí zažívací ústrojí do 3 měsíců a to jsou mláďata nejcitlivější.Já taky starším dělám matení:brambory, kopřivy, šrot, ječmen, ale v žádném případě do 3 měsíců.No máte ponaučení.Uděláte dobře když si prostudujete něco o chovu a krmení králíků.Je toho na netu více než dost a potom teprve králíka domů.
Podívejte, každý z nás udělá chybu a žádný učený z nebe nespadl.Nyní jste se poučil.
Králík je velmi citlivé zvíře a náchylné na stres.Když budete chtít začít s králíkem, už nikdy nekupujte tak malého, Raději si připlaťte a kupte staršího.Pokud chcete jen na dokrmení tak staršího třech měsíců a choval ať vás poučí jak a čím krmil.Je to opravdu důležité.
Nechci Vám tu dělat kázání ani školení, je to vlastní zkušenost.

16.6.2016 14:07
rapotacka11

XXX.XXX.32.210

Co zvířat zbytečně zajde.

Vrhy králíčat, novorozená kůzlata - jehňata ponechaná nepřízni počasí
nebo agresivní jiné koze, kočky vypadlé z oken - s tvrzením, že pád
z pátého patra je ještě bezpečný.

U králíků ?
To nic nepotřebuje, to vyroste samo.
Hlavně aby to bylo rychle a levně.
Kam by jeden přišel, kupovat mladým ještě vločky ?

16.6.2016 14:15

Rapotačka:Nemůžete být na něho zlá, on za to fakt nemůže.Psal že krmil jak mu starší doma poradili.Vždyť on o králíkovi nic nevěděl a třeba mu bylo trapné se zeptat původního majitele.Na druhou stranu bych si vylila zlost na prodávajícím.Co má prodávat tak malé králíky?Přece on by měl vědět co králíčka čeká.
Zajímalo by mě, kolik si za takového prcka vzal.

16.6.2016 15:08
rapotacka11

XXX.XXX.32.210

16.6.2016 15:18
PavelV

XXX.XXX.186.252

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Rapotačka:Nemůžete být na něho zlá, on za to fakt nemůže.Psal že krmil jak mu starší doma poradili.Vždyť on o králíkovi nic nevěděl a třeba mu bylo trapné se zeptat původního majitele.Na druhou stranu bych si vylila zlost na prodávajícím.Co má prodávat tak malé králíky?Přece on by měl vědět co králíčka čeká.
Zajímalo by mě, kolik si za takového prcka vzal.

Na netu se velmi často nabízejí 2 měsíční, i 6 týdenní odstávčata. Takový chovatel by zasloužil pár facek.
A chtějí za ně 100 Kč.

16.6.2016 16:08

Na to není co říct.Možná by mohl dvouměsíční přežít na vločkách a nebo granulích pro mladé.V každém případě prodávat takové prcky je nezodpovědné.

16.6.2016 20:19
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak jestli tomu králíčkovi na fotce jsou dva měsíce...tak ten chovatel, co vám ho prodal, je nejen kr*tén, ale i totální ignorant, který ani neví, jak staré má králíky A nebo je to opravdu nějaká hodně "podražená" chudinka, protože takhle maličký dvouměsíční králík není normální..

16.6.2016 21:17
zitdanka

XXX.XXX.115.110

Dobrý večer, tak tomu králíkovi bych řekla 5 až 6 týdnú a to potřebuje hlavně králici a její mléko.

16.6.2016 21:30
petruk

XXX.XXX.52.146

Pupčin napsal(a):

Od začátku všechno špatně,
-koupila jste si mlaďonkého králíka kolem odstavu-stres.
-nezjistila čím byl krmen
-doma krmila naprosto nevhodnou skladbou krmení(chleba, šroty)

Proč si o tom něco nepřečtete, než si pořídíte nějaké zvíře.
Pokud chcete králíky na výkrm kupte si připuštěnou samici
nebo kusy alespoň 3,5-4 měs. staré od zkušeného chovatele,
který Vám k tomu i něco řekne.

Pokud králík ještě žije, dal bych mu jen seno, vodu, mačkaný oves
a asi ten Emanox jak tu radí výše.

Je to pro Vás ponaučení pro příště...

17.6.2016 01:12
horal

XXX.XXX.58.226

Tak nevím co si o téhle diskuzi myslet. Já běžně odstavuju králičata v šesti týdnech a v tu dobu jsou už naviklá na jádro. Používám směs granují ječmene a ovsu. Pokud prodávám králičata v tuto dobu upozorním nového majitele že je třeba krmit opatrně a pár dní jenom seno a oves anebo ještě lépe ovesné vločky a pak po týdnu pomalu přecházet na jiné krmení. Také nevím proč máte takovou panickou hrůzu z granulí s kokcidiostatiky. Právě v období odstavu jsou vinikající a mnohaletou zkšeností to mohu potvrdit. Nejsou vhodné pro používání po celou dobu výkrmu ale v době před a pár týdnů po odstavu lepší než je nutit pozříz drahý emanox.
Petruk správně napsal že ten začátek v krmení byl špatný. Pečivo zcela nevhodné. Králik cca ve dvou měsících líná a mění chrup a pří okusu tvrdého pčiva dochází k předčasnému vylomení zubů a poškození dásní a pak pár dní nepříjmá potravu. Šrotované obilí neni vhodné pro králiky, snad jenom v míchanici se strouhanou mrkví, brukví, řepou a podobně. Je daleko lepší předkládat celé a nebo mačkané jádro. No a v neposlední řadě mrkev. Klasická mrkev pro lidskou konzumaci také neni moc vhodné krmení králikům, obsahuje velké množství cukru oproti mrkvi krmné. Pokud neni pozdě dejte vašemu králikovi jenom seno a ovesné vločky a během dvou tří dnů se musí srovnat. V první řadě jste se měla zeptat chovatele čím krmí, pokud to nebylo ze zvierimexu. Pár dní na seně, vločkách a vodě z napaječky (né z mysky) a mělo by být vše O.K.

Pupčin

17.6.2016 07:34
Pupčin

XXX.XXX.54.33

Děkuji všem za reakce. Než jsem králíka pořídila načetla jsem informace, ale jak víte, na internetu je toho hodně a může si tam psát kdokoli cokoli ho napadne. A hodně informací se různí...Mou hlavní chybou bylo, že jsem vše řádně neprostudovala a pořídila, tak mladého králíka. Jak poznat věk králíka, to jsem si nezjistila a jsem důvěřivý člověk, to bohužel, stálo tohoto život (včera odpoledne zemřel). I když by asi zemřel tak, jako tak, protože zkušený chovatel by takové mládě nekoupil, jen další neználek, jako já. U dalšího králíka se to již nestane. Jestli seberu odvahu a zkusím to ještě jednou a pořádně. Pro doplnění informací jsem králíka zakoupila na chovatelských trzích v Přerově a stál 80 kč.

17.6.2016 08:23

V Přerově jsem se byla podívat před třemi lety.Nekoupila bych tam králíka fakt nikdy, pokud by to nebylo domluvené s chovatelem že mi ho přiveze.Viděla jsem ty chudáky.Jasně že se takový chovatel snaží prodat za každou cenu.Mu je to úplně jedno co se potom se zvířetem stane, hlavně že má pár korun doma.
Pravda, všichni nejsou nepoctivý ale jak to poznat?
To samé na výstavách, taky nemusíte koupit poctivě natetovaného králíka.Hlavně když ho někdo koupí.A zase, jak poznat poctivého chovatele?.Je to fakt těžké.
Bežte koupit králíka přímo domů k chovatelovi.Tam už je to trochu lepší když Vám dá na výběr.Pokud prodává určitý kus tak on ví proč ho prodává.Nehodí se mu do chovu, to je ta nejlepší varianta.Jinak důvodů může být několik.
Koupě králíků je vždy sázka do loterie.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík