Dobrý den, králičí genetiku neovládám, proto se zeptám tady. Jak je možné dostat do masného typu králíka tříslové zbarvení? Předpokládám, že přikřížením třísláka, ale do jakého zbarvení a jak postupovat v dalších dvou generacích? Nevymýšlím nové plemeno, jen se mi toto zbarvení líbí a králíky mám na maso střední a obří, což nechci měnit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

mozaik
napsal(a):
Dobrý den, králičí genetiku neovládám, proto se zeptám tady. Jak je možné dostat do masného typu králíka tříslové zbarvení? Předpokládám, že přikřížením třísláka, ale do jakého zbarvení a jak postupovat v dalších dvou generacích? Nevymýšlím nové plemeno, jen se mi toto zbarvení líbí a králíky mám na maso střední a obří, což nechci měnit.
Tříslový králík je vlastně "normál" králík v tom smyslu, že jeho genotyp odpovídá zbarvení jiných plemen (tříslový černý má stejné genetické založení jako králík černý a tak) jediný rozdíl je v alele G. To je vloha pro aguti zbarvení, řídí rozložení černého a červeného pigmentu. Králík může mít buď alelu G, ta je dominantní, jedná se o divokou verzi. Řídí střídání černého a červeného pigmentu na jednotlivých chlupech a vznik divokých znaků. Výsledkem je prostě divoké zbarvení.
Nebo má králík alelu g. Teda gg, protože se jedná o recesivní alelu. Takové zvíře má střídání barev vypnuté a je jednobarevné. Černé, modré a podobně.
No a mezi těmito alelami je g0, které vypne střídání barev na jednotlivém chlupu, ale zároveň posune pigment tak, že na těle máte tmavý pigment a vznikne vám tříslová kresba z červeného pigmentu. Plus k tomu máte nějaké vlohy pro ohnivost pro lepší efekt.
Takže když chcete tříslového králíka, potřebujete třísláka - jako zdroj alel g0, pak stejně zbarveného králíka (k tříslovému černému černého, k tříslovému modrému modrého), no a pak byste měl mít tříslové potomky, protože g0 přebije g. Při použití divočáků byste v F1 generaci měl jen divoké.
Vzniklí třísláci ale nebudou úplně dokonalí kvůli té vloze pro ohnivost, na to byste zas musel použít třeba českýho červenýho, a to už by bylo na dýl.