Králíci vylučují rosol

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Antonín š.

23.6.2016 16:19
Antonín š.

XXX.XXX.110.121

Dobrý den, prosím o radu.Mladí králíci přestali přijímat potravu a vylučují čirý rosol.Krmeni jsou senem, ječmenem a kvalitní krmnou směsí.Dnes ráno jeden z nich uhynul..Za případné rady předem děkuji.

23.6.2016 16:37
jardagin

XXX.XXX.167.9

Antonín š. napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu.Mladí králíci přestali přijímat potravu a vylučují čirý rosol.Krmeni jsou senem, ječmenem a kvalitní krmnou směsí.Dnes ráno jeden z nich uhynul..Za případné rady předem děkuji.

Mají enterokolitidu, žblunkavka. Nedají se zachranit. je to zpusobeno překrmovaním a špatně složenym krmením.

23.6.2016 16:39
jardagin

XXX.XXX.167.9

Je potřeba nasadit a to okamžitě dietu, to znamena seno voda. Sehnat emanox a podat lečivo na kokcidie., Jelikož s velikou pravděpodobnosti mají i kokcinu.

Antonín š.

23.6.2016 17:06
Antonín š.

XXX.XXX.110.121

Byl jsem i u veta, ten mi neporadil, jen injekce na kokc. Ale i pres to uhynul.. Uz se nam to stalo loni..Pitvou nic nezjisteno. smajlík Vubec neprijimaji potravu ani vodu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.6.2016 17:26

Nesprávné krmení, nedostatek vlákniny, hodně ječmene a granulí.Kupte si přípravek Ema Fauna.Zachránit se dají, pokud je začnete léčit včas.Podávat 2x -3x denně přímo do tlamičky, možno k tomu podávat i Emanox na kokci.Nedávat k tomu Acidomid.

Antonín š.

23.6.2016 17:33
Antonín š.

XXX.XXX.110.121

Diky moc za radu, urcite to zkusim.

23.6.2016 18:41

Antonín š. napsal(a):
Byl jsem i u veta, ten mi neporadil, jen injekce na kokc. Ale i pres to uhynul.. Uz se nam to stalo loni..Pitvou nic nezjisteno. smajlík Vubec neprijimaji potravu ani vodu.

To je choroba způsobená nesprávnou výživou - příliš mnoho škrobů, příliš málo vlákniny. nemá to konkrétního původce, jako že "může za to kokcidióza", jedná se o celkový rozvrat přirozené střevní mikroflóry.

zachraňovat se to moc nedá. co je nemocné doporučuju utratit, ulehčíte jim trápení.

23.6.2016 18:58
borax

XXX.XXX.9.82

Pravda.
Ideálne ukončit trápení. Další z příznaků...začnou vrzat zuby.
A to je vážně konec!
Stačí kolem odstavu neprekrmovat.
A hlavně namísto ječmene krmit oves.

Antonín š.

23.6.2016 19:39
Antonín š.

XXX.XXX.110.121

Vsem moc diky za rady.. Upravim krmeni a snad uz nas tohle nepotka.

23.6.2016 22:36
jardagin

XXX.XXX.167.9

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To je choroba způsobená nesprávnou výživou - příliš mnoho škrobů, příliš málo vlákniny. nemá to konkrétního původce, jako že "může za to kokcidióza", jedná se o celkový rozvrat přirozené střevní mikroflóry.

zachraňovat se to moc nedá. co je nemocné doporučuju utratit, ulehčíte jim trápení.

S tím s vami plně souhlasím. Ja taky nepsal že za to muže kokc. Ve většině případu se k tomu kokc. přida a někdy je to i naopak.

23.6.2016 22:48

jardagin napsal(a):
S tím s vami plně souhlasím. Ja taky nepsal že za to muže kokc. Ve většině případu se k tomu kokc. přida a někdy je to i naopak.

Ano, kokcidióza bývá často součástí, nebo koncem toho stavu, nebo jedním ze spouštěčů.

ale u králíků, kteří jen čumí, nežerou, a jde z nich rosol, už je to celkem jedno.

23.6.2016 22:51
jardagin

XXX.XXX.167.9

Ano, kokcidióza bývá často součástí, nebo koncem toho stavu, nebo jedním ze spouštěčů.

ale u králíků, kteří jen čumí, nežerou, a jde z nich rosol, už je to celkem jedno.

Přesně tak, tam už jedině topurko ušetřit ho trapení.

24.6.2016 10:39
bronda

XXX.XXX.98.84

Antonín š. napsal(a):
Vsem moc diky za rady.. Upravim krmeni a snad uz nas tohle nepotka.

Obecně se udává 30-50g na kg živé váhy na den a ještě lépe ne celou dávku najednou. Hodně chovatelů ale vůbec nemá odhad a sype co sežerou. Vyplatí se všímat si kvality trusu. Jak začnou bobky měknout, ihned ubrat jádra či granulí a nejlépe nechat den dva jen na seně a vodě. Pak se většinou těmto problémům vyhnete.

27.6.2016 00:00
Barnham

XXX.XXX.132.182

Taky sem mel ten samy problem. S chovem teprve zacinam, veterinarka mi doporucila rozdrtit cerne uhli ve vode a injekcni strikackou asi 1 ml do tlamy. Vecer jeste prijela a za 40 korun mi na sest dni dala do injekcni strikacky antibiotika. Druhy den byli oba dva kralici bez rosolu a zrali. Dnes uz maji skoro tri kila . Ale chybu jsem udelal ja, zacal jsem jim davat na ctyrech tydnech prilis mnoho granuli.

27.6.2016 09:42
jardagin

XXX.XXX.167.9

Pokud vychazí pruhledny gel je už defakto po něm a takove řeči že mu pomohlo uhlí je totalní kravina. Možna to pomohlo těm kteří to neměli v takove míře, tím padem ale neměli entero.

6.7.2016 10:40

Jelikož se zde vše svádí na špatné krmení citace z Chovatele 8/2015 MvDr Vavrouch takovýto dotaz.
Vznik popsaného onemocnění není podmíněn výživou.V tomto případě se zřejmě jedná o onemocnění způsobené nákazou epizootické králíčí enteropatie, dříve nesprávně označované jako enterokolitida.Ta je v našich chovech hodně rozšířená, aniž jsou si často toho chovetelé vědomi, a onemocnění a ztráty jí způsobené přisuzují jiným příčinám, třeba kokcidióze nebo dietním chybám.Nákaza se objevuje v našich podmínkách spíše až u starších mláďat kolem 3 měsíců věku, napadá však i mladší.Projevuje se nejprve nenápadným nechutenstvím, zastavením defekace, postupně skleslostí, zvětšováním břicha, většinou výtokem světlé, průsvitné a nažloutlé rosolovité hmoty z konečníku místo defekace formovaných bobků a u mladých zvířat rychlým uhynutím.Přitom nemusí být vždyky postižen celý vrh nebo ani každý vrh.Starší mláďata více než 4-5 měsíců a dospělá zvířata se po 8-9 dnech nechutenství uzdraví, pochopitelně v odpovídajícím výživovém stavu.
Příčinou onemocnění je virus, který se stále nedaří identifikovat.
Krmivo samo o sobě onemocnění nezpůsobí, příznivě ale na zažívací trakt působí dostatek hrubé vlákniny v krmné dávce.Tolik citace.
Tazatel krmí granule a seno a je mu doporučováno krmit mladé at libitum.

6.7.2016 14:15
bronda

XXX.XXX.98.84

Ve vašem příspěvku se píše:
"Příčinou onemocnění je virus"... ale nemůžeme zjistit jaký vlastně?
"Krmivo samo o sobě onemocnění nezpůsobí, příznivě ale na zažívací trakt působí dostatek hrubé vlákniny"... ale už nepíše, že její nedostatek a přebytek škrobů a bílkovin mládě zcela odrovnají. A když se rozhodí metabolismus, mají patogenní bakterie či viry volnou cestu.

Můj názor je, že správné krmení je naprostý základ, který mládě z velké části chrání před rozvinutím všudypřítomných nákaz ať již původu kokcidií nebo jiných. Za tím si stojím a moje osobní praxe mi dává za pravdu.

Nejsem ale odborník, jen chovatel. Pokud ale MUDr.Vavrouch doporučuje krmit mláďata ad-libitum granulemi (otázka je jakými - i seno lze zgranulovat)... pak by pro mne osobně jeho informace ztrácely na důvěryhodnosti, pokud by nebyly doloženy dalšími informacemi ohledně škrobů a bílkovin. Ale celé konstatování předchozího příspěvku může být jen vytrženo z kontextu a zavádět k nesprávným interpretacím toho, co autor vlastně chtěl sdělit.

6.7.2016 16:15

bronda napsal(a):
"Krmivo samo o sobě onemocnění nezpůsobí, příznivě ale na zažívací trakt působí dostatek hrubé vlákniny"... ale už nepíše, že její nedostatek a přebytek škrobů a bílkovin mládě zcela odrovnají. A když se rozhodí metabolismus, mají patogenní bakterie či viry volnou cestu.

Můj názor je, že správné krmení je naprostý základ, který mládě z velké části chrání před rozvinutím všudypřítomných nákaz ať již původu kokcidií nebo jiných. Za tím si stojím a moje osobní praxe mi dává za pravdu.

Nejsem ale odborník, jen chovatel. Pokud ale MUDr.Vavrouch doporučuje krmit mláďata ad-libitum granulemi (otázka je jakými - i seno lze zgranulovat)... pak by pro mne osobně jeho informace ztrácely na důvěryhodnosti, pokud by nebyly doloženy dalšími informacemi ohledně škrobů a bílkovin. Ale celé konstatování předchozího příspěvku může být jen vytrženo z kontextu a zavádět k nesprávným interpretacím toho, co autor vlastně chtěl sdělit.

Tazatel píše, že krmí Energys hobby s léčivem a seno.Jinak je doslova opsám celý odstavec tohoto se týkající.Doslova "Mláďata je naopak vhodné krmit granuleni a senem ad libitum, je však nutné dbát na to, aby granule nezůstaly dlouho v krmítkách a při pochopitelném zvlhčení se nekazily."Z kontextu nic vytrženo není.Můžete si to dohledat a příslušném chovateli.Napíšu vám, až to najdu, čislo chovatele kde je tomuto věnován celý velký článek.
Ano příčinou ERE je virus, to už bylo publikováno několikrát a dokázáno, ale zatím nebyl identifikován.Také se to nazývá výstavní nemoc, jelikož si ji nejčastěji přineseme z výstavy či s nově zakoupenými jedinci.

6.7.2016 20:15
jardagin

XXX.XXX.167.9

bronda napsal(a):

Souhlasím s vami.

6.7.2016 20:25
jardagin

XXX.XXX.167.9

Jelikož se zde vše svádí na špatné krmení citace z Chovatele 8/2015 MvDr Vavrouch takovýto dotaz.
Vznik popsaného onemocnění není podmíněn výživou.V tomto případě se zřejmě jedná o onemocnění způsobené nákazou epizootické králíčí enteropatie, dříve nesprávně označované jako enterokolitida.Ta je v našich chovech hodně rozšířená, aniž jsou si často toho chovetelé vědomi, a onemocnění a ztráty jí způsobené přisuzují jiným příčinám, třeba kokcidióze nebo dietním chybám.Nákaza se objevuje v našich podmínkách spíše až u starších mláďat kolem 3 měsíců věku, napadá však i mladší.Projevuje se nejprve nenápadným nechutenstvím, zastavením defekace, postupně skleslostí, zvětšováním břicha, většinou výtokem světlé, průsvitné a nažloutlé rosolovité hmoty z konečníku místo defekace formovaných bobků a u mladých zvířat rychlým uhynutím.Přitom nemusí být vždyky postižen celý vrh nebo ani každý vrh.Starší mláďata více než 4-5 měsíců a dospělá zvířata se po 8-9 dnech nechutenství uzdraví, pochopitelně v odpovídajícím výživovém stavu.
Příčinou onemocnění je virus, který se stále nedaří identifikovat.
Krmivo samo o sobě onemocnění nezpůsobí, příznivě ale na zažívací trakt působí dostatek hrubé vlákniny v krmné dávce.Tolik citace.
Tazatel krmí granule a seno a je mu doporučováno krmit mladé at libitum.

Vím, že citujete ale kdyby to byl vir tak na to přišli už davno. Za další protiřečí se to se studiemi ktere doporučuji davkovaní a nekrmení ad-libitum. Doporučeje to i specilalista přes kraliky firmi De haus p. Bartak. Pokud by to byl vir tak jaky, ja si myslím že už by se o tom psalo daleko více.

6.7.2016 22:42

jardagin napsal(a):
Vím, že citujete ale kdyby to byl vir tak na to přišli už davno. Za další protiřečí se to se studiemi ktere doporučuji davkovaní a nekrmení ad-libitum. Doporučeje to i specilalista přes kraliky firmi De haus p. Bartak. Pokud by to byl vir tak jaky, ja si myslím že už by se o tom psalo daleko více.

Přečtěte si Chovatel 7/2008, kde je popsáno jak ve Francii už před několika lety prokázali, že je to vir na králících SPF -specific pathogenic free, ale konkrétní vir zatím odhalen není.Nebudu to opisovat.V chovateli se o tom píše dost např. i covatel 2/2011, ale našla bych i další.

6.7.2016 22:48

Ano, trávicí problémy u králíků způsobují i viry zatím nepopsané. a k tomu ještě i rotaviry a snad i nějaké koronaviry. to se ví, dokonce je to i vidět, že v chovu může propuknout onemocnění mladých králíků po navrácení či zakoupení zvířete třeba z výstavy, a taky může pomoci přerušit plemenitbu na několik měsíců, takže v chovu nejsou žádní mladí vnímaví králíci a nemoc pomine.

ale to nic nemění na tom, že vnímavost mladého králíka ke střevním onemocněním je velmi, VELMI ovlivněna jeho výživou.

6.7.2016 23:32

Ano, trávicí problémy u králíků způsobují i viry zatím nepopsané. a k tomu ještě i rotaviry a snad i nějaké koronaviry. to se ví, dokonce je to i vidět, že v chovu může propuknout onemocnění mladých králíků po navrácení či zakoupení zvířete třeba z výstavy, a taky může pomoci přerušit plemenitbu na několik měsíců, takže v chovu nejsou žádní mladí vnímaví králíci a nemoc pomine.

ale to nic nemění na tom, že vnímavost mladého králíka ke střevním onemocněním je velmi, VELMI ovlivněna jeho výživou.

Jelikož vystavuji, přivezu si ERE většinou z první jarní výstavy.Do týdne.se objeví naaráz. A věřte, že můžete krmit jakkoli, třeba jen seno a vždy se najdou jedinci kteří onemocní.Přesně tak, jak to popisuje Vavrouch.Letos u mě třeba 19 jedinců.Jeden vrh celý až na jednoho, jinak z různých vrhů jeden, dva, někde nic.Vše mezi 3-4 měsícem, naštěstí ůhyn jen 2.Krmím všechny stejně, takže krmením to určitě není.Výživa je jen podpůrný prostředek, ale nejvíce záleží na odolnosti jedince.Co se bavíme s chovateli na výstavách, s posuzovateli, stejné problémy po výstavě mají všichni.Někdo nemší, někdo větší.A každý zkouší něco.Kdyby to bylo jen na výživě, tak by se s tím tolik lidí nezabývalo.

7.7.2016 08:52
bronda

XXX.XXX.98.84

Jelikož vystavuji, přivezu si ERE většinou z první jarní výstavy.Do týdne.se objeví naaráz. A věřte, že můžete krmit jakkoli, třeba jen seno a vždy se najdou jedinci kteří onemocní.Přesně tak, jak to popisuje Vavrouch.Letos u mě třeba 19 jedinců.Jeden vrh celý až na jednoho, jinak z různých vrhů jeden, dva, někde nic.Vše mezi 3-4 měsícem, naštěstí ůhyn jen 2.Krmím všechny stejně, takže krmením to určitě není.Výživa je jen podpůrný prostředek, ale nejvíce záleží na odolnosti jedince.Co se bavíme s chovateli na výstavách, s posuzovateli, stejné problémy po výstavě mají všichni.Někdo nemší, někdo větší.A každý zkouší něco.Kdyby to bylo jen na výživě, tak by se s tím tolik lidí nezabývalo.

Ono ale nebylo napsáno, že je to jen na výživě, ale že výživa je velmi, velmi podstatný faktor. Já vystavuji jen na pár výstavách do roka (3-5). Začínám květnovou na Hutisku, pak výstava naší ZO Zašová, okresní či krajská v září a závěr je klubovka v říjnu. Možná máme odlišné zkušenosti z výstav, nebo jsem měl štěstí, ale zatím jsem virovou nákazu nedovezl, ani jsem se s ní nesetkal u kolegů (nebo je na Valašsku zdravější povětří ). Ale stačilo před několika léty abych byl týden v nemocnici + další dva týdny krmila rodina a už to žbluňkalo. A protože velmi hlídám stav stolice a vitalitu králíků a hned při náznaku problému s trusem to řeším vcelku úspěšně vlákninovou dietou, silně věřím na magickou moc kvality potravy. Ono i u lidí je řada zdravotních potíží velmi ovliněna tím co člověk v životě jí.

Chovatel Lada

8.7.2016 12:06
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Doporučuji se podívat na stránky klubu Vss, na odborný příspěvek MVDr Miroslava Martince...
Prevence trávících onemocnění mladých rostoucích králíků...
Tam je odborně posána problematika chovu mladých králíků...

http://klubvss.cz/.

8.7.2016 13:09
peterdroppa

XXX.XXX.150.110

bronda napsal(a):
Obecně se udává 30-50g na kg živé váhy na den a ještě lépe ne celou dávku najednou. Hodně chovatelů ale vůbec nemá odhad a sype co sežerou. Vyplatí se všímat si kvality trusu. Jak začnou bobky měknout, ihned ubrat jádra či granulí a nejlépe nechat den dva jen na seně a vodě. Pak se většinou těmto problémům vyhnete.

Len poznámka: Vždy jeden deň v týždni im dávam dietu iba seno a voda. Také nepísané pravidlo, akoby im pretrovilo snažím sa vyhýbať takýmto problémom inak vačšinou je to márne a zbytočné zachraňovať takéto kusy, pokial nejde o extra jedinca. Vačšinou strácajú na váhe už to nedobehnú a do chovu sú zbytočné. Treba im pomôcť od bolesti rýchlo poza uši a poučiť sa z toho.

8.7.2016 14:47
bronda

XXX.XXX.98.84

Chovatel Lada napsal(a):
Doporučuji se podívat na stránky klubu Vss, na odborný příspěvek MVDr Miroslava Martince...

Vynikající a obsažný článek. Z něho jsem vždy vycházel a vyplatilo se to.

8.7.2016 15:15
Hyla®

XXX.XXX.190.254

Chovatel Lada napsal(a):

Len pre upresnenie, menovaný pán doktor sa volá Miloslav Martinec.

Símaa

14.7.2016 10:28
Símaa

XXX.XXX.174.67

Otázka pro autora příspěvku: Čím jste doposud krmil? Zajímá mě to také kvůli mě a ostatním chovatelům, kteří by mohli být, stejně jako já, začátečníky. Pokud je krmení skutečně příčinou onemocnění, alespoň se poučíme, jak je tedy nekrmit. Děkuji.

Chovatel Lada

14.7.2016 11:14
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Símaa napsal(a):
Otázka pro autora příspěvku: Čím jste doposud krmil? Zajímá mě to také kvůli mě a ostatním chovatelům, kteří by mohli být, stejně jako já, začátečníky. Pokud je krmení skutečně příčinou onemocnění, alespoň se poučíme, jak je tedy nekrmit. Děkuji.

Autor příspěvku Vám píše čím krmil: senem, ječmenem a kvalitní krmnou směsi...
Zajistě dává vodu a něčím stele pod králíky... Stačí si přečíst odborné příspěvky
výše, na stránkách klubu Vss od MVDr Miloslava Martince...

petrkral

22.7.2016 20:47
petrkral

XXX.XXX.219.45

Též se mi to dnes vyskytlo u jednoho mláděte - světlý rosol, skřípe zubama, nafouklé břicho ale seno žere. Krmivo jsem stáhl jen na seno a vodu. Jen co by jste mi doporučili.. nechat/odstavit/zbavit utrpení? Je to infekční?

22.7.2016 20:57
jardagin

XXX.XXX.167.9

petrkral napsal(a):
Též se mi to dnes vyskytlo u jednoho mláděte - světlý rosol, skřípe zubama, nafouklé břicho ale seno žere. Krmivo jsem stáhl jen na seno a vodu. Jen co by jste mi doporučili.. nechat/odstavit/zbavit utrpení? Je to infekční?

Tak u vas ma entero i kokc. dohromady.jestli žere seno tak ho nechte ale asi do rana nevydrží. Je potřeba lečit kokc. a hlavně jste udělal někde chybu v krmení a nebo v krmnych davkach. Vznika to hlavně překrmovaním.

22.7.2016 20:58
jardagin

XXX.XXX.167.9

Napište čím krmíte, kolik čeho, co davate na přilepšenou atd.

petrkral

22.7.2016 21:21
petrkral

XXX.XXX.219.45

A je to tedy přenosné nebo je to u jednotlice, který má špatné kmrivo a vyvyne se to jen u něho a nejde to dál?

22.7.2016 21:59
jardagin

XXX.XXX.167.9

petrkral napsal(a):
A je to tedy přenosné nebo je to u jednotlice, který má špatné kmrivo a vyvyne se to jen u něho a nejde to dál?

Entera ve většině připadu u jednotlivce a kokc se vam muže rozjed u více kusu. Dal to jít muže ale je to chyba krmení a pokud nenasadíte dietu tak se to muže projevit u dalších.

Přidejte reakci

Přidat smajlík