Uživatel s deaktivovaným účtem

Proč už přemýšlíte nad takovou pohromou?Ještě máte králíky zdravé.Tak je co nejdříve naočkujte.Pokud není mor u souseda, máte šanci že si je zachráníte.

No tak to už očkování nezabere.Proč neočkujete pravidelně?Taky je líto peněz?No na každého jednou dojde že?
Nejlépe asi spálit a postavit novou.Možná by stačilo přejet kotce horkovzdušnou pistolí.Kdo má zkušenost tak jistě poradí.Já bych spálila králíkárnu a postavila novou.Domů bych si přinesla pouze očkované králíky do nového chovu.
Odkud jste?Kde je nákaza?

Když jsou očkovaní pravidelně a jsou samozřejmě naočkované zdravé kusy Tak mor ani Myxomatozu nedostanou.Pokud se naočkuje, když už je velká pravděpodobnost výskytu nemoci tak můžou po vakcinaci zdechat.Musí být očkovaní pravidelně a včas.
No jo, lidi toho napovídaj...
U nás ve vsi (jsme malá víska), tak očkujeme králíky jen já (je mi 31let) a ještě jedni lidi, těm už je 85let a králíky máme zdravý a nic nechcípe. No a pak tu jsou cca ještě 3 "chovatelé" a ti zásadně neočkujou a králíky prostě nemaj. Každý rok je krmí a pak cca po 4měsících bum a vyhazujou je na hnůj (zato bych je zabila, kdyby to spon zakopali, ale oni to tam jen hodí). No a nikdy se neponaučej. Vždy si seženou nový chovný a pak jim to zase akorát pochcípe. Rok co rok. Občas v zimě jim něco přežije. U nás v okolí je to takhle běžné. Už se mi stalo 3x že mi volali lidi, co ode mě měli chovný ušáky, jestli nemám ještě. Že jim to všechno pochcípalo až na ty moje. těch cca 11-15kč dát za králíka neni moc.
Co se týče tý králíkárny, tak pokud je starší, tak bych jí spálila. Pokud je novější, tak jí vemte horkovzdušnou pistolí, jak radí faltuska, aspon si "vypálíte" i kokci.

honza123
napsal(a):
Pokud všichni králíci vychcípají, za jak dlouho si můžu pořídit nové a jaká mám udělat opatření s králíkárnou.
Králíkárnu normálně vydezinfikujte a může do ní pořídit očkované králíky.S morem už jsem se ve svém chovu setkala párkrát, nikdy jsme králíkárnu nelikvidovali.Stačilo očkované jedince a mláďata normáně oočkovat.

honza123
napsal(a):
Dobrý den, když mi přežijí králíci poté co ostatní umřeli na mor ve stejné králíkárně má cenu si je nechat na chov nebo je lepší je zabít, aby nebyli přenašeči moru.
Mor nemá trvalé nosičství.
napsal(a):
Když jsou očkovaní pravidelně a jsou samozřejmě naočkované zdravé kusy Tak mor ani Myxomatozu nedostanou.Pokud se naočkuje, když už je velká pravděpodobnost výskytu nemoci tak můžou po vakcinaci zdechat.Musí být očkovaní pravidelně a včas.
Bez jakékoli příčiny mi zemřely dvě chovné samice, jedna při porodu, druhé o 12 h déle od vrhu 4 týdny starého. Obě silné, žravé,... naprosto ok a bum. Celý chov (krom vrhů) mám očkovaný, tyto samice byly očkované zatím 1x před 9 měsíci obě takřka totožně. Zbytek zvířat nemá očkování starší než 5 měsíců. Dokáže někdo odhadovat, zda šlo o klasický mor i přes očkování nebo o ten nový? Na něj ještě naočkováno nebylo...
S hrůzou samozřejmě čekám, co přijde. V kotcích je čerstvý vrh (1 den), pak ti sirotci 4,5 týdne a zbytky odstávčat 7,5 týdne. Jaké mají dle vašich zkušeností šance?
A umírají vám takto i očkovaná silná zvířata? Obě samice byly těsně 1 rok staré

kralickova
napsal(a):
Bez jakékoli příčiny mi zemřely dvě chovné samice, jedna při porodu, druhé o 12 h déle od vrhu 4 týdny starého. Obě silné, žravé,... naprosto ok a bum. Celý chov (krom vrhů) mám očkovaný, tyto samice byly očkované zatím 1x před 9 měsíci obě takřka totožně. Zbytek zvířat nemá očkování starší než 5 měsíců. Dokáže někdo odhadovat, zda šlo o klasický mor i přes očkování nebo o ten nový? Na něj ještě naočkováno nebylo...
S hrůzou samozřejmě čekám, co přijde. V kotcích je čerstvý vrh (1 den), pak ti sirotci 4,5 týdne a zbytky odstávčat 7,5 týdne. Jaké mají dle vašich zkušeností šance?
A umírají vám takto i očkovaná silná zvířata? Obě samice byly těsně 1 rok staré
Mno, ne, bez pitvy si netroufám odhadnout vůbec nic. možných příčin úhynu králíka, navíc okocené samice, je více, než byste si myslela.
jinak mor, teda klasický mor, má věkovou rezistenci a mláďata onemocnět nemohou.
no a druhý typ je zase typický tím, že má pomalejší průběh a nižší úmrtnost, takže náhlý úhyn bez příznaků pro něj nesvědčí. to je jediné, co vám k tomu kdokoliv může říct.
napsal(a):
Mno, ne, bez pitvy si netroufám odhadnout vůbec nic. možných příčin úhynu králíka, navíc okocené samice, je více, než byste si myslela.
jinak mor, teda klasický mor, má věkovou rezistenci a mláďata onemocnět nemohou.
no a druhý typ je zase typický tím, že má pomalejší průběh a nižší úmrtnost, takže náhlý úhyn bez příznaků pro něj nesvědčí. to je jediné, co vám k tomu kdokoliv může říct.
Díky. Já vím, bez pitvy jsou to spekulace. Ale připadá mi to jako neskutečná náhoda - dvě samice během pár hodin a se stejně starým očkováním. No byla bych velmi ráda, kdyby to mor nebyl nebo kdyby to byly jen tyto dvě, ale je to možná jen moje zbožné přání...
Spíš mě zmátlo, že by očkování nezajistilo dostatečnou ochranu. Byly očkované po 2 měsících věku, jak jsem psala, nyní před 9 měsíci.
Jeslti někomu umřeli i očkovaní králíci, prosím podělte se o zkušenost.

kralickova
napsal(a):
Díky. Já vím, bez pitvy jsou to spekulace. Ale připadá mi to jako neskutečná náhoda - dvě samice během pár hodin a se stejně starým očkováním. No byla bych velmi ráda, kdyby to mor nebyl nebo kdyby to byly jen tyto dvě, ale je to možná jen moje zbožné přání...
Spíš mě zmátlo, že by očkování nezajistilo dostatečnou ochranu. Byly očkované po 2 měsících věku, jak jsem psala, nyní před 9 měsíci.
Jeslti někomu umřeli i očkovaní králíci, prosím podělte se o zkušenost.
Ale vždyť vůbec nevíte, jestli to byl mor, a tím pádem nevíte, jestli vakcinace fungovala nebo ne.
navíc že bylo zvíře vakcinované ještě neznamená, že bylo chráněné. ne každé zvíře si vytvoří protilátky, navíc vakcínu je poměrně snadné odpravit špatným zacházením.
Já netvrdím, že to určitě byl mor. Jen, co si budeme povídat, asi by ho v takové situaci tipla většina z nás. Budu čekat, stejně nemůžu dělat nic jiného. Obě vakcinoval veterinář přímo na veterině, vakcína by tedy měla být správně uchvaná i aplikovaná.
Ano už též počítám s tím, že budu vakcinovat nejméně 2x ročně, za těch pár korun mi tyhle nervy nestojí (nechovám masňáky).
Prosím vy jste měl/a navakcinováno když vám začal mor?
Fakt jsem netušila, že u vakcinovaných zvířat hrozí úmrtí (jestli jde opravdu o mor), myslela jsem si, že očkování je takřka 100 % jistota chráněného chovu