Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, mám cca 20 králiků a bohužel tři z nich onemocněli infekční rýmou. Všechny nakažené králiky jsem od skupiny odloučil. Všechny králikárny jsem vydezinfikoval a vykydal. Myslíte si že se nakazí všechny? Předem děkuji za jakoukoliv odpověd.
napsal(a):
Dobrý den, mám cca 20 králiků a bohužel tři z nich onemocněli infekční rýmou. Všechny nakažené králiky jsem od skupiny odloučil. Všechny králikárny jsem vydezinfikoval a vykydal. Myslíte si že se nakazí všechny? Předem děkuji za jakoukoliv odpověd.
Nakazit se všichni nemusí.Podle čeho soudíte že mají infekční rymu ?

Mají výtok z nosu, kýchají a za poměrně krátkou dobu je to už šestý králik který má tyto příznaky. Dvě samičky mi na to už zemřeli.

jardagin
napsal(a):
Nakazit se všichni nemusí.Podle čeho soudíte že mají infekční rymu ?
Mají výtok z nosu, kýchají a za poměrně krátkou dobu je to už šestý králik který má tyto příznaky. Dvě samičky mi na to už zemřeli.
napsal(a):
Ja bych to viděl na pasterilu. Pokud vam kralik umře s těmito příznaky tak se podívejte na jeho plice jestli z nich nebude kaše. Jestli ano je to pasterila. Musíte mít sucho a čísto v kralikarně, nevím jak často vyvažite hnuj. Vypary čpavku, vysoka vlhkost, pruvan mají velky vliv na propuknutí těchto nemoci.

jardagin
napsal(a):
Ja bych to viděl na pasterilu. Pokud vam kralik umře s těmito příznaky tak se podívejte na jeho plice jestli z nich nebude kaše. Jestli ano je to pasterila. Musíte mít sucho a čísto v kralikarně, nevím jak často vyvažite hnuj. Vypary čpavku, vysoka vlhkost, pruvan mají velky vliv na propuknutí těchto nemoci.
Moc děkuji za váš názor.Mohl bych se ještě zeptat jak mám pokračovat abych tu nemoc vyléčil nebo alespon zmírnil důsledky? Je tato nemoc přenosná z králika na ostatní?
Pokud je to ono, zvířata zlikvidujte, nikam to nevede. Léčení zmírní následky třeba na čtrnáct dní a jedeme na novo. Nakažlivé to je tak pozor. Ostatní zvířata bedlivě sledujte a případně okamžitě vyřadit. Zázraky se u tohoto onemocnění nedějí.
Zařízení umýt, vzít pořádně plamenem a následně řádně desimfikovat.
Pro zdravá zvířata před tím existuje vakcína ale je poměrně drahá.
Nejlepší řešení je vždy selekce.
Stejně nemoc přechází z matky na mladé, většinou.
Pokud to ono je, nebojte se zabíjet, je to bohužel tak. Zdravý chov přispěje i k vaší lepší náladě.
napsal(a):
Moc děkuji za váš názor.Mohl bych se ještě zeptat jak mám pokračovat abych tu nemoc vyléčil nebo alespon zmírnil důsledky? Je tato nemoc přenosná z králika na ostatní?
Nema cenu tyto nemoci zmírnovat. Kralici už nebudou nikdy ok. Je to smutne ale je potřeba udělat razny krok. Ano je přenosna.

Nemusíte hned zabíjet při prvním kýchnutí, to je hloupost.Může kýchat z několika důvodů.Prašnější sláma, seno, krmivo, čpavek v kotci atd.I králíci dostanou alergii.Pokud Vám na chovných králících záleží, navštivte veterináře.
Jestli je maso při inf.rýmě poživatelné, tak to nevím.
Já bych to maso nejedl.
Pastereloza je svinstvo.
Napadá vnitřní orgány, tvoří se hnisave abscesy na ruznych částech těla.
Je to asi nejzákeřnější nemoc králíků.
Jak psal Jarda...plíce budou na kaši!
A problém zejména velkochovů.
Pozor! Je přenosnà na člověka (pokud ma oslabeny imunitní systém).
Objevil jsem na Youtube, chovatelku která se nechtěně pichla při vakcinaci.
Jestli to najdu, dam sem odkaz.
Co jsem pochopil z článků, které jsem dnes vyhledal na netu, není dáno, že musí onemocnět každý králík v okolí nakaženého kusu, selekce je myšlena stálým sledováním chovu ke včasnému zásahu topůrkem. Nikde jsem se však nedočetl do jaké míry je maso nepoživatelné. Zajímali by mě zkušenosti těch co se s Pasterelozou setkali zda museli vybít celý chov nebo se jen selekcí chov tlumil. Pochopil jsem, že chov v jakém koli uzavřeném prostoru je to největší zlo, a příčina rizik.

I když to infekční je, králíci všichni obvykle neonemocní, aspoň u nás to tak nebylo. Ale jak začalo něco frkat, tak hned topůrko, rozhodně jsem nečekala, jak se to vyvine. Maso poživatelné není, hrozí riziko přenosu na člověka.
napsal(a):
I když to infekční je, králíci všichni obvykle neonemocní, aspoň u nás to tak nebylo. Ale jak začalo něco frkat, tak hned topůrko, rozhodně jsem nečekala, jak se to vyvine. Maso poživatelné není, hrozí riziko přenosu na člověka.
Jak jste přišla na ten přenos na člověka? Vzhledem k tomu, že jednotlivé kmeny bakterie jsou víceméně hostitelsky specifické a tudíž ani králík se nemůže pasteurelózou nakazit od jiného zvířete než od jiného králíka a ještě navíc bakterii ničí UV záření, vlhké a suché teplo a všechny běžné dezinfekční přípravky, nějak si ten přenos na člověka neumím představit...
(což nic nemění na tom, že já bych to tedy nejedla Podobně jako se říká, že zvěřina z kusu postiženého papilomatózou je více méně poživatelná, kdo to někdy viděl, tak nějak ani nemá chuť to jíst...

Možná jsem to špatně pochopila, při hledání informací jsem narazila na několik ukázek pasterelly u člověka, jestli je to jiný kmen, na člověka nepřenosný nevím, ale neláká mě to zkoušet. Rozhodně mi přijde opatrnost na místě.

Zpěváci Ústí
napsal(a):
Takže i při menším příznaku klep, co když to zrovna bude to stéblo ve frňáku. I kdyby to byl jen malí náznak vážně topůrko ? a nepéct ?
Jakmile jsme měli potvrzenou pasterellu tak jo.
borax
napsal(a):
Já bych to maso nejedl.
Pastereloza je svinstvo.
Napadá vnitřní orgány, tvoří se hnisave abscesy na ruznych částech těla.
Je to asi nejzákeřnější nemoc králíků.
Jak psal Jarda...plíce budou na kaši!
A problém zejména velkochovů.
Pozor! Je přenosnà na člověka (pokud ma oslabeny imunitní systém).
Objevil jsem na Youtube, chovatelku která se nechtěně pichla při vakcinaci.
Jestli to najdu, dam sem odkaz.
Zpěváci Ústí
napsal(a):
Takže i při menším příznaku klep, co když to zrovna bude to stéblo ve frňáku. I kdyby to byl jen malí náznak vážně topůrko ? a nepéct ?
Reknu vam to tak to, jestli kralik pšikne a nema vhlke nozdry nejdna se o pasterilu ale jen o podraždění z prachu, stebla sena a třeba zvyšeny obsah čpavku ve vzduchu.
Sebemenší příznak se považuje v prví fazi pruhledny vodovy vytok a v druhe fazi bíly hlenovi vytok. Obě faze jsou doprovazene pšikaním. Určitě bych nedoporučoval toto maso konzumovat.
jardagin
napsal(a):
Reknu vam to tak to, jestli kralik pšikne a nema vhlke nozdry nejdna se o pasterilu ale jen o podraždění z prachu, stebla sena a třeba zvyšeny obsah čpavku ve vzduchu.
Sebemenší příznak se považuje v prví fazi pruhledny vodovy vytok a v druhe fazi bíly hlenovi vytok. Obě faze jsou doprovazene pšikaním. Určitě bych nedoporučoval toto maso konzumovat.
Selekce, bedlivé pozorování zbytku chovu, sucho vzdušno vše chápu. Čím dezinfikovat kotce kde byl postižený kus ? plamen nehrozí je to komplex - ! není lepší chov na nějaký čas zrušit celý, vše nechat ležet a mrznout, a začít od znova ? Dle rad jsem si ověřil že to na mě skočilo.
borax
napsal(a):
Https://www.youtube.com/watch?v=LlYEezIO3MU.
Ale takových věcí je ne jen s přenosu nemoci, kolikrát se jen člověk řízne, a je zle. Nebo když mě pěkně kousne nějaký papouch tak to taky nějaký čas trvá než se to zahojí. Musel by na mě králik asi pěkně zřídit ne ?
jardagin
napsal(a):
Píše se, že na některých kusech nejsou příznaky znát i delší dobu, co když se stane že při zabíjení jsme již takový kus z neznalosti konzumovali, asi už tomu teď prd zabráníme. Chybami se člověk učí.
Zpěváci Ústí
napsal(a):
Selekce, bedlivé pozorování zbytku chovu, sucho vzdušno vše chápu. Čím dezinfikovat kotce kde byl postižený kus ? plamen nehrozí je to komplex - ! není lepší chov na nějaký čas zrušit celý, vše nechat ležet a mrznout, a začít od znova ? Dle rad jsem si ověřil že to na mě skočilo.
Tak mraz tomu nepomuže. dezinfekce kdyby to bylo u vas možne tak parou..Nebo postříkat kotes vodou a pak to nahřívat na takovou teplotu až by šla para. Ja bych to nezastavoval tvrda selekce. Zarodky jsou v každem kralikovi a chovu a určite podmínky tomu pomohou ale ne všichni se nakazi nebo se to u nich projeví. Nezakryvate třeba dvířka nějakym pytlem ?
Zpěváci Ústí
napsal(a):
Píše se, že na některých kusech nejsou příznaky znát i delší dobu, co když se stane že při zabíjení jsme již takový kus z neznalosti konzumovali, asi už tomu teď prd zabráníme. Chybami se člověk učí.
Pokud jste zabíjel a neviděl příznaky tak věřte že ten kralik byl v pořadku. Ja nedoporučuji kralika s příznaky kde so mohou schovavat ohniska pasterily. Ale pokud by se to stalo tak je vysoka pravděpodobnost že teplota při spracovaní to zničí.
jardagin
napsal(a):
Tak mraz tomu nepomuže. dezinfekce kdyby to bylo u vas možne tak parou..Nebo postříkat kotes vodou a pak to nahřívat na takovou teplotu až by šla para. Ja bych to nezastavoval tvrda selekce. Zarodky jsou v každem kralikovi a chovu a určite podmínky tomu pomohou ale ne všichni se nakazi nebo se to u nich projeví. Nezakryvate třeba dvířka nějakym pytlem ?
Mohl bych se pokusit dát do kotce varnou konev, a přikrýt ho igelitem, pára z konve by mohla kotec důkladně zapařit, nic jiného mě nenapadá, kotce jsou bohužel nad sebou - myslíte tedy chov hlídat, a prozatím nelikvidovat ?
Zpěváci Ústí
napsal(a):
Mohl bych se pokusit dát do kotce varnou konev, a přikrýt ho igelitem, pára z konve by mohla kotec důkladně zapařit, nic jiného mě nenapadá, kotce jsou bohužel nad sebou - myslíte tedy chov hlídat, a prozatím nelikvidovat ?
Zkuste desinfikovat chiroxem zlikviduje to kde co krome kraliku ale přečtěte si návod.