LenkaH

XXX.XXX.153.12
Dobrý den,
ráda bych poděkovala za spoustu cenných rad, které jsem posbírala v mých začátečnických chovatelských časech a které vyhledávám k dalšímu vylepšování. Můj dotaz na vás se týká jednoho mého chovného samce, předesílám, že ne čistokrevného, ale křížence (nejvíce mi připomíná Mm). Je cca roční, robustnější, váha dle mého odhadu přes 5 kg, na samice reaguje dobře, všechna mláďata od něho bez zdravotních potíží. Sám dobře žere, dostává mix 1:1:1 granule + oves + ječmen, seno v jeslích neustále, voda v napáječce též, cca 1-2 týdně nějakou zeleň v malém množství z vlastní zahrady (celer, mrkev, hlávkový salát, burák), nikdy mu nezůstávají žádné zbytky na podlaze. Cca týden v měsíci přidávám preventivně Acidomit do vody v množství 5ml na litr. Podestýlám slámou, vyklízím 1x týdně, případně dle potřeby, aby měl sucho a čisto. A teď k mé otázce. Samec mívá občas cítit kotec jinou "vůní" než ostatní králíci a zároveň má kromě normálních bobků měkčí trus slepený do "vánoček“. Ten zadupe do podlahy, takže tu pak každý den i 2x seškrabuju. Jakmile se tohle objeví, nasazuji znovu Acidomit, vysazuji vše zelené (byť ho dostává množstevně jen na mls) a po pár dnech se vše upraví. Připadá mi, jako kdyby byl náchylnější na rozvoj kokcidiozy, můžu se ale mýlit. Nikdy nebyl nafouklý, ani nevypadal nemocně. Poradíte mi co s ním? Děkuji Lenka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

LenkaH
napsal(a):
Dobrý den,
ráda bych poděkovala za spoustu cenných rad, které jsem posbírala v mých začátečnických chovatelských časech a které vyhledávám k dalšímu vylepšování. Můj dotaz na vás se týká jednoho mého chovného samce, předesílám, že ne čistokrevného, ale křížence (nejvíce mi připomíná Mm). Je cca roční, robustnější, váha dle mého odhadu přes 5 kg, na samice reaguje dobře, všechna mláďata od něho bez zdravotních potíží. Sám dobře žere, dostává mix 1:1:1 granule + oves + ječmen, seno v jeslích neustále, voda v napáječce též, cca 1-2 týdně nějakou zeleň v malém množství z vlastní zahrady (celer, mrkev, hlávkový salát, burák), nikdy mu nezůstávají žádné zbytky na podlaze. Cca týden v měsíci přidávám preventivně Acidomit do vody v množství 5ml na litr. Podestýlám slámou, vyklízím 1x týdně, případně dle potřeby, aby měl sucho a čisto. A teď k mé otázce. Samec mívá občas cítit kotec jinou "vůní" než ostatní králíci a zároveň má kromě normálních bobků měkčí trus slepený do "vánoček“. Ten zadupe do podlahy, takže tu pak každý den i 2x seškrabuju. Jakmile se tohle objeví, nasazuji znovu Acidomit, vysazuji vše zelené (byť ho dostává množstevně jen na mls) a po pár dnech se vše upraví. Připadá mi, jako kdyby byl náchylnější na rozvoj kokcidiozy, můžu se ale mýlit. Nikdy nebyl nafouklý, ani nevypadal nemocně. Poradíte mi co s ním? Děkuji Lenka.
Je to samec, může značkovat a proto smrdí jinak.
a vánočky, to NENÍ ŽÁDNÝ PŘÍZNAK KOKCIDIÓZY. znamená to jediné - králík nežere všechny vyprodukované cékotrofy. dělají to, když nemůžou (třeba když je králík tlustý a nedosáhne si k zadku) nebo při narušení trávení. nejčastějším důvodem je nedostatek strukturální vlákniny v krmné dávce.
LenkaH

XXX.XXX.148.191
Máte pravdu, že samec hodně značkuje. Bylo by řešením, kdybych mu snížila krmnou dávku obilovin a donutila ho tak žrát více sena, aby se mu upravilo trávení? Lenka.
Pozdravujem.
Ste nepísala, v akom množstve je tá zmes 1 : 1 : 1.
Ale skúste niečo - urobte pokus.
Nechajte králikovi dostatok sena, vodu, a počas troch dní mu postupne znížte dávku toho mixu jadra až na povedzme jednu hrsť jačmeňa na deň. A sledujte počas ďalšieho týždňa, ako sa mu upravia exkrementy. Malo by sa mu to upraviť, ak je zdravý.
Ak sa mu to neupraví, pátral by som ďalej.
Nech sa darí.
LenkaH

XXX.XXX.153.12
Děkuji všem za rady Dávku směsi nemám odváženou, odhadem je to ale lehce přes půl hrnku. Dneska jsem mu tu dávku ponížila asi o 1/3, tak uvidím. Případně bych mu pak mohla ještě změnit poměr granule/ječmen/oves na 2:1:1.
LenkaH
napsal(a):
Děkuji všem za rady Dávku směsi nemám odváženou, odhadem je to ale lehce přes půl hrnku. Dneska jsem mu tu dávku ponížila asi o 1/3, tak uvidím. Případně bych mu pak mohla ještě změnit poměr granule/ječmen/oves na 2:1:1.
Pozdravujem.
Asi ste to chcela ukončiť - v poho. Ale ešte zareagujem:
- aj zníženie o 1/3 je lepšie, ako to tak ponechať, ale ponechajte ho na zníženej dávke aspoň týždeň - jeden, dva dni sú málo
- ak by ste zišli na tú nulu - takmer nulu - jadra, ale postupne, určite mu to neublíži, len prospeje - no seno ad libidum
- ja by som (neskôr, ale aj ostatné c chove) kŕmil alebo len granulami, alebo len zmesou jadrovín. Miešať granule s jadrom - nemá to veľký význam. Granule sú z podstatnej časti tvorené jadrom - teda aj tým jačmeňom a ovsom
Ale je to na Vás.
Nech sa darí.
LenkaH

XXX.XXX.153.12
Děkuji za podněty Určitě mu nebudu měnit krmení v častých intervalech, počkám aspoň týden nebo déle, pokud se bude změna tvářit pozitivně. Pokud bych se rozhodla ho časem krmit jen jádrem bez granulí, v jakém poměru je mám míchat a kolik mu jich dávat? Přece jen to není zrovna drobný králík a nemyslím si, že je tlustý...
LenkaH
napsal(a):
Dobrý den,
Ten problem vam hlavně děla ta zelenina. a ten burak. Jednou dvakrat za tyden je to rychla změna. V tu chvíli vam nežere seno, ma maly příjem vlakniny.
Kdyby byl nachylny na kokc tak to rychle poznate. Jen mu prostě rozhodíte travení dospěly jedinci jsou odolní daleko více něž kraličata.
Jestli davate takovy poměr a je to cca pul hrnku na den tak to není nic zavratneho. to je cca do 200g na den.
Všimla jste si někdy, když dostaval zelene že i meně pije.
Vyřadte zelene a zeleninu.
LenkaH
napsal(a):
Děkuji za podněty Určitě mu nebudu měnit krmení v častých intervalech, počkám aspoň týden nebo déle, pokud se bude změna tvářit pozitivně. Pokud bych se rozhodla ho časem krmit jen jádrem bez granulí, v jakém poměru je mám míchat a kolik mu jich dávat? Přece jen to není zrovna drobný králík a nemyslím si, že je tlustý...
S tým pomerom je rôzne, ale ja keď som choval Bu, tak to bolo niečo 60 % jačmeň,30 % ovos,10 % kukurica. A nakoľko som nikdy nechoval vo veľkom, tak stále bol čas na prihodenie zeleného, nejaká zelenina (ale už nikdy viac kapusta a kaleráb) - skôr mrkva, petržlen, hroznové listy a občas jablko - ale ako písal Jarda - so zeleným a zeleninou či jablkami opatrne.
Poznám chlapíka, čo kŕmi iba jačmeňom, voda a seno, ale aj takého, čo kŕmi pšenicou. Fakt.
Poznám chlapíka, čo kukuricu by nedal nikdy - s tou treba ozaj len po trochu.
A koľko? Nakoľko ho máte na chov, nie na výkrm, tak toľko, aby Vám nestučnel. Voda, seno ad libidum a jadro? Mimo pripúšťania symbolicky - do 100 g, pred a po pripúšťaní trochu viac.
marcelpancuska
napsal(a):
S tým pomerom je rôzne, ale ja keď som choval Bu, tak to bolo niečo 60 % jačmeň,30 % ovos,10 % kukurica. A nakoľko som nikdy nechoval vo veľkom, tak stále bol čas na prihodenie zeleného, nejaká zelenina (ale už nikdy viac kapusta a kaleráb) - skôr mrkva, petržlen, hroznové listy a občas jablko - ale ako písal Jarda - so zeleným a zeleninou či jablkami opatrne.
Poznám chlapíka, čo kŕmi iba jačmeňom, voda a seno, ale aj takého, čo kŕmi pšenicou. Fakt.
Poznám chlapíka, čo kukuricu by nedal nikdy - s tou treba ozaj len po trochu.
A koľko? Nakoľko ho máte na chov, nie na výkrm, tak toľko, aby Vám nestučnel. Voda, seno ad libidum a jadro? Mimo pripúšťania symbolicky - do 100 g, pred a po pripúšťaní trochu viac.
100g je malo na dospěleho jedince 150 g den když jsou v klidu.100 gramu si mužete dovolit u kraliku ve vykrmu a to podle vahy a staří kralika.
Jo taky jich takovych znam než příjde první problem. Kralici nerostou tak jako by měly, totalní brzda.
LenkaH

XXX.XXX.137.188
Ano, zelené je určitě problém. Vždy když začnou potíže, tak mu ho vysazuji a zlepší se. Nebudu mu ho tedy dávat vůbec. Nechám to teď aspoň týden na snížené dávce směsi a pak přejdu na mix ječmen/oves v poměru 2:1 a uvidím. Bude potřeba mu ještě něčím přilepšovat? Mám na mysli třeba tu kukuřici, jak psal Marcel nebo něco jiného.
Pozdravujem,
keď mu nedáte kukuricu, o nič dôležité nepríde. Ja som primiešaval trochu kukurice kvôli tomu, aby mali peknú pečeň, ale zase ide to - aspoň podľa mňa - aj do tuku.
A ak im chcete "prilepšiť", dajte im jeden deň v týždni hladovku. Nie je to z mojej hlavy, ale od skúseného chovateľa. Je to fajn prevencia proti kokcidióze - prečistenie, odľahčenie tráviaceho traktu. Ale - voda stále.
LenkaH

XXX.XXX.153.12
Děkuji všem rádcům za pomoc a trpělivost Lenka.
LenkaH
napsal(a):
Děkuji všem rádcům za pomoc a trpělivost Lenka.
Kukuřice nevadí, jen se to s ní nesmí přehanět.Po kukuřici kralik nabíra na tuku.Jak tady píše marcel o jednom dni hladovky neublíží to, ale psat to jako prevenci je nesmysljen je to další věc ktera k tomu všemu pomaha. Jestli nemate problemi s kokc. tak ta hladovka nemusí byt vubec a používa se hlavně u odstavčat jelikož je tam velky přísun jadra.
Vždy jde o to kolik čeho a jak namíchate. Dostatek vlakniny, seno.
Jak jsem psal vyše ten kralik neměl kokc. ale jen narušene travení.
Z puvodní mychanice musíte přechazet postupně,
Určitě by chtělo přidavat nějake vytamíny třeba acidomid.
Zelenym by jste mohla krmit, pak by to bylo ale každy den a k tomu přidavat jadro bez granulí. Na takove krmení si zase mikroflora musí zvyknout.
marcelpancuska
napsal(a):
Pozdravujem,
keď mu nedáte kukuricu, o nič dôležité nepríde. Ja som primiešaval trochu kukurice kvôli tomu, aby mali peknú pečeň, ale zase ide to - aspoň podľa mňa - aj do tuku.
A ak im chcete "prilepšiť", dajte im jeden deň v týždni hladovku. Nie je to z mojej hlavy, ale od skúseného chovateľa. Je to fajn prevencia proti kokcidióze - prečistenie, odľahčenie tráviaceho traktu. Ale - voda stále.
Marceli kurnik když už chcete radit tak radte pořadně a ne že tady naplacate všechno.dohromady. Kurnik to je ponížení davky ve finale jeden den nic nedat, Kurna jak asi ten kralik dopadne.
Každy případ se řeší odděleně a v každem se používa jina metoda a ty tady napereš zdravemu kralikovi tohle.
tady si něco načteš ale poskladat co a jak neumíš, radši mlč.
marcelpancuska
napsal(a):
Pozdravujem,
Zkopírováno - hladovka může uškodit
Předoperační a pooperační péče
Králík nevyžaduje žádnou speciální předoperační přípravu. Vzhledem k tomu, že králíci neumí zvracet, není u nich nutná předoperační hladovka.
Naopak by jim delší hladovění mohlo uškodit.
Strava králíka by se pár dní před operací a pár dní po neměla měnit, krmte ho jako obvykle, aby jeho zažívací trakt byl zcela v pořádku ve střevě panovala rovnováha.
Přístup ke krmivu by měli mít do doby operace a i po probuzení z narkózy.
Předoperační péče
Králíci nepotřebují žádnou speciální předoperační péči, ale jejich zažívací systém by měl být úplně v pořádku. Týden před a týden po operačním zákroku by se výživa neměla měnit. Králík by neměl být ani obézní ani příliš hubený.
Králík neumí zvracet a proto před operací nemusí hladovět.
Měly by mít přístup ke krmení a k vodě až do operace a co nejdřív po operaci jakmile se proberou z narkózy.
https://www.ifauna.cz/kralici/nemodforum/r/detail/494435/hladovka.
"...Kurnik to je ponížení davky ve finale jeden den nic nedat, Kurna jak asi ten kralik dopadne.
Každy případ se řeší odděleně a v každem se používa jina metoda a ty tady napereš zdravemu kralikovi tohle..."
Ako čítam, tak čítam, nerozumie, čo mi vyčítate. Mám pocit - istotu - že ste zle čítal, čo som písal. Zmiešali ste dve veci dokopy.
1. Znižovanie - postupné súčasnej dávky jadra som radil kolegyni Lenke ako jednu z metód na zustene, či súčasné problémy ne sú spôsobené práve tým mixom jadra a granúl.
2. Jeden deň hladovky som jej navrhol ako "prilepšenie" - aj vtedy, aj teraz to dávam do úvodzoviek. Myslím to pozitívne, ale úvodzovky sú preto, lebo v tomto prípade sa králikovi prilepší nie pridaním niečoho, ale ubraním. A či je to aj prevencia proti koncidióze? Jednodňovú hladovku vnímam ako jedno z preventívnych opatrení proti kokcidióze.
Pán Jarda, prvý návrh - nikomu som nič "nepral" - bol smerovaný na momentálnu situáciu - na tom sa zhodneme, že tým nepokazí nič.
Druhý návrh ako tip na "prilepšenie" - tá jednodňová hladovka (o vode) zdraviu - nielen králikov - len a len prospeje, poškodiť nemôže (iba ak by boli králiky zaťažené nejakým iným problémom).
To, že sa každý prípad rieši oddelene - nikto - ani ja - to tu nepopiera.
Každopádne - Lenka si vyberie sama to, čo bude pokladať za najlepšie pre jej chov.
Nech sa darí - pokojnú sobotu prajem.
rapotacka11
napsal(a):
Zkopírováno - hladovka může uškodit
Předoperační a pooperační péče
Králík nevyžaduje žádnou speciální předoperační přípravu. Vzhledem k tomu, že králíci neumí zvracet, není u nich nutná předoperační hladovka.
Naopak by jim delší hladovění mohlo uškodit.
Strava králíka by se pár dní před operací a pár dní po neměla měnit, krmte ho jako obvykle, aby jeho zažívací trakt byl zcela v pořádku ve střevě panovala rovnováha.
Přístup ke krmivu by měli mít do doby operace a i po probuzení z narkózy.
Předoperační péče
Králíci nepotřebují žádnou speciální předoperační péči, ale jejich zažívací systém by měl být úplně v pořádku. Týden před a týden po operačním zákroku by se výživa neměla měnit. Králík by neměl být ani obézní ani příliš hubený.
Králík neumí zvracet a proto před operací nemusí hladovět.
Měly by mít přístup ke krmení a k vodě až do operace a co nejdřív po operaci jakmile se proberou z narkózy.
Súhlasím - a som rád, že to tu je. Dobre vedieť. Nakoniec - je to tu nepriamo potvrdené, že pred a po operácii hladovka môže poškodiť. No ja som písal o hladovke v normálnom prípade.
Vďaka za link.
marcelpancuska
napsal(a):
"...Kurnik to je ponížení davky ve finale jeden den nic nedat, Kurna jak asi ten kralik dopadne.
Každy případ se řeší odděleně a v každem se používa jina metoda a ty tady napereš zdravemu kralikovi tohle..."
Ako čítam, tak čítam, nerozumie, čo mi vyčítate. Mám pocit - istotu - že ste zle čítal, čo som písal. Zmiešali ste dve veci dokopy.
1. Znižovanie - postupné súčasnej dávky jadra som radil kolegyni Lenke ako jednu z metód na zustene, či súčasné problémy ne sú spôsobené práve tým mixom jadra a granúl.
2. Jeden deň hladovky som jej navrhol ako "prilepšenie" - aj vtedy, aj teraz to dávam do úvodzoviek. Myslím to pozitívne, ale úvodzovky sú preto, lebo v tomto prípade sa králikovi prilepší nie pridaním niečoho, ale ubraním. A či je to aj prevencia proti koncidióze? Jednodňovú hladovku vnímam ako jedno z preventívnych opatrení proti kokcidióze.
Pán Jarda, prvý návrh - nikomu som nič "nepral" - bol smerovaný na momentálnu situáciu - na tom sa zhodneme, že tým nepokazí nič.
Druhý návrh ako tip na "prilepšenie" - tá jednodňová hladovka (o vode) zdraviu - nielen králikov - len a len prospeje, poškodiť nemôže (iba ak by boli králiky zaťažené nejakým iným problémom).
To, že sa každý prípad rieši oddelene - nikto - ani ja - to tu nepopiera.
Každopádne - Lenka si vyberie sama to, čo bude pokladať za najlepšie pre jej chov.
Nech sa darí - pokojnú sobotu prajem.
To jste opravdu takoví h... nebo co Když napíše že dava pul hrnku, tak kolik to asi je aby to dospělemu kralikovi ublížilo. Kdyby si měl zkušenosti tak víš hned že to děla ta zelenina, zelene a burak.
Ona ma dělat nějake pokusy se prober.
Nechajte králikovi dostatok sena, vodu, a počas troch dní mu postupne znížte dávku toho mixu jadra až na povedzme jednu hrsť jačmeňa na deň. A sledujte počas ďalšieho týždňa, ako sa mu upravia exkrementy. Malo by sa mu to upraviť, ak je zdravý.
ak by ste zišli na tú nulu - takmer nulu - jadra, ale postupne, určite mu to neublíži, len prospeje - no seno ad libidum.
Ja čtu velice dobře ale ty víš o chovu uplny prd. Tak si to přečti co si napsal ty chytraku. Ted to jen blbě okecavaš. To si važně takovy...
hokrví
napsal(a):
Krmím ráno a večer. Používám granule bez léčiv, ječmen, oves, ovesné vločky. To dávkuji podle stáří králíků, seno a vodu mají stále, ráno trochu trávy. Jednou za 10 dní vynechám večerní krmení a dám jen vodu a seno.
Mužete ji rozepsat skladby a cca kolik čeho je, aby věděla jak ma postupovat. Díky.
Dobre...
Za všetkým, čo som napísal, si stojím. Nikde som to nikomu - ani Lenke, ani Vám nepredkladal ako 100 % a jediný spôsob prístupu k jej situácii.
Viete, pán Jarda, toto je otvorené fórum, kde by sme sa nemali navzájom urážať za to, že máme rôzne prístupy k jednému a tomu istému problému. Trochu tolerancie a slušnosti by ozaj nezaškodilo.
Veď Lenke ste poradili, nech sa riadi Vašimi radami a moje nech ignoruje. Je to jednoduché.
PS: A keď mi už píšete súkromnú správu, kde mi nadávate do kreténov a žiadate, aby som zavrel chlebárnu, prečo potom ešte o 7 minút vypisujete tuná a pokračujete v osobných útokoch? To je čo za obsesia?
Keď chcete, aby naša komunikácia bola súkromná, tak to neťahajte na verejné fórum. Keď ma chcete napádať verejne, tak mi, prosím, nevypisujte súkromné správy. Lebo to potom vyzerá ozaj na nejakú diagnózu.
LenkaH

XXX.XXX.153.12
Myslím, že jsem rady pochopila správně Momentálně jsem králíkovi snížila dávku směsi o 1/3 a vynechala zelené, takže je v pohodě. Asi za týden mu začnu snižovat množství granulí ve směsi až na nulu a upravím poměr jádra na 2:1 (ječmen/oves). Sem tam mu přilepším mrkví a do pití namíchám Amivit, který jinak dávám jen samicím s mladými a samotným mladým.
V chovu (cca do 50 králíků) jinak zdravotní problémy nemám, kokcidiozu jsem také zatím nemusela řešit, takže tohle je pro mě spíš vyjímečný případ. Králíky mám očkované, králíkárnu umístěnou v bývalém chlévě s dveřmi i oknem se síťovinou. Snažím se spíš pracovat preventivně a předcházet tak potížím.
Matku od mladých odstavuji později, až kolem 2 měsíců, mladé krmím od mala směsí granulí s krmnými vločkami, týden po odstavu začínám přidávat pomalinku celé jádro (ječmen, oves) a za cca dalších 14 dní teprve vypouštím vločky. Netvrdím, že je to tak správně, jen se mi to osvědčilo a nemám žádné ztráty ani zdravotní komplikace.
A co se týká té hladovky - u zdravých králíků, kteří jsou dobře živeni si myslím, že není problém ji provozovat. Sama ji nepraktikuji, pokud ale nějaký králík nedožere jádro z předchozího dne a nemá samozřejmě toho zbytku malinko, tak mu další dávku nedám a donutím ho tak dožrat ten zbytek. Bavím se jen o jádru, ne o seně a vodě, toho mají vždy dostatek. A nemyslím si, že by králíci strádali nebo byli vyhublí.
LenkaH

XXX.XXX.153.12
Došla jsem ještě zvážit onu běžnou krmnou dávku, o které tu diskutujeme. Je to cca 150g, kde jsou v poměru 1:1:1 obsaženy ječmen, oves a granule. Takže králík původně dostával 100g čistého jádra + 50g granulí. Teď má dávku asi o třetinu poníženou a řekla bych, že i víc pije. Lenka.
LenkaH
napsal(a):
Došla jsem ještě zvážit onu běžnou krmnou dávku, o které tu diskutujeme. Je to cca 150g, kde jsou v poměru 1:1:1 obsaženy ječmen, oves a granule. Takže králík původně dostával 100g čistého jádra + 50g granulí. Teď má dávku asi o třetinu poníženou a řekla bych, že i víc pije. Lenka.
Tak 150 g nebolo fakt veľa.
Nech sa darí.
marcelpancuska
napsal(a):
Pozdravujem,
Spíše bych to viděl jako prevenci proti enterokolitidě než proti kokcidioze.Osobně si myslím, že když už nějakou hladovku, tak bych nedal nic kromě sena a vody, to by měl mít králík neustále k dispozici.
LenkaH
napsal(a):
Pit bude více protože je jen na suchem. A tu davku zvedněte na 150 g den. Když ho budete držet na davce 100g delší dobu začne vam samec stracet na vaze a do toho přidate jeden den hladovky tak to poznate sama.
Den bez jadra neuškodí musí mít ale seno a vodu ale to se děla hlavně u udstavčat. u dospěleho samce to není zapotřebí.
jardagin
napsal(a):
Uvědomuješ si vubec že tvymi radami ktere si tady napsal co by to udělalo s kralikem.
Nič. Zhola nič. Moja rada spočívala v nasledovnom:
- v priebehu pár dní, teda nie naraz, znížiť jadro na minimum
- ostať na sene a vode a v priebehu tejto diéty si všímať "bobky" - malo by sa to upraviť, teda cekotrofy by mali zmiznúť
- seno ad libidum
- ja by som kŕmil alebo len granulami, alebo len zmesou jadrovín. Miešať granule s jadrom - nemá to veľký význam
- v budúcnosti raz za týždeň vynechať kŕmenie
- so zeleným opatrne (ja som občas podhodil a niekedy aj teraz iba mrkvu, petržlen, hroznové listy a občas jablko - ale s tým opatrne)
- kukurica nemusí byť, a ak, tak opatrne, v malom primiešať
Čo také hrozné, aby ste mi až nadával do kreténov, do "takovího h..." ap., by to "udělalo" s králikom?
Viete, pán Jarda, ak Lenka píše:
"...cca 1-2 týdně nějakou zeleň v malém množství z vlastní zahrady (celer, mrkev, hlávkový salát, burák)..."
a Vy napíšete:
"...Kdyby si měl zkušenosti tak víš hned že to děla ta zelenina, zelene a burak...",
tak to potom tvrdíte, že možné problémy s trávením (nepožraté cekotrofy) spôsobila zelenina, ktorú Lenka podhodila králikovi v malom množstve, ako píše - 1 - 2 x za týždeň. Ja som tomu porozumel práve tak. Dobre som tomu porozumel?
A nakoniec - Lenka má 50 králikov, nie nejakého jedného mazla, tak má hádam dosť skúseností na to, aby neskočila na nejakú hlúposť, ktorú by som jej radil.
Pokojný sobotný večer prajem.
LenkaH

XXX.XXX.153.12
Dobrá, dávku tedy zvednu. A s hladovkou nepočítám, tak už se kvůli tomu nedohadujte ;-) Lenka.
marcelpancuska
napsal(a):
Pán Jarda, zase vidím, že mi prišla od Vás súkromná správa. Prosím Vás, neobťažujte ma nimi. Už ich mám od Vás dosť. Píšem Vám to na tomto vlákne, lebo tu ste sa do mňa navážal. Nečítam tú správu a ani ďalšie.
Vaše správanie začína mať určité znaky kyberstalkingu.
Ty ses hotovej.
marcelpancuska
napsal(a):
Dobre. Rešpektujem. Ale skúste uviesť dôvod. A to myslím vážne, bez štipky irónie.
Vďaka.
Tady to rozebírají.
Ale když má králík seno a vodu, není to hladovka.
A to by prostě měl mít stále.
rapotacka11
napsal(a):
Tady to rozebírají.
Ale když má králík seno a vodu, není to hladovka.
A to by prostě měl mít stále.
Tú vodu samozrejme potvrdzujem - ani ma len nenapadlo nechať ich bez vody.
Ale vďaka za link.
marcelpancuska
napsal(a):
Pán Jarda, zase vidím, že mi prišla od Vás súkromná správa. Prosím Vás, neobťažujte ma nimi. Už ich mám od Vás dosť. Píšem Vám to na tomto vlákne, lebo tu ste sa do mňa navážal. Nečítam tú správu a ani ďalšie.
Vaše správanie začína mať určité znaky kyberstalkingu.
Pekny vecer, nemaz te tie spravy mozme onedlho vytvorit o tom vlakno, nech chovatelia spoznaju lepsie kto im radi v chove kralikov.
Moje dávkování pro samice od porodu je,40-50g ječmen + oves 1:1, k tomu přidám cca 30 g ovesných vloček + 80-100g granulí bez léčiv po 14 dnech když začnou mladý lézt do misky tak pomalu zvyšuji dávku vloček na 50 g, po 35 dnech přidávám ječmen + oves 1:1 tak že ve 45 dnech krmím 100g oves + ječmen 1:1,50g ovesných vloček,100g granulí a to podle počtu mladých, odstavuji v 7-8 týdnech pak samici přidám víc ječmene krmná dávka je asi 150-180g den, půlka granulí. Odstaveným během týdne vyřadím vločky a krmím ječmen, oves, granule stejným dílem do 80 dnů a během týdne vyřadím oves, ječmen a granule krmím až do porážky. Seno mají ráno a večer, trávu - trochu jenom ráno, vodu pořád. Toto je orientačně, mám samici která bere o 1/3 méně a odchová pěkné mladé.
LenkaH

XXX.XXX.153.12
Hezky jste to rozepsal, děkuji Určitě mladým u samice nedopřávám tolik jako Vy, takže to je pro mě ponaučení, že se dá pořád vylepšovat
Jinak mě mrzí, jaké rozměry tato diskuze nabrala. Marcel určitě neměl zlé úmysly, jeho rady jsem pochopila, nešlo mu o zabití králíka tím, že by mu nedal nic nažrat, ale pouze o snížení krmné dávky. Jarda správně vydedukoval, že bude problém nejspíš v zeleném, to ale neznamená, že se hned musí vůči ostatním chovat hulvátsky. Nesouhlas se dá určitě vyjádřit slušněji. Mojí chybou bylo, že jsem neměla přesně zváženou krmnou dávku, za to se omlouvám, mohli jsme si ušetřit některé nepříjemné výměny názorů. Všem zúčastněným této diskuze děkuji za rady a chuť komunikovat
Lenka.
LenkaH
napsal(a):
Hezky jste to rozepsal, děkuji Určitě mladým u samice nedopřávám tolik jako Vy, takže to je pro mě ponaučení, že se dá pořád vylepšovat
Jinak mě mrzí, jaké rozměry tato diskuze nabrala. Marcel určitě neměl zlé úmysly, jeho rady jsem pochopila, nešlo mu o zabití králíka tím, že by mu nedal nic nažrat, ale pouze o snížení krmné dávky. Jarda správně vydedukoval, že bude problém nejspíš v zeleném, to ale neznamená, že se hned musí vůči ostatním chovat hulvátsky. Nesouhlas se dá určitě vyjádřit slušněji. Mojí chybou bylo, že jsem neměla přesně zváženou krmnou dávku, za to se omlouvám, mohli jsme si ušetřit některé nepříjemné výměny názorů. Všem zúčastněným této diskuze děkuji za rady a chuť komunikovat
Lenka.
Ano vyjadřit se to da slušněji. Na hulvata hulvat. Dokud se tento člověk nebude chovat slušně k ostatním a bude z ních dělat blbce tak ja se budu k němu chovat tak jak si zaslouží.
Ja neříkam že měl zle umysly ale to co vam radil by byla obrovska chyba a vašemu samci by to uškodilo, spíše než pomohlo.
Nejsem s těch co tady chodí kolem horke kaše a kroutí se jak had aby byl hezky předevšemi. Reknu to na rovinu. Zpravy jsou od toho aby se psali věci ktere, se nesmí psat tady.
Jedine, že se pořad jen ukazuje jaky je chovatel.
Vam at se daří
Uživatel s deaktivovaným účtem

vita61
napsal(a):
Včera jsem sousedce zabíjel pět králíků a ve střevech měly malé slabé červíky bylo jich tam dost
hustota střev byla standart a králíci byli v kondici
nevíte co stím a jak nato ?
Roup králičí, je to neškodné, takže nic.