Dom

XXX.XXX.48.143
Dobrý den,
je vhodnější žitná sláma, nebo hobliny, jako podestýlka pro králíky.
Díky.
Tak ony jsou hobliny a hobliny Už několik let je používám a naprostá spokojenost. Aby "pily a zadržovaly" (jak píše škodovák tak musí být ze SUCHÉHO (a to většinou nebývá ze stavebního řeziva apod., vlhkost musí být pod 10%, jinak je to o ničem) a dále ze dřeva NESMOLNATÉHO (ideálně smrk - mluvím z několikaleté zkušenosti, když momentálně nemám a nastelu koním borovicí, je to jakobych nedala nic... Taky záleží na "velikosti", pokud jsou to hobliny jak z hoblíku, pak pochopitelně nebudou plnit stejnou "funkci" jako jemnější např. z frézy nebo soustruhu.
Na to slámu a ideálně pšeničnou nebo ovesnou. Ječná je samá osina a má mnohem mnohem menší nasákávací schopnost, žitná je něco obdobného.
Mnoho chovatelů používá jako podestýlku i seno horší kvality.
Dom

XXX.XXX.48.143
Díky za nazory ☺.
Uživatel s deaktivovaným účtem

AndrejHyla
napsal(a):
Ahoj,
co si myslite o pilinach ako podstielku? Su vhodne? Nemozu uskodit kralikom?
dakujem
piliny, jako opravdové piliny, je hobliny, vhodné nejsou. je to ostré, hrubé, třískaté a prašné.
Píši předem, že chovám zakrslíky, aby si chovatele větších plemen neťukali na čelo, 😁 ikdyž asi stejně po přečtení budou..... a všichni! Když si dovezu nové zvíře domů tak mu dam do kotce rohový záchodek s peletami, s těmi co se běžně topí v kotlích - musí tedy být ale ze smrkového dřeva a lisované , bez pojidel . Dá se sehnat kolem 94 Kč za pytel . V králikárnách mám vložené plechové vany pro snadnou údržbu, nastelu slámou a do rohu wc. A teď záleží na králíkovi jestli je prase nebo chytrý . Někteří pochopí hned a chodí od začátku , když ne tak je to trochu učím - každy den někdy i dvakrát denně nadzvedávám slámu a koukám kde to udělali, odstraním pokálené a trochu toho dam do wc, zbytek vyhodim vytřu do sucha moč, případně přetřu zředěnou dezinfekcí, do tydne se naučí . Pak už jen jednou za 4 dny vyberu záchod a je hotovo , slámu jen kontroluju a protože v ní není skoro ani bobek , měnim málo a vyhazuju zejména to odrolené a prachovité u dna , aby je to nedráždilo jak hopkají a spíš přidávám novou nahoru. Ovšem mám samce , který je prase a doslova mi záchod sežral a nikdy na něj nechtěl , vždy jen před něj . Takze jsem to s nim vzdala po 2 měsících a on si chodí pro jistotu hned na dva rohy. Tomu sypu do rohů pelety a přestýlam slámou. Pelety perfektně sají , i při nasátí a uschnutí nepráší jen se rozpadnou a i po týdnu nevyčištění to nesmrdí skoro vůbec na rozdíl třeba jen od pilin nebo slámy. Králíci jsou čisťouncí bělouncí na tlapkách mohli by jít "zplacu" na výstavu 😁. Rozhodně ale nedoporučuji plošně jako podestylku, jdou tvrdé a zajoši by mohli mít otlaky, navíc to dost jezdí když rychle vyběhnou a pak také cena pro celý kotce by byla závratná. Za rok spotrebuju max 3 pytle na králíka. Můj Úklid při tomto stylu není pracný a zdlouhavý. Prostě podle potřeby vyklepnu wc. Kokcidie jsem ještě nikdy neřešila Diky bohu, Emanox sice koupen mam ale jeste jsem jej nikdy nepoužila,asi také proto že krmím berkel po odstavu- těm pekáčovým bych asi nedavala pokud je chci mít "čisté" ale pro zakrsliky bezva. Králíčkářům kteří by chtěli poradit či vidět ráda pomohu. Hezký jarní den a plné kotce přeji 👋
Dobrý večer, původně jsme měli jen zakrslíka v kleci( záchodek, kobereček), na podzim jsme pořídili kralíkárnu na ven. Nejprve 1 králíka na dokrmení, potom z výstavy 2 samice a 1 samce na chov. Dělám to obdobně, vcelku se to naučili všichni, jen 1samice v říji vše rozhrabe, ale potom je to O.K...Kupují peletky bez pojiv, ale nepíše se tam z jakého jsou dřeva. Chci se zeptat na značku peletek že smrkového dřeva a kde se dají sehnat za tuto cenu. Děkuji za informaci
klim77
napsal(a):
Dobrý večer, původně jsme měli jen zakrslíka v kleci( záchodek, kobereček), na podzim jsme pořídili kralíkárnu na ven. Nejprve 1 králíka na dokrmení, potom z výstavy 2 samice a 1 samce na chov. Dělám to obdobně, vcelku se to naučili všichni, jen 1samice v říji vše rozhrabe, ale potom je to O.K...Kupují peletky bez pojiv, ale nepíše se tam z jakého jsou dřeva. Chci se zeptat na značku peletek že smrkového dřeva a kde se dají sehnat za tuto cenu. Děkuji za informaci
To poznáte podle barvy, pokud jsou víc do šedohněda je tam příměs kůry, ale taky nejsou špatné, ze smrku jsou hodně světlé, mám pocit že v obchodech se prodává biomac , pokud toho budete brát víc tak nejlépe od výrobce či dodavatele , pohledejte přes internet, já mám od naší paní učitelky , myslím říkala z Malešovice, která tím topí, když nakupuje na sezónu v létě vezme i 10 pytlů pro mne a dostaneme se tak na supr cenu, jinak bych platila víc, podařilo se mi i v Obi jednu sezónu koupit ve vyprodeji či protrhlé pytle asi za stovku . Ceny se ale zvýšily a zvyšují , bohužel jako vše.....
klim77
napsal(a):
Ještě se zeptám to máte masné plemeno naučené na wc? A nějaké speciální wc? 😁 Moc si nedokážu představit že by si třeba belgický obr nacouval na záchod 😂 Nebo?
Ten králík na dokrmení byl Franc.beran, koupili jsme ji ve 3,5 měs. z docela zanedbaného kotce,kde byl s několika sourozenci. Ten byl nejvíce čistotný. V kotci chodil na rohové WC pro mazlíčky, ve výběhu na malé obdélníkové pro kočky. Pokud jsme jej pustili do výběhu ráno, vymočil se až tam. Další králíky jsme kupovali jako dospělé: samice Český červený a kalifoňačka, samec siamský modrý. Někteří preferují záchod rohový, někteří obdélníkový: chodí na něj močit a asi z poloviny bobkovat. Samec se to naučil nejrychleji, Čč je ta,co v říji vše rozhrabe, ale nyní s mláďaty je to O.K., Kal je asi nejpečlivější, dělá do WC i většinu bobků. Od ostatních asi polovina bobku jev podestýlce, ta je ale suchá. Ale chápu, že to není postup pro chovatele vice kusů 😉.Myslím, že králík
je sám od sebe čistotné zvíře a nezáleží na tom, jak je velký.
Bohdanka

XXX.XXX.120.154
Já jako podestýlku do klece používám piliny a hrubý kočkolid.
Samo sebou seno.
Podle mě to králíkovi nějak neuškodí.