Králík jde špatne stahovat, přirustá kuže

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.10.2016 09:52
slamos1

XXX.XXX.52.72

Dobrý den, přátelé prosím o radu, se zmenou samce ale nevím zda je to příčina mi jdou králíci špatne stahovat z kuže, kuže je jakoby přirostlá a králík se trhá a nevím čím to je, zda krmením nebo genetika, je to opravdu k zoufání, nelze králíka stáhnout od noh až k hlave, dekuji za názor.

6.10.2016 13:43
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak já jsem zatím udělala pouze takový poznatek, že zatímco samice jdou stahovat perfektně, samci "blbě" - už když stáhnu dva centimetry na zadní noze, hned poznám, jestli je to samec nebo samice. Ale že by nešli vůbec žádní (obě pohlaví), s tím jsem se tedy zatím nesetkala

6.10.2016 13:53
chovatelpodluzi

XXX.XXX.51.47

Taky to jde hůř čím starší kus. a čím "huňatější" silnější kůže tím je to taky horší...

6.10.2016 14:04
hokrví

XXX.XXX.105.226

Měl jsem podobný problém asi před 2 měsíci jsem šel zabíjet, vzal jsem jednoho říznu a říkám si to je samec, ale to šlo opravdu hrozně špatně po milimetrech, asi po půl hodině jsem ho dokončil a povídám manželce ať to dá vařit zvířatům, že jdu zabít dalšího - sourozence a ono se to opakovalo. Ze 7 sourozenců 2 paskvily. Samce ani samice jsem neměnil, po příčině nepátral, asi špatnej vzduch.

6.10.2016 16:48
horal

XXX.XXX.58.245

Občas se mi to stane když králik málo pije. A to může být třeba jeden nebo dva z vrhu, přitom jsem nepozoroval jestli u samců nebo samic je to víc. Neni to tak že by nešel stáhnout, ale jde to hůř. Jak píše chovatel, čím starší tím to jde horší. Jenom nesouhlasím že by chlupatější měly silnější kůži, právě naopak. Dlouhé roky jsem měl Nb, což jsou ti o kterých se to povídá. Já porážím ve 120 dnech (+-) a kůže se mi občas i přetrhla když jsem zajel palcem kolem stehen při stahování. Na kilo jsem potřeboval 7-8 kožek. U dva - tři roiky starích to je něco jiného, ale jak často porážíte staré kusy. Ještě k tomu stahování, králici mohli překonat nějakou virózu a chovatel to ani nemusí pozorovat, dojde k dehydradaci vlivem zvíšené teploty. a vytratí se podkožní mazivo.

6.10.2016 17:50
jardagin

XXX.XXX.25.15

slamos1 napsal(a):
Dobrý den, přátelé prosím o radu, se zmenou samce ale nevím zda je to příčina mi jdou králíci špatne stahovat z kuže, kuže je jakoby přirostlá a králík se trhá a nevím čím to je, zda krmením nebo genetika, je to opravdu k zoufání, nelze králíka stáhnout od noh až k hlave, dekuji za názor.

U samcu je to skoro pravidlo a čím starší tím to jde huře.Zaleží jak je mate stare.Vyzkoušet v jake vaze a věku by už byly na poražku. Nečekat třeba až na 6a více měsícu.Zesiluje řemen.Kuže.

6.10.2016 18:10
chovatelpodluzi

XXX.XXX.51.47

horal napsal(a):
Občas se mi to stane když králik málo pije. A to může být třeba jeden nebo dva z vrhu, přitom jsem nepozoroval jestli u samců nebo samic je to víc. Neni to tak že by nešel stáhnout, ale jde to hůř. Jak píše chovatel, čím starší tím to jde horší. Jenom nesouhlasím že by chlupatější měly silnější kůži, právě naopak. Dlouhé roky jsem měl Nb, což jsou ti o kterých se to povídá. Já porážím ve 120 dnech (+-) a kůže se mi občas i přetrhla když jsem zajel palcem kolem stehen při stahování. Na kilo jsem potřeboval 7-8 kožek. U dva - tři roiky starích to je něco jiného, ale jak často porážíte staré kusy. Ještě k tomu stahování, králici mohli překonat nějakou virózu a chovatel to ani nemusí pozorovat, dojde k dehydradaci vlivem zvíšené teploty. a vytratí se podkožní mazivo.

Ono ve 120 dnech se taky ještě nedělá "kožich", stačí se zeptat lidí co dělávaly kůže na činění... králík musí být v podstatě dospělý, aby kůže byla vyzrálá. Mně teď "huňatí" samec na 4,5 měsíci... Taky z toho důvodu selektuji gulášvé králíky do 4. měsíců. Na kvalitu kůže mimo vlastní využití už se dávno nehraje, a za to vztekání se... Byl jsem přítomen u výkupu kůží, když přišel známý, úspěšný chovatel Nb a donesl JEDNU kůži Nb, která vážila přes 400g! Z toho ročního kusu, čili žádná stařešina.

7.10.2016 08:01
slamos1

XXX.XXX.52.72

Tak je pravda že tento králík mel 10 mesícu ale co to je za vek?

7.10.2016 08:23
horal

XXX.XXX.58.245

Už tady bylo několik debat ohledně stáří porážených králiků a nechci se k tomu vracet, jenom tolik že je na každém jak to má rád a jak se mu to ekonomicky vyplatí. V deseti měsících neni nic neobvyklého, že jde králik stahovat hůř a zvláště jedná li se o velké plemena. Já to beru z vlastního pohledu neboť by bylo pro mne neekonomické vykrmovat králiky delší dobu. Po čtvrtém měsíci se už růst svalové hmoty zpomalí a začne se vytvářet tuk. Tím nemyslím vnitřní v dutině břišní, ale ve svalovině. Někdo má rád právě takové maso, prorostlé aby ta králičina tam byla cítit.

7.10.2016 09:46
slamos1

XXX.XXX.52.72

Ne ne, tento králík-samec byl určen k chovu ale nechtelo se mu skákat tak dostal za uši a s ním i další dva co meli 5mesícu a šli taky špatne stahovat ikdyž ne tak mizerne jak ten 10mesíční.

8.10.2016 19:29
beranifb

XXX.XXX.161.55

Tak já mám jinou zkušenost. Trhají se mi při stahování mladí do 5 měsíců. Bez ohledu na pohlaví. Myslím, že je to tím věkem, kdy maso je moc řídké nebo jemné-nevím jak to nazvat.

9.10.2016 11:20
Vídeňský modrý

XXX.XXX.136.238

Podle mého je to hodně o plemeni. ČA mi šel stáhnout behem chviky. Kůže sjela až k uším na jeden zátah. Teď křížím VM s Kaliforňákem a na pá místěch musím blanky odřezávat aby se netrhalo maso.

Přidejte reakci

Přidat smajlík