Může mrkev nahradit vodu v zimě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.11.2016 13:21

Dotaz nejsem zkušený chovatel a brzo ráno jezdím do práce. vyvenčím psy dám nažrat kačenám, slepkám a králíkům jenže ta zmrzlá voda v miskách mě dost zdržuje dala by se voda nahradit v zimě mrkví?králiky krmím pouze suchou směsí nejsou zvyklí na trávu, řepu ani mrkev.napadla mě kombinace ráno mrkev a po příchodu dom jim dát vodu ale mám obavy ze zdutí (nafouknutí a úmrtí zvířete) nebo jim mám prostě v 18 hod pozbírat misky s vodou a dat jim je až ráno při krmení?

4.11.2016 13:45
rapotacka11

XXX.XXX.32.15

Může mrkev nahradit vodu v zimě

Ne.
Napít se musí.

4.11.2016 13:57

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dotaz nejsem zkušený chovatel a brzo ráno jezdím do práce. vyvenčím psy dám nažrat kačenám, slepkám a králíkům jenže ta zmrzlá voda v miskách mě dost zdržuje dala by se voda nahradit v zimě mrkví?králiky krmím pouze suchou směsí nejsou zvyklí na trávu, řepu ani mrkev.napadla mě kombinace ráno mrkev a po příchodu dom jim dát vodu ale mám obavy ze zdutí (nafouknutí a úmrtí zvířete) nebo jim mám prostě v 18 hod pozbírat misky s vodou a dat jim je až ráno při krmení?

Pokud králíkům nedáváte granule, stačí jim dát napít večer a pak ráno.Pokud jsou velké mrazy dostávají králíci jen směs zrnin bez granulí, večer vodu vyleji a ráno jim ji dám.Nikdy jsem s tím neměla problém.Na mrkev byste je musela naučit a stejně jim dát jen kousek co hned sežerou.Namrzlá mrkev je horší než když budou pár hodin bez vody.

4.11.2016 14:19
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Zkuste si den místo pití jíst mrkev. Nebo do sebe dostat 3 litry tekutin mrkví. Hodně štěstí.

Ne vážně, byl by problém třeba pořídit druhou sadu misek? Ráno hodit zmrzlé misky někam do baráku rozmrznout, a dát vodu v jiných?

4.11.2016 14:23

leprechaunek napsal(a):
Zkuste si den místo pití jíst mrkev. Nebo do sebe dostat 3 litry tekutin mrkví. Hodně štěstí.

Ne vážně, byl by problém třeba pořídit druhou sadu misek? Ráno hodit zmrzlé misky někam do baráku rozmrznout, a dát vodu v jiných?

Tady není řeč o dni, ale pochopila jsem to tak, že jde o noc bez vody a to problém není.Králík v zimě venku, pokud nemá granule, toho za den moc ne vypije.

4.11.2016 15:33
Maros96

XXX.XXX.193.22

Alebo môžem tak robiť keď budem mať kojace samice cez deň aby mali vodu normálne večer im zobrať dať im kúsok repy a potom ráno im dať znovu vody? lebo cez noc to zamrzne a kupovať dvakrát napajacky jednu na noc a jednu na deň to je i trošku i finančné viac. Dakujem za odpoveď.

4.11.2016 15:36

Maros96 napsal(a):
Alebo môžem tak robiť keď budem mať kojace samice cez deň aby mali vodu normálne večer im zobrať dať im kúsok repy a potom ráno im dať znovu vody? lebo cez noc to zamrzne a kupovať dvakrát napajacky jednu na noc a jednu na deň to je i trošku i finančné viac. Dakujem za odpoveď.

Ale no tak.

Pokud je takový problém mít dvě sady napáječek, není lepší se na chov vykašlat?

Nebo prostě napáječky zalejte vařící vodou, tak to dělám já.

Ale nechat zvířata žíznit jen proto, že se vám nechce rozmražovat napáječky a mít dvě sady se vám taky nechce, to se na to vybodněte.

Kousek řepy fakt nenahradí vodu. To jste si nevšimli, kolik toho králík vypije? A když dáte řepy nebo mrkve víc, tak co králík hned nesežere zmrzne a z namrzlého krmení se akorát zduje a chcípne.

4.11.2016 15:58
Maros96

XXX.XXX.193.22

Ale no tak.

Pokud je takový problém mít dvě sady napáječek, není lepší se na chov vykašlat?

Nebo prostě napáječky zalejte vařící vodou, tak to dělám já.

Ale nechat zvířata žíznit jen proto, že se vám nechce rozmražovat napáječky a mít dvě sady se vám taky nechce, to se na to vybodněte.

Kousek řepy fakt nenahradí vodu. To jste si nevšimli, kolik toho králík vypije? A když dáte řepy nebo mrkve víc, tak co králík hned nesežere zmrzne a z namrzlého krmení se akorát zduje a chcípne.

Ja som sa iba pýtal či je to možné. A vy koľko máte králikov 3 alebo 4? ak by som mal toľko tak mi to nerobí problém kúpiť dve sady napajaciek.

4.11.2016 16:01

Maros96 napsal(a):
Ja som sa iba pýtal či je to možné. A vy koľko máte králikov 3 alebo 4? ak by som mal toľko tak mi to nerobí problém kúpiť dve sady napajaciek.

Promiňte, ale je to imho stejný dotaz jako "nemám čas krmit, stačí to jednou za týden", nemám čas kydat, stačí to jednou za půl roku a podobně.

V králíkárně venku momentálně nemám králíky, ale morčata. Celkem nějakých čtyřicet kusů, celkem nějakých 18 napáječek. Ručička mi ale při napájení neupadne.

Jestli máte králíků tolik, že je DĚSNÝ PROBLÉM je napojit, pak chov zredukujte nebo zrušte, ne?

4.11.2016 16:04
burgund6

XXX.XXX.33.7

Maros96 napsal(a):

Zbytečně se čílíte.Bodlinka to napsala naprosto normálně.Když máte tolik králíků, tak jak jste to řešil minulou zimu?Já tedy mám dvě sady napáječek a pouze ráno a večer vyměním, když je to potřeba.Mám ale výhodu, že králíci jsou v králičinci.Vloni mi tam zamrzla voda asi jenom po dobu čtrnácti dní.

4.11.2016 16:12
Maros96

XXX.XXX.193.22

burgund6 napsal(a):
Zbytečně se čílíte.Bodlinka to napsala naprosto normálně.Když máte tolik králíků, tak jak jste to řešil minulou zimu?Já tedy mám dvě sady napáječek a pouze ráno a večer vyměním, když je to potřeba.Mám ale výhodu, že králíci jsou v králičinci.Vloni mi tam zamrzla voda asi jenom po dobu čtrnácti dní.

Veď ako ja niesom rozčúlený. a minulú zimu som to riešil tak ako vy teraz ale to som mal dve samice a jedneho samca a teraz už mám osem samíc a troch samcov a potom po odstave tak tiež tam treba nové napajacky a zase kupovať dve sady ja len toľko že to je i kus drahé nič viac. Nikoho tym som sa nechcel dotknúť.

4.11.2016 16:37
burgund6

XXX.XXX.33.7

Maros96 napsal(a):
Veď ako ja niesom rozčúlený. a minulú zimu som to riešil tak ako vy teraz ale to som mal dve samice a jedneho samca a teraz už mám osem samíc a troch samcov a potom po odstave tak tiež tam treba nové napajacky a zase kupovať dve sady ja len toľko že to je i kus drahé nič viac. Nikoho tym som sa nechcel dotknúť.

O.K.S tou řepou to není úplně nejlepší řešení, když mrzne hodně, tak je za chvíli namrzlá a je zaděláno na problém.Nejlepší je asi mít napáječky na výměnu, budete holt muset pustit "chlup" a máte po problému.

5.11.2016 08:51
horal

XXX.XXX.202.176

Jednoduché řešení je vyrobit si z PET lahví napaječky. Do větších kotců používám lahve od mléka do menších od limonád 1/2 litru. Mám buďto držáky připevněné vevnitř na dvířka anebo už specielně upravená dvířka a lahev se vkládá z venku. Používám lahev se širším víčkem do kterého vyvrtám doprostřed 4mm dírku. Zahradu mám asi 500m vzdálenou bez elekřiny a králikárny jsou v dřevěné boudě. Mívám podobné stavy jako Maroš, kolem 8 samiček a 3 samce. Navíc pořád kolem třiceti mladých, protože připouštím celoročně a nemám problám ani s porody v zimě. Pokud voda v nepaječce zamrzne, láhev obochám o nějaký trám a led se rozbije. Pak ho vyklepu a pokud tam zůstane nějaký větší kus ledu ten se pak ve vlažné vodě rozpustí. Málokdy se stane aby v lahvy zbylo víc než čtvrtina. Ty lahve vydrží pořádné rány a když náhodou praskne tak výměna nme nic nestojí. Mohl bych nosit lahve na střídačku, ale je jednoduší nést 10 l kanistr s horkou vodou než tašky s lahvema.

6.11.2016 07:46
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Takové starosti bych chtěla mít
Dlouhá léta jsem se trápila s kameninovými miskami, večer i ráno vždycky "v náručí" nosila zamrzlé do kotelny, jak to povolilo, tak vylít a s novou vodou zpátky do kotců... Opruz Pak jsem pořídila misky NEREZ - stejně jako mám dlouhá léta u psů - a bylo po problému - že mě to nenapadlo dřív! Vyndám misku z kotce, otočím dnem vzhůru, klepnu o dlažbu, vypadne led, vrátím misku, naleju vodu. Otázka pár vteřin na jeden kotec Samozřejmě je třeba, aby misky byly z kvalitního materiálu, ne nějaký fórový plíšek a aby neměly žádné zahnuté okraje apod., což by bránilo snadnému vypadnutí ledu.

8.11.2016 14:22
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Taky jsem se trápila s kameninovýma miskama, potom jse začala na zimu dávat plechovky od lunče a je to mnohem lepší, ráno vyklepu a naleju malinko vlažnou vodu, večer to samé. Počet králíků na zimu mám variabilní ale většinou 3-4 samce a 5-8 samic, některé mám i šest let, protože připouštím jenom jednou ročně a jsou pořád fit. Mívají tak 8-12 mladých ve vrhu, ale nechám vždy max osm nejsilnějších. Pro naši potřebu je to až dost, něco se i prodá.

Betyna5

26.1.2017 09:38
Betyna5

XXX.XXX.137.1

Mohla bych se zeptat jakou máte zkušenost se zamrzáním niplu u niplových napáječek a jak to řešíte ? Když je u nás zima jako letos (-8 až -15) pravidelně ráno a večer napaječky sundám a doma rozmrazím + králíkům doliji horkou vodu z kohoutku. Voda v tekutém stavu vydrží však tak maximalně 3 hodiny. Pokud jsem doma přes den (o víkendu) tak ještě v poledne dolévám horkou vodu z konvice + v kastrolu s horkou vodou napaječky rozmrazuji, neboť většinou je zamrzlý nipl ve vodě je třeba jen slabý led. Napaječky mám zvenku dvířek a prostor u králíkárny je kryt tak že králíkům tam sice nikde nesněží a nefouká ale zima tam je tak max. o 4°C vyšší než venku.
Letos jsem si na napáječky udělala takový nasouvací kryt z kartonu. Voda tak vydrží v tekutém stavu tak o 1 - 2 hodiny déle, ale mám dojem ze když králík nepije často a tudíž voda tím niplem neprotéká tak nipl zamrzne a králík se stejně nenapije. smajlík u mladých (2 měsíce) mám v kotci ještě i misku s vodou, tu většinou stihnou vypít.
Napadlo mne ještě že bych napaječku mohla obalit třeba mirelonem, ale na nipl asi nic nedám protože by mi to ušáci určitě okousali.
Jak to máte vy? Nebo to nemám řešit a voda 2x denně jim stačí? Králíků mám nyní 14. Diky moc.

26.1.2017 09:46
awake

XXX.XXX.115.235

Také používám niplové. Ještě loni jsem chodila s konvicí vařicí vody. Největší problém byla opravdu zamrzlá voda v "kolínku" od napáječky k samotnému niplu. V napáječce voda rozmrzla celkem brzy, ale stejně neměla kudy téct. Letos jsem napáječky se začátkem mrazů sundala a používám misky.

Gocz

26.1.2017 09:58
Gocz

XXX.XXX.27.34

horal napsal(a):
Jednoduché řešení je vyrobit si z PET lahví napaječky. Do větších kotců používám lahve od mléka do menších od limonád 1/2 litru. Mám buďto držáky připevněné vevnitř na dvířka anebo už specielně upravená dvířka a lahev se vkládá z venku. Používám lahev se širším víčkem do kterého vyvrtám doprostřed 4mm dírku. Zahradu mám asi 500m vzdálenou bez elekřiny a králikárny jsou v dřevěné boudě. Mívám podobné stavy jako Maroš, kolem 8 samiček a 3 samce. Navíc pořád kolem třiceti mladých, protože připouštím celoročně a nemám problám ani s porody v zimě. Pokud voda v nepaječce zamrzne, láhev obochám o nějaký trám a led se rozbije. Pak ho vyklepu a pokud tam zůstane nějaký větší kus ledu ten se pak ve vlažné vodě rozpustí. Málokdy se stane aby v lahvy zbylo víc než čtvrtina. Ty lahve vydrží pořádné rány a když náhodou praskne tak výměna nme nic nestojí. Mohl bych nosit lahve na střídačku, ale je jednoduší nést 10 l kanistr s horkou vodou než tašky s lahvema.

Omlouvám se, ale jsem trochu natvrdlejší. Píšete, že do láhve vyvrtáte 4 mm dírku a dál... Jak to ten králík z toho pije a jaktože to nevyteče?

27.1.2017 13:13
horal

XXX.XXX.202.176

Dírka se nevrtá do láhve ale do víčka. Láhev se naplní, zavíčkuje a klidně ji můžete převrátit vzůru dnem. Sem tam kapička ukápne a protože je víčko mokré králik ho začne olizovat a jak do něj občas drcne vyteče trochu víc vody, postupně zjistí odkud ta voda vytéká a naučíse z dírky cucat. Našel jsem pár starších fotek držáků a napaječek z pet lahví.

29.1.2017 12:30
palast

XXX.XXX.72.34

Tak já doplňuji trochu vody do misky a až když je plná, tak rozmrazím horkou vodou. A v kotci, kde je více králíků, mi plnou misku většinou stihnou vypít.

Neregistrovaný uživatel

29.1.2017 19:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

No, nevím. Vypadá to hrozně, ty pet flašky. Problém se zamrzáním to ale moc neřeší. Já na zimu vyliji napáječky a dám misky. Králíci přes noc v klidu vylížou do ledu díru.

Gocz

30.1.2017 07:14
Gocz

XXX.XXX.27.34

horal napsal(a):
Dírka se nevrtá do láhve ale do víčka. Láhev se naplní, zavíčkuje a klidně ji můžete převrátit vzůru dnem. Sem tam kapička ukápne a protože je víčko mokré králik ho začne olizovat a jak do něj občas drcne vyteče trochu víc vody, postupně zjistí odkud ta voda vytéká a naučíse z dírky cucat. Našel jsem pár starších fotek držáků a napaječek z pet lahví.

Tak jsem si to myslel správně. Realizoval jsem něco podobného, jen jsem do vyvrtané dírky vsunul plastovou hadičku a to byl právě kámen úrazu, protože to zmzlo prakticky hned. Vidím to na návrat k miskám. Přece jen se mi to zdá nejjednodušší.

30.1.2017 12:46
mikimajky

XXX.XXX.16.236

Riešil som tiež zamrznuté napajacky. Mám ich viac tak som ich ráno a večer menil. Ale tento január je tak studený že pri -18 som to mal zmrznuté behom chvíle, som vymenil za misky. Áno králik aj ak zamrzne voda v miske ju stále dokáže lízať. Ale z niplu napajacky nenalíže nič. Od stredy hlásia zasa okolo nuly, alebo nad tak opäť idú napajacky. Lebo v miskách majú furt bordel. Nerád by som nejakú kokcu do chovu dostal.

31.1.2017 13:28
kachnis.105

XXX.XXX.218.78

Nepoužívám napáječky, ale obyčejné kelímky od solviny. Králíci dostávají vodu jen večer - vlažnou, do rána jim vydrží a půl dne bez vody pro ně není problém. k tomu dostávají jablka a suché.. a když voda v kelímku zamrzne, taky se z toho dá vyklepnout.

Přidejte reakci

Přidat smajlík