Uživatel s deaktivovaným účtem

Můžete, dávala jsem a občas ještě dám.Přidávám do míchanice z brambor, kolik to přesně nevím, nikdy jsem to nevážila.Jinak, ještě jsem sladový květ spařila a dávala po naběračce.Samicím ve formě nápoje.Musí si zvyknout.Někdo na diskuzi mi poradil, že se květ nemusí spařovat, ale jen zalít horkou vodou.
https://www.youtube.com/watch?v=12oYgSZxazI.
Sladový květ je výborným bílkovinným krmivem s nízkým obsahem škrobu. Oproti jádru má vyšší obsah vlákniny a dusíkatých látek. Podporuje laktaci, ale NENÍ vhodný pro březí samice! Je to bobtnavé krmivo, takže je dobré květ před zkrmováním zvlhčit (není nutná horká voda).
V suchém stavu se množství pohybuje do 20 g. Kombinace s jádrem není zrovna ideální, lepší je vojtěška a/nebo cukrovarské řízky.
Je zajimave, že jsem si nikdy nevšiml v Běstovicích že by ho namačely před přidaním do směsi. Kotiště dobra věc ale samice si ho zakoduji a pak normalně už nechtějí rodit
Tady si někdo hodně plete.
20g jestli to je na den a z davky cca 150g den tak je to více jak 10procent a to se dava koním a to maximalně.
"Sladový květ patří mezi hygroskopická (bobtnavá) krmiva, proto je VHODNÉ (= ne nutné, povinné apod.) jej těsně před zkrmováním lehce zvlhčit. Navíc se tak zvířatům lépe přijímá.
ad koně - doporučená denní dávka: 0,5 kg/den (toto množství by nemělo být překročeno)"
20 g pro koně?
Podporuje laktaci = do krmné dávky kojící samici - vy takové dáváte 150g krmiva na den?
btw s tím kotištěm jsem to takto četla (Schopnost odchovat potomky má každá samice geneticky zakódované – každá má tento kód jiný, některá je dobrá matka, jiná nikoliv (jako u ostatních zvířat, lidí nevyjímaje) Teď se zamyslete: Jestliže budeme nechávat v chovu právě ty horší matky (např. kvůli kvalitnímu exteriéru) s tím, že jim do kotce vložíme kotiště, aby bez problémů odchovaly, zaděláme si na problém. U jejich potomků se totiž neschopnost klasicky odchovat mladé ještě prohlubuje a v následných generacích by mohlo dojít i k tomu, že samice nebudou schopné bez kotiště mladé odchovat vůbec.).
Jelikož jste to nepochopila tak ještě jednou. Smějete se vlastnímu nechapaní.
Psala jste 20g, ja to chapu jako davka pro kralika a ne pro koně.
Dale ja napsal že je to více jak 10 % a to se dava koním ne kralikum.
Možna by to chtělo chapat.
Tady se nikdo neptal v době laktace ale jestli ho muže přidavat a v jakem poměru !
Tak to nepřekrucujte.
Ano davam tyto davky v době klidu, samicím a samcum. I kdyby to vychazelo na 5% tak je to hodně.
Každy kralik ma zakodovano od přírody rodit v noře nebo doupěti a to se jen tak nezmění. Je pro ni přirozene rodit v kotišti než na ploche podlaze.
Jinak DE Haus děla každy rok den otevřenych dveři, tak se mužete podívat na vyrobu.
Já tu nejsem ten, kdo nechápe.
Psala jsem DO 20 gramů, což neznamená, že to má/musí být přesně 20, ale maximálně! 20. DO 20ti g je taky třeba 10...
btw v dávce 150g je těch vašich 10% na gramy 15... Což je - hmmm trocha matematiky a uvažování - světe div se, do 20g...
A právě proto, že se nikdo neptal na krmení SK v době laktace, jsem toto zmínila. Protože to je jedno z období, kdy je tato komodita vhodná ke zkrmování. Na rozdíl - a to se sice taky nikdo neptal, ale považuji to za velmi zásadní (a divím se, že tak zkušený chovatel jako vy to nezmínil) na období březosti, kdy je naopak SK velmi velmi nevhodný.
Co se týče zkrmování samotného, nelze "čistý" srovnávat s květem jakožto přísadou do granulí, jelikož technologie výroby jistě nespočívá v tom, že se všechno smíchá a je to hotové. Ten proces je poněkud "delší". Pak se logicky květ jako přísada nevlhčí. Ale opakuji, že jsem psala, že je to vhodné, ne nezbytně nutné. Takže trochu víc nadhledu a méně chytání za slova a čtení mezi řádky něčeho, co tam nebylo
(jo a ještě k těm koním - zklamu vás, ale u nich to opravdu není 10%. Ranní KD vypadá např. litr květu, litr cukr.řízků a litr extrudovaný len. Nebo půl kila ovsa, půl kila řízků a čtvrt kila květu...)
(Ke kotištím se více vyjadřovat nebudu, nikdy jsem je nepoužívala, takže jejich klady a zápory nemohu hodnotit. Zmínila jsem to, co jsem četla a co jsem i slyšela od některých chovatelů).
Je uplně jedno jestli jste napsala do.Jasně velky vyběr gramu. Pokud napíšete že je to do 20g tak co asi uděla chovatel řekne si tak to klidně mužu dat.
10 procent je hodně a i v době laktace se takove množství nedava. Ma to nizkou hladinu energie což v době laktace samice potřebuje.
Jo a proč je tak nevhodny pro březí samice ? Nikdy jsem si nevšiml že by samice měly problem kvuli saladovemu květu. Tedy v poměru 1 až 2%. Od De Haus krmim samice celoročně.
Jinak ja počítat umím a myslím že velice dobře.
Mě je jedno kolik se toho dava koním a čím se krmi.
Když napíšete o kotišti to co jste napsala a ne tedy z vaši zkušenosti. Tak se lidi leknou a nebudou davat kotiště protože to řekl někdo na fauně. Nehledě na to že to není nijak podložene.Jen tvrzení nějakeho chovatele. Jestli to byl chovate typu co řekl chovatelce na jinem vlakně že ma Mor a ona ho naočkovala a myslí si jak ho zachranila. Tak sorry je to jen placal.
Nema to žadnou logiku. Ja nepíši že se ma davat 10 % ale 1 až 2% u kraliku a u koní je to maximalně 10%. Což je možna trocha matematiky a chapaní.
Mě nějak vychyzí při 2% 3g na 150g. Hlavně se používa jako doplněk stravy a to z duvodu dusikatych latek a vlakniny ma dieticke učinky.
Nechapu co to tady píšete !
btw v dávce 150g je těch vašich 10% na gramy 15... Což je - hmmm trocha matematiky a uvažování - světe div se, do 20g...

Walfrs
napsal(a):
Dobry den, poradi mi někdo jestli mohu pridavat kralikum do krmeni sladovy kvet?Oves-jecmen-sladovy kvet, a v jakem pomeru? Diky.
Pokud jim chcete sladový květ přidat např.do obilovin na sucho, žrát vám ho nebudou.Nevím kolik máte králíků.Já to dělala tak že jsem dala do 5l kbelíku do poloviny a zalila vodou tak aby byl květ mírně pod vodou.Květ nabobtná a pak dávala malou naběračku na králíka.Určitě jsem neřešila žádné gramy a králíci byli v pořádku.Na ukázku jsem dala odkaz na to video.
Je úplně zbytečné se hádat k vůli 20g.
¨
Březím samicím jsem nedávala.Někde jsem se dočetla že může, ale nemusí vyvolat potrat.Naopak pro kojící samice ve formě nápoje vynikající věc.
Je to jen a pouze moje zkušenost a nikomu můj názor nevnucuji !
Tak nechápu co tu někdo řeší.
Mám konkrétní zkušenost s podáváním sl. květu březím samicím. Netroufl jsem si to dát králičím samicím, ale mezi malými odstavenými králíky jsem měl i morčata 1,2. Obě morčecí samice po celou dobu březosti jedly s králíky šrot, do kterého přidávám i sladový květ. Obě porodily přerostlá mláďata, která při porodu uhynula. Už na březích samicích bylo znát nezvykle velké břicho. Mláďata byla přerostlá, přestože šlo o početné vrhy (5+5). Od té doby jsou morčata stranou od mladých králíků a od sladového květu a, problém se neopakoval. Nejspíš jsou morčata jinak citlivá na složení krmiva oproti králíkům, ale určitě bych už osobně nerisknul dávat sl. květ jakékoliv březí samici.
jardagin
napsal(a):
Takže, mi to nedalo a konzultoval jsem to dnes s odborníkem přes vyživu kraliku. firmi Dehaus panem Bartakem a bylo mi potvrzeno, že sladovy květ nema vliv na nějake potraty a nebo větši mlade a tak podobně.
O přesnější % v davce jsem ho požadal písemně.
Nechci se hádat, jen diskutovat. Sladový květ má vysoký poměr bílkoviny (působí na růst) a působí mírně projímavě (u králíků mám při zvýšené dávce vyzkoušeno). Proč teda sladový květ nevadí vysokobřezí samici, když (kromě kladného obsahu vitamínů) ji zatěžuje odbouráváním nadbytečných bílkovin, vysoký obsah bílkoviny = větší plody (známé u všech hosp. zvířat) a ještě může způsobit průjem? Teď se nebavím o vybalancované krmné granulované směsi s obsahem slad. květu, ale o tom, že si lidi koupí sypký slad. květ a odhadem po hrstích ho přidávají do krmiva. Dávkování sladového květu je podstatně přísnější než dávkování vitamínů, ovsa nebo ječmene a dá se tím toho dost pokazit. Osobně, když jsem začal sl. květ u králíků používat, tak jsem to trochu přehnal a králíci se doslova posrali. U samice týden před porodem to už může nastartovat problémy. To, co o něm já píšu, mám vyzkoušeno osobně a ne z druhé ruky, takže si za tím stojím. Neberte to jako útok, ale to, že sladový květ nemá na březí samice žádný vliv bych určitě neprezentoval mezi hobby chovatele, co nejsou zvyklí přísady do krmiva přesně vážit na gramy.
"Ma to nizkou hladinu energie což v době laktace samice potřebuje."
Tak jen pro porovnání: ječmen má při 100% sušině 14,5 MJ stravitelné energie, oves necelých 13 MJ a sladový květ přes 13 MJ. To by mě tedy zajímalo, co je to "nízká hladina energie"... Nehledě na to, že jsem nepsala, aby chovatel krmil JEN sladovým květem (tak blbej snad nikdo není...).
xchipsy
napsal(a):
"Ma to nizkou hladinu energie což v době laktace samice potřebuje."
Tak jen pro porovnání: ječmen má při 100% sušině 14,5 MJ stravitelné energie, oves necelých 13 MJ a sladový květ přes 13 MJ. To by mě tedy zajímalo, co je to "nízká hladina energie"... Nehledě na to, že jsem nepsala, aby chovatel krmil JEN sladovým květem (tak blbej snad nikdo není...).
Mate pravdu, měl jsem napsat nižší.
Neřekl jsem, že jste takoveho něco psala.
mozaik
napsal(a):
Nechci se hádat, jen diskutovat. Sladový květ má vysoký poměr bílkoviny (působí na růst) a působí mírně projímavě (u králíků mám při zvýšené dávce vyzkoušeno). Proč teda sladový květ nevadí vysokobřezí samici, když (kromě kladného obsahu vitamínů) ji zatěžuje odbouráváním nadbytečných bílkovin, vysoký obsah bílkoviny = větší plody (známé u všech hosp. zvířat) a ještě může způsobit průjem? Teď se nebavím o vybalancované krmné granulované směsi s obsahem slad. květu, ale o tom, že si lidi koupí sypký slad. květ a odhadem po hrstích ho přidávají do krmiva. Dávkování sladového květu je podstatně přísnější než dávkování vitamínů, ovsa nebo ječmene a dá se tím toho dost pokazit. Osobně, když jsem začal sl. květ u králíků používat, tak jsem to trochu přehnal a králíci se doslova posrali. U samice týden před porodem to už může nastartovat problémy. To, co o něm já píšu, mám vyzkoušeno osobně a ne z druhé ruky, takže si za tím stojím. Neberte to jako útok, ale to, že sladový květ nemá na březí samice žádný vliv bych určitě neprezentoval mezi hobby chovatele, co nejsou zvyklí přísady do krmiva přesně vážit na gramy.
To nevím na to jsem se neptal, zavolejte si p Bartakovi asi myslel pří 1 až 2 %. Ale ja se tady přece vubec nehadam že by to měly rvat horem dolem.Jasně píši 1 až 2 % a to kvuli obsahu bílkovin. Je to stejne jako u vojtěšky když to bude někdo valit tak co to asi uděla, kralici se poserou. Jestli si někdo chce dělat doma mychanici tak si myslím že by měl vědět kolik čeho.
Zadavatel se ptal a ja mu odpověděl. Nechapu proč bych to neměl prezentovat, pokud to někdo chce a dokaže si zvažit kolik toho ma byt, tak na podruhe už važit snad ani nemusí, nemyslíte.
Pravě proto, že nejsou zvyklí važit jsou problemi a proto se snažím radit co a jak.
Jo tohle mam z druhe ruky a co an tom. Myslím že to mělo byt napsano někomu jinemu a ne mě.
Někomu kdo tady píše 20g, bez napadaní a nebo kdo vložil toto video ale píše že to kralikum nic neudělalo.
https://www.youtube.com/watch?v=12oYgSZxazI.

Kdyby udělalo tak o tom nebudu psát a dávat video, To je přece logické.Bez vážení, od oka.Nic nevážím a neodvažuju a králíci jsou v pohodě.
Já dávám sladový květ do granulí ktere si lisuji sám a to jako váhovou pětinu. Králíci to baští jedna báseň a rostou jak z vody a vím co do toho dávám (když jsem viděl to plesnivé seno co dávali ve výrobě granulí-hrůza. Prý se to aspoň nemusí vlhčit ). Jsem s ním spokojen a je to jako jedna ze základních složek výkrmových granulí.