Dobrý den,
proti čemu všemu se králíčci očkují? Jaké očkování je povinné na výstavy?
Ke svému, kterého jsem na výstavě kupovala jsem totiž nedostala žádné info ani očkovák (pokud ho králíci také mívají), tak nevím. Zatím jsem akorát preventivně přeléčila kokcidiózu, jinak nic.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hlavně na myxomatózu a mor.Pokud nemáte naočkováno tak nechte naočkovat co nejdříve.Začínají mouchy a komáři.Mor hrozí po celý rok i v zimě.Na nic nečekejte.Nedejte na chovatele kteří napíší že neočkují a nikdy problém neměli.Všechno je jednou poprve.Pokud chcete vystavovat tak musí být na tyto dvě nemoci stejně očkované.To že Vám chovatel od kterého králíky máte zřejmě neočkuje, jinak by Vám to řekl.Chyba taky je, že jste se nedotázala.Králíci na chov a na prodej by měl očkovat každý.Tedy alespoň já bych králíka bez očkování na chov neprodala a vždy jsem oznámila kdy je potřeba očkovat.
No, každý jsme jiný a s tím nikdo nic nenadělá.
napsal(a):
Hlavně na myxomatózu a mor.Pokud nemáte naočkováno tak nechte naočkovat co nejdříve.Začínají mouchy a komáři.Mor hrozí po celý rok i v zimě.Na nic nečekejte.Nedejte na chovatele kteří napíší že neočkují a nikdy problém neměli.Všechno je jednou poprve.Pokud chcete vystavovat tak musí být na tyto dvě nemoci stejně očkované.To že Vám chovatel od kterého králíky máte zřejmě neočkuje, jinak by Vám to řekl.Chyba taky je, že jste se nedotázala.Králíci na chov a na prodej by měl očkovat každý.Tedy alespoň já bych králíka bez očkování na chov neprodala a vždy jsem oznámila kdy je potřeba očkovat.
No, každý jsme jiný a s tím nikdo nic nenadělá.
Děkuji. V tom případě hned v pondělí pojedem.

Věřte, že uděláte velmi dobře.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
karo2702
napsal(a):
Dobrý den,
proti čemu všemu se králíčci očkují? Jaké očkování je povinné na výstavy?
Ke svému, kterého jsem na výstavě kupovala jsem totiž nedostala žádné info ani očkovák (pokud ho králíci také mívají), tak nevím. Zatím jsem akorát preventivně přeléčila kokcidiózu, jinak nic.
Děkuji.
Když jste koupila králíka na výstavě tak bude očkovaný, to je podmínka propozice
vystav, na menších výstavách chovatel přikládá čestné prohlášení že vystavený
králíci jsou očkovaný mor-myx... Většinou u prodeje králíků na výstavě není majitel
králíků, prodej zajišťuje pořadatel výstavy...

Dovolím si pochybovať o tom čestnom prehlásení, ja to po karanténe dva týždne vždy preočkujem Nanovo.Však všetci sme len ľudia, a pri cene niektorých zvierat je to priam nevyhnutnosť.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
napsal(a):
Dovolím si pochybovať o tom čestnom prehlásení, ja to po karanténe dva týždne vždy preočkujem Nanovo.Však všetci sme len ľudia, a pri cene niektorých zvierat je to priam nevyhnutnosť.
Já očkuji jednou ročně a bez problému, čestné prohlášení je úleva
chovatelům že nemusí před každou výstavou volat veterináře a žádat
ho o potvrzení na výstavu...tím se sníží finanční náklady pro chovatele...

Očkuji králíky několikrát, obzvlášť ty na výstavy.Nově zakoupené králíky také přeočkovávám.
Čestné prohlášení sice vystavovatel podepisuje, ale dá se každému věřit?Vše je o přístupu lidí a jejich zodpovědnosti a tomu v dnešní době moc nevěřím.I jedno očkování ročně mně přijde málo.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.57.2
Dostali už někdy někomu králíci myxomatózu v dubnu nebo v květnu? Pokud ano, tak v kterém z těch měsíců. Děkuji.
Herbst

XXX.XXX.209.195
Očkováním šetřící
napsal(a):
Dostali už někdy někomu králíci myxomatózu v dubnu nebo v květnu? Pokud ano, tak v kterém z těch měsíců. Děkuji.
Ano loni v Dubnu 3 z 11 ks.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.213
Ano,17.11:2016,8ks naočkovaných,1ks pozitívna reakcia,3ks slabá reakcia, ostatný OK.1ks nútene utratený!Tak určite to nie je sezonna záležitosť.
A kde je nyní chyba? Ti co vakcinují mají nemocná zvířata a co nevakcinují tvrdí že jim nikdy králik nepošel. U těch prvnich, je to špatná vakcína a nebo zamořený chov ? A ti druzí? Třeba zas nepoznají příznaky nemocí a tak neví že ji mají a nebo měly.
Já nikoho nechci navádět jestli je to či ono správně, já jenom mám špatnou zkušenost. Je to už možná 20 let kdy jsem nechal naočkovat celý chov a pak po měsíci během tří dnů jsem na kloečku vyvážel kadávery a bylo jich přes dvěstě. Od té doby neočkuju a úhyn mám většinou nějaký ten kus po odstavu na enterokolitidu kdy silnější jedinec se přežere jádra. Na chov králiky neprodávám pouze na maso. Je to každáho rozhodnutí jestli ano nebo ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
Tak to máte neskutočné šťastie alebo sa dobre modlíte! Ja osobne budem očkovať aj po týchto skúsenostiach, len mi je divné že Vám nie je ľúto toho času a námahy čo do chovu investujete.Poznám človeka čo mal chov Bu asi 60ks aj ja mám od neho jednu samičku.No tiež tvrdil že nikdy nebude očkovať a už z toho chovu ostala iba tá čo je u mňa.Tak nech sa darí všetkým, ktorých nás to baví!
napsal(a):
Očkuji králíky několikrát, obzvlášť ty na výstavy.Nově zakoupené králíky také přeočkovávám.
Čestné prohlášení sice vystavovatel podepisuje, ale dá se každému věřit?Vše je o přístupu lidí a jejich zodpovědnosti a tomu v dnešní době moc nevěřím.I jedno očkování ročně mně přijde málo.
Tady s vami jen souhlasím. My očkujeme pravidelně a na Mor 3x za rok a střídame vakciny.
Ja jsem koupil dceři na vystvě BOA kousek od Chocně. Vydržel měsíc a ukazkova myxa. Kralik šel do kytiček. Pak věřte, asi tak nějak.
Vím že strejda, neočkuje už několik let a žadny uhyn na Mor a nebo Myx neměl nevím jestli to je klika, že se mu to vyhyba.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
Zdravím všetkých, tie časy kedy môj otec choval Vdiv v maštali pod koňmi a kravami sú už dávno preč.To len tak na okraj, treba si uvedomiť že dnes aj my ľudia sme viac citlivý na prostredie a choroby. A tak je to podľa mňa aj zo zvieratami.Fakt je dnes problém odchovať niečo bez problémov ! Mám kamaráta čo chová aj holuby, exoty a králiky 40 rokov, stále očkuje len proti moru. Ked´ videl môjho po myxe povedal že ešte nikdy takúto chorobu nevidel a ani vidieť už nechce! Po nejakej dobe mi volal že bol za ním kamoš čo mu majú také isté príznaky ako moje že čo stým?No čo stým páni?Budeme očkovať či pochovávať.Ja skúsim tiež iné vakcíny a častejšie intervaly.Pekný deň prajem.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.53.3
No já jsem se ptal, protože minimálně chovné páry proti mixomatóze a asi i moru očkovat nechám.
Když vezmu v úvahu, že největší rizko nákazy bude (od komárů, v naší konkrétní lokalitě) koncem léta a potrvá řekněme do konce říjnava a kcína by měla chránit po dobu 6 měsíců tak mi to vychází, že by to chtělo očkovat tak v půlce dubna (tak 14 dní se budou vytvářet králíkům protilátky).
V tom létě pak proti moru, tak aby samicemi vytvořené protilátky měli šanci přejít mlékem i na třetí mladé, což nevím zda skutečně nastane. Vakcinace proti moru je na rok, je to mrtvá vakcína a očkovat lze kdykoli, doba na získání jakésoi odolnosti řekněme opět 14 dní, předpokládá se že opakaovaná vakcinace zvyšuje schopnost se s živým morem vypořádat a nepodlehnout. Součástí je metylrtuť. Schválně nic nekomentuji jen uvádím co je mi známo.
Vím, že je to pro někoho nespolehlivé schéma, ale dvakrát ročně se mi myxomatóza očkovat nechce. A není to jen proto, že se králíkům to ucho do dalšího očkování tak tak zahojí, většinou nakonec téměř bez jizvy a výstupku.
Jenže taky vím, že i v dubnu mohou komáři pěkně vyšilovat a zbloudilec se najde i v listopadu.
To jen na vysvětlení. Klidně se k těm úvahám přidejte a napište jak uvažujete vy a proč a zda je to založeno lokálních podmínkách nebo to považujete za universální záležitost.
Chovu zdar, nemocem a protivům zmar.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.53.3
U toho očkování chovných kusů morem a přenosu imunity na mladé mi zase vadí ta metylrtuť. Je velmi pravděpodobné, že mladí vše vypijí s mlékem, pokud se stihne tělo samic tak rychle detoxikovat.
Pokudd ne, tak vše čeho se jejich těla dokáží zbavit do sebe dostanou nějací mladí a nakonec lidi. Dochází prostě ke kumulaci.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.170.212
Ještě pro úplnost... Nejde o metylrtuť ale thyomersal, rťuť, sloučeninu rtuti. Velmi jedovatá metylrtuť z ní vznikne až biologickými procesy v tělech tvorů. Je jedovatější než samotná rtuť.
Pro nás je důležité kolik rtuti je přijmuto celkem. Je sice pravda že metylrtuť se může detoxikovat i přes dech, ale vhodnější je počítat s tím že vše co do králíků bylo nandáno skončí v člověku. A ta dávka, kdyby měla být i od králíků určených na jídlo (ne jen od jejich rodičů, přičemž každé to tělo něco málo může detoxikovat, neco se usadí v kostech, kůži,...), za celý rok, není vůbec zanedbatelná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
Tak takto podrobne sa tu ešte nikto asi ani nevyjadril, treba sa skúsiť obráťiť na výrobcov vakcín.Ja sa držím zásady že chovné sa nejedia nikdy! Momentálne mám v chladničke 5ks novej vakcíny Nobivac myxoRHD, mám ju pre chovné, cena pre1ks asi 7e=220 Czk.Poznáte, aj jej škodlivé zloženie dajte info.To čo sa preočkuje v 10 týždňoch a potom ide na pekáč nemôže byť ani zdaleka tak kontaminované ako napr kurča z Poľska!
Očkováním šetřící
napsal(a):
No já jsem se ptal, protože minimálně chovné páry proti mixomatóze a asi i moru očkovat nechám.
Když vezmu v úvahu, že největší rizko nákazy bude (od komárů, v naší konkrétní lokalitě) koncem léta a potrvá řekněme do konce říjnava a kcína by měla chránit po dobu 6 měsíců tak mi to vychází, že by to chtělo očkovat tak v půlce dubna (tak 14 dní se budou vytvářet králíkům protilátky).
V tom létě pak proti moru, tak aby samicemi vytvořené protilátky měli šanci přejít mlékem i na třetí mladé, což nevím zda skutečně nastane. Vakcinace proti moru je na rok, je to mrtvá vakcína a očkovat lze kdykoli, doba na získání jakésoi odolnosti řekněme opět 14 dní, předpokládá se že opakaovaná vakcinace zvyšuje schopnost se s živým morem vypořádat a nepodlehnout. Součástí je metylrtuť. Schválně nic nekomentuji jen uvádím co je mi známo.
Vím, že je to pro někoho nespolehlivé schéma, ale dvakrát ročně se mi myxomatóza očkovat nechce. A není to jen proto, že se králíkům to ucho do dalšího očkování tak tak zahojí, většinou nakonec téměř bez jizvy a výstupku.
Jenže taky vím, že i v dubnu mohou komáři pěkně vyšilovat a zbloudilec se najde i v listopadu.
To jen na vysvětlení. Klidně se k těm úvahám přidejte a napište jak uvažujete vy a proč a zda je to založeno lokálních podmínkách nebo to považujete za universální záležitost.
Chovu zdar, nemocem a protivům zmar.
Sice nepíšete, kterou konkrétní (výrobce) vakcínu máte na mysli, ale jestliže píšete o myxomatóze a průpichu ucha, předpokládám, že je to samostatná vakcína Bioveta Myxoren a ta má účinnost jeden rok a ne 6 měsíců. Půlroční účinnost je v případě užití kombinované vakcíny (myx 6 a mor 12 měsíců).
Očkováním šetřící
napsal(a):
Ještě pro úplnost... Nejde o metylrtuť ale thyomersal, rťuť, sloučeninu rtuti. Velmi jedovatá metylrtuť z ní vznikne až biologickými procesy v tělech tvorů. Je jedovatější než samotná rtuť.
Pro nás je důležité kolik rtuti je přijmuto celkem. Je sice pravda že metylrtuť se může detoxikovat i přes dech, ale vhodnější je počítat s tím že vše co do králíků bylo nandáno skončí v člověku. A ta dávka, kdyby měla být i od králíků určených na jídlo (ne jen od jejich rodičů, přičemž každé to tělo něco málo může detoxikovat, neco se usadí v kostech, kůži,...), za celý rok, není vůbec zanedbatelná.
Vaše obavy jsou zbytečné.
V každé vakcine jsou nějaké přídatne látky.
Nějak to musí držet pohromadě. Věřím, že zdravotní riziko pro lidi je minimální.

Veterinář mi očkoval a očkuje pravidelně chovné kusy a ještě jsem nikdy mor ani myxomatozu u králíků neměla.Pokud někdo očkuje jednou za rok a nebo až je nákaza na blízku pak se nemůže divit že to zdechá.To není očkovací látkou, ale pozdním očkováním.Že je to oč.látou jsou jen výmluvy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.213
Ono ani tak u mňa nešlo konkrétne o klasickú myxomatozu ale skôr známu ako Atypická myxa. Ja očkujem podľa schématu výrobcu vakcíny. Takže žiadna vlastná improvizácia.No je to potom dosť nepochopiťelné že aj tak sa tá reakcia objavuje. Veterinár tvrdí že sú aj niektoré jedince viac vnímavé, Nemajte obavy ja si svoj chov naozaj cením a investujem do neho dosť a nešetrím. Vôbec mi nerobí problém naočkovať si aj 2ks novonakúpených zvierat a zvyšok 18ks dávky vyhodiť do koša.Takže vakcínu a jej cenu nerieším ! Neviem či Váš vet. by utekal očkovať 2ks takže je nás viac čo to robíme takto.U nás sa hovorí že to čo som nevidel neznamená že to nie je! A verte mi už som videl všeličo, tak prajem všetkým aby videli čo najmenej!
napsal(a):
Veterinář mi očkoval a očkuje pravidelně chovné kusy a ještě jsem nikdy mor ani myxomatozu u králíků neměla.Pokud někdo očkuje jednou za rok a nebo až je nákaza na blízku pak se nemůže divit že to zdechá.To není očkovací látkou, ale pozdním očkováním.Že je to oč.látou jsou jen výmluvy.
Ono to může být očkovací látkou, ale nepřímo - tedy tak, že je to očkování k ničemu. Je totiž bohužel dost veterinářů, kteří objedou tři vesnice, "aby se to chovatelům vyplatilo" (= aby to měli za pár korun za králíka) no a logicky pokud si to naředí u Franty Joudy v Dolní Lhotě, tak než dojede k Pepovi Novákovi do Horní Lhoty, může to být taky za tři..čtyři hodiny. A do králíků tudíž píchá v podstatě vodu (když k tomu přidám chyby při skladování, tak ta účinnost je tam potom nula plus nic

No tak asi na tom něco bude.U mě otevře vždy nové vakcíny.Já mám velmi spolehlivého veterináře kterému věřím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.213
T ak toto je dobrá trefa,100% stým súhlasím ! Hovorím že je ťažšie pichnúť sebe ako králikovi, a ešte horšie holubovi.No konečne dobrá diskusia, po dlhom čase.

Očkováním šetřící
napsal(a):
Thiomersal je organická rtuť vyskytující se ve vodě, v zemi, ve vzduchu.Před rokem 2000 se běžně používal do vakcín pro děti a i dnes se používá ve vakcíně proti hepatitidě typu B.
Poločas odstranění z těla je 7-10 dní navíc ji tělo přeměňuje na anorganickou a vylučuje ve stolici.Takže ani u králíků to nebude jinak.

Jelikož si dobře pamatuji dobu kdy k nám mor a MXT dorazila, kdy nebyla vakcína a jak to vypadalo když nákaza prošla vesnicí, očkuji pravidelně.Chovatelé co neočkují se přiživují na těch co očkují, protože čím více je králíků proočkovaných tím menší je pravděpodobnost, že nákaza vypukne, ale platí to i opačně.A ještě k účinnosti očkování.Sama nemám dobrou zkušenost s kombinovanou vakcínou, takže očkuji vše samostatně.Očkovala jsem králíky i po vesnici, ale často jsem se sekkávala s tím, že na dotaz jestli králíci mají alespoň 10týdnů, zněla odpověď"snad ano", a když jsem řekla, že pokud nemají 10 týdnů musí se přeočkovat, byla odpověď:je to zbytečné. Pak se říká:naočkoval jsem králíky a oni pochcípali, vakcína neučínkuje.Dost často jsem i králíky odmítla očkovat, jelikož byli viditelně kokcidiózní, ne v úplně dobrém stavu - pak si také špatně vytvoří protilátky.A v neposlední řadě je očkování pozdě, kdy už je nákaza v chovu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.213
No dobre ešte raz ako je to stou kombi vakcínou z Vašej osobnej skúsenosti, sú príznaky podobné ako som uviedol ja.Ja používam Castomix, SK. Očkujem minimálne 10 týždňových jedincov, tak čo sa dá robiť? Treba zmeniť vakcínu, či ako ?
Očkováním šetřící

XXX.XXX.148.67
Víte nemám teď přístup ke svým poznámkám, ale to očkování přes uši je snad vždy nejvíce na 6 měsíců. Jsou i jiná očkování s ještě kratší dobou účinku.
Jinak je to diskutabilní vždy. Já i veterinář prostě věříme výrobci, že namíchaná vakcína má jím udávanou životnost. Zatím to zdá se tak je, tedi ti co jsou očkovaní ke konci spotřebování si nestěžují. Mnohem důležitější je aby veterinář bral na každého králíka novou a vyčištěnou dvoujehlu. Jinak je to nejrychlejší cesta jak roznést nějakou nemoc.
Atypickou myxomatózu, přenesenou dechem, podestýlkou,... jsem také zažil. U této formy přenosu věřím, že může králíky ohrožovat ještě i měsíc po zdechnutí posledního nemocného, nebo po přinesení králíka nového (obecně trvá tak 14 dní až měsíc než se nemoc viditelně projeví). Je důležité vyčistit i prostředí v kterém nemocní králíci byli.
Vám Jívo přeji ať se vám daří, přeji to všem. Nemuhu si ale odpustit, že ne všemu co vám kdo říká lze věřit...
Čistě teoreticky lze u rtuti (která se obecně velmi špatně detoxikuje) napomoci detoxikaci natí koriandru a medvědím česnekem. Vlastní koriandr umožňuje detoxikaci, prábě i přes plíce. medvědí česnek zase obsahuje organickou síru a působí jednak jako antibiotikum (které je třeba kvůli zvíšené toxicitě v těle) a jednak pro ochranu červených krvinek na které se rtuť začne vázat podobně jako železo.
Neznám a myslím, že pořádně nikdo z nás fyziologoii králíka. Minimálně člověk musí ale před takovouto detoxikací udělat opatření aby mu porůznu v těle uvolněná rtuť neskončila v mozku a opravdu opustila tělo. V zásadě se předtím musí detoxikací cílenou na rtuť a podobné jedy detoxikovat mezibuněčné prostory, které slouží tělu pro uložení právě takovéhoto sajrajtu. Až je celé tělo čisté a zůstává jen rtuť uvězněná v buňkách, tak se přistupuje k takové detoxikaci. Rtuť se uvolní a namísto aby putovala zpět do jádra buněk je uložena v těchto buněčných meziprostorech odkud musí být opět odstraněna běžnější detoxikací. Obsah střev detoxikovaného člověka je během této doby hoden na uložení mezi nebezpečný chemický odpad. A to se detoxikuje se i přes dech a póry. I tak není člověk po kůře která proběhne první dva až tři roky čistý. Byl-li kdy očkován, má rtuťovou plombu, nebude zcela čistý nikdy; tak proč si přidávat zátěž z očkování králíků. Pokud však kdo věříte nebo věřit chcete na 7-10 dnů a neškodnost očkování, tohle vše neberte v úvahu. Doporučuji pak alespoň nedávat dalším zvířatům která jíte kosti a mozek a sami je pochopitelně nekonzumovat.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No dobre ešte raz ako je to stou kombi vakcínou z Vašej osobnej skúsenosti, sú príznaky podobné ako som uviedol ja.Ja používam Castomix, SK. Očkujem minimálne 10 týždňových jedincov, tak čo sa dá robiť? Treba zmeniť vakcínu, či ako ?
Očkovala jsem si kombinovanou vakcínou jen 2x.Poprvé králíci začali kapat na mor(potvrzeno pitvou), musela jsem je všechny přeočkovat samostatnou vakcínou a pak už nic.Podruhé to chytalo MXT, opět jsem musela přeočkovat, takže více jsem to už nezkoušela.
Očkováním šetřící: (nebudu vkládat citaci, protože je to strašně dlouhé a je pak otravné listovat celou diskuzí...) Tak si ty poznámky najděte, protože to tak opravdu není. Viz výňatek z webu Biovety:
Přetrvávání imunity je časově omezeno a souvisí s věkem vakcinovaných králíků. Mateřské protilátky tlumí efekt vakcinace a proto se nedoporučuje očkovat před 4. týdnem stáří. Při jednorázové vakcinaci po desátém týdnu stáří trvá imunita 12 měsíců. Očkuje-li se před 10. týdnem stáří, je nutná revakcinace za 6 týdnů a pak trvá imunita 12 měsíců. Další revakcinace se provádí za 12 měsíců od poslední vakcinace.
(jinak celé zde: http://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/myxoren-lyofilizat-s-rozpoustedlem-pro-parenteralni-pouziti.html).

Očkováním šetřícím: nevěřím všemu co mně řeknou, hledám si informace sama.Existuje jich řada o vakcínách a přídavných látkách a jejich účincích na organizmus.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
Tak som dnes pozeral čo doporučujú naší výrobcovia a špecialisti na vakcinovanie králikov, konkrétne čo sa týka MXT, tak odporúčajú vakcinovať po 4 mesiacoch, je to vraj jedno či kombi alebo jednotlivo.Tak mi to výchadza že nakoniec asi skúsim ten NOBIVAC, ktorý sa dáva iba raz ročne, Máte niekto osobnú skúsenosť?
Očkováním šetřící

XXX.XXX.154.255
Budu jen rád pokud se já i veterinář pleteme a propíchnutím uší se získá imunita na celý rok.
Já nevím zda jsme byli naposledy očkovaní vakcínou Biovety, spokojil jsem se s veterinářovým sdělením že je na půl roku. Vybírat si člověk nemůže, je rád že chytne termín, kdy otvírá velké (50 dávek?, tedy to nejmenší) balení a to už se mu dnes nemusí ani podařit ukecat ho aby zajel, když není zrovna dost králíků na očkování. Nelze se pak některým lidem divit, že kromě toho že neočkují vůbec ke králíkům nepouštějí cizí lidi a už vůbec ne ty co se pohybovali v průběhu dne u králíků cizích.
Já tu informaci o půl roce veterináři nemám důvod nevěřit, protože v těch nedostupných poznámkách je tabulka s různými očkovacími látkami (i kombinovanými s morem) od různých firem a tam bylo právě pro myxomatózu uvedeno vždy maximálně 6 měsíců. Ta tabulka byla pravda trochu staršího data a spousta těch vakcín už možná ani neexistuje (nebo není dostupná, lék nemá registraci, nedodávají se ve správném množství dávek) ale nemyslím si, že se na těch existujích něco měnilo.
Pokud tedy ale platí ta 12-ti měsíční ochrana a všichni to tu celou dobu vědí, tak by mne zajímalo jak vysvětlíte to že někteří očkujete dvakrát ročně. Myšleno ty stejné králíky, předpokládám chovné kusy?
*
Co se týče očkování toxinem moru a s ním spojený obsah rtuti ve vakcíně.
Je pravda, že zdravá a vše potřebné mající k dispozici těla živých tvorů mají k dispozici mechanismy jak/proč nepříjmout zbytečně rtuť je-li podána klasicky přes trávicí trakt. Ale je to trochu utopie, protože rtuť prostě naše lidská těla ve značné míře přijímají a nevidím důvod aby tomu bylo jinak u králíků jejichž strava je v pestrosti omezena tím co jim předložíme. Tím neříkám, že by na tom divoký byl lépe, ale to že tělo příjme tento kov je z větší části způsobeno tím že se má kam vázat, na místo kde má být normálně kov jiný, který naše tělo nemá v dostatečném množství nebo je prostě v těle nějaká nerovnováha. Ostatně na tomto principu probíhá i část detoxikací, že těleu je nabídnuto to co potřebuje aby znovu nevázalo co je jed a škodí mu. Právě u rtuti je to někdy těžké.
Tohle byla podle mne ta podstatnější část. Já znám lidi, kteří proti moru očkují všechny své králíky. A pak třeba 50 králíků ročně padne do jednoho člověka.
Musím přiznat, že pokud to očkování (přes propíchnuté ucho) proti myxomatóze je na celých 12 měsíců tak si oddychnu. Stejně ale zůstanu závislým na to co bere veterinář. Očkovat kus za 200 Kč, jak to dělají lidi s mazlíčky, to nehrozí; neudělal bych to už jen z důvodu abych veterináře udržel mravným.
napsal(a):
Očkovala jsem si kombinovanou vakcínou jen 2x.Poprvé králíci začali kapat na mor(potvrzeno pitvou), musela jsem je všechny přeočkovat samostatnou vakcínou a pak už nic.Podruhé to chytalo MXT, opět jsem musela přeočkovat, takže více jsem to už nezkoušela.
Souhlasím, jen s tím rozdílem, že na mor nam nic nepadlo jen Myx., od te doby použivame samostatnou vakcínu.I naš vet. ji nepoužíva a nadaval na ni, zřejmě dostaval kapky od chovatelu.Byl jsem u několika chovatelu kteří očkovali kombinovanou a uhyny na Myx. měli.Nevím jestli očkovali pozdě.
Vakciny se několikrat kontroluji a prodlužuje se datum, tak třeba tam vznika problem.
My začiname očkovat vždy v zimě kdy mam jistotu že nic neleta.
Vykrm neočkujeme vubec, použivame olej do svíček proti komarum. Postavím malou sklenici za ventilator a ten nasava aroma. Za tím na Myx nic nepadlo.
Na začatku jsme to testovali na par kusech v samostatne místnosti, kde jsme nechali otevřene ventilační okno na parapet jsem dal papír pro kontrolu. Sklenici s olejem jsem dal taky na parapet a přirozenou cirkulaci se aroma dostavalo do vzduchu. Komaři padali jak hrušky.
Nevím jak by to fungovalo u kralikaren, kdyby se natřeli třeba dvířka a jak dlouho by to učinkovalo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
Tak to nám asi žiadny výrobca nepotvrdí. U nás sa očkovalo celé roky iba na mor raz ročne aj ja.No minulý rok som dvakrát naočkoval castomixom a MXT sa objavil a, tak si hovorím Smola.Ideme dalej, o dva mesice som kúpil pekný chovný pár a po karanténe som ich pichol, samička OK, no samček dostal Rýmu. Tak som skúšal ATB, ale aj tak som ho musel Utraťiť. Pritom mi ochorela super chovná samica, tiež nútena selekcia.Dosť veľa smoly, tak sa odvtedy, nejako stým nemôžem vyrovnať! Naviac sa mi blíží termín prečkovania ostatných a v karanténe mám 3ks NOVU KRV a tých treba tiež pichnúť.Ani mne nič nepadlo na Mor, ale mxta plus ta Rýma po očkovaní. Tak je toho akosi veľa naraz!
Očkováním šetřící

XXX.XXX.193.78
Díky JardaGin za tip. Mě to dnes nepomůže (možná v budoucnu), ale ostatní by možná uvítali co je to za olej.
Výjdu-li z informace Biovety "V oblastech s nepříznivou nákazovou situací je vhodné u chovných králíků provádět dvě vakcinace ročně (vakcinace na jaře s revakcinací v letním období)." je už jasné proč většina očkujete dvakrát ročně.
Můj veterinář má zase větu, "letos myxna řádí fest". A protože tuším, že ji používá neustále asi nikdy ani o jiném očkovacím schématu neuvažoval - chovní dvakrát ročně, veškerá omladina od šestého týdne výš. I když moji mladí si ještě tak v osmém chodí cucnout, takže bych opravdu očkoval až v tom desátém. U myxomatózy nemám problém s očkováním všech kusů, a přes ucho už vůbec ne.
Kolik vás tak stojí ten uvedený Bioveta MYXOREN lyofilizát ve variantě "1 x 50 dávek dvojvpichem 1 x 100 dávek dvojvpichem" a k tomu 4 zřeďovače 0,8 ml a řekněme 2-4 jehly na dvojvpich?
Pokud to tedy někdo děláte tak, že balení načnete, naředíte si vždy dávku na nějaký počet králíků a celé to balení dokážete znovu uskladnit a použít řekněme na třikrát. A fungujete tak dobře.
Tak nějak chápu to co naznačuje dědko Edko...
-
Co se týká množství rtuti třeba ve vakcíně Bioveta PESTORIN, tak nevím. Většinou nejsou známy ani hodnoty Thiomersalu/Thimerosalu (organická sloučenina rtuti v podobě sodné soli) ve vakcínách pro dospělé lidi a mimina. Nemyslím, že u zvířat bude množství odlišné.
Uvedená vakcína navíc obsahuje i formaldehyd a i ten saponin nebude zdraví prospěšný.
Já osobně se nedám už přeočkovat ani proti tetanu, jaké jsem měl po tom křeče šíje, které přičítám právě oné zbytkové rtuti (údajně až 50%) v Thiomersalu. Když si představím, že nemocnou babičku lékař kvůli své neznalosti přesvědčil, že po propadlém očkování musí podstoupit hned tři... kdo ví zda i tohle nepřispělo k jejím problémům a neurychlilo její odchod.
Za mne, je to prostě neurojed a kumuluje se.
A také vím jak mi bylo blbě když jsem detoxikoval (imunitní systém je přetížen a jste náchylní na nemoc), tedy myšleno rtuť a těžké kovy po již uvedené detoxikaci mezibuněčných prostor (jinak by osmotický spád zapříčinil naopak intoxikaci buněk). A to jím celý život docela dost zdravě, převážně žádné polotovary, takže jsem teoreticky měl být čistý jako lilie. Jediné co vím, že od té doby jsem ještě klasicky nestonal, jsem téměř zdravý. Také se mi vrátila barva očí kterou jsem měl jako dítě. Tak proč se znovu trávit.
Máte někdo amalgámovou plombu a problém s ustupující dásní. Tak větší část z toho má právě na svědomí rtuť, která se uvolňuje z amalgámu (sloučeniny rtuti) a díky bakteriím v ústech se mění metylrtuť. Tím však škoda nekončí, protože značnou část vaše tělo příjme. K problematice co se starými plombami se nebudu vyjadřovat, záleží také jak dlouho ji již máte a co je ještě schopna napáchat a co by napáchala nová z dnešních materiálů.
Nevím nakolik jste kdo s mým přístupem v souhlasu či neodmítání, ale já prostě takhle uvažuji a věřím, že mnoho z vás chová králíky i proto aby si i v dnešní době uchovali zdraví.
Mor králíků jsem také zažil takže vím, že někdy může být těžké se rozhodnout.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.48.12
Já jsem měl loni jednoho králíka nakaženého myxomatózou a ten taky dostal buď infekční rýmu nebo pasteurelozu.
Nebude to asi nic výjmečného. Jednou je to prostě oslabený králík a může přijít vše možné (co má celou dobu v sobě, nebo ve svém okolí a úspěšně to zvládá). Viditelnou kokcidiózu ani žbluňkavku/enterokolitýdu a spol. možná ten králík nedostal jen proto, že jsem nasadil emanox.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
Ja používam 1x20 dávok castomix cena pre mňa 7,5 e´=200czk ihly mám nerez a automat vlastný, práca 0E, Neviem či ma chápete, nariedim naočkuje potrebný počet zvierat a zvyšok ide vždy do koša! Vždy otváram nové origo balenie z chladničky! Tak ma se... len tá strata zvierat.
Očkováním šetřící
napsal(a):
Díky JardaGin za tip. Mě to dnes nepomůže (možná v budoucnu), ale ostatní by možná uvítali co je to za olej.
Výjdu-li z informace Biovety "V oblastech s nepříznivou nákazovou situací je vhodné u chovných králíků provádět dvě vakcinace ročně (vakcinace na jaře s revakcinací v letním období)." je už jasné proč většina očkujete dvakrát ročně.
Můj veterinář má zase větu, "letos myxna řádí fest". A protože tuším, že ji používá neustále asi nikdy ani o jiném očkovacím schématu neuvažoval - chovní dvakrát ročně, veškerá omladina od šestého týdne výš. I když moji mladí si ještě tak v osmém chodí cucnout, takže bych opravdu očkoval až v tom desátém. U myxomatózy nemám problém s očkováním všech kusů, a přes ucho už vůbec ne.
Kolik vás tak stojí ten uvedený Bioveta MYXOREN lyofilizát ve variantě "1 x 50 dávek dvojvpichem 1 x 100 dávek dvojvpichem" a k tomu 4 zřeďovače 0,8 ml a řekněme 2-4 jehly na dvojvpich?
Pokud to tedy někdo děláte tak, že balení načnete, naředíte si vždy dávku na nějaký počet králíků a celé to balení dokážete znovu uskladnit a použít řekněme na třikrát. A fungujete tak dobře.
Tak nějak chápu to co naznačuje dědko Edko...
-
Co se týká množství rtuti třeba ve vakcíně Bioveta PESTORIN, tak nevím. Většinou nejsou známy ani hodnoty Thiomersalu/Thimerosalu (organická sloučenina rtuti v podobě sodné soli) ve vakcínách pro dospělé lidi a mimina. Nemyslím, že u zvířat bude množství odlišné.
Uvedená vakcína navíc obsahuje i formaldehyd a i ten saponin nebude zdraví prospěšný.
Já osobně se nedám už přeočkovat ani proti tetanu, jaké jsem měl po tom křeče šíje, které přičítám právě oné zbytkové rtuti (údajně až 50%) v Thiomersalu. Když si představím, že nemocnou babičku lékař kvůli své neznalosti přesvědčil, že po propadlém očkování musí podstoupit hned tři... kdo ví zda i tohle nepřispělo k jejím problémům a neurychlilo její odchod.
Za mne, je to prostě neurojed a kumuluje se.
A také vím jak mi bylo blbě když jsem detoxikoval (imunitní systém je přetížen a jste náchylní na nemoc), tedy myšleno rtuť a těžké kovy po již uvedené detoxikaci mezibuněčných prostor (jinak by osmotický spád zapříčinil naopak intoxikaci buněk). A to jím celý život docela dost zdravě, převážně žádné polotovary, takže jsem teoreticky měl být čistý jako lilie. Jediné co vím, že od té doby jsem ještě klasicky nestonal, jsem téměř zdravý. Také se mi vrátila barva očí kterou jsem měl jako dítě. Tak proč se znovu trávit.
Máte někdo amalgámovou plombu a problém s ustupující dásní. Tak větší část z toho má právě na svědomí rtuť, která se uvolňuje z amalgámu (sloučeniny rtuti) a díky bakteriím v ústech se mění metylrtuť. Tím však škoda nekončí, protože značnou část vaše tělo příjme. K problematice co se starými plombami se nebudu vyjadřovat, záleží také jak dlouho ji již máte a co je ještě schopna napáchat a co by napáchala nová z dnešních materiálů.
Nevím nakolik jste kdo s mým přístupem v souhlasu či neodmítání, ale já prostě takhle uvažuji a věřím, že mnoho z vás chová králíky i proto aby si i v dnešní době uchovali zdraví.
Mor králíků jsem také zažil takže vím, že někdy může být těžké se rozhodnout.
Nazev nevím, vozí mi to znami. Myxoren se skladovat neda, musí se vypotřebovat. Pestorin se skladovat da
Myxoren jak se naředí tak mate myslím 1hod. a pak je znehodnocena.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.139.248
No já právě myslel, že bych použil vždy jen 1/3, tu naředil a aplikoval třeba 30-ti ušákům. Ten jeden zřeďovač pro strýčka příhodu, nebo kdybych se rozhodl to spotřebovat na 4x.
Je mi jasné, že to namíchané se musí spotřebovat. Spíše mi šlo o ten zbytek nenamíchané vakcíny. Jestli má s tímto někdo zkušenost. Je to živá věc, výrobce uvádí skladovat 2-8°C. Myslím, že bych to dokázal nekontaminovat.
Je to ale vše o ceně. Proto se ptám zda s tím máte někdo zkušenost a povědomí o ceně z těch skladů co dodávají veterinářům. Oni většinu věci přímo od výrobců neberou ale i ta cena výrobce by mohla napovědět zda se tím vůbec dále zabývat.
S veterinářem to vychází tuším mezi 10-20 kč/ks a teď nevím jak je to s cestou. Navíc to není kdykoli si člověk vzpomene, jsem závislý na ostatních, většinou těch co mají králíků o něco víc. V červnu a červenci možná vůbec. A já mám těch kusů na celé balení málo.
Očkováním šetřící
napsal(a):
No já právě myslel, že bych použil vždy jen 1/3, tu naředil a aplikoval třeba 30-ti ušákům. Ten jeden zřeďovač pro strýčka příhodu, nebo kdybych se rozhodl to spotřebovat na 4x.
Je mi jasné, že to namíchané se musí spotřebovat. Spíše mi šlo o ten zbytek nenamíchané vakcíny. Jestli má s tímto někdo zkušenost. Je to živá věc, výrobce uvádí skladovat 2-8°C. Myslím, že bych to dokázal nekontaminovat.
Je to ale vše o ceně. Proto se ptám zda s tím máte někdo zkušenost a povědomí o ceně z těch skladů co dodávají veterinářům. Oni většinu věci přímo od výrobců neberou ale i ta cena výrobce by mohla napovědět zda se tím vůbec dále zabývat.
S veterinářem to vychází tuším mezi 10-20 kč/ks a teď nevím jak je to s cestou. Navíc to není kdykoli si člověk vzpomene, jsem závislý na ostatních, většinou těch co mají králíků o něco víc. V červnu a červenci možná vůbec. A já mám těch kusů na celé balení málo.
Jasně rozumím jak jste to myslel. Asi by to takto šlo. Myx. mne stojí 1,60 kč ks a mor 6Kč ks. bez veta. Bral jsem to ve velkem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.213
Pre Očkováním šetrici, Ja myslím že ten Váš nápad je dosť neuskutočniťeľný! Už ste niekedy miešal vakcíný, asi nie.Určite ju neodoberiete bez kontaminácie.Skúste natiahnuť prášok do ihly a nabrať si iba toľko čo potrebujete.Ono všetko má svoj postup! A preto aby so nebol odkázaný na milosť veta ako Vy tak som sa prispôsobil. Nič v zlom no zdá sa mi že ste až veľmi šetrný Dajte vedieť ako sa podarilo rozdeliť tú dávku, na to som ohromne zvedavý.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.48.12
Jo tak to už je to jasný. Já měl za to, že to vymražení je jen nějaká metoda oslabení, ale vakcína je dodávána v nějakém roztoku jako tekutina. Zejména protože jsou všude uváděny ml.
Tak to je pro mne pasé.
Kombinovanou vakcínu nechci. Nechci ani nic zbytečně vstříknutého do těla, což u myxomatózy je jednoznačně zbytečné. Jsem rozhodnutý králíky na maso neočkovat ničím toxickým, tedy minimálně mor padá jednoznačně, a přesto bych je chtěl očkovat proti myxomatóze, vrhy jaro-podzim.
Vaše cena je dědko Edko jinak pěkná,11 Kč/ks za myxomatózu i mor. Navíc s ohledem na aplikaci kdykoli je třeba. Veterinu co jsem našel co ji používají uvádí: jednou ročně do podkoží, od 5 týdne, tři týdny na vytvoření protilátek a zmizení hrčky, říkají si 290 Kč/ks - tedy evidentně pro mazlíky.
Jinak jsem neměl čas to zkoumat, ale na kralici.cz jsou diskuse, že oslabení vakcíny na myxomatózu je u Nobivac provedeno odlišně než třeba u Biovety a že někteří lidé tvrdí, že králíci se po ní mohou i nakazit. Jen říkám co jsem zahlédl ve starých diskusích, které jsem neměl čas číst. Ty jsi dědko Edko zmínil nemocné králíky po očkování, ale tři týdny je dlouhá doba a oni to už jak sám říkáš měli asi v sobě.
Mějte se pánové. Zatím se poroučím, ať se vám daří.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.213
Jasné že cena je super, no aj tak je to oničom, že tie zvieratá musím likvidovať! Ja som to práve pozeral na nete že ako je to s tou imunitou.Tvrdia práve že sa môžu po roku od vakcinácie objaviť slabé príznaky myxomatozy ktroré sa rýchlo zahoja chrastou.No tak už sa v tom nevyznám ani trochu! Asi to bude naozaj tak ako to povedal môj kamarát, ked to pichneš uvidíš čo to má v sebe ! A tak ich pichnem.Páni a dámy nech sa nám darí.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.127.145
Ještě se vracím, protože mne zaujala informace na Bioveta PESTORIN, "Expirace: 24 měsíců. Použitelnost po prvním otevření je 10 hodin."
Nevím přesně co má veterinář. Jen vím že to obsahuje více dávek než jednu, je to v jakési bílé emulzi, a že rozhodně po deseti hodinách od natáhnutí jedné dávky to nevyhazuje. I mě natahuje z již načatého balení. Říká že jde o toxin moru, je to mrtvé, může to natáhnout kdykoli.
Takže buď se pletou výrobci, nebo jsme celou dobu morem zbytečně plašeni a jednou stejně zapláčeme až to příjde k nám, bez ohledu na proočkovanost. Protože je možné, že se nám zatím jen vyhýbá.
Nebo vaši veterináři tu použitelnost dodržují?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.213
To máte pravdu je tam info o 10 hod, no to je Pestorin na Mor, Pestorin mormix je niečo iné a to očém tu ja pol dňa hovorím je Castomix a Nobivac je zas niečo iné.tak to treba rozlišovať, nie pliesť do kopy, sory už idem do postele. Poštudujte a dajte osobnú skúsenosť ako my ostatný, dobrú noc.
Očkováním šetřící
napsal(a):
Ještě se vracím, protože mne zaujala informace na Bioveta PESTORIN, "Expirace: 24 měsíců. Použitelnost po prvním otevření je 10 hodin."
Nevím přesně co má veterinář. Jen vím že to obsahuje více dávek než jednu, je to v jakési bílé emulzi, a že rozhodně po deseti hodinách od natáhnutí jedné dávky to nevyhazuje. I mě natahuje z již načatého balení. Říká že jde o toxin moru, je to mrtvé, může to natáhnout kdykoli.
Takže buď se pletou výrobci, nebo jsme celou dobu morem zbytečně plašeni a jednou stejně zapláčeme až to příjde k nám, bez ohledu na proočkovanost. Protože je možné, že se nám zatím jen vyhýbá.
Jsem vam psal že pestorin se skladovat da.Tam problem není.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.193.77
Však já tomu svému veterináři také věřím, je to starý praktik a myslím že by mu lidi dali najevo, že očkování nefunguje. Však ti co v něj nevěří očkovat nechodí.
Jenže znám kolem sebe taky spoustu chovatelů kteří se s morem nesetkali. V místě mého bydliště má většina zkušenost někdy kolem 87-mého kdy vychcípalo vše minimálně každému druhému, od té doby je celkem klid. Sem tam od někdo slyšíš o ojedinělých výskytech kdy mu vychcípá téměř celý chov, podle mne a jejich popisu jde většinou o myxomatózu kterou mnozí co mor nezažili považují za mor. Hodně lidí se taky bojí myxomatózy v zimě, protože si ji právě pletou s morem, takže radši nezmiňovat že se ti něco takového vyskytlo v chovu, i když už před půl rokem.
Dědko nemluvím o těch tvých kombinovaných vakcínách, tak neboj. Myslel jsem, že je to z textu zřejmé? Asi moje chyba.
Zmiňuji to jen proto, že o mrtvosti vakcíny na mor jsem se už také několikrát zmínil a přesto Bioveta z nějakého nepochopitelného důvodu zmiňuje těch 10 hodin.
Taky musím jít spát, dobrou noc. Kdybych už nepřišel, protože není celkem s čím, tak ať vám dupou králíci. Ti mí v tom lítaj naplno a všechny samičky okoceny a mladí v hnízdech, akorát jedné je povraždily slepice, které se na vteřinu dostaly kam neměly (přesně - jedna úplně stačila), ale brzy bude mít nové.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.236.218
Na Bioveta PASORIN, mrtvá/inaktivovaná vakcína proti pasteureloze prý údajně také dříve bývalo uvedeno že má dlouhou trvanlivost po otevření (nevím jakou). A dnes jen 10 hodin po otevření/načnutí.
Prý snad existují ještě i staré použitelné zásoby, ale u těch nových vakcín je problém, že veterinář nedá dohromady tolik zájemců o očkování.
Takže pokud se něco změnilo u této vakcíny PASORIN (pasteureloza) a opravdu není použitelná po těch 10-ti hodnách, mohlo se něco změnit u PESTORINu (mor, hemoragoské onemocnění) a klidně je možné, že veterinář má ještě starou zásobu.
Očkováním šetřící
napsal(a):
Na Bioveta PASORIN, mrtvá/inaktivovaná vakcína proti pasteureloze prý údajně také dříve bývalo uvedeno že má dlouhou trvanlivost po otevření (nevím jakou). A dnes jen 10 hodin po otevření/načnutí.
Prý snad existují ještě i staré použitelné zásoby, ale u těch nových vakcín je problém, že veterinář nedá dohromady tolik zájemců o očkování.
Takže pokud se něco změnilo u této vakcíny PASORIN (pasteureloza) a opravdu není použitelná po těch 10-ti hodnách, mohlo se něco změnit u PESTORINu (mor, hemoragoské onemocnění) a klidně je možné, že veterinář má ještě starou zásobu.
Nemyslím, že by se u Pestorinu něco změnilo.
Očkováním šetřící
napsal(a):
A co se vám na tom nezdá? Očkovací látky (a také antibiotika a mnoho dalších a dalších farmaceutických výrobků) prostě není krabice mléka, kterou otevřete a máte v ledničce třeba týden než ji vypijete. Uvědomte si, že při natahování do inj.stříkačky propícháváte gumu - v mnoha případech i docela silnou jehlou (třeba pokud jde o přípravek pro prasata, tam je vám tenoučká jehla k ničemu, stejně tak u "hustých" přípravků...) a do lahvičky se vám tam dřív nebo ještě dřív dostane vzduch a rovněž tak může být obsah čímkoli kontaminován - třeba tím, že se používá jedna jehla pro celý chov = píchnete do zvířete, zpátky do lahvičky, do dalšího zvířete a tak dále... Proto NELZE již jednou "načnutý" přípravek skladovat podle doby expirace! Resp lze, ale pak je jeho účinnost buď snížená a nebo taky nulová. A pak chovatelé pláčou, že očkovali...léčili... a bylo to k ničemu, neúčinkuje to atd atd atd. A vakcíny (či jiné přípravky) "jsou v tom naprosto nevinně" a chyba je v lidských rukách - chybná teplota skladování, nedodržení postupu ředění, používání PO uplynutí uvedené doby použitelnosti, používání po skončení expirace atd atd atd. (připomíná mi to známého, který si objedná inseminační dávku ředěnou na tři dny, má ji doma v kuchyni v cca 22-23 °C, inseminuje za týden a straaašně se divní, že mu prasnice nezabřeznou...
Takže stručně:
Myxoren (Bioveta) - myxomatóza - 2 složky vakcíny (lyofilizát = prášek + "rozpouštědlo") - po smíchání nutno použít do ČTYŘ hodin.
Pestorin (Bioveta) - mor - suspenze, ničím se neředí - po prvním použití je zbytek použitelný do DESETI hodin.
Pestorin Mormyx (Bioveta) - myx + mor - 2 složky (lyofilizát - myxomatóza + tekutá složka - mor) - po smíchání nutno použít do DVOU hodin.
Myxo-RHD (Nobivac) - myx + mor - 2 složky - po smíchání nutno použít do ČTYŘ hodin. Králíci, kteří byli dříve očkováni jinou vakcínou proti myxomatóze, nebo přišli do styku s přirozenou myxomatózou v terénu, nemusí po očkování vytvořit vlastní imunitní odpověď proti moru králíků.
Castomix (Pharmagal Bio) - myx + mor - 2 složky - nemám příbalový leták, ale použitelnost po smíchání bude podobná (tedy v řádu několika málo hodin)
Castorex (Pharmagal Bio) - mor - suspenze - po prvním použití je zbytek použitelný do DESETI hodin.
Pharmavac Mxt (Pharmagal Bio) - myxomatóza - 2 složky - po smíchání IHNED spotřebovat.
Rivak (Mevak) - mor - suspenze - po 1. otevření vnitřního obalu je použitelnost DESET hodin.
atd.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.169.241
Zapoměla jste připsat, že pokud někdo králíky koupe tak rozhodně je nemá sušit v mikrovlnce. Že v současnosti to sice na té mikrovlnce napsáno není, ale hned na výrobcích příštího roku už bude a běda jak bude někdo používat ty straší i když ještě slouží.
P.S.
Pokud myslíte, že každý veterinář i chovatel je idiot, neměl by se o naše ušáky postarat jedině přímo výrobce vakcíny? případně neměl by aplikující mít nějaký úžasný certifikát a v ceně aplikace by nemělo být přinejmenším otestování účinnosti vakcíny, čímž je myšleno zda kvalitativně odpovídá tomu co výrobce chtěl do zvířete vstříknout?
P.P.S.
Mor je vždy mrtvá vakcína. U té kombinované vakcíny Nobivac-u jde tedy pravděpodobně o myxomatózu, která je jinak a méně oslabena než třeba u Biovety. Cílem je aby králík nemoc prodělal, ne aby se jeho tělo naučilo virus rozpoznat. Vakcína je tedy určena pro primovakci/prvovakcinaci (čti: doposud ne odlišně nevakcinované kralíky, u nichž je předpoklad že proti prodělánání choroby je bude chránit předchozí očkování a průběh onemocnění nebude dostatečný). Zda stačí třeba to risknout a rok počkat bez očkování nevím. Co mají dělat lidi jejichž veterinář změnil takto zásadně vakcínu, také ne.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.167.224
Lidi, pozor! Píšu pravděpodobně!
Já teď nemám nainstalovanou ani PDF čtečku a nezajímá mne využitelnost kombinované vakcíny. To o prvovakcinaci (vakcinaci zvířat doposud jinak nevakcinovaných) jsem zahlédl a dedukoval z toho co bylo přímo na webu (přitom přímo web Nobivacu jsem nenašel). Žádný příbalový leták jsem tedy nečetl, to byly zřejmě nějaké ty PDF dokumenty co dávají lidem k dispozici veteriny, které vakcíny Nobivac používají.
Vy to XChipsy neberte jako útok na sebe, jak tu bývá zvykem. Příjde mi, že si tu každý prostě kecáme svoje aniž bychom se vzájemně poslouchali.
Já už za sebe vím jak budu postupovat a proč a diskuse s vámi mi pomohla, doufám že je takových lidí víc. Každý má ale své podmínky a svůj vývoj situace v chovu.
Rozhodně ale nemohu odsoudit lidi co se rozhodli nechat to na osudu, případně na vůli Boha a za své ušáky prosit. Jak to vidím, u mne to také skončí nakonec jen takto. Vše bude záležet na velikosti chovu, dostupnosti vakcíny a její ceně. Nebudu mít problém zahodit 20 dávek z 50 pokud mne celé balení bude stát 100-200 kč, ale pokud 300-500-více kč...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.213
Plný súhlas s xchipsi, len doplním Castomix, leták mám je, dve hodiny.Inak neskutočne dobrá odpoved. Pre Očkovaním šetricí, mám aj leták od Nobivacu je to tak ako píše xchi psi.No nedalo mi a tak som dnes skúsil kvôli tebe/však už si tykáme/.Môžeme, nemám stým problém.Natiahol som do dvojky striekačky cez dvojku ihlu pre kone hladkú múku, dása! Až budeš mať cestu na Slovensko daj mi správu a ja ťi venujem jedno balenie úplne zdarma !
Ako protihodnotu to rozdelíš a pichneš svojim králikom ! No a potom nám to tu všetkým na Faune popíšeš, dobrá ponuka nie?
Očkováním šetřící

XXX.XXX.154.255
Trochu mne mrzí, že zatím jako jediný se JardaGin jednoznačně vyjádřil co si myslí o tom jak se změnilo, nebo spíše nezměnilo, složení vakcíny na mor (Bioveta) a já z toho dedukuji, že se tedy nezměnilo ani na vakcíně na pasteurelózu (Bioveta).
Takže proč výrobce změnil dobu neurčitou až dlouhou na deset hodin po otevření:
- Protože se pleteme a něco se ve složení změnilo? A třeba přístup vzduch značně urychluje zkázu vakcíny?
- Protože chce mít více peněz?
- Protože se bojí soudních tahanic velkochovů (jsou-li v Česku jaké) při neúčinnosti?
- Protože jsou veterináři opravdu idioti schopní vakcínu kontaminovat?
- Jiný důvod či kombinace důvodů?
Já se svého veterináře na názor zeptám, ale příjde mi divné že většina z vás na to názor nemá. Přitom vám nevěřím, že pokud očkujete sami vždy otvíráte na mor nové balení a zároveň nevěřím že vy a nebo veterinář máte zísoby ze steré doby, kdy doba spotřebování po načnutí byla odlišná. A pokud i takové balení máte a výrobce u současné vakcíny nic nezměnil a jen provedl korekci příbalové informace, tak mohl mít nějaký dobrý důvod proč to udělal a chtělo by to vědět jaký, aby šlo posoudit zda se ta situace náhodou netýká i nás. Je přece blbost vstřikovat do zvířat něco, co možná ani neúčinkuje.
Očkováním šetřící: Víte co? Dělejte si, co chcete a co uznáte za vhodné Jestli si myslíte, že léčiva jsou totéž jako třeba ta krabice mlíka, prosím! Skladujte si to "napíchlé" třeba deset let a míchejte si to "baj voko". Je to váš chov. Nikde jsem netvrdila, že by každý chovatel a každý veterinář byl idiot, ale je jich HODNĚ. Nesčetněkrát jsem četla příspěvky/dotazy chovatelů, že chtěli naočkovat králíka a aby ho nemuseli vozit do ordinace, tak jim to veterinář natáhl do stříkačky z již otevřeného balení... Když si někdo zavolá veta na očkování, myslíte si, že všichni mají termobox a vozí vakcíny v jasně dané teplotě? Že to nevozí třeba v létě půl dne v rozpáleném autě? Že když mají domluveno očkování 50ti králíků u sedmi..deseti chovatelů, že všechny stihnou do těch dvou hodin? Tak jo, věřte tomu.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.169.241
Já od vás XChipsy nikdy radu nechtěl, natož přesný návod. Jen jsem se zeptal na sezóní zkušenost a zapojil se do diskuse o očkování, od toho tu ty diskuse jsou.
Můj veterinář ty čtyři hodiny u naředěné myxomatózy dodržuje. Ve stanovenou dobu se vrací do ordinace a načíná nové balení. (Loni jsem měl dva králíky sólo a řekl mi rozsah hodin - mohl jsem si vybrat hned po odpoledním naředění, nebo až všechny nasmlouvané udělá tak do kdy musím přijít, aby byla vakcína stále použitelná). Také co králík, to čistá dvojjehla (myslím se v minulosti, tak 30 a více let zpět, pěkně poučil). Přesto mor má otevřený už počítám přes rok.
Spousta lidí ke svým králíkům nikoho kdo byl u cizích králíků nepustí. Mnozí z nich by asi opravdu měli problém sami očkovat, a tak je to vlastně správné řešení (v rámci jejich možností).
No, tak nechtěl jste sice přímo RADU, ale dal jste sem spoustu otázek (nebo vět s otazníky na konci což předpokládám, že očekáváte odpověď. Pokud to mělo být nějak selektováno (jako "Odpovídejte jen ti a ti, ostatní ne") tak jste to měl zmínit.
A to, že spousta lidí ke svým králíků nikoho kdo byl u cizích králíků nepustí naprosto chápu a je to jedině správně. Já osobně nepouštím k žádným svým zvířatům cizí lidi. A jak jsem byla díky tomu v "nemilosti", když jsem odmítla fungovat jako zoo a ukazovat kde komu třeba vrh selat...
Očkováním šetřící

XXX.XXX.210.12
Odpověď na otázku - či sdělení svého názoru, jak co člověk dělá, diskuse - není nutně radou. Cosi jako odpověď/radu (mnohdy na zcela nevyřčené) si člověk bere a tvoří sám, nebo také o radu skutečně přímo žádá. Ale nechci se přít.
Jak říkám, každý si tu trochu kecáme to svoje. I tak myslím, že zde padlo dost zajímavých věcí a myšlenek. Pokud to někdo přelouská jako celek, může mu to být k užitku. V každém případě kdo by se dobrého nedržel je bloud, ale pro každého může jít o něco jiného.
Co se týká nepouštění cizích ke zvířatům...
Třeba Jíva říká, že zkoušela očkovat králíky po dědině.
U nás by si někteří k veterináři ani pro ten přípravek nepřišli s obavou, že si něco přinesou. Jiní zase klidně nechají obskočit vaši samici svým králíkem (člověk pak musí přemýšlet zda by byl ochoten takové protislužby byl-li by požádán, tedy posoudit chov dotyčného).
Je to prostě co chovatel to originál. Jsme lidi.
Pokud mi veterinář řekne něco zajímavého k té době uchovávání vakcíny proti moru, tak dám vědět. Zatím se mějte lidi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.213
Pre oččko Máš veľa času alebo si tu pracovne?Sú len dve možnosti alebo si na Dúchode alebo si z nejakej agentúry napr BIS myslím, máte v CZ. Všeličo tu skúšaš a už si neslušný aj k Dámam, na to som ja dosť citlivý! Dal som ti dobrú ponuku tak už nevyzvedaj a nikoho nehodnoť. Ano ja osobne vždy otváram aj ten poondiaty Pestorin, alebo u nás Castorex nový a čo ostane hodím do koša.Viem se... ťa to no je to tak. A moji kamaráti to robia rovnako, tak už vieš všetko a môžeš osloviť aj Biovetu. PONUKA PLATI!
Očkováním šetřící

XXX.XXX.56.112
Tak jsem se ptal veterináře na vakcínu proti moru králíků, hemoragické horečce králíků.
Věc se má (i oproti mnou řečenému) tak, že používá Bioveta PESTORIN, nemyslí si že se vakcína oproti tomu co bylo vyráběno v minulosti změnila, spotřebuje vždy nejpozději do 14 dní, na původní vakcíně prý bylo spotřebovat do 28 dní od načnutí.
Balení 50-100 dávek proti myxomatóze, Bioveta MYXOREN, by se do 200 kč mělo dát sehnat. Trochu jsme oba pili, tak už si nepamatuji kolik přesně říkal.
Nejde o to, že bych jemu nechtěl dát vydělat, ale já prostě mizím, a nemyslím, že bude v dosahu mého nového působiště další ochotný veterinář, je to nepravděpodobné. Stačí když vidím dnešní mladou generaci. Navíc s dojížděním se služby i tak zase o něco prodraží.
Člověk už pak zvažuje zda si volat nemehlo i na takovou banalitu jako je očkování králíků, když i jinak volá veterináře většinou jen proto, aby se dostal k lékům ke keterým je mu jinak zapovězeno se dostat.
Asi tak.

Očkováním šetřící
napsal(a):
Odpověď na otázku - či sdělení svého názoru, jak co člověk dělá, diskuse - není nutně radou. Cosi jako odpověď/radu (mnohdy na zcela nevyřčené) si člověk bere a tvoří sám, nebo také o radu skutečně přímo žádá. Ale nechci se přít.
Jak říkám, každý si tu trochu kecáme to svoje. I tak myslím, že zde padlo dost zajímavých věcí a myšlenek. Pokud to někdo přelouská jako celek, může mu to být k užitku. V každém případě kdo by se dobrého nedržel je bloud, ale pro každého může jít o něco jiného.
Co se týká nepouštění cizích ke zvířatům...
Třeba Jíva říká, že zkoušela očkovat králíky po dědině.
U nás by si někteří k veterináři ani pro ten přípravek nepřišli s obavou, že si něco přinesou. Jiní zase klidně nechají obskočit vaši samici svým králíkem (člověk pak musí přemýšlet zda by byl ochoten takové protislužby byl-li by požádán, tedy posoudit chov dotyčného).
Je to prostě co chovatel to originál. Jsme lidi.
Pokud mi veterinář řekne něco zajímavého k té době uchovávání vakcíny proti moru, tak dám vědět. Zatím se mějte lidi.
Kyž už mě zmińujete, tak se také vyjádřím.Do svého chovu klidně cizí lidi pustím, běžně si ho prohlíží zájemci o králíky.Tím že vystavuji, jsou také králíci často jinde a zase se vrátí.Ano chodila jsem očkovat známým ve vsi když mě požádali.Po návratu jsem se samozřejmě umyla a převlékla.Co se týká vakcíny proti moru(Pestorin) většinou vyočkuji celou 50tku nebo dvě, ale i když ne, klidně jsem ji nechala v lednici a vyočkovala(doma) i za několik dnů.Nikdy jsem neměla problém, že by byla neúčinná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.213
Teda človeče ty by si vakcinu Pasorin nerozdýchal CENA JE OKOLO 100E, asi 2700 czkačiek, tak už daj pokoj. A ako funguje asi tiež nevieš. Poznám iba jediného chlapa v okolí čo s ňou očkuje, aj to viacmenej ovce.U Králika to robí iba pri nákupe extra triedy ktorú dovezie napr.z Nemecka.On potom kľudne chce za 96, aj 80 E.Ak vieš o čom točím.
Očkováním šetřící

XXX.XXX.193.77
Ne dedko Edko, obávám se že ti vůbec nerozumím! O očkování proti pasteurelóze jsem ještě neuvažoval a tak netuším vůbec kolik může stát. Jedno vím jistě, žádný králík mi nestojí za vydání 100 euro.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.213
Očkováním šetřící
napsal(a):
Trochu mne mrzí, že zatím jako jediný se JardaGin jednoznačně vyjádřil co si myslí o tom jak se změnilo, nebo spíše nezměnilo, složení vakcíny na mor (Bioveta) a já z toho dedukuji, že se tedy nezměnilo ani na vakcíně na pasteurelózu (Bioveta).
Takže proč výrobce změnil dobu neurčitou až dlouhou na deset hodin po otevření:
- Protože se pleteme a něco se ve složení změnilo? A třeba přístup vzduch značně urychluje zkázu vakcíny?
- Protože chce mít více peněz?
- Protože se bojí soudních tahanic velkochovů (jsou-li v Česku jaké) při neúčinnosti?
- Protože jsou veterináři opravdu idioti schopní vakcínu kontaminovat?
- Jiný důvod či kombinace důvodů?
Já se svého veterináře na názor zeptám, ale příjde mi divné že většina z vás na to názor nemá. Přitom vám nevěřím, že pokud očkujete sami vždy otvíráte na mor nové balení a zároveň nevěřím že vy a nebo veterinář máte zísoby ze steré doby, kdy doba spotřebování po načnutí byla odlišná. A pokud i takové balení máte a výrobce u současné vakcíny nic nezměnil a jen provedl korekci příbalové informace, tak mohl mít nějaký dobrý důvod proč to udělal a chtělo by to vědět jaký, aby šlo posoudit zda se ta situace náhodou netýká i nás. Je přece blbost vstřikovat do zvířat něco, co možná ani neúčinkuje.
Motáš sa chlape, toto je čo, Vieš či nevieš o tom Pasorine, ale nevieš. Až pána stretnem tak sa spýtam že čí ju používa viackrát. Aj ja mám radšej dobrý koňak, no v čase núdze vypijem aj Myslivca. Až pôjdeš na nejakú výstavu do SK stav sa, ahoj.Naozaj nám ta diskusia dala mnohým veľa.