V noci mi porodila samička VSS na 31. deň 6 mláďat, hniezdo pekne zrobené ale len 1 mláďa bolo v ňom, všetky boli mŕtve aj to jedno a plus k tomu som v kotci našiel niečo krvavé asi placenta to sa mi ešte ani raz nestalo. Samička bola hneď ráno po porode pri kŕmení strašne nervózna, vrčala bránila si mladé aj keď už bolo neskoro. Je to dvojročná samica, bol to jej druhý vrh, minulý rok odchovala všetky mladé. Čo sa jej mohlo pri pôrode stať? a čo s ňou ihneď pripustiť alebo nechať jej nejaký čas na oddych?
Stát se mohlo cokoli. To vám nikdo nevyvěští Mohlo ji něco rušit, na co nebyla zvyklá (štěkající pes, hluk strojů, pohyb osob, myši...), mohla mít komplikace během porodu (slabé děložní stahy, velká mláďata nebo velké to první, že se mláďata narodila již mrtvá (ta samice většinou do hnízda neukládá)...
Připustit můžete hned, nebo ji nechat odpočinout, to záleží na vás. Doporučuje se připustit co nejdříve, jednak se zastaví laktace, druhak velké % takových samic zabřezne. Ale je to na vás.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
To se stává, mě se dneska taky okotila samice Vss taky druhý vrh,
už jsem ji tři dny hlídal, ráno jsem tam byl dvakrát a když jsem tam
šel kolem deváté tak už byla okocená..Samice nenatrhala žádný
chlupy, hned jsem samici vydělal a upravil jsem ji hnízdo, pěkná
nadílka 10 mladých. Večer jsem udělal kontrolu stavu mláďat a vše
bylo vpořádku. Dejte ji za tři dny znovu připustit...