Burgundské samice - počet mláďat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.3.2017 14:24
roman498

XXX.XXX.129.106

Zdravím všechny.

Chci se zeptat, jaké máte zkušenosti s Burgundskými samicemi.
Měl jsem jich několik (min.5), ale každá měla málopočetné vrhy průměrně 5 - 6 ks mláďat.
Dále tam byla neochota k páření.

Daleko líp na to byly samice Vss min. o 2 ks více mláďat a pářily se ochotněji.

Chtěl bych se k chovu Bu vrátit, protože je to vynikající a rychle rostoucí plemeno, ale toto mě odrazuje, proto mě zajímá, jaké mají zkušenosti ostatní.

díky
Roman.

Chovatel Lada

8.3.2017 14:44
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Já mám dobré zkušenosti s Bu, letos tři prvničky a vrhy 11,9,9 ks
Se zapouštěním žádný problém...

8.3.2017 15:10
mustela.erminea

XXX.XXX.48.135

Zkušenosti mám velmi dobré. Ve většině případů 8-10 mláďat ve vrhu. Bezproblémové matky, dobře zabřezávají, ochotně se páří...

8.3.2017 17:04
kkki

XXX.XXX.54.213

S Bu mám jen pozitivní zkušenosti.Klidné a vyrovnané matky, které neútočí a pečlivě se starají o mláďata.Průměr odchovů je 8 mláďat od samice.K.

8.3.2017 21:02
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Ja mám s burgundou zlé skúsenosti.
Naopak málo malých 5. A potom rozhádzané vrhy dva razy. Viac šancí nedostala už. A bola agresívna. Aj pri krmení útočial na ruku.

Ale je pravda že som mal iba túto jednu a mohla byť výnimka:D.

Chovatel Lada

8.3.2017 21:22
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Položme si otázku - kde je chyba: je špatná samice, nebo chyby dělá chovatel...?

Gocz

9.3.2017 06:46
Gocz

XXX.XXX.27.34

To opravdu vypadá na nějakou chybu v krmení. "Dopujete" je něčím?

Mensy

9.3.2017 07:29
Mensy

XXX.XXX.45.110

Včera se nám taky narodili bur. , nevím kolik jich tam zatím je, podívám se dneska.Samice se nechala pohladit pouze jednou, jinak taky hodně útočí a vrčí, od samého začátku, co ji máme.Je to prvnička, proto se ji nechci moc hrabat v hnízdě, aby je nenechala.Páření ale proběhlo v pohodě, žádný problém.Dobrou zkušenost mám ale se samici kalifornáka. Prvnička a měla 10 mladých.Bohužel v zimě a mladý umrzli. Už jsme si ji přivezli březí a nevěděli jsme o tom, že březí je.Sama to potom též nedala a po týdnu zemřela. .Takže Vám hodně štěstí a i když králíčků je třeba málo, vždy to hodně potěší.

9.3.2017 08:42
slovensko

XXX.XXX.178.6

Ja mam s Bu len tie najlepsie skusenosti. Samice maju vzdy 8 malych vo vrhu.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2017 11:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9

roman498 napsal(a):
Zdravím všechny.

Chci se zeptat, jaké máte zkušenosti s Burgundskými samicemi.
Měl jsem jich několik (min.5), ale každá měla málopočetné vrhy průměrně 5 - 6 ks mláďat.
Dále tam byla neochota k páření.

Daleko líp na to byly samice Vss min. o 2 ks více mláďat a pářily se ochotněji.

Chtěl bych se k chovu Bu vrátit, protože je to vynikající a rychle rostoucí plemeno, ale toto mě odrazuje, proto mě zajímá, jaké mají zkušenosti ostatní.

díky
Roman.

Ja mám naopak horšie skúsenosti s Vdiv a Vm už ani nehovorím. U mňa jednoznačne BU a Kal. Vdiv ako tak, no tiež problém 5=6 Mladých, to je dosť málo! No a modrý to je kapitola sama o sebe, niekedy sa im vôbec nechcelo do párenia.Tak nevie či som mal iba smolu na nejaký horší genetický matroš. Bu v pohode aj ked mám jednu ktorá ma snahu si kusnúť! Jednoznačne Kal sú najpohodovejší ale aj trochu plachý, treba na nich s citom.

9.3.2017 16:55
mesič

XXX.XXX.129.58

Mám samici BU, loni byla prvnička, zabřezla v pořádku, sice měla rozdělený porod na 2 dny, přes den porodila 1 mladé a v noci 8. To první cca za 2 týdny zemřelo, bylo celkově pozadu, ten start mu chyběl, navíc prochladl. Druhý vrh byl již v pořádku - počet mladých již nevím, ale pod 6 nešel.
Samice je bázlivější, ale jakmile zabřezne, do 3 dnů je z ní mazel.
O víkendu jsem připouštěla a samec to měl prakticky bez práce, ukázkově se mu prohla, už staví hnízdo, je přítulná a má rozhrabanou veškerou podestýlku - to se nám u ní již 2x osvědčilo jako ukazatel březosti, takže věřím, že se můžeme těšit na mladé.

Výbornou zkušenost mám i s KAL, někde jsem četla, že je to co do růstu, stavby těla a péče o mladé de facto stejný králík, akorát jinak vypadá, tak si člověk může vybrat, co se mu líbí vzhledově.

tisek11

10.3.2017 00:43
tisek11

XXX.XXX.224.157

Dobrý večer u mě bu 4 x do roka 8-10 mladých, Vss si nechává oddych a do roka max 3x 8 mladých.

10.3.2017 12:49
luvape

XXX.XXX.39.200

Dobrý den,

mám 2 samce a 6 samic BU, chovám je cca 5 let a vystavuji cca 3 roky. Za poslední rok jsem si začal vést poctivou statistiku všech vrhů, včetně váhy jednotlivých kusů a moje poznatky jsou následující: za posledních cca 12 měsíců jsem měl 10 vrhů, ve kterých jsem odchoval 59 králíků, tedy průměr je 6 králíků na vrh... vrhy byly takto početné: 6+6+7+8+3+5+4+8+8+4 ks. Samci a samice víceméně na půl...Souhlasím s tím, že BU samice jsou dobré matky, žádná mi nikdy neroztahala hnízdo, dobře se staraly všechny, co je však pravdou, že každá druhá je při březosti i kojení velmi agresivní - vrčí, doráží na ruku v kotci, některá má snahu i kousnout...Nemyslím si, že by byl problém v plemenu BU jako celku, spíše záleží na konkrétních kusech...některá má málopočetné vrhy (max.5 ks), jiná jich má 8 dvakrát za sebou...Spíše si myslím, že záleží na době a ročním období připouštění, její kondici, stravě atd...tedy na vnějších faktorech...Co se týče genetických vloh, logicky asi nebude mít králice 10 mladých, když sama pochází ze 4 členného vrhu...Co však je u BU velkou výhodou, zvláště pro domácí chov na maso, je rychlost a zmasilost v růstu...např. ve 4 měsících mají moji králíci i více jak 0,5 kg navíc oproti tabulce (krmím granule + oves - žádný ječmen)...ve srovnání s MS div, které také chovám, tak samice MS div mají početnější vrhy (8-12 ks - běžně), avšak jsou to horší matky ohledně kojení a starání se o mladé, avšak k chovateli jsou naopak zcela mírné...často je to však individuální a třeba i naopak...těžko se v tom hledají nějaké závěry...

11.3.2017 22:13
qixi

XXX.XXX.20.25

Ja mám len dobré skúsennosti, mám 4 samice BU a mladých majú 7- 12 kusov.
Teraz mám okotené dve samice, jedna 9 a druhá má 8 mladých

Přidejte reakci

Přidat smajlík