Samci se nedaří provést úspěšný skok

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KB

17.3.2017 11:43
KB

XXX.XXX.30.253

Dobrý den,

setkali jste se prosím už někdy s tím, že by vám samec nebyl schopný úspěšně skočit na králíci? Ostatní bez problémů, ale jen u té jedné se mu to nedaří. Skáče po ní pořád a nemůže se do ní dostat. I když samice se nastavuje, skáče na něj také, takže jednoznačně je v říji a samce chce.
Měl z vás někdo stejný problém? Mám to zkoušet dál? Samice je Novozélandský červený a samec Moravský modrý.

Díky moc za odpovědi.

17.3.2017 17:57
Jan Šporcr

XXX.XXX.34.192

Me se stalo ze samice byla v riji nadrzena a nastavena ale on ji zkakal na hlavu tak sem ho otocil rukou a pak se to povedlo.

17.3.2017 19:02
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Ano setkala jsem se tím. A ne jednou. Jednalo se o samce moravského modrého... Dopřejte mu čas. Jak je starý?

Moravský modrý je krásné, avšak navzdory informacím v literatuře, náročné plemeno.

17.3.2017 19:19
petrlcr

XXX.XXX.60.103

Tak zrovna u MM se mi to stalo také. Myslím že problém je v samici. S chovem MM jsem skončil a dal chovnou skupinu příteli. Dodnes tuhle samici nepripustil a je to už asi rok.

17.3.2017 19:41
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Mne keď sa nedarila pripustiť MM samica asi tri mesiace som to vzdal. Vždy zaľahla. Tak som jej vymenil samca a ani tomu nedala.
TAk sme ju "znásilnili. Rukou som ju pridržal za hlavou ( tam kde si ju drží samec zubami a druhou som jej vsunul pod brucho a pridvihol ju. A vuala zadarilo sa :D
Nechovám ju preto aby robila drahoty :D
Ostatné samice nemajú problém. Iba MM. No nech si nemyslí Dášenka že jej to budem tolerovať.

17.3.2017 19:44
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Schopný chovatel si umí vypomoci i bez "znásilňování"... Tomu opravdu neholduji. Ani u zvířat...

Neregistrovaný uživatel

17.3.2017 20:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Tak snad se tomu nedá u zvířat říct znásilnění. Je to zajímavé že moravandy dělají takové drahoty. Já s chovem přestal. Jak se zde píše, neochota zabřeznout a pokud, tak dvě, nebo tři mladé. Co je špatně netuším, možná malá populace a velká příbuznost králíků. Mě to od chovu odradilo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.3.2017 20:40
Uživatel s deaktivovaným účtem

Setkala jsem se s tím už mockrát u všech tří plemen co chováme.Vždy to byli mladí samci, kterým chybí zkušenost a nebo větší důraznost.Mám samců více a tak samici s takto výraznou říjí připustím jiným, zkušenějším, důraznějším, samcem.Mnohdy i jen na křížence na maso.Všichni samci s přibývajícím věkem, zkušenostmi a důrazností, to časem zvládli.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2017 21:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

V tomto případě ani nový samec nepomohl. Já o křížence nikdy nestál, tak jsem samce jiného plemene připouštět nechtěl. Berani jsou kanci, tam bych pomalu věřil i tomu znásilnění. Přítel si ode mne bral čtyři samice a samce, přikoupil nepříbuzného samce. Ten nový samec tuto samici také nepřipustil, ač zbylé tři zabřezly hned na poprvé. Ale mladých také málo, tuším že říkal po dvou až po třech. Obdobné problémy jsou ale prý i VM, se kterými zkušenost nemám, ale někteří chovatelé to připisují jako daň za modré zbarvení. No, já se přiznám, že pro mě byly trochu zklamáním.

17.3.2017 21:25
poty76

XXX.XXX.145.250

Konečně to někdo zmínil. Výrazná říje či přeříjení samice. Právě z tohoto důvodu samice remluje samce, skáče na něj. Nemusí být pravidlem, že takovou to samici zvládne starší a zkušenější samec. To že skáče samice na samce neznamená, že ho chce! Stejně tak, že by byl neschopný. Kde máte jistotu, že se mu nastavuje a samce chce? Je to často přesně naopak. Takto přeříjená, nebo v silné říji samice, samce dovnitř povětšinou nepustí. K spojení nedojde. Spíše zabere nechat samici 2-3 dny orazit o seně a vodě, říji zmírnit a poté to většinou jde. Co se týče Mm, myslím si, že poslední roky jsou vidět v určitých částech naší země. Těžké na chov, ale v tom se právě ukáže kdo na co má a jeho šikovnost. Jen ti co chtějí výsledky a maso ihned, vrhy po 8-10 králíčatech skončí dřív než začali a poté plemeno které potřebuje silnější čl.základnu zažívá přesný opak. Já těmto lidem fandím a přeji jen to nejlepší. Výdrž, vůli, píli a chuť plemeni pomoci. Jinak, moravanda" je TOP chovatelka Mm a její zkušenosti s tímto plemenem nejsou výkřikem do tmy. Stačí mrknout na profil. Jinak není pravidlem, že každá takto přeříjená samice se nenechá. Z mé osobní zkušenosti je to tak 80% pro nespáření. A to mám povětšinou starší a hodně zkušené samce. Někdo jiný má určitě jinou zkušenost se svými svěřenci. Tohle je můj pohled na tuto problematiku.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2017 21:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Také maximálně fandím chovatelům národních plemen, vlastně i to byl důvod, proč jsem si Moravské pořídil. Na neštěstí jsem se v tomto plemeni nakonec nezhlédnul. Jak se říká, srdce bije pro jiné. Souhlasím ale s tím, že je poměrně náročné. Opakuji, pro mě bylo spíše zklamáním, tím nikoho nezrazuji, možná jsem měl smůlu, nebo špatně nakoupil. Nejde vůbec o maso, ale pokud se člověku nedaří vybudovat solidní chovnou skupinu, respektive narodí se tři samci, poté dva, jedna samice, je to zdlouhavé a asi nejsem dost trpělivý a místo jsem potřeboval pro jiné plemeno, které mě naplňuje mnohem více radostí, než zklamáním.

17.3.2017 21:59
poty76

XXX.XXX.145.250

Ten pohled je myšlen celkově. To s tím počtem a masem nebylo mířeno na vás! Je to podané ve všeobecné rovině. To víte když máte z 13 králíčat plných 11 mlynářů u čs, jeden kominík a jeden překreslený. Můžete krýt znova. Zde je třeba mít obalené nervy. Proto chápu chovatele Mm a jiných těžkých plemen. A národní jsou pro mě TOP. Jako ve všech chovatelských o dbornostech.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2017 22:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Chovám FB straky, tedy výsledky jsou v mnohém podobné chovu ČS. Tomu rozumím. Já choval FB a MM měly být zpestřením, ať to není tak monotónní. Bohužel oba králíci jsou dost rozdílní. Pravda, obě plemena jsou strašně klidná. Já pak srovnával a na MM koukal, že jsou asi nějak hubení, dlouzí, měl jsem prostě v oku typ těch beranů. Přítel, zkušený chovatel tvrdí, že beranáři jsou lidé, kteří s tímto plemenem začnou a už ho nikdy za jiné nevymění a nechovají žádné jiné. Je pravda, že takových chovatelů znám dost, tak asi jsem jeden z nich. Ale to je typické i pro jiná plemena, BO jsou zářným příkladem, ale znám i mnoho chovatelů MM kteří nechovají také žádné jiné plemeno a dnes vím, že je to tak dobře. Člověk se soustředí na to, co se mu líbí a dělá to naplno, nerozptyluje se ještě vedlejším plemenem, které by pak zanedbával. Hlavně FB je to plemeno, kde je pořád kam jít, co se týče barevných rázů, těžko se mi v životě podaří nějaký úspěch se všemi. Je to trochu hravé, lze připouštět straky s kominíkem, železité, černé, divoké a člověk si jakoby hraje, čeká jaká bude železitost, jaký vyjdou straky ve vrhu, kolik bude kominíků, kolik mlynářů. U těch MM mi tohle prostě chybělo a nějak jsem tomu plemeni nerozuměl. Kdybych měl první MM asi by mi tohle nechybělo, neznal bych ty pocity. Asi tak. Ale jak píšu, moc chovatelům národních plemen fandím, ať drůbeže, holubů, nebo králíků. Děláte tím mnoho i pro národ samotný, je to součást něčeho, co jsme dokázali.

17.3.2017 22:38
mikimajky

XXX.XXX.144.252

mustela.erminea napsal(a):
Schopný chovatel si umí vypomoci i bez "znásilňování"... Tomu opravdu neholduji. Ani u zvířat...

No dajte nejaký návod.
Tri mesiace som skúšal možné aj nemožné.U tejto samice nič nepomohlo.
Ani teraz sa nechce dať pripustiť.
Práve MM mám ani nie kôli mäsu, ale preto že sa mi veľmi páči.

KB

18.3.2017 10:55
KB

XXX.XXX.30.253

Je mladý. Má rok a poprvé skáče. Ale ostatní samice bez problémů hned, ale prostě s tou jendou se mu to nedaří. Ta samice je Novozélandská červená a samec je Moravský modrý.

KB

18.3.2017 10:57
KB

XXX.XXX.30.253

Moc všem děkuji za názory a rady :) Budu zkoušet dále a kdyžtak ji zkusím dát ke zkušenějšímu samci, kterého má sousedka a uvidíme :).

KB

18.3.2017 10:58
KB

XXX.XXX.30.253

Jan Šporcr napsal(a):
Me se stalo ze samice byla v riji nadrzena a nastavena ale on ji zkakal na hlavu tak sem ho otocil rukou a pak se to povedlo.

Samozřejmě taky otáčím, když si splete stranu... tím to nebude :D.

KB

18.3.2017 10:59
KB

XXX.XXX.30.253

Ano setkala jsem se tím. A ne jednou. Jednalo se o samce moravského modrého... Dopřejte mu čas. Jak je starý?

Moravský modrý je krásné, avšak navzdory informacím v literatuře, náročné plemeno.

Rok starý a nemá žádné zkušenosti, ale kaliforňačku a činčilu zvládnul v pohodě :).

18.3.2017 18:09
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

KB napsal(a):
Rok starý a nemá žádné zkušenosti, ale kaliforňačku a činčilu zvládnul v pohodě :).

Tak to spíš vypadá na problém u samice. Některé se neumí pořádně nastavit... (což může být i tím, že zase až tak nechtějí, nebo naopak chtějí moc). K tomu nezkušený samec problematického plemene a patálie je hned na světě.

KB

18.3.2017 20:31
KB

XXX.XXX.30.253

Tak to spíš vypadá na problém u samice. Některé se neumí pořádně nastavit... (což může být i tím, že zase až tak nechtějí, nebo naopak chtějí moc). K tomu nezkušený samec problematického plemene a patálie je hned na světě.

Díky za názor. Zkusím dát k sousedům, mají zkušeného samce. Třeba s ní něco zmůže :).

19.3.2017 00:18
Msm

XXX.XXX.174.79

Já bych tedy osobně, být Vámi, zvolil strategii-nechat samce zkoušet tak dlouho, než ji skočí. Tj. klidně i riskovat odeznění říje a zkoušet později nanovo. Pokud tedy nepotřebujete, aby ji hned nějaký samec zapustil (každý den navíc, kdy není březí, je pro vás zátěží). Ale vzhledem k tomu, že králice nemá sezónní říji, nemusíte se bát, že se další brzy nedostaví, pokud se hned nepovede. To, že sama naskakuje, je silným vnějším projevem říje, která se ve většině případů promění v březost-tyto samice většinou snadno zabřeznou, ovulují velké množství vajíček a jsou dobré matky. Má zkušenost, mám 20 samic. Takové samice ale často potřebují čas, aby nechaly samce projevit se a k samotnému páření svolily. Jinak řečeno, sama se nejdřív musí vyřádit a až poté je svolná. A teď úplně k vašemu dotazu. Tato ochota k páření je často doprovázená mohutným nastavováním pohlavního ústrojí, přičemž samice vytahuje pírko i se zadní částí těla stále výš a pro samce(nezkušeného i zkušeného), je to potom obtížné se strefit. Než se mu to pak povede, vyčerpá se a je to ještě horší. V tu chvíli bych samici odnesl a vrátil ji k němu za pár hodin. Opět-letos mám 7 samců. Starší samci, zkušení, nemají problém, samci z 2016 (dva) ze začátku měli, dnes skočí jakoukoli samici. Mnohdy nemá cenu ve všem hledat zakopaného pudla, chce to jen dát zvířatům čas, aby si sama poradila. Jenom tedy doplním, že chovám meklenburské strakáče a pro potěchu durynské-v menším množství a prcek skáče jak šílenec, těžší samci už jsou rozvážnější.

Jen ještě přidám postřeh z mého chovu. Mladí samci mi občas, když ještě nejsou v připouštění samic zběhlí, naskakují až na hřbet samic a trvá jim, než všechny pohyby doladí, ale jak říkám, ještě jsem se nesetkal, že by nedoladili.

19.3.2017 00:23
Msm

XXX.XXX.174.79

mikimajky napsal(a):
Mne keď sa nedarila pripustiť MM samica asi tri mesiace som to vzdal. Vždy zaľahla. Tak som jej vymenil samca a ani tomu nedala.
TAk sme ju "znásilnili. Rukou som ju pridržal za hlavou ( tam kde si ju drží samec zubami a druhou som jej vsunul pod brucho a pridvihol ju. A vuala zadarilo sa :D
Nechovám ju preto aby robila drahoty :D
Ostatné samice nemajú problém. Iba MM. No nech si nemyslí Dášenka že jej to budem tolerovať.

A není ta samice přetučnělá? Zkusil bych snížit krmnou dávku na minimum na tři dny, pokud krmíte granule, vynechal bych je a dal jen hrstičku ječmene. Samici bych vytáhnul každý den na stůl se samcem, aby si čichla taky jiného odéru, než stále toho svého a čtvrtý den zkusil připustit k samci. Restrikce krmné dávky se běžně pro navození říje u hospodářských zvířat používá, stejně tak kontakt se samcem.

19.3.2017 00:37
Msm

XXX.XXX.174.79

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
V tomto případě ani nový samec nepomohl. Já o křížence nikdy nestál, tak jsem samce jiného plemene připouštět nechtěl. Berani jsou kanci, tam bych pomalu věřil i tomu znásilnění. Přítel si ode mne bral čtyři samice a samce, přikoupil nepříbuzného samce. Ten nový samec tuto samici také nepřipustil, ač zbylé tři zabřezly hned na poprvé. Ale mladých také málo, tuším že říkal po dvou až po třech. Obdobné problémy jsou ale prý i VM, se kterými zkušenost nemám, ale někteří chovatelé to připisují jako daň za modré zbarvení. No, já se přiznám, že pro mě byly trochu zklamáním.

Zbarvení nemá se svolností k páření, četností porodů, ani ničím jiným, co je spojeno s reprodukcí, nic společného. Všechno je záležitostí výživy, selekce, podmínek prostředí, ve kterém jsou zvířata chována. Plemena s malou základnou, plemena méně chovaná, náročná na kresbu, či jiné znaky, nejsou prošlechťována na mateřské vlastnosti. U strakáčů je to tak, že hlavně, že je pěkně kreslený, u jiných zas selektujeme hlavně tvar, typ, dosaďte si, co chcete. Ale málokdo selektuje (u náročných plemen) na reprodukční znaky. Není pro to prostě prostor, je málo králíčat atd. Hodně lidí si stěžuje, že nemůže samice zapustit, ale samice kolikrát přes laloky nevidí. Nebo mají zase málo světla, nedostatečné proudění vzduchu, žádný kontakt se samcem, stres po připuštění-máločetné porody. Každé plemeno má šanci mít skvělou reprodukci, jde jen o to, jestli je to zakořeněné tak hluboko, že tomu budete muset dát třeba deset let, abyste si vytvořil populaci svých králíků, kteří už plodní budou, ať už importem-zvýšení heterozygotnosti jednotlivých lokusů, přilitím krve pro zlepšení reprodukčních ukazatelů atd.
Proč myslíte, že Kal, Bu, Či atd. nemají s reprodukcí problémy? (Vesměs) Protože jsou na reprodukci vyšlechtěna, selektována. K čemu by byl Kal, který má dvě králíčata...
Plodnost je ale výrazně ovlivněná právě námi, proto je třeba vše dělat s rozvahou. Stejně tak svolnost samic k páření, nástup říje. Mnohdy u králic proběhne tichá říje, o které ani nevíte, chce to zvířata denně kontrolovat, sáhnout na hřbet, projet rukou proti srsti, kontrolovat krmnou dávku, nepřekrmovat, vhodně odstavovat králíčata(říje se dostaví do 3dnů po odstavu), samice se také říjí hned po porodu, třetí týden po porodu atd atd.

19.3.2017 08:06
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Msm napsal(a):
A není ta samice přetučnělá? Zkusil bych snížit krmnou dávku na minimum na tři dny, pokud krmíte granule, vynechal bych je a dal jen hrstičku ječmene. Samici bych vytáhnul každý den na stůl se samcem, aby si čichla taky jiného odéru, než stále toho svého a čtvrtý den zkusil připustit k samci. Restrikce krmné dávky se běžně pro navození říje u hospodářských zvířat používá, stejně tak kontakt se samcem.

Stejně tak jako přetučnělá může být podvyživená. Samici je potřeba zvážit, pakliže nemám dost zkušeností, abych výživový stav samice dokázala posoudit pohledem a pohmatem! Mm by měla mít MINIMÁLNĚ cca v rozmezí 5,40 - 6,0 kg. Samozřejmě závisí na velikosti tělesného rámce samice. A teprve, až navážím výrazně více, můžu přistupovat k nějakým restrikcím.

U hospodářských zvířat se spíše uplatňuje restrikce a následný flushing.

Obecně se spíše u mnohých chovatelů Mm setkávám s tím, že mají samice PODVYŽIVENÉ, a pak se diví, že nejeví ochotu k páření.

Našich 8 Mm mělo při letošním jarním připouštění hmotnost v rozmezí 6-7 kg, a ano, některé z nich mají opravdu laloky. A počty mláďat? 7,10,10,9,8,8,4,2.

19.3.2017 08:35
petrlcr

XXX.XXX.183.215

S tímto tvrzením mohu souhlasit i beranů. Samice s laloky bývají nejlepší matky. Obecně ji lalok naroste po mladých, tak výstavami projdou beze ztrát bodů. Lalok je údajně projevem vysoké hladiny estrogenů. Tím pádem silný mateřský pud. Problém bývá s fešandami samčího typu. Těm lalok neroste, mají veliké hlavy, ale roztahávají mladé, nedají do hnízda chlupy a podobně. Ty nejlepší samice mají v mém chovu hodně přes sedm kilo a pravda, také lalok, bohužel mívají také hodně početné vrhy, klidně i 14. Což je na můj vkus moc a musím regulovat, maximálně nechávám šest.

19.3.2017 16:38
Msm

XXX.XXX.174.79

Stejně tak jako přetučnělá může být podvyživená. Samici je potřeba zvážit, pakliže nemám dost zkušeností, abych výživový stav samice dokázala posoudit pohledem a pohmatem! Mm by měla mít MINIMÁLNĚ cca v rozmezí 5,40 - 6,0 kg. Samozřejmě závisí na velikosti tělesného rámce samice. A teprve, až navážím výrazně více, můžu přistupovat k nějakým restrikcím.

U hospodářských zvířat se spíše uplatňuje restrikce a následný flushing.

Obecně se spíše u mnohých chovatelů Mm setkávám s tím, že mají samice PODVYŽIVENÉ, a pak se diví, že nejeví ochotu k páření.

Našich 8 Mm mělo při letošním jarním připouštění hmotnost v rozmezí 6-7 kg, a ano, některé z nich mají opravdu laloky. A počty mláďat? 7,10,10,9,8,8,4,2.

Ano, celé je to o tělesné kondici samice. Pokud má někdo opravdu podvyživené králice, nemůže snad ani čekat nějaké odchovy, ne?
Každopádně, kdysi jsem si vypracoval tabulku, kterou jsem používal pro zajištění optimální tělesné kondice králíků středních plemen.1) kondice "hladová" - přidat 70 g KD denně,2) kondice "mírně hladová" - přidat 50 g KD,3)optimální kondice,4) překrmené samice-ubírám 30 g z KD a 5) "přetučnělá- ubírám 50 g. Všechno ale souvisí také s hmotností dané samice, typu krmiva atd. A především, králík je malé zvíře, které kondici rychle ztratí a nebo taky dožene, tudíž bych se k něčemu takovému uchyloval s rozvahou, lepší je hlídat kondici celoročně.

Zadavateli jsem restrikci krmiva radil v souvislosti s přetučněním, čili doufaje, že neubere žrádlo podvyživené samici
Jinak u králíků je právě restrikce KD startérem pro započetí říjového cyklu. U hosp. zvířat se sice s flushingem kombinovat může, ale záleží na druhu, když už máme být přesní. U prasnic např. přistupujeme k flushingu hned, u ovcí a koz volíme restrikci krmné dávky třeba 6 týdnů před zapouštěním a flushing pak dva týdny před max.

Těmi laloky jsem také nemyslel, že by samice s laloky neměly zabřezávat, spíš jsem měl na mysli samice extrémně tučné, což už má se schopností zabřeznout nejednu proměnnou společnou.
Jinak, mé samice mají také laloky, ještě aby neměly, když laktují, neomezeně žerou s králíčaty, pouze říkám, že po odstavu je nutné hmotnost regulovat.

Toto píšu na střední plemena, jak je to u MM nevím, nikdy jsem je nechoval.

A ještě pro ty, co tápou. Doporučil bych pro navození říje také přidávat vitamíny A, D, E.

Ještě bych se rád zeptal, kde kolega králíkář petrlcr četl, či slyšel, že lalok je projevem vysoké hladiny estrogenů? Díky.

Chovu zdar! O. Krunt.

19.3.2017 17:48
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Estrogeny mj. ovlivňují distribuci tuků v podkoží v typicky samičích partiích. Takže to s tím lalokem a vysokou hladinou estrogenu má svou logiku.

19.3.2017 19:19
petrlcr

XXX.XXX.60.103

Obecně se říká, že samice s laloky bývají nejlepší matky. Kde jsem to všude slyšel si nepamatuji. To že samčí typy samic jsou špatné ač krásné matky ví dobře chovatelé BO, myslím že i na klubových stránkách je o tom pojednání. Lalok je jistým samičím znakem. Dlouhý článek jsem o tomto kdysi četl v Chovateli, bylo to asi dost staré vydání, myslím že ve formátu A5. Zde byl článek o využití samic FB k produkci mléka. Zdá se to k nevíře, ale je to tak. Bylo zde dokonce spočítáno kolik mléka je z jedné samice možné za den získat. V tomto článku se právě doporučoval chov samic s lalokem pro produkci mléka a bylo tam zdůrazněno, že šlechtění samic bez laloků vede k nižší hladině estrogenů a zhoršení mateřských pudů. Tento článek jsem četl zhruba před deseti lety a to ještě z casopisu mnohem staršího. Ovšem ten článek mě tak překvapil, že jsem si ho přečetl a žasnu do dnes, že je vůbec možné podojit králíka. To sem ale asi tolik nepatří. Ale má to logiku. S obdobným problémem krásy bojuji i ženy. Pokud by se po tomto článku někdo pídil a našel, rád si ho přečtu znova.

19.3.2017 23:12
Msm

XXX.XXX.174.79

Díky za odpovědi, zkusím dohledat podrobnější info. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík