Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2017 08:51
honza123

XXX.XXX.139.247

Dobrý den, mám dotaz ohledně očkování králíků. Mohou se očkovat březí a kojící ramlice. Děkuji za odpovědi.

18.3.2017 09:22
mikimajky

XXX.XXX.144.252

Podľa mojich informácií sa môžu očkovať aj ramlice aj kojace.

Neregistrovaný uživatel

18.3.2017 11:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.73.108

honza123 napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz ohledně očkování králíků. Mohou se očkovat březí a kojící ramlice. Děkuji za odpovědi.

Môžu, ale nerobil som to ani to neodporúčam! Niekedy sa zvykne objaviť aj zlá reakcia na vakcináciu! Lepšie je mať už imunitu pred pripúšťaním, môj názor. Oskenoval som leták Castomixu, ktorý ja používam. Možno tam niečo uvidíte.
.

21.3.2017 18:58
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

U pestorin mormyxu se nedoporučuje vysokobřezí samice z důvodu stresu při manipulaci.
Zbytek si pohledejte. ;-)
http://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/?filtr%5B4%5D%5B12%5D=12&filtr%5Bcustom-nazev%5D=&filtr%5B5%5D=0#vypisProduktu.

21.3.2017 19:10
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

To doporučení asi vzešlo, zcela oprávněně, z toho, že řada lidí se chová nejen ke králíkům jak... Pokud mám citu, nejen chovatelského, aspoň co by se za nehet vešlo, nepředstavuje manipulace s vysokobřezími králicemi naprosto problém.

21.3.2017 20:56
vita61

XXX.XXX.203.145

honza123 napsal(a):

Mě bylo doporučeno očkovat březí samice v první polovině březosti a po 5dnu po kocení ale jen proti moru.

Neregistrovaný uživatel

21.3.2017 22:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.28.113

mustela.erminea napsal(a):
To doporučení asi vzešlo, zcela oprávněně, z toho, že řada lidí se chová nejen ke králíkům jak... Pokud mám citu, nejen chovatelského, aspoň co by se za nehet vešlo, nepředstavuje manipulace s vysokobřezími králicemi naprosto problém.

Tak začnem ešte raz aby sme sa chápali! Ja osobne si svoje zvieratá vážim a cením, som jeden z chovaťeľov čo čistia kotce denne max obden. Vždy dávam príspevky z vlastnej praxe a nemusím si nič vymýšľať.Kľudne kto chce nech mi dá číslo do súkromnej správy a ja mu zavolám, ohľadne mojich skúseností s očkovaním. A manipulujem zo svojimi denne každého si vy tiahnem a pozriem na stole, snažím s a to robiť už aj z mladými a kotné žiadny problém !DNES sa mi jedna okotila a ešte večer bola na prehliadke, tak manipulovať a aj prehmatať viem. Ono ani nejde o to, že ta manipulácia je problém, ale samotná kotnosť je záťaž pre samičku, na tom sa hádam zhodneme. A očkovanie je druhý extrém, preto ja by som to nerobil! Niektorý králik je tak oslabený, že ho doslova zabije prievan.Dostávam sa k pointe, každý jedinec je inak vnímavý inak reaguje. Niektorý teda, veľká časť nereaguje vidiťeln e, niektorý majú zvýšenú teplotu, no sú aj komplikácie ako kašeľ, rýma, slzenie a podobne.Občas sa prihodí aj niečo horšie, takže môj názor netreba to zviera dupľovane zaťažiť ! A na záver, tých štúdií výrobcov vakcín koľko je, dajte niekto kto nejakú čítal, rád sa poučím.

22.3.2017 08:14
xchipsy

XXX.XXX.142.1

mustela.erminea napsal(a):

Tak já si nemyslím, že by šlo jen o ten "cit". Ono je spousta králíků (nejen samic a nejen březích samic kteří jsou prostě povahově víc "nervní" než jiní. Jednoho vezmete klidně do náruče, další by vám okamžitě vyskočil. Jednoho vezmete za kůži a klidně se poddá a jiný se začne vztekat a mlátit a kopat... Pokud zrovna takový nerv je vysokobřezí samice, tak můžete být citliví jak chcete ale prostě bude protestovat a stresovat se. A každý stres = oslabení organismu.
Osobně se snažím od poloviny březosti se samicemi manipulovat (tj. zvedat je, přenášet atd.) minimálně. Sice králík není z cukru a měl by nějakou "zátěž" vydržet, ale proč to zbytečně pokoušet. Na očkování je času kdykoli jindy až až, tak proč to nechávat až na období gravidity...

22.3.2017 15:18
mustela.erminea

XXX.XXX.48.135

Pro dedko edko a xchipsy:
Nevím, samici přeci můžu opatrně chytnout za kožní řasu na hřbetě a druhou rukou zafixovat v zadní části těla tak, že si ji přiložím ke svému trupu. Tak to aspoň dělám já a samice pak nemá příležitost bránit se a kopat.
Navíc když je králík na manipulaci a chovatele zvyklý, nemělo by mu toto přinášet kdoví jaký stres.
Já dost sleduji hmotnostní přírůstky březích samic, takže je na váhu přenáším dost často. Kdybych měla pocit, že jim tím nějak ubližuji a kdoví jak je nervuji, nečinila bych to. Osobně to zdaleka tak dramaticky nevidím.

Samozřejmě s Vámi naprosto souhlasím, že je lepší březí samice zbytečně nestresovat.

Původní dotaz však zněl: Zda je možné očkovat březí samici. Kvůli manipulaci bych se tomu určitě nebránila.
Jinak nějaká zátěž samotné očkování asi bude, ale nenaočkovat samici představuje riziko mnohem větší.

Bezesporu je vhodnější králici naočkovat, pokud březí není, ale často asi jde o to, aby veterinář nemusel jezdit zbytečně kvůli jednomu králíkovi.
Nevím, jak to praktikujete Vy, ale u většiny chovatelů asi očkování probíhá nějak tak, že řekněme 2-3 x do roka si pozvou veterináře k očkování, když zrovna mají větší počet mláďat ve věku, kdy je třeba očkovat. Pokud tam prostě v tu chvíli mám březí samici, kterou je třeba naočkovat také, tak to prostě učiním a nebudu si kvůli jedné samici zvát veterináře extra, nebo ji k němu dokonce speciálně vozit.

22.3.2017 15:50
luvape

XXX.XXX.39.200

Máte někdo zkušenost s tím, že se u samice objevila reakce na vakcínu? Vet. mi očkoval králíky mor-mixem a u jedné samice, která byla cca týden před porodem, se těsně po porodu objevila reakce na vakcínu - otekly jí trochu oči (jako kdyby měla mixomatozu)...vrh nechala druhy den byt a nestarala...uz tyden ani moc nezere...jiné příznaky nemá...vet mi rikal, ze je to reakce na vakcinu a odezni to do par dni...je to samice z Nemecka, nikdy předtím nebyla na MXM ockovana...

22.3.2017 16:09
hokrví

XXX.XXX.105.226

Březí samice 14 dnů a více neočkuji a kojící očkuji až po 21 dnech. Párkrát mi veterinář přijel když byla 1 - 2 samice březí déle, nebo kojily, tak jsem je vynechal a nikdy nebyl problém. Můj názor je, očkuji li 3 x ročně měla by vakcína vydržet, ale je možné že jsem měl jenom štěstí.

Neregistrovaný uživatel

22.3.2017 21:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Podobnou reakci u březí, či kojící samice jsem nezažil, ale mám svou zkušenost. Zrovna minulí rok jsem měl velice vyvedenou samičku, byla ze čtyř mláďat a to jediná samice a ze všech největší. No prostě opravdu hezká, samečci shodně 95,5 bodu. Po očkování se jí na zádech v místě vpichu utvořila hnisavá bulka. Z rány tekl takový ten typický králičí blevajz. Ránu jsem vyčistil, vydezinfikoval a ona se zahojila. Myslel jsem, že je vše v pořádku, tak jsem samičku víc neprohlížel, zhruba po týdnu samička začala méně žrát, tak jsem ji prohlédnul a na zádech měla opět bulku, asi jako třešeň, ale už zarostlou a pod kůží. Druhý den byla jako půlka pomeranče a jelikož kůže byla zahojena, hnis se hromadil pod kůží. Zabil jsem ji a boule byla opravdu plna hnisu.100% reakce na očkování, vytvořila se přesně v místě vpichu. Možná si očkování rozškrábala, nebo se zanesla infekce do vpichu druhotně, ale rozhodně na stejném místě.

Neregistrovaný uživatel

22.3.2017 21:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.28.113

luvape napsal(a):
Máte někdo zkušenost s tím, že se u samice objevila reakce na vakcínu? Vet. mi očkoval králíky mor-mixem a u jedné samice, která byla cca týden před porodem, se těsně po porodu objevila reakce na vakcínu - otekly jí trochu oči (jako kdyby měla mixomatozu)...vrh nechala druhy den byt a nestarala...uz tyden ani moc nezere...jiné příznaky nemá...vet mi rikal, ze je to reakce na vakcinu a odezni to do par dni...je to samice z Nemecka, nikdy předtím nebyla na MXM ockovana...

Presne toto som spomínal v mojom príspevku trochu vyššie, áno je to možné Ten Vet sa vyzná v králikoch či ani nie?Je dosť možné že sa to spraví no mám aj skúsenosť že sa to môže zhoršiť. A čo to je do pár dní? Podľa mojich skúseností je rizikových tak prvých 8 až 10 dní.Vtedy sa zvyknú objaviť nejaké príznaky, mne napríklad samček kýchal, a na druhý deň už nie! Mal som už aj jedného ktorý sa musel po dvoch dňoch utraťiť! Preto to nie je také jednoduché a netreba to brať tak, že je to sranda.V príspevku pána, hokví, je celkom dobrý prístup k problematike, sním sa dá plne súhlasiť.To očkovanie 3x je uplne dostatočné, ak vakcína drží! To šťastie treba mať tiež. Mne sa stalo že po naočkovaní dvoch nových kusov sa u jedného objavila pasteurola a zasa sa s toho nedostal ani po ATB. Riziko je vždy a poznám osobne pár chovaťeľov ktorým vykapali celé chovy, Neočkovali! Už som to spomínal v iných vláknach, mám s takého chovu BU samičku.Chov je zlikvidovaný, asi 30 ks za pár dní.a zostala iba tá moja, ktorú som ja osobne zaočkoval! Vždy ked ju hladím tak sa mi to pripomenie Ja očkovať budem, ale aj tak treba byť opatrný.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2017 22:04
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neočkuji ani kombinovanou vakcínou, ani mor a MXT v jednom dni.Vždy minimálně s týdenním rozpětím.Setkala jsem se pouze párkrát s reakcí na MXT.Do týdne se u králíka objevil otok kořene uší, někdy nateklo celé ucho či obě, někdy trochu otekly i oči.Všichni ale žrali a během 4-5 dnů se otok začal ztrácet.Očkuji, sice spíš vyjímečně, i březí i kojící samice, ale ty nikdy reakci neměly.Reakce se vždy vyskytla u mláďat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík