Mensy

XXX.XXX.45.110
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, za jak dlouho mohu vyčistit kotiště a případně jak, jestli dát králičata do bedny apod. Králičata mají 14 dní.Docela dost jim to zapáchá, ale mrtvolku jsem žádnou nenašla. děkuji.
Samozřejmě, že se to DÁ. Dělat radikální úpravy hnízda lze v případě potřeby třeba hned po porodu. To ovšem nic nemění na tom, že bez relevantního důvodu to není vhodné. (Představuje to stres pro samici, pro mláďata, navíc chovatelem vytvořené hnízdo už nikdy není jako od samice a neplní funkce, které by plnit mělo, proto ho také mláďata po pár dnech "rozdupou".)
Dost by mě nicméně zajímal ten DŮVOD, proč mají mláďata v kotišti zápach, že je třeba k takovému kroku přistoupit. Kotiště běžně používáme a s ničím podobným jsem se dosud nesetkala.
Jediná příčina, co mě napadá, je samovolný únik moči králice při kojení...?
Mensy

XXX.XXX.45.110
xchipsy
napsal(a):
Souhlasím s rabbit. Dejte samici stranou, vytáhněte kotiště, přendejte mláďata do nějaké krabice a pořádně kotiště prohlédněte. Pokud tam je mrtvolka, bude zadupaná někde hodně vespod.
Tak hotovo, přesně takto jsem to udělala, vše proběhlo naprosto v pořádku.Nezdálo se mi, že by byl nějaký stres, všichni byli v klidu . Žádný úhyn tam ale opravdu nebyl.Spíše hodně promočené . Jinak máme 8 krásných
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
Osobně jsem se s tím nesetkal, ale přítel mi říkal, že některé samice močí do hnízda. Ani já, ani on nevíme proč, ale údajně to je častý důvod zalepení očí některých mláďat a následné slepoty.