Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

marketa 30

1.4.2017 15:35
marketa 30

XXX.XXX.169.224

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, mám samici BOzel ve věku 11měsíců. před měsícem porodila 8 králičat, pěkně je uložila do hnízda, ale na druhý den byla všechna mláďata mrtvá, ani né během 24hodin. byla připuštěna křížencem BO. brala sem to tak, že je prvnička a že se nestarala. tak sem ji připustila hnedka znova, ale samcem BOM s pp, včera porodila 10 králičat, pěkně si je vložila do hnízda, ale když sem se tam podívala tak 9 z nich bylo mrtvých, a byly divně deformovaní. někteří měly extra velké hlavy, uši pomalu až na krku, asi 8 z nich mělo jakoby rozštěp pysku, jakoby zakrnělé přední nohy, a jeden neměl dokonce dovivinutou spodní čelist. přitom se narodily v termínu porodu na 31 den. tak teď nevím jestli samice nemá vrozené nějaké genetické vady v sobě, že její králičata nejsou životaschopná. nebo za to bude moc i samec. děkuji za odpovědi.

Kaválek

1.4.2017 15:46
Kaválek

XXX.XXX.37.60

Zkusil bych ještě jednou a pekáč. Nechte ji spočinout, přidejte vitamíny a víc žrádla a poslední pokus.

marketa 30

1.4.2017 15:51
marketa 30

XXX.XXX.169.224

Žrádla má dost, i vitamíny ji tam přimíchávám. jedno má zatím živé, tak ještě uvydím jestli ho odchová, i když tethle má taky jakoby rozštěp.

1.4.2017 18:58
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Nejsem žádný odborník, ale myslím si, že genetická vada by mohla být v tomto případě na straně samice i samce. Pokud se samice nechcete zbavit, zkuste ji zkřížit s jiným samcem. Do čistokrevného chovu bych ji (třeba výhledově) rozhodně nezařazovala.
Ani její potomky by nebylo vhodné dále používat k chovu.

marketa 30

1.4.2017 20:05
marketa 30

XXX.XXX.169.224

Poprvé byla připuštěna křížencem bo, mláďata byla vyvynutá, ale mrtvá. teďkom s tím bo modrým, a mláďata hrůza pohledět. samicu už asi připouštět ani nebudu, a pude na pekáč. dvakrát to samé a podruhé ještě horší, do třetice už na to nemám nervy. no hlavně mě štve ten modrý belgičák, stál nemálo peněz, a kdyby dával vadné mláďata tak mě asi trefí. teď ve středu má rodit modrá samice nakrytá tím samým samcem, tak uvydím. snad to bude ok.

1.4.2017 20:53
borax

XXX.XXX.91.21

marketa 30 napsal(a):
Poprvé byla připuštěna křížencem bo, mláďata byla vyvynutá, ale mrtvá. teďkom s tím bo modrým, a mláďata hrůza pohledět. samicu už asi připouštět ani nebudu, a pude na pekáč. dvakrát to samé a podruhé ještě horší, do třetice už na to nemám nervy. no hlavně mě štve ten modrý belgičák, stál nemálo peněz, a kdyby dával vadné mláďata tak mě asi trefí. teď ve středu má rodit modrá samice nakrytá tím samým samcem, tak uvydím. snad to bude ok.

Ta čeština...
To je masakr! Ve slově vidět je fakt měkké i

1.4.2017 21:10
rabbit

XXX.XXX.11.14

borax napsal(a):
Ta čeština...

Ale obsah příspěvku jste pochopil, ne?

1.4.2017 21:49
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

rabbit napsal(a):
Ale obsah příspěvku jste pochopil, ne?

Ano, obsah poznat je. Ale přeci jen, co je moc, to je příliš... Nejde jen o slovo VYDĚT, ale o velké množství dalších hrubek, které dost bijí do očí. Pokud někdo píše takovým způsobem, musí holt počítat s tím, že se občas najde někdo, kdo to patřičně okomentuje...

Neregistrovaný uživatel

1.4.2017 22:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Já zase nemyslím, že chov drobného zvířectva je určen jen lidem dostatečně vzdělaným. Znalost Českého jazyka je krásná, ale na chov králíků nemá moc vliv. Ale po pravdě, dnes se mi to tu tři hodiny rozebírat nechce, tak ten rozsudek nechám spíše jiným. Téma je to tedy jinak zajímavé, ne ta gramatika, ale deformovaná mláďata Bo. Bohužel, nebo spíš bohudík, nemám s tím jedinou zkušenost, tedy nemám moc čím přispět. Jinak Bo se mi nesmírně líbí, je to krásné a do dokonalosti prošlechtěné plemeno. ale ani s jeho chovem zkušenost nemám. Ale rozhodně netvrdím, že s nějakou mutací se určitě v životě nesetkám. To je věc, kterou nikdo opravdu neovlivní, nelze se tomu bránit. Často mutace podporuje příbuzenská plemenitba.

1.4.2017 22:21
jardagin

XXX.XXX.25.15

borax napsal(a):
Ta čeština...

Myslel jsem že jste větší format. Tak si tady založte vlakno českeho jazyka a budete mít klid.

1.4.2017 23:57
rabbit

XXX.XXX.11.14

mustela.erminea napsal(a):
Ano, obsah poznat je. Ale přeci jen, co je moc, to je příliš... Nejde jen o slovo VYDĚT, ale o velké množství dalších hrubek, které dost bijí do očí. Pokud někdo píše takovým způsobem, musí holt počítat s tím, že se občas najde někdo, kdo to patřičně okomentuje...

Pochopte že jsou lidé kterým prostě gramatika nejde, za posledních pár let s tím mám zkušenosti o kterých bych mohl vyprávět déle než vy o králíkách.
Chyby dělá každý, stačí projít inzerci, diskuzi, v jakémkoliv vlákně. Proto se zakládají duplicitní příspěvky, nikdo s nehodlá prokousávat diskuzí kde jsou hloupí a chytří nebo dokonalí chovatelé, promíchané urážkami. Víte že je to napsané špatně ale buď umíte nebo chcete poradit, nic jiného nemá na tomto fóru smysl. Když už nefunguje admin tak si to nekomplikujme sami.

2.4.2017 12:35
mustela.erminea

XXX.XXX.48.135

Tak jsem trochu pohledala na internetu a dle popisu by to mohl být hydrocephalus. Příčiny bývají opravdu genetické, ale jak jsem již psala, jedná se o vadu recesivní, takže nositelé musí být oba rodiče.
Příčinou však může být i nedostatek, či nadbytek vitamínu A. Takže pokud přidáváte i vitamín A, možná by stálo za úvahu jej vynechat.

3.4.2017 18:51
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Zde ještě fotka zmíněné vady, kdyby to někoho zajímalo... Jsou tam pěkně vidět ty znaky, které zadavatelka zmiňovala, i ten rozštěp u mláděte úplně vpravo.

3.4.2017 18:59
viu

XXX.XXX.209.18

Nastesti jsem se s takovymi vadami u kraliku take nesetkala, ale pamatuji si "mutanty" u babicciny prasnice.
Byla to hruza... Jizni Slovensko takrka u kazdeho... Prazdniny po Cernobylu...
Tedy: vnejsi vlivy lze vyloucit? Pripravek se selenem apod..

4.4.2017 08:12
xchipsy

XXX.XXX.142.1

viu napsal(a):
Nastesti jsem se s takovymi vadami u kraliku take nesetkala, ale pamatuji si "mutanty" u babicciny prasnice.
Byla to hruza... Jizni Slovensko takrka u kazdeho... Prazdniny po Cernobylu...
Tedy: vnejsi vlivy lze vyloucit? Pripravek se selenem apod..

Vnější vlivy nelze NIKDY vyloučit. Spousta vad a deformací vzniká právě díky jim, ať jsou to vlivy mechanické (manipulace s březí samicí), fyzikální (teplota, vlhkost...), chemické (léčiva, různé látky v prostředí, krmivu, těžké kovy...), biologické (plísně, bakterie, viry...) atd atd atd.

marketa 30

4.4.2017 18:41
marketa 30

XXX.XXX.169.224

Tak je to přesně ono, vypadaly jako na té fotce 1 a 4 s leva. dám ji ještě jednu šanci, a pokud do třetice to bude to samé,
tak pude.

marketa 30

4.4.2017 18:41
marketa 30

XXX.XXX.169.224

Jo a vynechám ty vitamíny, třeba to bude tím.

10.4.2017 21:26
malikonia

XXX.XXX.149.44

Včera se mi okotila samice,10 mladých, všechny mrtvé, roztahané,6 normálně velkých ( mláďata od BO ) a další měly jen tak 3 - 4 cm. Samice rodila v termínu, krmena pořád stejně, ječmen, oves, granule bez léčiv. Nebyla připuštěna dvakrát. Letos se mi to stalo už u druhé samice. Co to může být, máte s tím někdo zkušenost ?

12.4.2017 19:20
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

malikonia napsal(a):
Včera se mi okotila samice,10 mladých, všechny mrtvé, roztahané,6 normálně velkých ( mláďata od BO ) a další měly jen tak 3 - 4 cm. Samice rodila v termínu, krmena pořád stejně, ječmen, oves, granule bez léčiv. Nebyla připuštěna dvakrát. Letos se mi to stalo už u druhé samice. Co to může být, máte s tím někdo zkušenost ?

Váš dotaz jsou dvě odlišné záležitosti.

1. Samice roztahala mladé - to může mít řadu příčin. Viz starší diskuze.
2. Nedonošená mláďata - to je, z mé zkušenosti spíše u velkých plemen celkem běžné, že se některá mláďata se v průběhu embryonálního vývoje přestanou vyvíjet. Tyto zárodky se buď vstřebají, nebo je králice v pozdějších stadiích gravidity porodí jako "nedonošená".

A to je opět ten důvod, proč nechovat velká plemena na maso. Samice vynaloží energii na vývoj 10 mladých, ale životaschopých je 6 mláďat, které samice relativně často neodchová. A o to menší je jejich porodní hmotnost, atd. atd.

12.4.2017 20:47
malikonia

XXX.XXX.225.137

2. Nedonošená mláďata - to je, z mé zkušenosti spíše u velkých plemen celkem běžné, že se některá mláďata se v průběhu embryonálního vývoje přestanou vyvíjet. Tyto zárodky se buď vstřebají, nebo je králice v pozdějších stadiích gravidity porodí jako "nedonošená".

A to je opět ten důvod, proč nechovat velká plemena na maso. Samice vynaloží energii na vývoj 10 mladých, ale životaschopých je 6 mláďat, které samice relativně často neodchová. A o to menší je jejich porodní hmotnost, atd. atd.

Děkuji za odpověď. Na maso chovám přes 10 let VSS a jejich křížence, BO mám na výstavy teprve třetím rokem. S nedonošenými mláďaty jsem měla letos problém poprvé, tak jsem nevěděla, čím to je.

12.4.2017 21:12
burgund6

XXX.XXX.33.11

Tak nevím, ale za dobu, co jsem choval BO, tak jsem se nesetkal s nedonošenými mláďaty.To, že by samice relativně často neodchovaly mladé, tak s tím osobní zkušenost taktéž nemám.Mlaďat se rodilo +-10 a bývaly v pohodě.

12.4.2017 21:26
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

burgund6 napsal(a):
Tak nevím, ale za dobu, co jsem choval BO, tak jsem se nesetkal s nedonošenými mláďaty.To, že by samice relativně často neodchovaly mladé, tak s tím osobní zkušenost taktéž nemám.Mlaďat se rodilo +-10 a bývaly v pohodě.

U Mm je to opravdu celkem časté... U jiných plemen jsem se s tím také nesetkala... Jinak např. nejen Fingerland, což je pro mě králíkářská osobnost, uvádí, že chov velkých plemen je nevhodný pro začátečníky i pokročilé. Já toto na základě chovu Mm mohu potvrdit.

Samozřejmě mi tu někdo rád vpálí, že mám zkušenost s velkým plemenem X, nikoli Y, takže nemám co rozumovat. Ale obecně je to podobné... A kdo nevěří, nechť si to zkusí sám... Mým cílem je poradit dle svých zkušeností. Nic víc. Nikoho nenutím, aby má "moudra" bral v potaz.

13.4.2017 07:43
jitka1

XXX.XXX.166.149

Hezký den. Sice nemám stejný problém, ale poprve se mě stalo u 3 cca 2-3 ročních samic, že ve vrhu vždy bylo jedno prtě, které nemělo jedno oko po opuštění hnízda otevřené. Jsou to prima matky.Vždy mláďata bez problemu odchovala. Jedná se o dvě samice BU a jednu Vss. Ostatní samice mláďata v pohodě. I tyto samice měly vždy mláďata v pohodě. Tak nevím co se stalo a proč. Krmím klasicky: seno, ječmen, oves, přibližně jednou týdně (teda pokud mám) kousek suchého pečiva, střídám mrkev, kousek krmné řepy, jablko, list ze salátu nebo nať z mrkve. Voda každý den čistá ze studny. Občas dostanou kousek smrkové větvičky, nebo kousek větvičky z jabloně. Zelenina i ovoce vlastní bez chemického postřiku.
No a pak teda beru borovou vodu a jemně očko otírám a pomáhám jej otevřít. Zatím se zadařilo. Za případnou radu předem děkuji. Jitka.

13.4.2017 18:13
bonaventur

XXX.XXX.125.224

Dobrý deň,
mám 25 dňové krížence Bu a Čv, a taktiež sa dvom neotvorilo po jednom oku. Samica je prvostka, mala osem a všetky veľmi dobre prosperujú.
Potieram kamilkovým čajom. Zdá sa, že to pomáha.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.4.2017 19:44
Uživatel s deaktivovaným účtem

Někdy se to stane, je dobré králíčatům oči zkontrolovat po 10. dnu a pokud je nemají otevřené stačí navlhčit vodou a lehkým tahem otevřít.

Neregistrovaný uživatel

14.4.2017 00:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151

Zde ještě fotka zmíněné vady, kdyby to někoho zajímalo... Jsou tam pěkně vidět ty znaky, které zadavatelka zmiňovala, i ten rozštěp u mláděte úplně vpravo.

"""Je Vydět že Vydíme někdy i smutné vrhiy """ Kdo nemá v textu chybu je chytrý, Kdo má v textech inzerátech chybu je také chytrý ale ma třeba dislexiji / disgrafiji... no ale nejsme ve škole je to diskuze, jsem jen lidé děláme chyby

Neregistrovaný uživatel

14.4.2017 00:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151

marketa 30 napsal(a):

Nebude lepší dělat jen nedeformovaná mláďata? některé samice i samice to mají bohužel v genech ale je otázka zda samec či samice...pak až pekáč a zakopit nového samce a samičku a poděkovat tomu kdo vám nechal modrého Belgičáka i když stál nemálo peněz, netrfívás ale budete naštvaná/ý uvydíte napište co a jak... a kdo vám prodal teho modrého belgičáka s pp ?...

Neregistrovaný uživatel

14.4.2017 00:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151

marketa 30 napsal(a):
Jo a vynechám ty vitamíny, třeba to bude tím.

Genetika...

17.4.2017 08:54
jitka1

XXX.XXX.166.34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Někdy se to stane, je dobré králíčatům oči zkontrolovat po 10. dnu a pokud je nemají otevřené stačí navlhčit vodou a lehkým tahem otevřít.

Hezký den. Moc děkuji za odpovědi. Trochu jsem se uklidnila - mělajsem obavy, že něco po xletech dělám chybně. Budu očka nyní kontrolovat o něco dříve. Kontrolovala jsem až když prťata vylezla z hnízda. Jitka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík