Byla to KAL 2,5 roku, měla jen 3 mladé. Ti jsou v pořádku. Samice neměla žádané zjevné příznaky a byla v dobré kondici. Večer jsem jí videl poskakovat po kotci a ráno byla tuhá. Nepitval jsem ji. Preventivně jsem vyhlasil karanténu, takže ke mě nikdo z králíkářů nesmí ( na skok a tak). Nemate nekdo zkušenosti s takovým náhlým úmrtím? Králíky mam očkované. Všichni ostatní jsou zatím v pořádku.
Debustr
napsal(a):
Byla to KAL 2,5 roku, měla jen 3 mladé. Ti jsou v pořádku. Samice neměla žádané zjevné příznaky a byla v dobré kondici. Večer jsem jí videl poskakovat po kotci a ráno byla tuhá. Nepitval jsem ji. Preventivně jsem vyhlasil karanténu, takže ke mě nikdo z králíkářů nesmí ( na skok a tak). Nemate nekdo zkušenosti s takovým náhlým úmrtím? Králíky mam očkované. Všichni ostatní jsou zatím v pořádku.
Příčina může být v podstatě jakákoliv.To Vám tady nikdo neřekne.
Pokud byla očkovaná, myslím že karanténa je zbytečná a mláďata se zvýšenou péčí v pohodě přežijí. Už se mi asi 3x stalo, že mi po porodu za 3-4 týdny pošla samice bez zjevných příčin. Veterinář mi řekl, že se to někdy stává, že některé samice mohou mít po porodu problém s vyměšováním, ledvinami apod. Podrobnosti si už nepamatuji, ale určitě to není nakažlivé. tak ať se daří a mimina ať rostou. Já dávala ovesné vločky, tvrdý rohlík namočený do ředěného mléka, pár lupínků z pampelišky a vždy se mi je podařilo odchovat. Hlavně aby už nemrzlo a nenastydla.
Moc děkuji za povzbudivou reakci. S karanténou počkám alespoň týden. Oni ti mladí jak byli jen 3, tak jsou docela velicí a samostatní. Žerou všechno, vč. zrna, granulí atd. No ovesné vločky tam mají také a pijí vodu. Myslíte, že jim bude mléko za těchto okolností chybět? Já se ho trochu bojím, abych řekl pravdu.
Určitě by bylo nejlepší ředěné kozí nebo zkuste koupit ve zverimexu mléko pro štěňata, koťata, ale pokud jsou už takhle stará, byla jenom tři, takže jsou určitě veliká a téměř samostatná a žerou, v současné době jim stačí dávat jenom pár lupínků pampelišky nebo do zrní trochu nasekané kopřivy nebo nastrouhané mrkve. Ale opravdu jen trochu, mamky mají v mléce vitamíny, a ty by jim ze začátku dost chyběli. To mléko taky jen trochu, do ředěného dát nasáknout kousek tvrdého rohlíku. Jak se říká, od všeho trochu a s mírou, aby neměli zažívací problémy. V tom jim pomáhá občasné masírování bříška. Hlavně pozor na kokcidiózu, protože jim budou chybět látky, které jim v mléce do 2 měsíců dávala mamina. Já ho mléko těm menším ředila trochou převařené vody s jedním šípkem, aby měli vitamín C, ale teď na jaře už vitamíny na zahradě najdete. AŤ se daří, přeji stěstí a trpělivost.
Uživatel s deaktivovaným účtem

5 týdenní mladý jsou už samostatní a stačí jim granule, ovesné vločky a později oves, hlavně kvalitní seno a nepřekrmit granulemi a zrním.Mléko nepotřebují.
Kaválek

XXX.XXX.47.98
Tak to je dobrá zpráva.