Kokcidioza - riziko nákazy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Mys

15.4.2017 13:12
Mys

XXX.XXX.58.76

Chovám králíky v jedné místnosti chaty, v druhé místnosti chaty chová králíky jiný chovatel. Druhému chovateli onemocněli dospělí králíci kokcidiozou - jeden uhynul, druzí dva byli přeléčeni ESB při úbytku třetiny jejich hmotnosti a vypadá to, že po přeléčení a zlepšení hygieny a krmení se jejich stav zlepšil a že mají šanci na přežití.
Jaká je pravděpodobnost, že onemocní i mí králíci, pokud dodržuji hygienu chovu (kotce čistím 1 x týdně) a krmím kvalitním krmením v dostatečném množství? Lopatku na čištění kotců jsme používali stejnou... Mám králíky pro jistotu přeléčit? Na co si mám dát ještě pozor?
Děkuji za případnou radu.

15.4.2017 20:09
Vági

XXX.XXX.223.60

Zdravím, myslím si, že riziko není nějak velké. Přeléčením nic neztratíte, takže je to čistě na vás. Jen stále dodržovat čistotu v kotcích, častěji kydat a krmit kvalitně a pravidelně. Kokcidioza je hlavně nemoc špinavých kotců... Píšu jen můj názor, možná někdo bude mít lepší odpověď či radu

17.4.2017 09:57
xchipsy

XXX.XXX.142.1

A koupit si svou lopatku na kydání

17.4.2017 11:35
jardagin

XXX.XXX.25.15

Mys napsal(a):
Chovám králíky v jedné místnosti chaty, v druhé místnosti chaty chová králíky jiný chovatel. Druhému chovateli onemocněli dospělí králíci kokcidiozou - jeden uhynul, druzí dva byli přeléčeni ESB při úbytku třetiny jejich hmotnosti a vypadá to, že po přeléčení a zlepšení hygieny a krmení se jejich stav zlepšil a že mají šanci na přežití.
Jaká je pravděpodobnost, že onemocní i mí králíci, pokud dodržuji hygienu chovu (kotce čistím 1 x týdně) a krmím kvalitním krmením v dostatečném množství? Lopatku na čištění kotců jsme používali stejnou... Mám králíky pro jistotu přeléčit? Na co si mám dát ještě pozor?
Děkuji za případnou radu.

Jestli jsou kralici v pořadku tak je nesmysl něco přelečovat jelikož není co. Přesně jak píše xchipsy. Čištění 1x tydně je dostačující. Zaklad je vyvažena davka krmiv.Davat si na pozor obsah škrobu a bílkovin.U samic je to jinak jak u odstavovanych kraliku a jinak je to u vykrmu.Nepřekrmovat a denní davku rozdělit na dvě.

17.4.2017 12:22
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

jardagin napsal(a):
Jestli jsou kralici v pořadku tak je nesmysl něco přelečovat jelikož není co. Přesně jak píše xchipsy. Čištění 1x tydně je dostačující. Zaklad je vyvažena davka krmiv.Davat si na pozor obsah škrobu a bílkovin.U samic je to jinak jak u odstavovanych kraliku a jinak je to u vykrmu.Nepřekrmovat a denní davku rozdělit na dvě.

Najdu, prosím, jednoduchou tabulku nebo návod, kde by byl znázorněn rozdíl v krmení samic v mezičase, březích, kojících, odstavovaných králíků a ve výkrmu? Kolik čeho na kus a zda je možno zkrmovat zelené, samozřejmě, nezapařené? Ke králíkům chodím i vícekrát denně, mohu je krmit i třikrát např. Jedná se mi o masná plemena a křížence. Pro vlastní spotřebu. A co podáváte při odstavu např.

17.4.2017 12:42
rapotacka11

XXX.XXX.32.197

Krmte dobře pořád.
Březí-kojící dávejte i ovesné vločky.
Zelené? Ano.
Vždyť je to přirozené krmivo.
Postupně zvykejte.

17.4.2017 12:48
jardagin

XXX.XXX.25.15

JanaKostelec napsal(a):
Najdu, prosím, jednoduchou tabulku nebo návod, kde by byl znázorněn rozdíl v krmení samic v mezičase, březích, kojících, odstavovaných králíků a ve výkrmu? Kolik čeho na kus a zda je možno zkrmovat zelené, samozřejmě, nezapařené? Ke králíkům chodím i vícekrát denně, mohu je krmit i třikrát např. Jedná se mi o masná plemena a křížence. Pro vlastní spotřebu. A co podáváte při odstavu např.

Nevím jestli ji na netu najdete většínou je to v knihach. Ale jsou.
Ke kralikum stačí dvakrat denně přehnana starost se nevyplací. Ja vam to najdu a nafotím.
U odstavu davam emanox v preventivní davce, tyden před odstavem a 14 dní v odstavu. Jeden den v tydnu nemusíte dat vubec nic jen seno voda, kralikum to pomaha.
Asi granule používat nechcete.

17.4.2017 12:50
jardagin

XXX.XXX.25.15

Rada nad zlato

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.4.2017 12:56
Uživatel s deaktivovaným účtem

JanaKostelec napsal(a):

Najděte si vlákno Krmení mladých chovných králíků, je tam zkopírovaný článek o krmení králíků.

17.4.2017 13:25
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Najděte si vlákno Krmení mladých chovných králíků, je tam zkopírovaný článek o krmení králíků.

Již jsem to vyhledala a velmi děkuji. Stáhla jsem si pdf a musím se tím prokousat a vypsat si potřebné. Zde formát pdf pro případné zájemce. http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/VyzivaAKrmeniKraliku.pdf.

Mys

17.4.2017 14:00
Mys

XXX.XXX.58.76

xchipsy napsal(a):
A koupit si svou lopatku na kydání

Do obchodu jdu hned v úterý :)

Jinak děkuji, snad to bude vše v pohodě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík