Ahoj!
S manželem jsme se před pár měsíci pustili do chovu králíků (venkovní králikárna), konkrétně VM. Před cca 8-mi dny nám samice porodila mladé, odhadovala jsem tak 3-4 kousky, ale nechtěli jsme ji tam lézt a zbytečně ji stresovat. Samice si asi 12 hodin před porodem vytrhala srst a postavila hnízdo. Až do včerejška bylo vše v pohodě, neustálý pohyb v hnízdě, samice hezky žrala, neviděli jsme žádný problém. Včera začalo sněžit, samice si zalezla do hnízda a nevylézala (předtím spíš hopkala okolo a pořád něco upravovala). Večer jsme již neevidovali žádný pohyb v hnízdě a dnes jsem na jeho okraji našla 3 malé uhynulé králíčky. Nevíte, co to mohlo způsobit? Mohla za to změna počasí? Samice byla fakt dost vytrhaná, tak jestli se nechtěla zahřát v hnízdě a malé tak udusila... Do hnízda jsme nesahali, žádnou změnu neprováděli, samici nemělo co vyrušit... Ráda bych věděla, co jsme udělali špatně, abych se chyby mohli případně s dalšími pladými vyvarovat... Děkuji!
Nemyslím si, že byste něco udělali špatně.Změna počasí by taky vadit neměla a to, že samice sedí na hnízdě nezpůsobí úhyn mladých udušením..Píšete, že v hnízdě byl neustálý pohyb, to by spíše svědčilo pro to, že samice měla málo mléka a mladí měli hlad.Ještě by se mohlo stát, že ji něco vyrušilo při kojení a proto ti vytažení králíčci. Anebo je jich tam hodně a ona je zredukovala.Těžko takhle bez více informací poradit.Já osobně kontroluju hnízdo druhý den po porodu, abych zjistil počet a stav narozených mláďat.Zkuste se tam podívat a zjistit, kolik mladých zvývá, podle toho uvidíte, jak dál postupovat.
Souhlasím s burgundem. Hnízdo je potřeba zkontrolovat. V ideálním případě nafotit mláďata. Následně zde můžeme řešit, co dál. "Sahání" do hnízda se zbytečně démonizuje. Hnízdo je vhodné po porodu prohlédnout a odstranit případná mrtvá, či neživotaschopná mláďata, eventuálně i nadpočetná a (později) podvyživená mláďata, aby se pak nezačala v hnízdu rozkládat.
Jinak co přesně způsobilo změnu chování samice a mrtvá králíčata zde asi těžko kdo s určitostí řekně. Nešlo by ještě uhynulá mláďata nafotit?
Tak teda chyba lávky, mladých bylo 8, všechna mrtvá... Asi postupně... Takže příště raději kolem druhého dne zkontrolovat hnízdo? Ale jaktože pošla všecha? A jak je to s dalším připuštěním? Četla jsem, že je nejlepší hned, ale samice vypadá, že by potřebovala pauzu... Nabrat nějaké to kilčo, případně i ztracenou srst...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neustálý pohyb v hnízdě značí problém. Samice asi neměla dost mléka.
No, nevím, jestli to byl neustálý pohyb, ke králíkům chodíme tak 2x-3x denně, ale co jsme dávali krmení, tak se tam něco vrtělo... a čím bychom mohli zvětšit produkci mléka? Samici dáváme rabitin do vody, krmená je převážně senem, k tomu trocha ječmene a ovsa (tak 3:1) a vždy kousek nějaké zeleniny, popř. ovoce nebo hrstka zeleného.
Pokud je samice dobře krmená, neměla by po porodu ztrácet na hmotnosti. Pokud je tomu naopak, je chyba v krmení... Pokud máte opravdu pocit, že je podvyživená, není vhodné ji ihned připouštět.
Co se fotek týká, nemyslím si, že by bezprostřední příčinou úhynu byla podvýživa mláďat.
Jinak skutečný důvod úhynu na dálku nikdo neodhalí. Samozřejmě se dá spekulovat, co by to asi tak mohlo být, variant je spousta.
Neustálý neklid mláďat v hnízdě určitě v pořádku není, způsoben může být řadou věcí... Mimochodem, čím jste samici krmil a v jakém množství?
Kikinous
napsal(a):
No, nevím, jestli to byl neustálý pohyb, ke králíkům chodíme tak 2x-3x denně, ale co jsme dávali krmení, tak se tam něco vrtělo... a čím bychom mohli zvětšit produkci mléka? Samici dáváme rabitin do vody, krmená je převážně senem, k tomu trocha ječmene a ovsa (tak 3:1) a vždy kousek nějaké zeleniny, popř. ovoce nebo hrstka zeleného.
Přiklaněl bych se, že samice stratila mleko.Už jen krmení je špatně mate více ječmene než ovsa.Nema nahodou samice kokc..Sahněte ji na hřbet jestli nema vystouplou pateř.Kraličata prospívala a myslím že je na vině kokc. z duvodu velke davky ječmene.
Kikinous
napsal(a):
Co je to přesně "trocha"? Na den je to kolik? Seno je jaké kvality? Za mě, pokud se máme dobrat výsledku - fotit, fotit, fotit, ... Samici, seno... Samozřejmě netvrdím, že na základě toho, Vám zde někdo řekne " bylo to tak a tak"... Ale možná to něco může napovědět...
Kolik samice váží?
Proti kokci dáváme acidomid... Trocha je asi 10g, máme odměrku z kelímku... Když jsem se něco snažila zjistit něco o krmení a krmných dávkách, tak jsem měla pocit, že je to děsná alchynie a nikdo pořádně nic neřekne, takže jsme si prošli fází překrmených králíků až ke konečné docela malé dávce, sežerou to hned. Máme 3 králíky, neměli by kokci všichni 3 když je takto krmíme stejně? Ječmen nám poradil tchán, co před pár lety choval králíky, ten oves nepřidával vůbec... Seno je kvality obstojné, doma na zahradě sečené kosou. Podestýlka je ze slámy, ale občas užírají i tu (ta je obyč kupovaná na zdejším statku). Deska večer už to fotit nejdu, kdyžtak zítra...
Opravdu 10 g ječmene/ovsa pro kojící samici? Nespletla jste se? To je tragicky málo! Tím spíš pro plemeno jako je vídeňský modrý!
Jinak kvalita sena nezávisí až tak od toho, zda je sečené kosou, i když nepopírám, že sečení kosou je lepší, ale spíš jaké je složení porostu a jak kvalitně je seno usušené.
Musela bych to zvážit... Možná je to víc... Taková normální dámská hrst. Jinak šíleně přibírali... Takže jsou hlavně na seně. Po porodu jsme ji dávali víc, ale převážně té zeleniny, párkrát to nesežrala celé. Tak to zkusím ještě jednou. Kolik by měl teda takový vídeňák sezřat a jak moc zvýšit dávku pro břeží/kojící samici? když jsem se tyto informace zkoušela zjistit se zlou jsem se potázala. Projížděla jsem taky různé diskuze, ale ani zde nikdo nenapsal ani orientační dávku. Žačali jsme s větší mužskou hrstí a králici šíleně tloustli a samice nechtěly zabřednout, tak jsme redukovali, než se nám podařila najít dávka, aby už nepříbírali a aby vše snědli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.87
jardagin
napsal(a):
Přiklaněl bych se, že samice stratila mleko.Už jen krmení je špatně mate více ječmene než ovsa.Nema nahodou samice kokc..Sahněte ji na hřbet jestli nema vystouplou pateř.Kraličata prospívala a myslím že je na vině kokc. z duvodu velke davky ječmene.
Myslím že Jardagin sa trafil, tiež by som to videl na zle nastavenú krmnú dávku. Ja krmím zmes kojacich granúl ovsa a ovsených vločiek, max 120 gr na deň.
Kikinous
napsal(a):
Proti kokci dáváme acidomid... Trocha je asi 10g, máme odměrku z kelímku... Když jsem se něco snažila zjistit něco o krmení a krmných dávkách, tak jsem měla pocit, že je to děsná alchynie a nikdo pořádně nic neřekne, takže jsme si prošli fází překrmených králíků až ke konečné docela malé dávce, sežerou to hned. Máme 3 králíky, neměli by kokci všichni 3 když je takto krmíme stejně? Ječmen nám poradil tchán, co před pár lety choval králíky, ten oves nepřidával vůbec... Seno je kvality obstojné, doma na zahradě sečené kosou. Podestýlka je ze slámy, ale občas užírají i tu (ta je obyč kupovaná na zdejším statku). Deska večer už to fotit nejdu, kdyžtak zítra...
To jste se asi spletla.Mělo by to byt 10deka Kdyby to bylo 10g tak je ten kralik podvyživeny. Nemusí mít kokc. všichni, samice je oslabena. Při takove davce bych od kokc. upustil.
Ječmen se zařazuje v krmne davce od 10% do 20%.U samice kojíci se dava cca 16%.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.87
Dávka 120 gr je pre samičku pripustenú dospelú, K ed sa okotí a kojí dávka sa môže
zvyšovať kľudne aj na dvojnásobok ! Inak bežne si treba samičku odvážiť a potom vieme či je v štandarde daného plemena, mierna nadváha je OK.
Kikinous
napsal(a):
Takže lepší oves, o.k. A o kolik zvýšit tu dávku pro kojící samici? Případně máme krom sena, ovse a zeleniny dávat ještě něco jiného?
Nekrmíte granulemi a granule jsou daleko težší a plechovka od rybiček, ta obdelníkova cca 2cm vysoka s granulemi važi cca 180g. Oves a vločky jsou hodně lehke a tak je potřeba si davat pozor kolik toho date., Poměr ovsa a ječmene je 2:1 až 3:1u mladych odstavovanych U kojíci samice by davka byla cca100g.Přesně jak píše i Dedko Edko
Jestli opravdu davate jen hrst rano a večer tak to by odpovídalo těm 10g a celkově to je 20g, to je hrozně malo. Nabírali protože neměla mlade.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.87
Kikinous
napsal(a):
Granulemi nekrmíme...
Ja zas nedávam jačmen ani zelené a králikov mám Ok. Len treba tu Alchýmiu zvládnuť. Tabuľky sú len, treba hľadať.
Pokud se mám vrátit k původnímu dotazu: I kdyby zadavatelka krmila hrst ječmene/ovsa denně a k tomu dostatek jakž takž kvalitního sena, není to důvod, aby uhynul celý vrh... Ok, krmení je to pro kojící samici bídné, ale aspoň pár hubených mláďat se takto odchovat dá.
A dle fotek, minimálně to mládě na první fotce (i některá další) se mi nejeví jako uhynulá na podvýživu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.87
mustela.erminea
napsal(a):
Pokud se mám vrátit k původnímu dotazu: I kdyby zadavatelka krmila hrst ječmene/ovsa denně a k tomu dostatek jakž takž kvalitního sena, není to důvod, aby uhynul celý vrh... Ok, krmení je to pro kojící samici bídné, ale aspoň pár hubených mláďat se takto odchovat dá.
A dle fotek, minimálně to mládě na první fotce (i některá další) se mi nejeví jako uhynulá na podvýživu.
Myslím že nemala mlieko, a asi ani nevedela čo s mladými ak to bola Prvorodička. Viedeňákov som mal a osobne ma sklamali, ale to už je o inom. Sú pekný ale aj dosť náročný, alebo som mal len zlý materiál.Tiež poznám chlapa ktorý krmí len kukuricou a senom a králici OK,.
jardagin
napsal(a):
Ja si myslím že dokud měla samice zasoby tak fungovala dobře.Zasoby došli a ještě se ochladilo tak potřebovala energii pro sebe. Tot muj nazor. To umřelo daleko dříve a jako první.
Když se podívate na foto pořadně, tak šli postupně.První 4 jsou nahoře a v pravo dole je kraliče ktere šlo jako poslední. Nešli najednou, to je muj nazor.

Ono je také možné, že mládě co uhynulo jako první začalo smrdět, v hnízdě začíná rozklad rychle a pach mrtvolky samici od hnízda odehnal. ten věkový rozdíl tam vidět je.
napsal(a):
Ono je také možné, že mládě co uhynulo jako první začalo smrdět, v hnízdě začíná rozklad rychle a pach mrtvolky samici od hnízda odehnal. ten věkový rozdíl tam vidět je.
Tak možne to take je, ja si ale myslím že to bude tím krmením 8 dní je docela dlouha doba a velky odběr energie u samice při 20g za den.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
borax
napsal(a):
Samice ztratila mléko z důvodu špatné skladby krmiva+ malého množství.
U březích a kojících samic se vyplatí neexperimentovat a krmit granulemi.
Alespoň do odstavu.
To můžete být ještě ráda, že Vám neuhynula i samice na parezu!
Súhlasím ono tie granule majú aj svoje dobré stránky, ak neviem presne zostaviť dávku je lepšie pre začiatočníka dávať len granule. A potom skúšať svoju zmes.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Súhlasím ono tie granule majú aj svoje dobré stránky, ak neviem presne zostaviť dávku je lepšie pre začiatočníka dávať len granule. A potom skúšať svoju zmes.
No tak já bych to zas tak složitě neviděl.Směs oves+ječmen v poměru 2:1, na kojící samici cca 100 až 150g denně a neměl by být problém.K tomu samozřejmě dobré seno, voda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
burgund6
napsal(a):
No tak já bych to zas tak složitě neviděl.Směs oves+ječmen v poměru 2:1, na kojící samici cca 100 až 150g denně a neměl by být problém.K tomu samozřejmě dobré seno, voda.
Ono to zložite nie je len to treba vedieť dávkovať a to v tomto prípade nefungovalo! Mám samičku ktorá kojí 9ks a žerie 250 gramov, a druhá má 2ks a neberie ani tých obvyklých120 čo dávam bežne. Takže o tom to je, vedieť to odhadnúť. Základ je strava, očkovanie a potom aj trocha šťastia.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ono to zložite nie je len to treba vedieť dávkovať a to v tomto prípade nefungovalo! Mám samičku ktorá kojí 9ks a žerie 250 gramov, a druhá má 2ks a neberie ani tých obvyklých120 čo dávam bežne. Takže o tom to je, vedieť to odhadnúť. Základ je strava, očkovanie a potom aj trocha šťastia.
Souhlasím s Vámi.Ono je taky dobré zkusit si zvážit třeba 150 g obilí nebo granulí, aby si člověk udělal představu o krmné dávce.Přesně jak píše Jardagin výše.
Také bych se přikláněla k tomu, že samice přišla o mléko. Ono nejde jen o krmení, když už samice kojí, ale i v době březosti - no a když vezmu v potaz, že nosila 8 mláďat a byla krmena 10ti gramy ječmene s ovsem... Každá samice (jakéhokoli zvířecího druhu) potřebuje určitou dávku na záchovu vlastního těla, dále na růst a vývin plodů a v neposlední řadě na "nastartování" laktace. Toto všechno se s "hrstkou" opravdu zvládnout nedá. Podcenění výživy v období gravidity má buď za následek narození slabých mláďat (málo životaschopných, s nízkou porodní váhou atd.) a/nebo omezení laktace matky. Mimo období připouštění "menší" krmení v pohodě, ale v době březosti ani náhodou. Neříkám přežírat je, ale hrstička je opravdu málo.
Dobrý den, dnes
prosím o radu. Dvě samice před týdnem okocené. Každá asi 7 mláďat. Obě bojácné tak jsme jim do hnízda nešli, aby ho neopustili. Po 4 dnech jsme našli u jedné mrtvé mládě. Druhý den druhé a třetí den hluboko v hnízdě rozkládající se mrtvolku králíčka. U druhé do dneška vše OK, dnes tři mrtví králíčci...kde je příčina?

Těžko říci příčinu, když o chovu nic nepíšete, příčin může být řada.Čím a jak krmíte, v jaké jsou samice kondici?Mohou mít málo mléka.Hnízdo můžete kontrolovat, stačí samici chytit a dát na chvilku mimo a pak ji dát do kotce něco dobrého.
Mám taky takové samice co si nedají sáhnout do hnízda a co leží v kotci tak nahrnou na hnízdo, proto se snažím týden před okocením, aby v kotci bylo co nejméně hnoje a ob den vyhrabuji bobky a přidávám novou podestýlku, po okocení-většinou ráno před krmením vyndám samici, zkontroluji hnízdo, vymetu bobky, přidám stelivo, dám krmení a vrátím samici, ta většinou jde nejprve k misce. Takto to dělám tak do 10 dne, pak už jsou mladí dost odolní.8.5. se mi má taková samice okotit.
Mne se 4.5.okotily dve samicky burgunky, jedna 5velkych zivych kralicat + jedno mrtve..druha samicka,10 kralicku, jsou drobnější, ale vsichni čiperni, maji se k svetu..samicky po pripusteni dobre krmim a take pestrou stravu, kedlubnove a kvetakove lupeni z obchodu, mrkev, celer, kousek jablka...ted po porodu dostavaji jeste ovesne vlocky, granule, jecmen a miluji kozi mleko, davam jim dvakrat denne plnou misku..tak snad tu drobotinu zvladnou ukojit

ančovička1
napsal(a):
Mne se 4.5.okotily dve samicky burgunky, jedna 5velkych zivych kralicat + jedno mrtve..druha samicka,10 kralicku, jsou drobnější, ale vsichni čiperni, maji se k svetu..samicky po pripusteni dobre krmim a take pestrou stravu, kedlubnove a kvetakove lupeni z obchodu, mrkev, celer, kousek jablka...ted po porodu dostavaji jeste ovesne vlocky, granule, jecmen a miluji kozi mleko, davam jim dvakrat denne plnou misku..tak snad tu drobotinu zvladnou ukojit
Já bych dvě králíčata přemístila, vrhy by se vyrovnaly a samici by se ulevilo.
Dnes 9.5. ráno při krmení, měla samice 10 mladých. Podlaha byla čistá, vše nahrnuté na hnízdě, samice je kříženka po samci z Ratibořic x Vss a samec Nč, kterého jsem koupil před 2 měsíci, jako rok starého. Teď budu hlídat aby je nezahrnula a nezadupala jako 2 předchozí vrhy, tam z 8 zbylo jednou 5 a podruhé 3 mladé.