Dobrý den,
mám jen takovou otázku k doplnění mé teorie ohledně králíků (jen abyste mě neukřižovali, jde jen o teorii).
Zajímá mě porovnání: Český strakáč x Dalmatin rex x Německý obrovitý strakáč
co se týče počtu mladých. Podařilo se mi najít jen jeden zdroj k ČS který udával 6 - 8 mladých, což mi přijde trochu málo.
Děkuji za odpovědi, doufám že budou odpovídat lidé, kteří tato plemena opravdu chovají nebo o nich aspoň něco vědí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Počet mláďat je ovlivněn více faktory, takže se to takhle jednoduše nedá napsat. Obecně ČS i DSRex jsou střední plemena a ta mívají okolo 8 mláďat, ale to neznamená, že menohou mít 1 nebo 10.NoS je velké plemeno a ta mívají mláďat více.Vše ale ovlivňuje hlavně genetika, krmení, doba připouštění, roční období, ale i krmení a péče o březí samici, jelikož i v průběhu březosti dochází k odumření a vstřebání části zárodků.
Zde by bylo dobře specifikovat, co je pojem NORMÁLNÍ. Osobně bych tím chápala, že cca 3/4 vrhů osciluje v těchto hodnotách. Někdo jiný to ale může chápát jinak. "Normální" rozpětí je dáno hodně podmínkami chovu a je dost individuální. Zdaleka nezáleží jen na plemenu. Proto bude u různých chovatelů různé. Například: U mě je "normální" rozpětí početnosti vrhu burgundského 7-9 ml. Ale znám chovatele, kteří s chovem tohoto plemene přestali, protože u nich bylo normální kolem 4 mláďat.
Nebo: Když jsme chovali moravské modré prvním rokem, bylo u nás normální rozpětí 2-4 mladí. Nyní, když jsme to vyladili a přizpůsobili se specifikům plemene, je to cca 6-10 mláďat.
Dát relevantní odpověď na Váš dotaz, je bez nějakého odborně provedeného výzkumu, asi dost obtížné.
karo2702
napsal(a):
Dobře
To by mě teda zajímalo, proč u některých plemen tohle rozpětí dávají (třeba kalifornský)
Ale moc děkuji za vysvětlení
No to je právě to, co jsem se snažila popsat. Pokud v literatuře, byť obtížně, dohledáte tady ta data, tak pravděpodobně pocházejí z nějakých odborných studií.
Zde na ifauně, pokud se vůbec nějakých odpovědí dočkáte, (protože minimálně dalmatin rex a NoS nejsou běžně chovaná plemena, a navíc opravdu úspěšní chovatelé sem přispívají, bohužel, velmi sporadicky) budou tyto odpovědi pravděpodobně dost protichůdné.
Takže pokud Vás tyto údaje opravdu zajímají, spíš bych doporučila sehnat sehnat si katalogy z celostátních výstav, či obvolat klubaře a zadat dotaz těmto.
P. S. Omlouvám se za mou troufalost odpovídat, aniž bych daná plemena chovala.