Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Krásný den,
chtěla jsem se zeptat, pokud budu mít samce a samici na chov (očkované) a jejich mladé pouze na výkrm a porážku musím je očkovat? Teprve plánuji chov a jsem úplný lajk, také mě zajímá pokud budou králíci určení ke konzumaci, mám je krmit granulemi s kokcidiotikama? Děkuji všem za odpovědi.
Hezký májový den přeji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jo, musíte očkovat všechny.
ono totiž jinak se vám porážky nemusí ti králíci dožít.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Aha, děkuji, a nevadí nám to potom jako konzumentům? Asi ne, že... Já vám děkuji, teprve děláme plány na králikárnu ale skrz to očkování mě to dnes tak napadlo. Ještě jednou děkuji a přeji všem krásný slunečný den.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aha, děkuji, a nevadí nám to potom jako konzumentům? Asi ne, že... Já vám děkuji, teprve děláme plány na králikárnu ale skrz to očkování mě to dnes tak napadlo. Ještě jednou děkuji a přeji všem krásný slunečný den.
A jak by to mělo vadit?
že mají králíci proti něčemu protilátky na chuti nepoznáte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
napsal(a):
A jak by to mělo vadit?
že mají králíci proti něčemu protilátky na chuti nepoznáte.
Už jsem se dopátrala na netu, že očkovaný králík je poživatelný, že se očkují okolo 10 týdne a vakcína má krytí cca půl roku, takže než uběhne půl rok, budou mladí již v chládku
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Základní kostru králíkárny udělejte ze železa.
Idealne z jeklu.
Odskoušeno.Takova kralikarna vydrží léta!;-).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
borax
napsal(a):
Základní kostru králíkárny udělejte ze železa.
Idealne z jeklu.
Odskoušeno.Takova kralikarna vydrží léta!;-).
Dobře děkuji, plánuji jen dvě patra, můžu mít samce a samici vedle sebe v kotci? Chtěla jsem že by první patro bylo 70cm výška,70cm hloubka, pro samce šířka 90, pro samici 110cm a horní by byla 200x70x70 pro odstavené na dokrmení, jsou tyto rozměry vyhovující? Plemeno si představuji asi kalifornského samce a nějakou burgunskou samici.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobře děkuji, plánuji jen dvě patra, můžu mít samce a samici vedle sebe v kotci? Chtěla jsem že by první patro bylo 70cm výška,70cm hloubka, pro samce šířka 90, pro samici 110cm a horní by byla 200x70x70 pro odstavené na dokrmení, jsou tyto rozměry vyhovující? Plemeno si představuji asi kalifornského samce a nějakou burgunskou samici.
Pro odstavené potřebujete mít dva kotce k oddělení podle pohlaví.
jinak kalifornský bývají lepší matky než burgundské.

napsal(a):
Záleží na tom, v jakém stáří bude králíky porážet.Porážíme ve 4 měsících a také ty na pekáč nerozděluji.Jen výstavní kusy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
napsal(a):
Záleží na tom, v jakém stáří bude králíky porážet.Porážíme ve 4 měsících a také ty na pekáč nerozděluji.Jen výstavní kusy.
Ano, přesně takto to plánuji, okolo 4 měsíce porážet, teď jsem ale natrefila na informaci že po odstavu se dává z kotce samice a mladé tam zůstávají, já ale potřebuji mladé pak předělat do velkého kotce a samici nechat v původním, byla by to velká katastrofa, kdybych s odstávčaty dala do velkého kotce podestýlku nasáklou pachem matky?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
napsal(a):
Na tuto informaci o tom kdo je lepší matka, budu myslet. Díky
K očkování: Souhlasím s jivou, že záleží, kdy králíky porážíte. Pokud nejsou nepříznivé nákazové podmínky, očkuje se v 10 týdnech věku. Než nabude vakcína účinnosti, je to cca 14 dnů, takže 12 týdnů, to je cca věk, kdy je většina králíků masných plemen, při dnešních možnostech krmení, dosáhne jatečné hmotnosti. Takže pokud králíky porazíte v těch cca třech měsících, tak za předpokladu příznivé nákazové situace, je očkování v 10 týdnech, no jak to přesně nazvat...? Nechť si to každý zváží sám...
Pokud králíky do těch cca 3 měsíců neporazíte, je očkování zcela jistě vhodné.

Tak nechte samici porodit ve velkém kotci a pak ji odstavte do menšího.S tím očkováním: očkuji všechny králíky na mor v 6-7 týdnech a přeočkovávám 9-10 týdnech.Výstavní pak ještě po 12 týdnu.Pekáčový většinou už ne.MXT také podobně.Ono se může něco stát (nemoc, pobyt v nemocnici, či někam člověk musí odjet), králíky nebudete moci pozabíjet a něco do toho vlítne a nemáte nic.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Ještě mám takovou představu že samici nechám naskočit tak 2x max 3x za rok, není to moc? Myslím to tak, že odstavím mladé, nechám ji naskočit, než dokrmím tu první várku tak už budou na světě další drobci, první vrh porazíme a do velkého kotce předělám druhý vrh po odstavení a pak třeba ještě jednou, podle toho kolik ks mladých samice vrhne, není to moc? Nechci aby samice nějak trpěla, když už má být taková ta kojná ať se má dobře.
Měla by jste si koupit nějakou odbornou literaturu.
Zajet na burzu, výstavu. Sehnat kontakt na chovatele.
Vaše otázky jsou pořád v rovině úvah.
V pravo nahoře je políčko -hledej.Tento web funguje hodně dlouho a odpověď na Vaše otázky už tady je.
Je třeba se trochu snažit a nečekat co Vam kdo "naserviruje".
3 vrhy do roka jsou naprosto v pohodě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
borax
napsal(a):
V pravo nahoře je políčko -hledej.Tento web funguje hodně dlouho a odpověď na Vaše otázky už tady je.
Díky, s tou literaturou máte pravdu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
borax
napsal(a):
Presne tak, treba hľadať, študovať a dobrý kamarát skúsený chovaťeľ je výhra v športke ! Kú pte chovný pár a skúste, ak do roka odchováte dva vrhy tak už asi chovať neprestanete. Len prvotné investície sú dosť veľké ! Ale na to už príde každý sám.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Presne tak, treba hľadať, študovať a dobrý kamarát skúsený chovaťeľ je výhra v športke ! Kú pte chovný pár a skúste, ak do roka odchováte dva vrhy tak už asi chovať neprestanete. Len prvotné investície sú dosť veľké ! Ale na to už príde každý sám.
Nová, už vyrobená králíkárna-to je investice několika tisíc.
A co si budeme povídat, mnohdy ta kvalita
Pokud si ji bude stavět sama...je to hodně práce, taky to něco stojí.Myslím, že jeden chovný pár králíků tu králíkárnu nezaplatí ani za 10 let( při 3 vrzích ročně ).
A v zimě, kdy ti králíci nebudou v reprodukci budou žrát a žrát...
Nedávno to tady kalkuloval tuším Jardagin?
Je to opravdu na zváženou!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Mě nejde o výdělek, mě jde o kvalitní maso o kterém vím, čím bylo zvíře krmeno, nejde mi ani o výstavy, konstrukci si nechám svařit a zbytek uděláme z prken z pily. Rozhodně se nehodlám vzdát zdravého domácího masa, mám zažívací problémy a jediná možnsot pro mě normálně jíst je domácí maso. Proto musím obětovat x tisíc který si šetřím už nějaký čas a taky svůj osobní čas, starost o zvířata je mé hobby takže toho se nebojím, manžel bude dvorní kat, takže se i vyhnu porážení zvířat o které se starám a přijdu už jen k masu. Je mi jasné že se mi to třeba nevrátí ale s tím jsem ani nepočítala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bohužel nemám žádného kamaráda chovatele. proto se na vše jak truba ptám tady, sousedi co jsou okolo buď nic nechovají nebo zastávají názory co platily před 100 lety a s nimi se bohužel nestotožňuji. Neříkám že každá babská rada je marná, ale prostě už žiju v jiném světě jako někteří.
No, že by Kal byly nějak výrazně lepší matky než Bu, to si nemyslím. Obě plemena se doporučují do mateřské pozice a dál si myslím, že to bude kus od kusu. Měla jsem Kal, která odchovala první vrh a další bylo katastrofa - nezůstala, nezůstala, roztahala, nezůstala, roztahala a ještě požírala... Tak šla. Teď mám Bu, první vrh sice do druhého dne uhynul (vše bylo dobré - hnízdo, chlupy, mladí očištění a uložení...ale asi prostydli), ale o druhý se stará naprosto vzorně.
Jinak k tomu vekslování s králíky při odstavu, dokud jsem měla starou králíkárnu, dělala jsem to tak, že samice porodila ve svém (menším) kotci a až bylo mladým cirka měsíc, přendala jsem je i se samicí do většího kotce a tam zůstali až do odstavu, kdy jsem jenom samici vrátila do jejího.
Jinak také doporučuji nějakou knížku (třeba Zadina - Chov králíků), protože těch dotazů je hodně a většina jich je na naprosté základy chovu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Jen ještě takový dotaz, mám si králika koupit na výstavě? nebo u chovatele doma? když budu požadovat od chovatele očkovací průkaz, popřípadě rodokmen pokud budou králíci čistokrevní, nebude se na mě nikdo dívat jak na vola? kupovala jsem zatím jen psy nebo slepice s drůbežárny, králící budou můj první kup a nerada bych v tomto prvním kroku uděala fatální chybu, domnívám se že tuto infomraci asi v žádné literatuře nenajdu. Ještě jednou děkuji za opdpověď.
Pokud někomu zde vadí, že se ptám, tak mi odpovídat nemusíte, Vám, co moje začátečnické a pro Vás možná hloupé otázky nevadí, ráda uvítám Vaše názory.
Nějaké informace už čtu různě na internetu, jak správně krmit, velikosti kotců atd, páření, kocení, kojení, odstav...spíš teď tápu v tom pořízení daných zvířat.
To záleží na vás. Osobně jsem kupovala od chovatele (vybrala jsem si plemena, přes Klub pročetla seznam členů - chovatelů, vybrala ty v dostupné vzdálenosti a oslovila je s dotazem, zda by měli samce - samici daného plemene a věku - ten jsem si spočítala podle toho, kdy bych králíky pořídila a kdy chci připouštět, tedy v mém konkrétním případě jsem kupovala samice tříměsíční a samce 5 měsíců starého - na prodej). Také záleží, jaké zvolíte plemeno, některá "hůře dostupná" je pak někdy snazší pořídit na výstavě (protože chovatel může být třeba přes celou republiku). Taky záleží na tom, zda chcete králíka oceněného a tím pádem staršího či přímo dospělého atd...
Předání rodokmenu by mělo být samozřejmostí, pokud ne, není nic "divného" o něj chovatele požádat. Očkovací průkaz se králíkům běžně nevystavuje, někteří chovatelé píšou vakcinaci do rodokmenu, ale v podstatě se musíte spolehnout jen na jejich slovo, že králík byl očkován - dokázat to není jak...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Xchipsy, ok díky, jak bude králikárna začnu hledat chovatele ve svém okolí Kal a Bu jistě seženu bez nějakých snad velkých problémů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
xchipsy
napsal(a):
Tak to by neměl být problém (ikdyž já zrovna pro Bu jela 60km tedy celkem 120).
Tak to pro mě není dálka. Jsme zase takoví že bysme si našli v okolí nějakou památku nebo něco, jeli si na výlet a při cestě už domů bysme se stavili k chovateli pro ušáka. Aspoň bysme na chvili vypadli z baráku, momentálně jsem našla někde u Šumperka že prodává pán i Bu i Kal, Šumperk máme cca 80 km.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
borax
napsal(a):
Nová, už vyrobená králíkárna-to je investice několika tisíc.
A co si budeme povídat, mnohdy ta kvalita
Pokud si ji bude stavět sama...je to hodně práce, taky to něco stojí.Myslím, že jeden chovný pár králíků tu králíkárnu nezaplatí ani za 10 let( při 3 vrzích ročně ).
A v zimě, kdy ti králíci nebudou v reprodukci budou žrát a žrát...
Nedávno to tady kalkuloval tuším Jardagin?
Je to opravdu na zváženou!
V podstate máte pravdu je to veliká investícia, a nie len králikáreň. Misky, napájačky a všetko okolo toho. Jasné že sa to rentuje až asi pri asi 6ks chovných samíc to je moja súkromná skúsenosť. No myslel som to tak že na skúšku jeden pár, prípadne 2ks samíc +1ks samec.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V podstate máte pravdu je to veliká investícia, a nie len králikáreň. Misky, napájačky a všetko okolo toho. Jasné že sa to rentuje až asi pri asi 6ks chovných samíc to je moja súkromná skúsenosť. No myslel som to tak že na skúšku jeden pár, prípadne 2ks samíc +1ks samec.
Pokud to má tazatelka jen pro sebe a hlavně jako koníček...
Plemeno Kal či Bu je natolik rozšířené, že nebude problém sehnat kvalitní chovný materiál.
Co takhle Kuní velký? Ty jsem jednou choval a byl jsem velmi spokojený ;-).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.84.235
borax
napsal(a):
Pokud to má tazatelka jen pro sebe a hlavně jako koníček...
Plemeno Kal či Bu je natolik rozšířené, že nebude problém sehnat kvalitní chovný materiál.
Co takhle Kuní velký? Ty jsem jednou choval a byl jsem velmi spokojený ;-).
No dobrá voľba, práve som jednu Kuvm zaradil do chovu.Skúšam, mám k nej čistého Ni a dve Kalm. Tak uvidím čo mi z toho polezie, samozrejme všetko čisté a papierové. Hočičo to bude aj tak to bude čistokrvné, ved Ni je to isté čo Kalm ak sa nemýlim. Len Ni je naše národné tak niečo urobím aj pre krajinu.To bol iba pokus o forek, tak vás zdravím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
A co třeba Ča nebo Čv samice s Bu samcem? Našla jsem pár vláken s křížením pro "lepší" maso ale nakonec jsme v tom měla totální guláš, protože samozřejmě jsou králící us od kusu, někdo nadává na hyla jinej na ně nedá dopustit...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
Skúste, každý sme individualita tak je ťažko radiť. Hlavne kúpte niečo čistokrvné zdravé a zaočkované od seriozneho chovateľa.Ja osobne nekupujem dospelé jedince. A Hyla nič proti nim, mám dve a sú v pohode, krížim s Vdiv samcom.
Já jsem po dlouhém pročítání různých názorů a zkušeností s užitkovým křížením zvolila samce Vss a samice Čv a Bu. Samozřejmě do mateřské pozice jsou vřele doporučované i Kal, ale ti se mi nelíbí Já bílé králíky moc nemusím, proto jsem "zavrhla" i Nb, ČA apod. Třetí samici mám modrou kříženku od souseda, neznámý mix všeho se vším, tu jsem vzala jednak proto, že se mi líbila a druhak pro porovnání výsledků s těmi čistokrevnými. Až postavím druhou králíkárnu, pořídím ještě jednoho samce a další dvě samice a to buď čistokrevné (líbí se mi MS, Kuv, Siv...) a nebo si nechám dvě kříženky z odchovu (jednu od Bu a druhou od Čv) a prubnu křížení tříplemenné. Druhého samce zatím vybraného nemám, možná vezmu Bu a tím pádem u té jedné samice uděláme křížené zpětné Taky se mi líbí duryňáci, ale nevím, jak moc jsou vhodní ke křížení.
Já mám "problém" v tom, že zvíře se mi musí hlavně líbit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
xchipsy
napsal(a):
Já jsem po dlouhém pročítání různých názorů a zkušeností s užitkovým křížením zvolila samce Vss a samice Čv a Bu. Samozřejmě do mateřské pozice jsou vřele doporučované i Kal, ale ti se mi nelíbí Já bílé králíky moc nemusím, proto jsem "zavrhla" i Nb, ČA apod. Třetí samici mám modrou kříženku od souseda, neznámý mix všeho se vším, tu jsem vzala jednak proto, že se mi líbila a druhak pro porovnání výsledků s těmi čistokrevnými. Až postavím druhou králíkárnu, pořídím ještě jednoho samce a další dvě samice a to buď čistokrevné (líbí se mi MS, Kuv, Siv...) a nebo si nechám dvě kříženky z odchovu (jednu od Bu a druhou od Čv) a prubnu křížení tříplemenné. Druhého samce zatím vybraného nemám, možná vezmu Bu a tím pádem u té jedné samice uděláme křížené zpětné Taky se mi líbí duryňáci, ale nevím, jak moc jsou vhodní ke křížení.
Já mám "problém" v tom, že zvíře se mi musí hlavně líbit
Presne tak, aj mne sa musí páčiť! Bol som nedávno pre Kuvm samičku 300km je skrátka nádherná.Mám ju čerstvo pripustenú tak uvidíme? Istý čas som uvažoval aj o Ms, modré sú tiež pekné no kvalitných je málo. A do Nemecka je to už fakt daleko. No čisto bielych tiež nemusím, moji Kalm a Ni sú celkom elegantný, no na hygienu náročnejší, ale to už patrí k veci.
Ušáků pán

XXX.XXX.155.3
Taková vesnická směska má také ledasco do sebe. Navíc člověk žasne co se mu to s každým dalším odchovem ukazuje za barvy a třeba i tvary uší, které nikde u toho co mu rodí či oprcává samice nevidí...
Myslím to vážně, je to prostě radost sledovat. A co s týká phmotnostních přírůstků, které budou mít možná horší než definov aná křížení, v poslední době mi příjde že jde spíše o o bdobí v roce kdy k vrhu dojde. Teď mi vylezli mladí a začali žrát skoro o tři týdny dríve než předchozí vrh a i ten byl tak o měsíc rychlejší do porážky než zimní.
Navíc je zde jistá šance, naprosto nepodložená informace ale nemohu se zbavit té myšlenky, že s obdobím roku nějak souvisí i to jací králíci (z těch možných variací díky neustýálému křížení) se zrovna rodí. Zrovna nedávno jsem zatoužil po jedné cizí samici vypadající jako divoký zajíc, protože v ní bylo už přikříženo snad úplně vše co šlo, no a z ničeho nic máme úplně stejné "divoké" ušáčky. Akorát nevím zda schovat k druhému samci samičku, či se na to vykašlat, protože se to bude prostě pravidelně opakovat.