cerepa

XXX.XXX.212.133
Dobry den, mame samici Nb a uz treti den frka, ma vytok z nosu a kolem oci, snizeny prijem potravy, doposud byla naprosto v poradku. Ptam se zkusenych chovatelu, o co by se mohlo jednat a hlavne jakou nastolit lecbu. Mam dojem, ze "nemoc" propukla, az se venku vice oteplilo... Je to nakazlive? V ruznych vlaknech je popsano x pricin, variant, proto se ptam konkretne... Predem dekuji za slusne a odborne odpovedi. P.
cerepa
napsal(a):
Dobry den, mame samici Nb a uz treti den frka, ma vytok z nosu a kolem oci, snizeny prijem potravy, doposud byla naprosto v poradku. Ptam se zkusenych chovatelu, o co by se mohlo jednat a hlavne jakou nastolit lecbu. Mam dojem, ze "nemoc" propukla, az se venku vice oteplilo... Je to nakazlive? V ruznych vlaknech je popsano x pricin, variant, proto se ptam konkretne... Predem dekuji za slusne a odborne odpovedi. P.
Může to být infekční rýma, ale taky nemusí.Osobně bych ji okamžitě izoloval od ostatních králíků, pokud se to nezlepší, je lepší ji zabít, než léčit.
cerepa

XXX.XXX.212.133
Je samostatne v kotci, otazkou zustava, zda je to prenosne na ostatni, v jinych kotcich. To by asi prokazal veterinarni odber, jestli by vubec neco prokazal...
cerepa
napsal(a):
Je samostatne v kotci, otazkou zustava, zda je to prenosne na ostatni, v jinych kotcich. To by asi prokazal veterinarni odber, jestli by vubec neco prokazal...
To si pište, že to přenosné je!
Takové kychnutí-perimetr 2-2,5 metru.
Pokud je to pastereloza, kralik Vám uhyne.
cerepa

XXX.XXX.212.133
borax
napsal(a):
To si pište, že to přenosné je!
Takové kychnutí-perimetr 2-2,5 metru.
Pokud je to pastereloza, kralik Vám uhyne.
Pocet nemoci, co to muze byt, je tedy mnoho... Jeste se zeptat, je-li virus nakazlivy, jakymi roztoky kotec pak nejlepe desinfikovat a po jake dobe tam muze novy jedinec? Ono neni desinfekce jako desinfekce a na nejake choroby nemusi ani ucinkovat...
A jak je to s pripadnymi uhyny u zminovane rymy? Kazdy kralik, ma-li pasterelozu, driv, ci pozdeji uhyne? Dekuji za odpovedi a diskuzi. P.
cerepa

XXX.XXX.212.133
borax
napsal(a):
Držet si nakaženeho králíka v chovu ztrácí význam.
Dříve či později uhyne a hlavně nakazí ostatní.
Chcete-li zajděte k veterináři.
Kultivace přijde na cca 500kč.
A tak jako tak budete muset králíka usmrtit.
Samice do rana posla, bylo to celkem rychle, brzy rano pred praci jsem byl kralikum dat zradlo a uz se jen svijela v krecich, tak jsem ji dal ranu z milosti. Aby nemela vetsi trapeni, vedet to vecer, udelal bych to vecer, ale jeste se tak nejevila...
Nyni me nejvice zajima, cim nejlepe kotec vydesinfikovat (na trhu prostredku je mnoho a i doporuceni Vas, zkusenych chovatelu), a hlavne, za jak dlouho se muze kotec pouzit na dalsi zvirata?
Nyni se obavam, z zeji kotce nemoc neprenest dal, ke druhym, myslim tim cistenim, sahanim na zarizeni kotce a samotnou kotec, atd...
Predem dekuji za odpoved(i). P.
cerepa
napsal(a):
Samice do rana posla, bylo to celkem rychle, brzy rano pred praci jsem byl kralikum dat zradlo a uz se jen svijela v krecich, tak jsem ji dal ranu z milosti. Aby nemela vetsi trapeni, vedet to vecer, udelal bych to vecer, ale jeste se tak nejevila...
Nyni me nejvice zajima, cim nejlepe kotec vydesinfikovat (na trhu prostredku je mnoho a i doporuceni Vas, zkusenych chovatelu), a hlavne, za jak dlouho se muze kotec pouzit na dalsi zvirata?
Nyni se obavam, z zeji kotce nemoc neprenest dal, ke druhym, myslim tim cistenim, sahanim na zarizeni kotce a samotnou kotec, atd...
Predem dekuji za odpoved(i). P.
Nejlepsi desinfekce je plamen a napajecky a ostatni desinfikuju chiroxem neni to drahe a dlouho vydrzi a udajne neskodi kralikum ale radsi to jeste peclive umeju.
Smrt strachem

XXX.XXX.236.218
Jen abyste ty vaše králíky nevystresovali tím vaším "čištěním" natolik, že se jich pak chytne cokoli projde kolem.
Prostě vykydejte, nechejte kotec chvíli prázdný/neobsazený a suchý. Pokud do něj svítí slunce bude použitelný než se nadějete.
Žádná nemoc nepropukne tam kde k tomu nejsou podmínky. Máte všechny králíky v takovém stavu aby to chytli i ti ostatní, aby to chytli i v samostatných kotcích kde je jeden každý králík oddělený (bez čumáku u čumáku, případně komárů)? Tak to rovnou vyzabíjejte a snězte dokud je to zdravé.
cerepa

XXX.XXX.212.133
Smrt strachem
napsal(a):
Jen abyste ty vaše králíky nevystresovali tím vaším "čištěním" natolik, že se jich pak chytne cokoli projde kolem.
Prostě vykydejte, nechejte kotec chvíli prázdný/neobsazený a suchý. Pokud do něj svítí slunce bude použitelný než se nadějete.
Žádná nemoc nepropukne tam kde k tomu nejsou podmínky. Máte všechny králíky v takovém stavu aby to chytli i ti ostatní, aby to chytli i v samostatných kotcích kde je jeden každý králík oddělený (bez čumáku u čumáku, případně komárů)? Tak to rovnou vyzabíjejte a snězte dokud je to zdravé.
Diky za odpovedi. Jeste k tomu cisteni, to, ze vykydam kotec a necham vyschnout, to jsem myslel jako samozrejmost, jen jsem se ptal na vhodny prostredek, co kdo pouziva, urcite jsou choroby, ktere maji recidivu (treba u dalsich jedincu)... Jinak s ostatnima do styku neprisla, ale urcite, pokud se obsluhovala jeji kotec, pravdepodobnost preneseni do druheho kotce kontaktem, je urcite celkem vysoka... Tak bylo vse mysleno , dekuji za odpovedi a chovu zdar! P.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
xchipsy
napsal(a):
Jak bylo zmíněno kolegou, nejlepší dezinfekce je plamen. Pokud se toho bojíte, dá se použít i horkovzdušná pistole nebo horká pára. Pokud věříte víc chemii, poraďte se s vetem, dnes je na trhu spousta práškových i tekutých dezinfekcí, které ničí bakterie, parazity atd.
Dobrá rada, súhlasím, nedávno som dal téma na dezinfeciu dá sa to nájsť. Dám svoju skúsenosť, Vykydať, čo najviac oškrábať, potom oparím horúcou parou, Kärcher parný čistič, následne Ekocid alebo Antec virkon postrek celého zariadenia. Po oschnutí ešte opálim elekrickou pištoľou! Nešetriť niektorý parchanti toho vzdržia veľa, je teplo tak to pôjde dobre, veľa úspechov.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
Jan15
napsal(a):
Dobrý den, mám podobný problém, samice dnes odpoledne začala frkat, žádný výtok z nosu, očí...nic. Tře si nos a frká. Má mladé 3 týdny. Co s tím? Prosím o radu.
Mladé odstaviť, až začnú samostatne žrať, zvyčajne sú samostatné na 25=28 dní... Samicu pozorovať a ak sa to zhorší = sú len dve možnosti nebo lebo peklo... Ak ochorejú aj mladé, zlikvidovať aj tie...
ved to, co je to ochoreju, mne skoro v kazdom kotci nieco frkne, samice, mlade, ale inak nevidim nic, ziadny vytok, nos, oci ciste, zeru normalne, ja uz som to frkanie vzdal, neviem sa toho zbavit, neviem z coho to je, prievam, suche seno ci co, z noveho nakupu nezdochlo nic, ale uz aj oni sem tam frknu, vsetky 3 samice maju mlade, jedna je uz odstavena, tak dufam ze vsetko dorastie a pojde do mrazaku
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
bery25
napsal(a):
ved to, co je to ochoreju, mne skoro v kazdom kotci nieco frkne, samice, mlade, ale inak nevidim nic, ziadny vytok, nos, oci ciste, zeru normalne, ja uz som to frkanie vzdal, neviem sa toho zbavit, neviem z coho to je, prievam, suche seno ci co, z noveho nakupu nezdochlo nic, ale uz aj oni sem tam frknu, vsetky 3 samice maju mlade, jedna je uz odstavena, tak dufam ze vsetko dorastie a pojde do mrazaku
Bery = ideálne zdravý králik : nepšika, nechrka, nekašle, nesoplí, netečú mu oči, není posratý at... No dosiahnuť to je veľmi ťažké Tak sa snažme aspoň tomu ideálu priblížiť... Nech sa darí všetkým, pekný deň prajem
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určitě Jí Nezabíjej Je To Nesmysl ! Uvař Heřmánkovy Čaj Dej Ho Vlažný Do Napáječky A Např Jí Zamotej Do Peřiny Zní To Vtipně Ale Když Bude V Teple Bude Jí Líp Pokud To Nepřestane Do 3Dnu Okamžitě K Veterináři !

Výš Co Mně To Králíka Vyléčilo Tak Se Sklidni Ok Nejdřív To Vyskoušej Pak Kritizuj.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
napsal(a):
Výš Co Mně To Králíka Vyléčilo Tak Se Sklidni Ok Nejdřív To Vyskoušej Pak Kritizuj.
Dobrý tip: je to niečo ako čisti si uši medzizubnou kefkou Borax ti to napísal dobre = nemáš ani šajnu o čom to je...

Nezlob Se Ale Ty Jsi Tu S Boraxem Neskušený Chovatel Mně To Králíka Vylečilo První To Vyskoušej A Pak Něco Říkej Ok ?

V Čem Mám Chybu ? Ty Tatare.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
napsal(a):
Nezlob Se Ale Ty Jsi Tu S Boraxem Neskušený Chovatel Mně To Králíka Vylečilo První To Vyskoušej A Pak Něco Říkej Ok ?
Skúsený priateľu nie si a v písaní máš veru tiež čo doháňať... A až urobíš ročne aspoň toľko kralikov ako Borax alebo Ja = budeš už všeličo vedieť... Zatiaľ len kukaj a možno sa niečo od nás naučíš

S Váma Se Nemá Cenu Hádat Jste Prostě Dementi Tím To Končím !

To byl tak báječný nápad, spojit sekci pet králíčků a králíků dohromady, teď se konečně všichni dozvíme spoustu nových a užitečných informací a od skutečných znalců. Fakt bezva.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
napsal(a):
To byl tak báječný nápad, spojit sekci pet králíčků a králíků dohromady, teď se konečně všichni dozvíme spoustu nových a užitečných informací a od skutečných znalců. Fakt bezva.
Hexa = pozor Admin je na toto tema Velice citlivý Mňa včera 2X SMAZAL inak suhlasím = bol to SUPER NAPAD
napsal(a):
Ono tady na fóru již nejde o nějaké rady, či poznatky chovatelů. Již delší dobu to tu je, jen o vzájemném napadání a urážení. Viz některé příspěvky výše a to se opakuje i v dalších vláknech. Kam se poděla tolerance a slušnost.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hexa = pozor Admin je na toto tema Velice citlivý Mňa včera 2X SMAZAL inak suhlasím = bol to SUPER NAPAD
Jistě to admin myslel dobře, byla tu nuda a nyní, tolik podnětných nápadů , už to vidím, já v každé ruce několik vodítek a na nich šťastní hopkající králíčci, vždycky je odměním podomácku vyrobenou sušenkou pro psy a po návratu domů je zabalím do jejich peřinek a pak vyčiním několika nepořádníkům, kteří se netrefili na záchůdek. Prostě nádhera, doteď jsem, já hloupá, měla strašně omezený obzor, ale nyní, plna nových poznatků o chovu králíků, se jdu pustit do práce.

Přesně Tak ! A Kdo Nesouhlasí Tak Nemá Rad
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
napsal(a):
Jistě to admin myslel dobře, byla tu nuda a nyní, tolik podnětných nápadů , už to vidím, já v každé ruce několik vodítek a na nich šťastní hopkající králíčci, vždycky je odměním podomácku vyrobenou sušenkou pro psy a po návratu domů je zabalím do jejich peřinek a pak vyčiním několika nepořádníkům, kteří se netrefili na záchůdek. Prostě nádhera, doteď jsem, já hloupá, měla strašně omezený obzor, ale nyní, plna nových poznatků o chovu králíků, se jdu pustit do práce.
Nuda je tu teraz... Predtým to malo ISKRU a veru niekedy 100%

:D :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
napsal(a):
Přesně Tak ! A Kdo Nesouhlasí Tak Nemá Rad
Už si tu zas = ved si povedal, že Končíš

Co Je Proboha Na Tom Nechce Se Mi Spát Chodím Spát Dřív Není Dobrý Zustávat Dlouho Vzhuru Takže Nemužu Spát.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
napsal(a):
Co Je Proboha Na Tom Nechce Se Mi Spát Chodím Spát Dřív Není Dobrý Zustávat Dlouho Vzhuru Takže Nemužu Spát.
Daj si jeden koňak a budeš pekne spinkať Vlastne = a už máš na to vek? Inak slovo = robi chlapa...

:D Věk Na To Nemám Je Mi 17.
napsal(a):
Vystihla jste to trefně!
Ještě se od toho zkušeného 17 letého chovatele něco naučíme.
Sledujte vlákno!
Začíná zábava
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
napsal(a):
:D Věk Na To Nemám Je Mi 17.
Jaj..jaj = vybehni vonku a nesed pri počítači... Dievčatá naháňaj a nie králikov na vodítku

:D Na To Nemám Náladu Musim Hrát Videohry :D xD.

Smula Nechce Se Mi.

No Koukni Do Zverimexu Ale Biolit Ne Ten Těm Králíkum Muže Ublížit Mužou Se Totiž Udusit Skus Tohle: https://www.zverokruh-shop.cz/drobni-savci/ektoparazitika/bio-kill-pouze-na-prostredi-100-ml/zbozi/vet02363 Mám To Taky A Pomohlo To.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
bery25
napsal(a):
vsak si roby srandu, teraz som sa vratil od kraslikov a som cely postipany komarmi, pouzivate nieco na tie potvori, nejaky postrek alebo obycajny biolit, ale ten asi na dlho nepomoze, dakujem.
Bery, ten mladý je ozaj divný... No biokilom sa dá nastriekať všetko, tiež to používam sem tam... No dobré skúsenosti mám aj z čajovníkovým olejom, dá sa na handru a natrieť kotce a dvierka z vonku A handru zavesiť dokiaľ smrdí A je to dokonca BIO a ECO riešenie Lacný čajovník sa dá kúpiť v DM drogerke, Tak idem pracovať = už som poradil dosť... Pekný deň prajem.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bery, ten mladý je ozaj divný... No biokilom sa dá nastriekať všetko, tiež to používam sem tam... No dobré skúsenosti mám aj z čajovníkovým olejom, dá sa na handru a natrieť kotce a dvierka z vonku A handru zavesiť dokiaľ smrdí A je to dokonca BIO a ECO riešenie Lacný čajovník sa dá kúpiť v DM drogerke, Tak idem pracovať = už som poradil dosť... Pekný deň prajem.
dik, vyskusam, kazda rada dobra, mlady je mlady on ma uplne ine myslienky ako my, ja som tiez v jeho rokoch bol najmudrejsi, a urcite som mal pravdu
bery25
napsal(a):
dik, vyskusam, kazda rada dobra, mlady je mlady on ma uplne ine myslienky ako my, ja som tiez v jeho rokoch bol najmudrejsi, a urcite som mal pravdu
Tak ono záleží, jestli chcete hubit hmyz okolo králíkárny a nebo něčím nastříkat sebe, abyste se vyhnul tomu poštípání od komárů
Několik let jsme používali střídavě Agitu a K-Othrine (zejm. u koní a prasat, ale logicky když už se to dělalo, tak se "sjela" i králíkárna), ale i zde vzniká postupně rezistence. Takže to chce přípravky střídat. Navíc - jako vždy u něčeho, co funguje už to loni nebylo to pravé ořechové, jako pořád to fungovalo bleskově - moucha sedla, za pár vteřin se zamotala, spadla na zem a bylo po ní - ale ta účinnost nevydržela tak dlouho, dřív v pohodě dva měsíce, loni už jen tak dva tři týdny. Takže letos budu zkoušet Fendonu a uvidíme
xchipsy
napsal(a):
Tak ono záleží, jestli chcete hubit hmyz okolo králíkárny a nebo něčím nastříkat sebe, abyste se vyhnul tomu poštípání od komárů
Několik let jsme používali střídavě Agitu a K-Othrine (zejm. u koní a prasat, ale logicky když už se to dělalo, tak se "sjela" i králíkárna), ale i zde vzniká postupně rezistence. Takže to chce přípravky střídat. Navíc - jako vždy u něčeho, co funguje už to loni nebylo to pravé ořechové, jako pořád to fungovalo bleskově - moucha sedla, za pár vteřin se zamotala, spadla na zem a bylo po ní - ale ta účinnost nevydržela tak dlouho, dřív v pohodě dva měsíce, loni už jen tak dva tři týdny. Takže letos budu zkoušet Fendonu a uvidíme
dakujem velmi pekne, o seba strach nemam, prinajhorsom zoberiem aj manzelku, nech si aj ona uzije ide mi samozrejme o priestor pri kralikarnach, ten postrek robite pri plnych kotcoch, nemoze im to nejak ublizit, keby tam nieco zafuklo, dakujem.
bery25
napsal(a):
dakujem velmi pekne, o seba strach nemam, prinajhorsom zoberiem aj manzelku, nech si aj ona uzije ide mi samozrejme o priestor pri kralikarnach, ten postrek robite pri plnych kotcoch, nemoze im to nejak ublizit, keby tam nieco zafuklo, dakujem.
U Agity je přímo psáno, že lze použít za přítomnosti zvířat, na Fendonu jsem se ptala veta (který ji také prodává) a i tam to lze, navíc se používá třeba v kuchyních nebo restauracích, nemocnicích atd... Dřív nám jezdil profík (dnes už je v důchodu), ten na to měl benzínový postřikovač s "fukarem", prostě to nastartoval, začala se z toho valit mokrá mlha a tím obešel všechno, stěny boxů, kotců, zdi, zvenčí králíkárnu (a díky pletivovým dvířkům se to samozřejmě dostalo i dovnitř), rámy oken...a za chvíli už mouchy padaly jako hruštičky Pokud máte možnost, můžete dát na chvíli králíky jinam (aby se to nedostalo přímo na ně a pak si to ze srsti neslízali ale já nikdy nic nikam nestěhovala - ono pokud mám v kotci třeba šest víc jak metrákových prasat, tak to ani dost dobře nejde
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
bery25
napsal(a):
dobry, pred dvoma dnami sa mi okotila samicka a uz dvakrat rozdelila hniezdo s mladymi, vzdy som jej to zatial dal dokopy, neviem preco to robi, uz mlade mala, a v podode ich odchovala, mam jej nechat dva hniezda alebo davat dohromady, dakujem.
Ak sú všetci nakrmený a rovnako veľký v oboch hniezdach, = tak by som ju nechal na pokoji Za pár dní aj tak vylezú a budú všetci Pokope...

Mužete Se Do Mně Přestat Navážet.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
bery25
napsal(a):
maju 5dni.
Nie, víťazná zostava sa nikdy= nemení
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
bery25
napsal(a):
dakujem, no chcel by som ju premiestnnit len neviem kedy, mam teraz volny kotec150na60, bolo tam 6kuskov, ktore isli do mrazaku, a ona ma len 90na 60, zatial je to ok, male su v kute v hniezde, ale potom budu lozit a bude to malo.
Ked už sa to nepodarilo pred kotením = ja by som počkal aspoň také 3 týždne. Potom sú už samostatný a maminka ich už tiež moc nemusí...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
bery25
napsal(a):
ok, to myslite ze mam premiestnit len mlade, to je este dost skoro, či.
Samicu aj z mladými No myslel som to tak, že už sú vyvinutejší a nebudú s toho tak Paf... Inak tento rok už mám dva vrhy odstavené na 25 a 26 deň a sú v PO= HODE...
bery25
napsal(a):
maju 5dni.
To je ještě moc brzy, to jsou v hnízdě, nikam je nestěhujte. Počkejte, až sami vylezou. Já to tak dřív dělala u staré králíkárny - narodili se v menším, jakmile vyrostli tak, že už hnízdo bylo rozdupané a mladí běhali volně po kotci, tak jsem je i se samicí přesunula do většího (což bylo tak v +- 4 týdnech věku).
xchipsy
napsal(a):
To je ještě moc brzy, to jsou v hnízdě, nikam je nestěhujte. Počkejte, až sami vylezou. Já to tak dřív dělala u staré králíkárny - narodili se v menším, jakmile vyrostli tak, že už hnízdo bylo rozdupané a mladí běhali volně po kotci, tak jsem je i se samicí přesunula do většího (což bylo tak v +- 4 týdnech věku).
dakujem, tak pockam a neskor ju tam presuniem, dakujem vsetkym

Mluvím O Tom Mladý Je Divný Atd. Nejsem Váš Kamarád Ze Školky Radím Podle Toho Co Vím Tak Toho Nechte !
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
napsal(a):
Mluvím O Tom Mladý Je Divný Atd. Nejsem Váš Kamarád Ze Školky Radím Podle Toho Co Vím Tak Toho Nechte !
Si divn... = Vlastne po slovensky "čudný", a daj pokoj !
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
xchipsy
napsal(a):
Tak...