Náhlé úhyny králíků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.6.2017 01:53
niklik412

XXX.XXX.133.229

V letošním roce mám problém s náhlými úhyny králíků ve stáří 5_6 měsíců.Králík náhle přestane přijímat krmivo a během 24-48 hodin uhyne bez viditelných příznaků.Jsou ale jedinci, kteří tuto krizi přežijí a pokrčují normálně v růstu.To samé králíci v jednom kotci, jeden uhyne, ostatní přežijí.Váha uhynulých králíků se pohybuje mezi 4 až 5 kily, takže žádná podvýživa.Krmná dávka tvoří seno, směs ovsa a granulí pro králíky, suché pečivo nebo chleba, syrové brambory.Zelené krmení nekrmím, ale přes léto krmím pelyněk černobýl.Má někdo podobné problémy a podařilo se Vám je vyřešit.Králíky chovám několik let, ale tento problém se vyskytl až letos.Při odstavu problém nemám, používám ESB 3 a vše je bez problémů.Děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.6.2017 13:36

Ti co přežijí, mají několika denní nechutenství?

13.6.2017 22:36
chulo

XXX.XXX.9.8

Měl jsem v chovu ty samé příznaky, jenom to bylo u králíků 11 týdnů starých. Jeden den apatický, druhý den mrtvý, Odvezl jsem jednoho mrtvého králíka na veterinu a paní doktorka potvrdila králičí mor. Žďár nad Sázavou. Zkuste provést pitvu a pokud uvidíte změny na plicích (tmavá barva), pak to bude taky mor.
V mém případě šlo o zanedbání očkování - králíky jsem očkoval příliš mladé, ve věku 6 týdnů, a nepřeočkoval jsem je v 10 týdnech, jak je doporučováno.

13.6.2017 22:49

Taky to může být nová varianta moru, ta by těm králíkům i dala ten den klinických příznaků - že králík den nežere není žádný náhlý úhyn, to je mnoho hodin trvající zásadní klinický příznak. ale bez pitvy je to jen a pouze teorie.

13.6.2017 23:55
niklik412

XXX.XXX.133.229

Ano, ti co přežili, měli několika denní nechutenství.Co se týče moru, myslím si, že by zlikvidoval celý chov během několika málo dnů a ani příznaky moru neodpovídají.Řešil jsem to s veterinářem a ten má podezření na.bakterie v trávicím ústrojí.Poslali jsme králíka na vyšetření do Prahy Lysolajů a uvidíme.Moc si od toho neslibuji.Už jsem tam posílal králíka na vyšetření a za 800 Kč jsem se prakticky nic nedozvěděl,.

14.6.2017 07:37
jardagin

XXX.XXX.25.15

niklik412 napsal(a):
V letošním roce mám problém s náhlými úhyny králíků ve stáří 5_6 měsíců.Králík náhle přestane přijímat krmivo a během 24-48 hodin uhyne bez viditelných příznaků.Jsou ale jedinci, kteří tuto krizi přežijí a pokrčují normálně v růstu.To samé králíci v jednom kotci, jeden uhyne, ostatní přežijí.Váha uhynulých králíků se pohybuje mezi 4 až 5 kily, takže žádná podvýživa.Krmná dávka tvoří seno, směs ovsa a granulí pro králíky, suché pečivo nebo chleba, syrové brambory.Zelené krmení nekrmím, ale přes léto krmím pelyněk černobýl.Má někdo podobné problémy a podařilo se Vám je vyřešit.Králíky chovám několik let, ale tento problém se vyskytl až letos.Při odstavu problém nemám, používám ESB 3 a vše je bez problémů.Děkuji za rady.

Osobně bych se k moru nepřiklaněl. Kdyby to byl mor, tak z hnízda neuhyne jeden ale pujde to vše. Myslím si že je problém někde v krmení, syrove brambory se nepodavají. Nebyl tam kousek zelene brambory?
jestli chcete zjistit mor tak stačí vytahnout pohrudnici a na rozříznout podelně a podívat se jestli je prokrvena, pak je to mor.Mohlo by se jednat o otravu.

14.6.2017 12:56
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Viděla bych podobně jako Jardagin problém v syrových bramborách. Vám se třeba ještě zdají v pohodě, ale stačí trochu nazelenalé nebo naklíčené a už je problém.

14.6.2017 14:08

niklik412 napsal(a):
Ano, ti co přežili, měli několika denní nechutenství.Co se týče moru, myslím si, že by zlikvidoval celý chov během několika málo dnů a ani příznaky moru neodpovídají.Řešil jsem to s veterinářem a ten má podezření na.bakterie v trávicím ústrojí.Poslali jsme králíka na vyšetření do Prahy Lysolajů a uvidíme.Moc si od toho neslibuji.Už jsem tam posílal králíka na vyšetření a za 800 Kč jsem se prakticky nic nedozvěděl,.

Nejspíš ERE - Epizootické střevní onemocnění králíků najdětě si vlákno CV - průjmová infekce,
Je tam o tom zkopírovaný článek.S léčbou mám výbornou zkušenost s přípravkem Ema Fauna.

Přidejte reakci

Přidat smajlík