Spartakus

XXX.XXX.54.168
Co ten mor vážení co se tu objevil.
Víte někdo neco víc
Četl jsem v novinách že jeden chovatel muset vymlatit asi 70 kusů.
Dobrý deň. Som začiatocník amater, ktorému sa doteraz darilo s chovom v malom, do 40 ks na maso. V chove som mala 4 samice(hylaz, BO 2x, strakac), samec podla plemena z iných chovov, mladé rôzneho veku (samice ockované, mladé nie), a baranceka pre deti. Nanaštastie chytili mor a dochne mi celý chov. Mám otázky a dakujem všetkym, ktorí mi s nimi pomožu.
1. Ako dlho mi budu dochnuť? Cca umieraju po malinko, ale už 3týdne.Nemali by všetky naraz a byt pokoj...Ci sa opakovane mor vracia z inych chovov v okolí? Ako im pomoct?(MVDr. povedal, ze mozem ockovat najskor mesiac po poslednom zdochnutom)
2. Prečo podochli aj ockované samice? Mali mat male a všetky postupne zdochli, ked si začali robit hniedza
3. Ako vydenzifikovat kralikarne?
4. Ako rýchlo mozem obnovit chov?
Ďakujem.
obuvník

XXX.XXX.212.190
Ateirneh
napsal(a):
Dobrý deň. Som začiatocník amater, ktorému sa doteraz darilo s chovom v malom, do 40 ks na maso. V chove som mala 4 samice(hylaz, BO 2x, strakac), samec podla plemena z iných chovov, mladé rôzneho veku (samice ockované, mladé nie), a baranceka pre deti. Nanaštastie chytili mor a dochne mi celý chov. Mám otázky a dakujem všetkym, ktorí mi s nimi pomožu.
1. Ako dlho mi budu dochnuť? Cca umieraju po malinko, ale už 3týdne.Nemali by všetky naraz a byt pokoj...Ci sa opakovane mor vracia z inych chovov v okolí? Ako im pomoct?(MVDr. povedal, ze mozem ockovat najskor mesiac po poslednom zdochnutom)
2. Prečo podochli aj ockované samice? Mali mat male a všetky postupne zdochli, ked si začali robit hniedza
3. Ako vydenzifikovat kralikarne?
4. Ako rýchlo mozem obnovit chov?
Ďakujem.
Tu ti nik neporadí z jediného dôvodu: nerozumejú tejto problematike, ak by si chcel vedieť niečo o komunizme nájdeš veľa informácií. Obráť sa s tvojim dotazom na veterinára, tu odborníka nenájdeš.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přečtěte si tento článek, najdete v něm informace, které hledáte. Sama vám neporadím, musím to zaklepat, ale v chovu jsem ještě mor neměla. http://zverolekarka.com/mor-kraliku/.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
mikimajky
napsal(a):
Tak viem o ďalších uhynochv mojom okolí. Jednému včera 3 kusy a druhému dnes do rána 11.
Zdravím, a aké uhynuli= Mladé neočkované či aj chovné?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
mikimajky
napsal(a):
Viem iba o mladých. Mám iba info z druhej ruky. Ale tiež to mali byť okolo 8 týždňov.
Tak to bude isto klasika RHD, ak boli neočkovaný?Inak ak by hynuli aj mladé na hniezdach je to Zlé =RHDľ.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
Sorry, opravujem RHD2, ja som naočkoval v nedeľu 18ks =6týždňových, ešte mám jednu partiu 9ks 4Týždňových tak som tak mierne nervný, prajem všetko dobré.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
mikimajky
napsal(a):
Aj ja želám všetko dobré.
Dufam že očkovania zaberú.
Musia!
V Žatci u Telče není nová forma moru, je to "starý dobrý virus" který lze očkovat. U nás je velký problém, že se tam chovají králíci čistě na maso. Takže očkování = nula. První úhyny od 14.(15.)7. dnes jsou chovy téměř na nulových stavech.
Já chovám FB mám očkováno, za skoro 14-ti denní řádění mi uhynuli celkem 3 kusy. Z toho dva byli na kokcidiózu. Jedna samice zřejmě zemřela na mor. Byla koupena (začátek jara) jako naočkovaná, tak těžko říct :(.
V okolních dědinách v okruhu cca 10 km není výskyt nebo ti lidé o ničem neví.
Levi

XXX.XXX.15.157
Kolikrát musí být přeočkováno, aby ta vakcína fungovala? Chrání proti moru hned ta první vakcinace?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.37
Levi
napsal(a):
Kolikrát musí být přeočkováno, aby ta vakcína fungovala? Chrání proti moru hned ta první vakcinace?
Ak naočkujete zdravé králiky, imunita je po 7=9 dňoch 100%, preočkovať stačí podľa výrobcov vakcín, , raz ročne.Ale je to istejšie minimálne 2x ročne,
Z králíka "crčí voda", je malátný a moc nežere. Má úplně mokrej zadek a umírá. Jaké choroby je to příznak? Ptám se v tomto tématu, ať zas nezakládám nové. Sousedům takhle chcípli zatím tři kusy, o vesnici dál to pokosilo dva chovy komplet. Jeden z mých králíků(10 týdnů) tyto příznaky vykazoval dnes ráno. Tak nevím:/ Naočkováno mám myxo a mor.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.37
elisa
napsal(a):
Z králíka "crčí voda", je malátný a moc nežere. Má úplně mokrej zadek a umírá. Jaké choroby je to příznak? Ptám se v tomto tématu, ať zas nezakládám nové. Sousedům takhle chcípli zatím tři kusy, o vesnici dál to pokosilo dva chovy komplet. Jeden z mých králíků(10 týdnů) tyto příznaky vykazoval dnes ráno. Tak nevím:/ Naočkováno mám myxo a mor.
TAK čo vám hovorí = ERE, po česky žbluňavka, teoreticky to môže byť, ide to vzduchom, mladý v tomto veku sú na to citlivý.No môže to byť aj iná viroza, jedine PITVA!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
TAK čo vám hovorí = ERE, po česky žbluňavka, teoreticky to môže byť, ide to vzduchom, mladý v tomto veku sú na to citlivý.No môže to byť aj iná viroza, jedine PITVA!
Tak o té jsem četla a znám jen teoreticky a okrajově. Králík dostal jen seno a je v karanténě. A slyšitelně teda nežbluňká...Kdyby to byla jen ta entero a ne mor, by bylo vlastně fajn. Víc už to tu nebudu plevelit.
Levi

XXX.XXX.15.157
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ak naočkujete zdravé králiky, imunita je po 7=9 dňoch 100%, preočkovať stačí podľa výrobcov vakcín, , raz ročne.Ale je to istejšie minimálne 2x ročne,
Tak jestli po jedné vakcíně je králík proti moru imunní, tak to by byla super funkčnost vakcíny a stálo by to za to. Opravdu to tak funguje?
Většina vakcín je funkčních minimálně až po druhém přeočkování, dává se většinou druhá po měsíci, třetí po půl roce a pak další každý rok.
Levi
napsal(a):
Tak jestli po jedné vakcíně je králík proti moru imunní, tak to by byla super funkčnost vakcíny a stálo by to za to. Opravdu to tak funguje?
Většina vakcín je funkčních minimálně až po druhém přeočkování, dává se většinou druhá po měsíci, třetí po půl roce a pak další každý rok.
Zbytečně o tom přemýšlíte.
Výrobce vakcín to má odzkoušeno.
Už jste to měl (a) mít naočkováno!
To jsou úvahy...se picnu
Levi
napsal(a):
Nepleťte si to se štěnětem
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.37
Levi
napsal(a):
Lepších 9 živých ako 10 KO, Súhlas z boraxom, nešpekulovať = očkovať!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ERE -Epizootické střevní onemocnění králíků, se často zaměňuje s obyčejným nedostatkem vlákniny -žbuňkavkou.Ta by více odpovídala popsaným příznakům tazatelky, jelikož ERE napadá králíky starší 3 měsíců.

Levi
napsal(a):
Přeočkování se dělá ne proto, že je vakcíma nefunkční, ale proto, že pokud se očkuje, ať už pes či králík, v době, kdy má ještě protilátky od matky, nevytvoří si dostatek protilátek po očkování.Pokud se tedy králíci očkují od 6 týdnů, musí se přeočkovat, jelikož jistota úplného vymizení protilátek od matky je až po 12 týdnu.Jenže u každého zvířete protilátky mizí v jiném časovové horizontu, očkuje se proto vícekrát, aby byla jistota, že pokud u nějakého jedince vymizí protilátky dříve, vytvoří si po očkování vlastní.Proto se králíci i stěńata očkují v 6.9 a 12 týdnech.
napsal(a):
ERE -Epizootické střevní onemocnění králíků, se často zaměňuje s obyčejným nedostatkem vlákniny -žbuňkavkou.Ta by více odpovídala popsaným příznakům tazatelky, jelikož ERE napadá králíky starší 3 měsíců.
Nemáte pravdu. ERE a "žbluňkavka" je v podstatě totéž, akorát namísto označení enterokolitida je správnější užívat výraz enteropatie.
ERE napadá nejvíce králíky ve věku 6 - 14 týdnů, ale může se objevit i u králíků dospělých nebo dosud neodstavených králíčat. Žbluňkání je jedním z typických příznaků ERE.

xchipsy
napsal(a):
Nemáte pravdu. ERE a "žbluňkavka" je v podstatě totéž, akorát namísto označení enterokolitida je správnější užívat výraz enteropatie.
ERE napadá nejvíce králíky ve věku 6 - 14 týdnů, ale může se objevit i u králíků dospělých nebo dosud neodstavených králíčat. Žbluňkání je jedním z typických příznaků ERE.
To si to hodně pletete najděte si vlákno CV -průjmové onemocnění.ERE -Epizootické střevní onemocnění králíků je virového původu a napadá nejvíce mláďata mezi 3- 4 měsícem.Bohužel se často navzájem zaměňuje enterokolitida a kolienteritida.
Přečtěte si článek MVDr. Martince (na kterého zde ráda odkazujete
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2016/10/ERE_zblunkavost.pdf
Klinické příznaky, patologický a histologický nález
Nejvíce jsou ERE postiženi králíci po odstavu (do 2 týdnů) ve věku 6-14 týdnů, mohou ale onemocnět i dospělí králíci nebo králíčata před odstavem. Inkubační doba byla v případě terénního výskytu 2 -12 dnů, při experimentální infekci bylo již během 18 hodin pozorováno snížení přírůstků.
První příznaky ERE jsou charakterizovány ostrým snížením příjmu krmiva a vody, zvětšením objemu břicha a nevýrazným průjmem vodnaté konzistence (to ale není konstantním syndromem). Přítomnost mukózního hlenu ve výkalech rovněž není stálým patognomickým příznakem, spíše reakcí na zacpání a neprůchodnost slepého střeva u některých králíků, podobně jako u mukoidní enteropatie popsané jako samostatná nosologická jednotka v minulosti. Významná je tedy diferenciální diagnostika.
Typickým symptomem ERE je borgorygmus (žbluňkavé, šplouchavé zvuky v žaludku a střevech), který se objevuje 3. den po inokulaci a přetrvává do 10. dne až u 40 % králíků, pokles růstu přetrvává rovněž 10-14 dní.
... (atd, je to dost dlouhé).
A ještě případně článek MVDr. Vavroucha - opět ERE a opět žbluňkání
http://www.klubcv.wz.cz/clanky/cl%2033.htm.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.37
xchipsy
napsal(a):
A ještě případně článek MVDr. Vavroucha - opět ERE a opět žbluňkání
http://www.klubcv.wz.cz/clanky/cl%2033.htm.
Dik, dúfam že nemáte osobnú skúsenosť, nech sa darí,
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.69
xchipsy
napsal(a):
Naštěstí ne, ale člověk nikdy neví, co ho může potkat...
No ja som mal dva jedince z takého chovu a stáli za PRD! Pán mi jaksi nepovedal že mu v lete žbľuňavka prebehla chovom. No čo stáva sa všeličo treba byť opatrný a dávať veľký pozor!
Info o vakcinaci proti RHDV2
https://www.svscr.cz/svs-v-polovine-srpna-bude-na-trhu-ucinna-vakcina-proti-novemu-subtypu-kraliciho-moru/
bohužel chybí zatím údaje o době, po jakou přetrvává imunita, nevakcinují se březí a laktující samice, králíčata až od 30ti dní (imunita po 21 dnech) - jelikož tento mor napadá i malá králíčata, pak je otázkou, jestli to nakonec nebude k ničemu

No, právě mi soused říkal že zhruba tři kilometry od nás už lidem chovy chcípaj, tak polovina srpna je pro mě pozdě. Zítra, vlastně dneska vybijem co půjde, no a budem doufat, že zabere očkování co máme. Ale chcípaj jim i mladý v hnízdech, tak tomu moc šanci nedávám.

Střední čechy liblice, známýmu chcíplo králíků.

xchipsy
napsal(a):
Přečtěte si článek MVDr. Martince (na kterého zde ráda odkazujete
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2016/10/ERE_zblunkavost.pdf
Klinické příznaky, patologický a histologický nález
Nejvíce jsou ERE postiženi králíci po odstavu (do 2 týdnů) ve věku 6-14 týdnů, mohou ale onemocnět i dospělí králíci nebo králíčata před odstavem. Inkubační doba byla v případě terénního výskytu 2 -12 dnů, při experimentální infekci bylo již během 18 hodin pozorováno snížení přírůstků.
První příznaky ERE jsou charakterizovány ostrým snížením příjmu krmiva a vody, zvětšením objemu břicha a nevýrazným průjmem vodnaté konzistence (to ale není konstantním syndromem). Přítomnost mukózního hlenu ve výkalech rovněž není stálým patognomickým příznakem, spíše reakcí na zacpání a neprůchodnost slepého střeva u některých králíků, podobně jako u mukoidní enteropatie popsané jako samostatná nosologická jednotka v minulosti. Významná je tedy diferenciální diagnostika.
Typickým symptomem ERE je borgorygmus (žbluňkavé, šplouchavé zvuky v žaludku a střevech), který se objevuje 3. den po inokulaci a přetrvává do 10. dne až u 40 % králíků, pokles růstu přetrvává rovněž 10-14 dní.
... (atd, je to dost dlouhé).
Tento odkaz je už staršího data, zíslali se další informace.V tom dalším článu se dočtete toto:
Rozvoj nákazy
Po zavlečení nákazy do chovu dochází k propuknutí onemocnění nejprve u králíků, kteří se například vrátili z výstavy, pokud jsou ovšem vnímaví, a to v době asi jednoho týdne po kontaktu s virem. Všichni ostatní vnímaví králíci v chovu onemocní pak rovněž během jednoho týdne. Vnímaví jsou králíci přibližně ve stáří od 3 do 6 měsíců, přičemž u starších zvířat bývá průběh nemoci mírnější, naděje na vyléčení vyšší a ztráty menší. U dospělých králíků, pokud už dříve onemocnění neprodělali, bývá patrné jen několika denní nechutenství bez jiných zjevných příznaků. Odolnost zvířat mladších 3 měsíců a králíků dospělých je pravděpodobně způsobena jednak jakousi věkovou imunitou a jednak pasivní kolostrální imunitou mláďat získanou od matek, a aktivní imunitou, získanou po kontaktu s infekcí, u králíků starších. Tak se stává, že po vniknutí infekce do chovu onemocní všichni králíci starší 3 měsíců, ale pokud jsou zde mláďata mladší 3 měsíců, dochází u nich k onemocnění postupně s jejich dorůstáním, a zřejmě tak, jak jim ubývají kolostrální protilátky. Dá se vysvětlit i to, že v této věkové kategorii, ač průběh onemocnění bývá velmi prudký s velkými ztrátami, neonemocní králíci všichni, ne třeba celý vrh. Vždy někteří jedinci projdou celou epidemií bez úhony, pravděpodobně mimo jiné proto, že tvorba aktivní imunity u nich postupuje optimálně tak, jak ubývá imunita pasivní. Zaznamenal jsem i pasivní přenos nákazy dospělými resistentními králíky, kteří po kontaktu s infekcí sami neonemocněli, ale nákazu přenesli na vnímavá zvířata. I to svědčí o vysoké virulenci původce onemocnění.
Bohužel se s touto infekcí potkávám už řadu let, mám praktických zkušeností s ní hodně a to s léčbou.Nikde jsem nepsala, že při ní králíci nežbluňkají, ale králíci žbluňkají i při řadě dalších trávicích problémů, takže to není hlavní ukazatel této nemoci.Žbuňkají i při nedostatku vlákniny.Stačí si přečíst článek z Chovatele 8/2013 s názvem Výživa belgičáků aneb jak jsem porazil "žbluňkačku".Zde je dokonce pitvami uhynulých králíků potvrzen nedostatek hrubé vlákniny v krmné dávce.

Poslední informace k moru.
I v našem okolí řádí mor hodně, ale klasický.Jak říkají veterináři v okolí, lidi dojeli na to, že neočkují, nebo očkují špatně.Kolikrát ani neví, jak jsou králíci na očkování staří, nepřeočkovávají.
Dobrý den přátelé,
ještě poznámka k novému typu králičího moru. Jinak jsem zaznamenal, že na Slovensku se vyrábí šarže vakciny Castorex, ktera ma v sobě i tento nový kmen - neni to deklarované, neb by museli dělat milion různých testů a platit za aktualizaci vakcíny, ale jelikož vyrábějí vakcínu i pro Maltu, Itálii a Francii, tak jsou se situaci obeznámeni a už před nějakou dobou tento kmen moru zařadili do vakcíny, i když z pochopitelných výše uvedených důvodů o tom mezi laickou veřejnosti mlčí. Získanou informaci jsem si ověřoval u MVDr. Miloslava Martince, který mi ji potvrdil a dále uvedl, že z dosud získaných informací vyplývá, že králičí mor napadá především chovy neočkované, v očkovaných chovech se vyskytuje sporadicky. Proto doporučuje očkovat a přeočkovávat, pokud nechceme mít příliš velkou mortalitu v našich chovech.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.69
napsal(a):
Poslední informace k moru.
I v našem okolí řádí mor hodně, ale klasický.Jak říkají veterináři v okolí, lidi dojeli na to, že neočkují, nebo očkují špatně.Kolikrát ani neví, jak jsou králíci na očkování staří, nepřeočkovávají.
Dobrý den přátelé,
ještě poznámka k novému typu králičího moru. Jinak jsem zaznamenal, že na Slovensku se vyrábí šarže vakciny Castorex, ktera ma v sobě i tento nový kmen - neni to deklarované, neb by museli dělat milion různých testů a platit za aktualizaci vakcíny, ale jelikož vyrábějí vakcínu i pro Maltu, Itálii a Francii, tak jsou se situaci obeznámeni a už před nějakou dobou tento kmen moru zařadili do vakcíny, i když z pochopitelných výše uvedených důvodů o tom mezi laickou veřejnosti mlčí. Získanou informaci jsem si ověřoval u MVDr. Miloslava Martince, který mi ji potvrdil a dále uvedl, že z dosud získaných informací vyplývá, že králičí mor napadá především chovy neočkované, v očkovaných chovech se vyskytuje sporadicky. Proto doporučuje očkovat a přeočkovávat, pokud nechceme mít příliš velkou mortalitu v našich chovech.
Tak toto som mal nedávno potvrdené z jedného výskumného pracoviska, ale nikto to do sveta ofico nepustí. Bolo by to super, lebo cena je asi 3e za dávku pre 20 ks, takže páni a dámy poklusom na Slovensko, Zajtra pichám jeden 7 týždňový vrh a o 4týždne preočkujem. nech sa dárí všetkým,

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak toto som mal nedávno potvrdené z jedného výskumného pracoviska, ale nikto to do sveta ofico nepustí. Bolo by to super, lebo cena je asi 3e za dávku pre 20 ks, takže páni a dámy poklusom na Slovensko, Zajtra pichám jeden 7 týždňový vrh a o 4týždne preočkujem. nech sa dárí všetkým,
Víte o této vakcíně něco víc?Od jakého stáří se s ní mohou králíci očkovat a i chovní, dá se sehnat alespoň dávka pro 50ks?Ráda bych věděla více, jestli máte informace.Mám momentálně naočkováno 2x asi 200 králíků a ještě se chystám na třetí.
napsal(a):
Víte o této vakcíně něco víc?Od jakého stáří se s ní mohou králíci očkovat a i chovní, dá se sehnat alespoň dávka pro 50ks?Ráda bych věděla více, jestli máte informace.Mám momentálně naočkováno 2x asi 200 králíků a ještě se chystám na třetí.
Touto vakcínou už očkuji několik let.
Na mor mi neuhynul jediný králík.
Neni problém objednat u veta.Vyrobce má celkem dobře pokrytou distribuci.

borax
napsal(a):
Touto vakcínou už očkuji několik let.
Na mor mi neuhynul jediný králík.
Neni problém objednat u veta.Vyrobce má celkem dobře pokrytou distribuci.
Já ji znám, ale v ní pouze RHDV, není to nová šarže s RHDV2.Mně také zatím neuhynul na mor jediný králík, ale v okolí řádí původní mor.Na novou mutaci člověk musí získávat stále informace.
napsal(a):
Možná zkuste kontaktovat přímo výrobce. Jinak "obyčejná" Castorex je tuším "největší" lahvička 40 dávek.
http://www.pharmagalbio.sk/kontakt/.
xchipsy
napsal(a):
Co jsem četla, tak údajně někde okolo Mariánských Lázní. A pak také Žatec u Telče (Jihlava). Ale zda jde o "klasický" nebo RHDV2, nevím.
V Žatci u Telče se jednalo o klasický mor. "Pan chovatel" neočkoval a proto mu uhynuli. Mluvil jsem s chovatelkou, která u něho má své králíky a protože očkovala neuhynul jí ani jeden, včetně malých mladých.
MVDr. J. Bubeníček

XXX.XXX.12.182
Dobrý den, rád bych informoval chovatelskou veřejnost, že během 14 dnů bude na trhu vakcína ERAVAC – inaktivovaná vakcína proti hemoragickému onemocnění králíků typu 2 (RHDV2).
Účinnost vakcíny byla ověřena čelenžním testováním, nástup imunity 7 dnů po vakcinaci. Vakcína obsahuje olejové adjuvans, které zvyšuje a prodlužuje krátkodobou a dlouhodobou imunitu
a navozuje dobrou humorální odpověď. Způsob vakcinace je závislý na aktuální situaci v chovu. Klasická vakcinace:10 týden stáří s revakcinací za 6 měsíců. Vakcinační program v případě masivního propuknutí onemocnění: ve 30 dnech stáří, revakcinace v 10 týdnech stáří a další revakcinace za 6 měsíců.
V případě jakýchkoliv dotazů, mne kontaktujte na tel. čísle +420 602 58 66 22 nebo
+420 737 118 749.
MVDr. J. Bubeníček.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
Takže ak to dobre chápem budeme očkovať takmer dvakrát do mesiaca, no to je dobrý byznis pre výrobcov.Podľa mňa to dopadne tak že už bude očkovať králiky menej ľudí ako teraz! A prečo dôvod je prostý pri pár králikoch a cene a náročnosti na logistiku sa na to väčšina vy...dne a sme tam kde sme boli! Dám príklad v cenníku jednej Vet. ambulancie je položka =Očkovanie králika=3,5Eur, toje bratia češi asi 90 č, kaček, Slušné pri 20 ks ideme do pekných čísel!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže ak to dobre chápem budeme očkovať takmer dvakrát do mesiaca, no to je dobrý byznis pre výrobcov.Podľa mňa to dopadne tak že už bude očkovať králiky menej ľudí ako teraz! A prečo dôvod je prostý pri pár králikoch a cene a náročnosti na logistiku sa na to väčšina vy...dne a sme tam kde sme boli! Dám príklad v cenníku jednej Vet. ambulancie je položka =Očkovanie králika=3,5Eur, toje bratia češi asi 90 č, kaček, Slušné pri 20 ks ideme do pekných čísel!
Dedko, nemyslel jste dvakrát do roka? To je ale v podstatě stejné, jako při očkování českou kombinovanou Pestorin-Mormyx - tam totiž sice mor "drží" rok, ale myxa jen půl roku, takže pokud to někdo nedělá tak, že očkuje jen jednou za rok (s tím, že myxa "podrží" sezónu a mor má na celý rok) a nebo samostatné vakcíny, tak taky musí po půl roce přepíchnout...
Na ceny ve veterinárních ambulancích se nemůžete dívat jako na objektivní, jelikož tam je myšleno očkování jednoho mazlíčka - což je normální cena, protože se používá "jednodávka" a tak je pochopitelně dražší než když očkujete víc kusů a vezmete lahvičku obsahující třeba 20 nebo 50 dávek - pak když se to rozpočítá na jednoho králíka, je to malá částka. Je to standardní postup, kamarádka to má úplně stejně, očkuje-li 20 králíků, pak cena za naočkování jednoho (mox + myx) je 15 korun. Pokud ale přijdete s jedním králíkem, je cena 180, -
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
xchipsy
napsal(a):
Dedko, nemyslel jste dvakrát do roka? To je ale v podstatě stejné, jako při očkování českou kombinovanou Pestorin-Mormyx - tam totiž sice mor "drží" rok, ale myxa jen půl roku, takže pokud to někdo nedělá tak, že očkuje jen jednou za rok (s tím, že myxa "podrží" sezónu a mor má na celý rok) a nebo samostatné vakcíny, tak taky musí po půl roce přepíchnout...
Na ceny ve veterinárních ambulancích se nemůžete dívat jako na objektivní, jelikož tam je myšleno očkování jednoho mazlíčka - což je normální cena, protože se používá "jednodávka" a tak je pochopitelně dražší než když očkujete víc kusů a vezmete lahvičku obsahující třeba 20 nebo 50 dávek - pak když se to rozpočítá na jednoho králíka, je to malá částka. Je to standardní postup, kamarádka to má úplně stejně, očkuje-li 20 králíků, pak cena za naočkování jednoho (mox + myx) je 15 korun. Pokud ale přijdete s jedním králíkem, je cena 180, -
Jasné to chápem že cena je za mazlíka iná to je OK. No myslel som to takto =vakcína na klasický RHD v 6 týždni, preočkovať sa doporučuje aspoň po 4 týždňoch, to už teraz je pre veľa drobnochovaťeľov problém, no a k tomu 2X očkovanie na novú formu RHD2 + dajme očkovanie na Mixu a to už vám každý druhý povie že Dovi =Dopo... Takže sa to asi javí ako dosť problematické, v mojom okolí jediný očkujem Mixu ani dlhoročného kamaráta sa mi nepodarilo presvedčiť!A to dá ročne aj 100 mladých.Chápem to, je to pán na dúchode a králiky chová celý život, a je to fajn chlap. A to ešte nevieme aká bude cena novej, tak myslím že to bude beh na dlhé trate...?. Kamarádku, pozdravte má veľmi dobrú cenu, ja dám vo vlastnej réžii Castomix pre 20Ks zhruba za 7,5e =200 CZ, pekný deň prajem
Domů si veterináře co u něčeho byl o něčem ví a tak dále nejlépe nepustit. Většinou co znám lidi, říkají, po očkování nám to každý rok z poloviny chcípne. Můj veterinář mi poradil také kastorex se stejným vysvětlením. Nicméně si jím vakcinaci provádím už tři roky. Zatím bez problémů.
Poradil mi tuto vakcínu p. Kočár z Ratibořic.
Hezký den. Přiblížila se mě doba očkování králíků a tak jsem se domluvila s vetem. Mimo jiné jsem se zeptala na tu novou vakcínu. Resp. zda mám očkovat klasicky nebo počkat na tu novou. A bylo mě sděleno, že nová vakcína je z dovozu, je dost drahá a že naočkování 1 králíka vyjde cca na 60, - Kč - teda očkování proti moru. Takže když k tomu přidám ještě myxu, tak očkování jednoho králíka by přišlo docela draho. A k celkové ceně si vet ještě připočte cestu. Takže bych ráda věděla co je na tom pravdy. Budu očkovat 30 ks a spočítal mě to na 2 500 + cesta. Budu očkovat dnes večer. V TV jsem slyšela, že vakcína bude stát 100, -, ale bez doplňku na kolik ks. Ví někdo něco bližšího?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.92.65
jitka1
napsal(a):
Hezký den. Přiblížila se mě doba očkování králíků a tak jsem se domluvila s vetem. Mimo jiné jsem se zeptala na tu novou vakcínu. Resp. zda mám očkovat klasicky nebo počkat na tu novou. A bylo mě sděleno, že nová vakcína je z dovozu, je dost drahá a že naočkování 1 králíka vyjde cca na 60, - Kč - teda očkování proti moru. Takže když k tomu přidám ještě myxu, tak očkování jednoho králíka by přišlo docela draho. A k celkové ceně si vet ještě připočte cestu. Takže bych ráda věděla co je na tom pravdy. Budu očkovat 30 ks a spočítal mě to na 2 500 + cesta. Budu očkovat dnes večer. V TV jsem slyšela, že vakcína bude stát 100, -, ale bez doplňku na kolik ks. Ví někdo něco bližšího?
Tak ako som sa vyjadril v príspevku o niečo vyššie, je to dosť zložitá a nákladná záležitosť, zaťiaľ nikto nedal odpoved ako sa má očkovať! Nevieme ak sa naočkuje iba proti RHD2, či neschytáme klasický mor, vie na to odpovedať niekto? No a naopak a jajaj to bude = pakárna= už bude očkovať minimum drobnochovaťeľov! Ono ak bude očkovanie 1Ks za 100 kaček tak to je pre pár kusov nerentabilné, naviac ak to má niekto len pre svoju potrebu na jedlo ! Záver, pôjdu hore ceny jak mäsa tak aj chovných kusov!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak ako som sa vyjadril v príspevku o niečo vyššie, je to dosť zložitá a nákladná záležitosť, zaťiaľ nikto nedal odpoved ako sa má očkovať! Nevieme ak sa naočkuje iba proti RHD2, či neschytáme klasický mor, vie na to odpovedať niekto? No a naopak a jajaj to bude = pakárna= už bude očkovať minimum drobnochovaťeľov! Ono ak bude očkovanie 1Ks za 100 kaček tak to je pre pár kusov nerentabilné, naviac ak to má niekto len pre svoju potrebu na jedlo ! Záver, pôjdu hore ceny jak mäsa tak aj chovných kusov!
Eravac je vakcína jen a pouze proti nové variantě moru. proti klasickému moru jest třeba očkovat zvlášť. a proti myxomatóze.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.92.65
napsal(a):
Eravac je vakcína jen a pouze proti nové variantě moru. proti klasickému moru jest třeba očkovat zvlášť. a proti myxomatóze.
Dík, tak som to tipol správne, bude to veru Paľba =králik už len v ZOO ?

A levný to nebude. deset dávek za necelých 900, - a plus práce. nebo čtyřicet dávek za dva a půl. plus práce. a je potřeba to v jeden den vypíchat.

skodovak
napsal(a):
Tak to je kšeft pro někoho zase...
Když je zájem, co by to nebylo drahé. berte co je nebo riskujte úhyny. to je trh.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.92.65
napsal(a):
A levný to nebude. deset dávek za necelých 900, - a plus práce. nebo čtyřicet dávek za dva a půl. plus práce. a je potřeba to v jeden den vypíchat.
Tak 3E na králika ľudová cena = na toto veru veľa ľudí nepôjde, u nás v dedine asi nikto ! Ked to porátam tak= 1x klasický mor ´+ 1x mixa +1x RHD2 a cena králika pôjde hore pekne !
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
Trh = to je teraz modne slovo, no všetko nedokáže vyriešiť! Je však pravda, že určite cena spadne až sa objavia aj vakcíny domácich výrobcov? Myslím, že niečo už aj určite testujú. Tak ešte počkáme, ja určite pôjdem podľa svojich odskúšaných postupov.
napsal(a):
Nevíte, jestli se neuvažuje o nějaké kombi vakcíně na mor 1, mor 2 a myxomatozu?Je-li to technicky možné, bylo by to asi optimální řešení.
Dobrý den.
Cena od distributora Prodejní cena (bez DPH): 591,50 Kč/1 x 10 dávek
Prodejní cena (bez DPH): 1 656 Kč/1 x 40 dávek
infoo vakcině a RHDV-2 na:http://www.zocschmoravskebranice.eu/index.php.