Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.8.2017 10:38
jiiry

XXX.XXX.207.1

Dobrý den, prosím o vaše zkušenosti
Jsem mladá chovatelka, králíky mám 5.rokem, mám kolem 80ks, a kokcidiozu jsem nikdy v chovu neměla.až minulý pátek mi pošel králík evidentně na kokcidiozu. Páteř jako pilka, skřípal zuby, krčil se v koutě a nežral. dnes je to přesně týden a všichni ostatní králíci jsou zdravý, žravý a vypadají v pořadku.

Preventivně podávám a střídám acidomid, octovou vodu, vrbové větvičky, na zimu suším kopřivy, kupuju granule s antikokcidiky, krmím jen suchým, pouze na jaře podávám i mlíčí. Tento týdem jsem přikoupila a přeléčila vše emanoxem. Kotce čistím každý týden. Považuju sama sebe za dobrou chovatelku, žiju jen tou hromadou zvířat co doma máme, takže mám samozřejmě strach o další.
Ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti, přečetla jsem toho na internetu mnoho, a všude se píše že kokcidioza dokáže zlikvidovat celé chovy. Je možné že by postihla pouze toho jednoho králíka? že mohl mít např. nějakou poruchu imunity? nebo se mám připravit na další ztráty? a napadá Vám ještě nějaká další prevence jak jim přilepšit? děkuji za vaše názory.

25.8.2017 10:55
burgund6

XXX.XXX.33.11

Dle mého názoru toho asi už více udělat nemůžete.Jednoho králíka bych neřešil.To se někdy stane.

25.8.2017 11:39
karo2702

XXX.XXX.172.116

Vzhledem k tomu, že umřel jen jeden a ostatní jsou naprosto v pořádku, tak to mohla být slabší imunita.
U nás kokcidióza taky nikdy až letos koncem jara. Odstavili jsme dva vrhy mladých, byli na granulích s kokcidiotiky (samozřejmě už jsme jim nic k nim nepřidávali) a stejně dostali po 3 týdnech všichni kokcidiózu. Naštěstí jsme to přeléčili. Jinak preventivně dáváme občas octovou vodu a 10 let žádný problém. A to krmíme i trávou.

25.8.2017 12:11
jiiry

XXX.XXX.207.1

Děkuji za reakce, hned jsem klidnější.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.8.2017 12:16

jiiry napsal(a):
Dobrý den, prosím o vaše zkušenosti
Jsem mladá chovatelka, králíky mám 5.rokem, mám kolem 80ks, a kokcidiozu jsem nikdy v chovu neměla.až minulý pátek mi pošel králík evidentně na kokcidiozu. Páteř jako pilka, skřípal zuby, krčil se v koutě a nežral. dnes je to přesně týden a všichni ostatní králíci jsou zdravý, žravý a vypadají v pořadku.

Preventivně podávám a střídám acidomid, octovou vodu, vrbové větvičky, na zimu suším kopřivy, kupuju granule s antikokcidiky, krmím jen suchým, pouze na jaře podávám i mlíčí. Tento týdem jsem přikoupila a přeléčila vše emanoxem. Kotce čistím každý týden. Považuju sama sebe za dobrou chovatelku, žiju jen tou hromadou zvířat co doma máme, takže mám samozřejmě strach o další.
Ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti, přečetla jsem toho na internetu mnoho, a všude se píše že kokcidioza dokáže zlikvidovat celé chovy. Je možné že by postihla pouze toho jednoho králíka? že mohl mít např. nějakou poruchu imunity? nebo se mám připravit na další ztráty? a napadá Vám ještě nějaká další prevence jak jim přilepšit? děkuji za vaše názory.

Ona to ani nemusí být kokcidióza, hřbet jako pilku má králík ikdyž pár dní nežere, skřípání zuby značí bolest a když mu není dobře sedí v koutě a nežere ať má jakýkoliv zažívací problém.To byste se musela podívat dovnitř.Nepíšete nic o staří, jestli dáváte granule samotné či k tomu něco přidáváte, což se u granulí s kokcidiostatiky nemá.Ředí se účinná látka.Mohl uhynou na cokoliv jiného.

25.8.2017 12:34
jiiry

XXX.XXX.207.1

Děkuji za připomínku. Králík byl z března, tedy 5 měsíců starý. Krmím 2x denně, senem a granulemi. Občas místo granulí dávám trochu ovsa. jinak granule ničím nemíchám.Krmím 5. rokem pořád stejně a zatím se dařilo, neměla jsem ještě naštěstí jediný úhyn, až teď, takže předpokládám že v krmení to nebude. ale pokud znáte nějakou vychytávku, ráda si nechám poradit. králíka jsem nekuchala takže kokcidiozu pouze odhaduji, vzhledem k popsaným příznakům a rychlému průběhu nemoci. dva dny před úhynem jsem na něm nepozorovala nic podezřelého, byl čiperný, ale je pravda že jsem se nepřesvědčila jak se má ke žrádlu, byl v kotci s dalšími 3 králíky.

Neregistrovaný uživatel

25.8.2017 12:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Já vám teda neporadím, ale přimíchám se s dovolením, teda bez... mě spíš teď zajímá, možná jsem se do toho jen zamotala. Kdyžtak mě opravte, ale mám pocit, že jste psala, že dáváte acidomid, octovou vodu, vrbové větvičky a ještě navrch k tomu granule s antikokcidiky? není to moc?

25.8.2017 13:19

5 ti mšsíční králík by na kokcidiózu tak rychle neuhynul, ale psát na co, by byla jen spekulace.
Já bych ostaním králíkům promačkala bříško, jestli třeba nežbluńkají, nemají střeva zavzdušněná, jestli mají normální bobky, prohlédka jestli nejsou hubení, normálně žerou a pijí a jestli je vše v pořádku, jednoho králíka bych neřešila. Píšete, že jste vše přeléčila Emanoxem.Dáváte ho do vody nebo přímo králíkům do tlamičky?

25.8.2017 13:22

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já vám teda neporadím, ale přimíchám se s dovolením, teda bez... mě spíš teď zajímá, možná jsem se do toho jen zamotala. Kdyžtak mě opravte, ale mám pocit, že jste psala, že dáváte acidomid, octovou vodu, vrbové větvičky a ještě navrch k tomu granule s antikokcidiky? není to moc?

Ne není, takhle a podobně to dělá hodně chovatelů, až na ty granule je to jen pro králíky neškodná prevence.
Nechováte náhodou strakáče? Jestli to nebyl mlynář.

25.8.2017 13:46
jiiry

XXX.XXX.207.1

Emanox jsem dávala do vody, podle návodu na lahvičce. Nejprve 20 kapek na litr, dnes léčíme 6. den tak jsem už dávku ubrala na polovinu. (podle návodu se léčí 5-10 dní) poté když se nebude nic dít tak přejdeme na běžnou prevenci. Strakáče chováme taky, ale tohle byl fešák od našeho největší samice, belgického obra. pěknej robusní kluk. podle Vašich příspěvků jsem vyrozumněla, že víc už asi neudělám a je třeba vyčkat na další průběh. pokud pošel z nějakého jiného důvodu než kokcidioza tak snad to není nakažlivé. ostatní jsem samozřejmě prohlédla a sleduji jak žerou, nafouklí nejsou, dnes jsem kydala tak jsem každého měla v ruce, každý den při krmení hladím všechny po hřbetě jestli nevystupuje páteř zatím je vše v pořádku, tak držte palce. děkuji všem za rady, a pokud máte ještě nějaké dobré rady, rozhodně za ně budu ráda.

25.8.2017 15:09

jiiry napsal(a):
Emanox jsem dávala do vody, podle návodu na lahvičce. Nejprve 20 kapek na litr, dnes léčíme 6. den tak jsem už dávku ubrala na polovinu. (podle návodu se léčí 5-10 dní) poté když se nebude nic dít tak přejdeme na běžnou prevenci. Strakáče chováme taky, ale tohle byl fešák od našeho největší samice, belgického obra. pěknej robusní kluk. podle Vašich příspěvků jsem vyrozumněla, že víc už asi neudělám a je třeba vyčkat na další průběh. pokud pošel z nějakého jiného důvodu než kokcidioza tak snad to není nakažlivé. ostatní jsem samozřejmě prohlédla a sleduji jak žerou, nafouklí nejsou, dnes jsem kydala tak jsem každého měla v ruce, každý den při krmení hladím všechny po hřbetě jestli nevystupuje páteř zatím je vše v pořádku, tak držte palce. děkuji všem za rady, a pokud máte ještě nějaké dobré rady, rozhodně za ně budu ráda.

Dávám také Emanox, dávám ho většinou týden, ale přímo do tlamičky.Mám zkušenost, že ti co to potřebují, pijí méně a tím pádem dostanou i méně léku.Při podání přímo do tlamičky mám jistotu, že všichni dostanou to, co potřebují.

26.8.2017 11:43
betyna5

XXX.XXX.208.171

Také mam letošní zkusenost, kdy jsem prisla o 2 mladé králíky. Příznaky skoro stejné jako popsala tazatelka, s tím rozdílem, že tihle kralíci možná jestě nebyli po odstavu. Měli kotec s výběhem a tak jsem je nechala pohromadě s mámou a tetami (celkem 3 dospělé samice). Rozdělovat jsem je proto nechtěla. Pak se 3 malí ušáci (necele 2 měsíce staří) nafoukli, skřípali zubama, na zádech vystouplá páteř = pilka, apatičtí, posedavali a nežrali a skoro ani nepili. A samice mama těch malých take polehavala a prestala žrat. Protoze první priznaky byli v patek vecer a náš vet pres vikend neordinuje, tak jsem zacala davat ESB3. V sobotu se to nezlepšilo, jeden ušák měl navic gelovou stolici, a v nedeli jsem 2 male vzala k vetovi do Prahy.
Moje předchozí zkušenosti s vetem z "drahé ordinací" byla nedobrá, veterinarka mi rovnou rekla ze na kraliky není, že se pry blbě léčí a že ona léčí hlavně psi a kočky a kralice mi tenkrat uhynula. Tady jsem ale tušila, že by mladí do pondělí nevydrželi a tak jsem na veterinu jela. Posbirala jsem bobky, popsala jsem priznaky, udělal se test na kokcidie (za 250, - Kč) a byl negativni. Králíček nežbluňkal ani jeden. Pry to byla nějaká strevní bakterialní infekce. Dostali inj. ATB a to samé do tlamičky i na doma. Vysledek 2 malí to i pres léčbu nezvládli,1 léčený přežil a 2 malí to vůbec nedostali. Léčbu dostala i apatická samice, ta to přezila také. Cena za ošetření 700, - Kč a to mi doktorka řekla ze mi počítá jen léky a ošetření pouze 1 kralíčka.
Ještě mne prekvapilo, jak se jeden z těch kralíčků choval na veterině. Jeden byl očividně horší a jeden lepší. Na té veterině vsak ten lepší ležel rozpláclý, nožicky se mu rozjízděli do stran, dýchal více zrychleně než jeho bráška a doktorka o něm řekla že mu šanci moc nedává. Doma pak tenhle králíček vypadal zase mnohem lépe než jeho bráška, u nějž doktorka dávala vice šancí na přežití. Právě tenhle "rozpláclý" nakonec přežil.
Kdyz jsem tu pak pročetla spoustu diskuzí na tyhle problémy s podobnými příznaky, tak tu spousta lidí psala o enterokolitidě (snad to píšu správně) hlavně v souvislosti s tou gelovou stolicí. Nedalo mi spát, proč to ti králíci nedostali všichni (krmení: kvalitní seno, voda, granule bez léčiva, ovesné vločky + pampelišky, tráva a jetel ve vyběhu - králiky jsem poustěla na trávu až oschla ranní rosa). Vodu maji denně čistou, akorát nepreléčuji proti kokci.
Některé odpovědi v diskuzích říkaly, že tyto trávicí potíže dostávají většinou žravější kusy co se přecpou v mém případě ovesnymi vločkami a nežerou tolik sena.
Mohli byste mi prosím napsat, zda máte na tento závěr stejný názor?
Králiky chovam také jen pár let, kydám většinou po 7mi dnech ty čistotnější, mladé - když je jich vic v kotci tak po 4 dnech. Očkuji mor + mixa. Nikdy jsem podobné problémy neměla, aby kralici měli tyhle příznaky.
Omlouvám se za délku příspěvku i za gramatiku, píšu z mobilu.

26.8.2017 12:59
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Některé odpovědi v diskuzích říkaly, že tyto trávicí potíže dostávají většinou žravější kusy co se přecpou v mém případě ovesnymi vločkami a nežerou tolik sena.
"""""""""""""""""""""""""""""
Ovesné vločky, granule, seno, tráva, černobýl, větve, zelenina + výběh
- problémy jsem nikdy neměla.
To není chlubení, jen konstatování.
Mám čas, bavím se tím.
Úklid denně.

tisek11

26.8.2017 23:14
tisek11

XXX.XXX.224.157

betyna5 napsal(a):
Také mam letošní zkusenost, kdy jsem prisla o 2 mladé králíky. Příznaky skoro stejné jako popsala tazatelka, s tím rozdílem, že tihle kralíci možná jestě nebyli po odstavu. Měli kotec s výběhem a tak jsem je nechala pohromadě s mámou a tetami (celkem 3 dospělé samice). Rozdělovat jsem je proto nechtěla. Pak se 3 malí ušáci (necele 2 měsíce staří) nafoukli, skřípali zubama, na zádech vystouplá páteř = pilka, apatičtí, posedavali a nežrali a skoro ani nepili. A samice mama těch malých take polehavala a prestala žrat. Protoze první priznaky byli v patek vecer a náš vet pres vikend neordinuje, tak jsem zacala davat ESB3. V sobotu se to nezlepšilo, jeden ušák měl navic gelovou stolici, a v nedeli jsem 2 male vzala k vetovi do Prahy.
Moje předchozí zkušenosti s vetem z "drahé ordinací" byla nedobrá, veterinarka mi rovnou rekla ze na kraliky není, že se pry blbě léčí a že ona léčí hlavně psi a kočky a kralice mi tenkrat uhynula. Tady jsem ale tušila, že by mladí do pondělí nevydrželi a tak jsem na veterinu jela. Posbirala jsem bobky, popsala jsem priznaky, udělal se test na kokcidie (za 250, - Kč) a byl negativni. Králíček nežbluňkal ani jeden. Pry to byla nějaká strevní bakterialní infekce. Dostali inj. ATB a to samé do tlamičky i na doma. Vysledek 2 malí to i pres léčbu nezvládli,1 léčený přežil a 2 malí to vůbec nedostali. Léčbu dostala i apatická samice, ta to přezila také. Cena za ošetření 700, - Kč a to mi doktorka řekla ze mi počítá jen léky a ošetření pouze 1 kralíčka.
Ještě mne prekvapilo, jak se jeden z těch kralíčků choval na veterině. Jeden byl očividně horší a jeden lepší. Na té veterině vsak ten lepší ležel rozpláclý, nožicky se mu rozjízděli do stran, dýchal více zrychleně než jeho bráška a doktorka o něm řekla že mu šanci moc nedává. Doma pak tenhle králíček vypadal zase mnohem lépe než jeho bráška, u nějž doktorka dávala vice šancí na přežití. Právě tenhle "rozpláclý" nakonec přežil.
Kdyz jsem tu pak pročetla spoustu diskuzí na tyhle problémy s podobnými příznaky, tak tu spousta lidí psala o enterokolitidě (snad to píšu správně) hlavně v souvislosti s tou gelovou stolicí. Nedalo mi spát, proč to ti králíci nedostali všichni (krmení: kvalitní seno, voda, granule bez léčiva, ovesné vločky + pampelišky, tráva a jetel ve vyběhu - králiky jsem poustěla na trávu až oschla ranní rosa). Vodu maji denně čistou, akorát nepreléčuji proti kokci.
Mohli byste mi prosím napsat, zda máte na tento závěr stejný názor?
Králiky chovam také jen pár let, kydám většinou po 7mi dnech ty čistotnější, mladé - když je jich vic v kotci tak po 4 dnech. Očkuji mor + mixa. Nikdy jsem podobné problémy neměla, aby kralici měli tyhle příznaky.
Omlouvám se za délku příspěvku i za gramatiku, píšu z mobilu.

Dobrý večer, jen můj názor. viděl bych problém s čistotou vody možná nějaké sinice či řasy v napáječkách,
jinak popis krmení a starost o králíky v poho spousta lidí tolik času králíkům nevěnuje.Letos tomu přidaly i vysoké teploty.

Neregistrovaný uživatel

28.8.2017 10:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ne není, takhle a podobně to dělá hodně chovatelů, až na ty granule je to jen pro králíky neškodná prevence.
Nechováte náhodou strakáče? Jestli to nebyl mlynář.

Nééé nemám strakáče já se fakt přiznám, že takovou kombinaci osobně slyším poprvé, protože mě vždy všichni, dokonce i veterinář říkal, proti kokcině jen jednu věc, nemíchej to, nebo se to pak mine účinkem... takže buď acidomic do vody, nebo granule s antikokcidiky...ale samozřejmě pokud to má někdo odzkoušené, tak je to asi ok, já sjem úplný lajk, všech lajků takže se sama učím a dlouho budu.

Levi

28.8.2017 15:01
Levi

XXX.XXX.15.157

Mlynář je celý bílý? Teď mi uhynula jedna mladá (5m) strakatá samice, je možná i otrava? Trhala jsem jim trávu den předtím skoro potmě, tak jsem možná vzala i něco jedovatého? Všichni ostatní jsou ok. Změna v krmení jinak žádná nebyla. Strakatá byla dnes ráno mrtvá, včera vypadala unavenější a nežrala, jinak jiné příznaky žádné, byla v kotci ještě se sestrama a ty se zdají bez problémů. Od včerejška mají ve vodě Emanox, ale kokcidioza si myslím neměla z čeho vzniknout, krmím je stejně, na každého hrst zrní, seno, tráva ze zahrady, vrba, topinambur nať a kotce čistím po týdnu, někdy i častěji tak nevím z čeho to mohlo být.

Přidejte reakci

Přidat smajlík