PetrJ5

XXX.XXX.89.231
Dobrý den, chtěl bych se zeptat je mi 17 let a mám doma Bu králíky. Chov mě velice baví a proto bych chtěl se zapsat do ČSCH a jezdit i po výstavách a mít tetovaný chov.(Doposud králíky nemají tetování) Prosím Vás zkušenější chovatele kteří by mi poradili (prosím fakt pokud možno dopodrobna abych vše pochopil) Jak a kde co zařídit. Kde se zaregistrovat co musím splňovat abych mohl mít tetované králíky a jejich potomky a pak je i na výstavě prodávat...A ještě bych se chtěl zeptat zda Bu je dobrá volba nebo zda se rozhodnout pro jiné plemeno ještě se mi líbí český strakáč Popř. za jakékoliv rady v tomto směru budu vděčný všem moc děkuji za ochotu S pozdravem Petr.
PetrJ5

XXX.XXX.89.231
Poradí mi někdo prosím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Musíš být členem svazu chovatelů. A musíš si pořídit tetované králíky, tvoje netetované nelze jakýmkoliv způsobem natetovat a jejich potomky taky ne. Tetovaný králík musí jít na výstavu, kde pokud dostane dostatečný počet bodů, je registrovaný. Registrované králíky je možné zařadit do chovu, vyplnit jim připouštěcí potvrzení, narození králící splňující standard lze nechat natetovat a vydat jim PP.
Natetovaného králíka může člen svazu chovatelů vystavovat na výstavě a pokud chce, může být takový králík prodejný.
Co se volby plemene týče, chovej, co se ti líbí.
PetrJ5

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Musíš být členem svazu chovatelů. A musíš si pořídit tetované králíky, tvoje netetované nelze jakýmkoliv způsobem natetovat a jejich potomky taky ne. Tetovaný králík musí jít na výstavu, kde pokud dostane dostatečný počet bodů, je registrovaný. Registrované králíky je možné zařadit do chovu, vyplnit jim připouštěcí potvrzení, narození králící splňující standard lze nechat natetovat a vydat jim PP.
Natetovaného králíka může člen svazu chovatelů vystavovat na výstavě a pokud chce, může být takový králík prodejný.
Co se volby plemene týče, chovej, co se ti líbí.
Děkuji za odpověď takže pokud to chápu dobře mohu potom když mám tetované a uchovněny králíky jejich potomstvo natetovat všechy ale na výstavu dát jen ty nejlepší a ty pak po ohodnocení mohu i prodat.?
PetrJ5

XXX.XXX.89.231
kačule
napsal(a):
Dobry den, nejsem odborník, ale nemáte u Vás klub chovatelů? nebo ve vedlejší dědině, asi by to bylo nejlepší zajít tam a optat se určitě Vám poradí.
U nás na dědině není ani nikde v okolí je od nás nejblíže cca 5km a pak 15km.

PetrJ5
napsal(a):
Děkuji za odpověď takže pokud to chápu dobře mohu potom když mám tetované a uchovněny králíky jejich potomstvo natetovat všechy ale na výstavu dát jen ty nejlepší a ty pak po ohodnocení mohu i prodat.?
Tetují se králíci, kteří odpovídají standardu. v praxi je to tak, že chovatel nechá natetovat jen ty králíky, kteří mají předpoklad, že budou moci jít na výstavu, aniž by mu tam udělali ostudu. a ty ostatní vykrmí a sní.
proč by chovatel dával na výstavu jiné králíky než ty nejlepší?
no a jestli si někdy byl na výstavě, někteří králíci jsou prodejní, jiní ne. To si rozhoduje chovatel.
PetrJ5
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat je mi 17 let a mám doma Bu králíky. Chov mě velice baví a proto bych chtěl se zapsat do ČSCH a jezdit i po výstavách a mít tetovaný chov.(Doposud králíky nemají tetování) Prosím Vás zkušenější chovatele kteří by mi poradili (prosím fakt pokud možno dopodrobna abych vše pochopil) Jak a kde co zařídit. Kde se zaregistrovat co musím splňovat abych mohl mít tetované králíky a jejich potomky a pak je i na výstavě prodávat...A ještě bych se chtěl zeptat zda Bu je dobrá volba nebo zda se rozhodnout pro jiné plemeno ještě se mi líbí český strakáč Popř. za jakékoliv rady v tomto směru budu vděčný všem moc děkuji za ochotu S pozdravem Petr.
Zkus kontaktovat registrátora ve svém okolí a zeptat se ho, kde jsou organizace v okolí - http://www.cschdz.eu/odbornosti/kralici/okresni-registratori.aspx. Určitě ti předá kontakt. Do nějaké se přihlásíš. Potom je třeba si pořídit králíky. Buď mladé (tetované s rodokmenem), nebo lepší je koupit již "starší" (cca.8 měsíců a starší) oceněné na výstavě. Čím víc bodů mají, tím lépe (max je 100, ale málokdy králík dosáhne na 97 bodů. Spíš tak 94 - 96. Pod 93,5 bych králíka asi nekupovala). I když může být králík co má dost bodů a mladí po něm budou podprůměrní, a může být králík co má 91 bodů a mladí budou pěkní.
Oba rodiče musí být posouzeni na výstavě "v dospělých" (od 8mi měsíců). Po narození mladých si vyplníš připouštěcí potvrzení a rodokmeny, a přes organizaci kde budeš členem dostaneš do rodokmenu razítko a přidělená tetovací čísla. Do 3 měsíců se králíci natetují a od tuším 5ti měsíců mohou na výstavu.
Na výstavy pro začátečníka je lepší jednobarevné plemeno. Strakáč může být na výstavu jeden ze dvaceti
PetrJ5

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Tetují se králíci, kteří odpovídají standardu. v praxi je to tak, že chovatel nechá natetovat jen ty králíky, kteří mají předpoklad, že budou moci jít na výstavu, aniž by mu tam udělali ostudu. a ty ostatní vykrmí a sní.
proč by chovatel dával na výstavu jiné králíky než ty nejlepší?
no a jestli si někdy byl na výstavě, někteří králíci jsou prodejní, jiní ne. To si rozhoduje chovatel.
Dobře děkuji za odpověď...
ano byl několikrát a jaká je podle vás normální cena za samce Bu a za samici Bu? předem děkuji.

PetrJ5
napsal(a):
Najděte si nejblišší základní organizaci Českého svazu chovatelů, odkazy jsou na stránkách ČSCH, ale nejsou tam všechny.Musíte se stát člemen ČSCH, pořídit si otetovaná zvířata s rodokmenem, nechat je na výstavě nebo stolním bodování obodovat jako dospělá.Až se vám narodí mláďata vyplníte připouštěcí potvrzení a rodokmeny na mláďata, max. počet 8 mladých.Dáte registrátorovi organizace a ten to potvrdí a zašle okresnímu registrátorovi, který přidělí tetovací čísla.Tetovatel vám mladé otetuje a pak je můžete vystavovat a prodávat.Na výstavu můžete dát všechna otetovaná mláďata a prodávat si je můžete jak chcete.Můžete prodávat i z domu bez bodování, pokud budete mít zájemce.To vše už je věcí nabídky a zájmu kupujícího.
PetrJ5

XXX.XXX.89.231
Dobře všem děkuji za odpověď.
Ondra7011
napsal(a):
Sám jsem u ČSCH, a bylo mi řečeno, že cenu si mám určit až podle hodnocení králíka.
Tady máte DOPORUČENÉ ceny - http://cschdz.eu/odbornosti/kralici/doporucene-ceny-kraliku.aspx
Prodat můžete levněji i dráž.
Takže neprodáváte mladé, ještě neobodované králíky?
Prodávám zakrslíky. Většina jich jde na mazla. Proč bych si je nechávala o několik měsíců déle abych je vystavila a teprve potom prodala podle ocenění?
Stejné je to se střeďáky. Většina jich jde do chovu na křížení, takže je ani nestíhám vystavit a prodávám je "mladší". Určím si cenu a pokud má někdo zájem koupí.
Cena je na chovately. Mé plemeno seženu na "nižších" výstavách i za 150 Kč a stejně obodované králíky prodávali v Lysé i za 880 Kč.