Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.9.2017 18:55
chlopt

XXX.XXX.214.21

Dobrý den uz mam porážet králíky narozené 22.4.2017? Je to nějaka vesnicka směska maji od 2,5 do 3 kilo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.9.2017 20:09

Střední plemeno od 2,5kg porážím, dál už se prokrmuje.Ale to záleží na vás.

17.9.2017 20:15

chlopt napsal(a):
Dobrý den uz mam porážet králíky narozené 22.4.2017? Je to nějaka vesnicka směska maji od 2,5 do 3 kilo.

Už dávno měli být v mrazáku. krmit králíky do půl roku se fakt nevyplatí.

Neregistrovaný uživatel

17.9.2017 21:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.187

chlopt napsal(a):

Do vianoc ich ešte potiahnite budu akurát na pekáč PS: je to strašné ale, nie je to trestné chváliť sa takýmito výsledkami Na takejto váhe som bežne na 12 týždňoch

18.9.2017 17:17
hokrví

XXX.XXX.105.226

Co je na tom strašné a trestné. Není známé plemeno, prostě směska. Tazatel chce vědět zda je má porazit. Měl by psoudit podle rodičovského páru, loni někdo prodával na ifauně křížence malého a středního plemene že prý rychle rostou.5 měsíců na neznámou směsku není moc.

18.9.2017 19:57
borax

XXX.XXX.156.222

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Do vianoc ich ešte potiahnite budu akurát na pekáč PS: je to strašné ale, nie je to trestné chváliť sa takýmito výsledkami Na takejto váhe som bežne na 12 týždňoch

Chovný materiál asi nebyl drahý!
Peníze se podařilo"prošustrovat" až při výkrmu mláďat.
Pro tazatele.Mláďata i chovný materiál na pekáč.
A kupte si pořádné, nejlépe tetované králíky.
Bo toto se fakt nevyplatí! smajlík

18.9.2017 20:37
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nezáleží také na tom, čím chovatel krmí? Zda se, dle vás, vyplatí či ne? Když krmíte klasicky seno, tráva, ječmen, oves, větvičky, sem tam zeleninka, králík roste pomaleji, ale komu to vadí? Mám burgundské králíky, od tetované matky i otce, narozené 13.5..Ještě žijí. Krmím jak jsem psala výše, chovám jen pro naši rodinu. Zvážím je a napíšu kolik mají.

18.9.2017 20:58
jardagin

XXX.XXX.25.15

chlopt napsal(a):

Zaleží na vas,2,50 budete mít tak 1kilo bez hlavy a a vnitřnosti. Odpad je cca od1,10 až 1,50 kg u masnych plemen. Zaleží na plemeni. Jednoho z těch menších bych vyzkoušel jak je na tom se zmasilosti a podle toho bych se rozhodnul.

18.9.2017 22:25

To budou mít vít víc.Aljaška o živé hmotnosti 2,5 kg má zabitá s hlavou a játry1,5kg, Havany mají 1,6, mají lehčí kůži.Hlava a játra 0,5kg určitě nemají.

19.9.2017 12:16
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Taky tu mám mladé z konce dubna nějak nebyl pořád čas to pobít, v sobotu jsem je zkusmo hodila na váhu a krom jedné samice (3,5) jsou váhy ostatních sedmi celkem vyrovnané - 4,2 - 4,5 kilo. Už se do nich musím pustit (m:Bu, o:Vss) Akorát mrazák je momentálně plný, ale v pátek se budou dělat klobásy, tak to vezmem při jednom

20.9.2017 13:05
horal

XXX.XXX.202.176

Dobrý den, ideální doba porážky pro střední plemena je kolem 120 dne. Pak už se růst spomaluje a usazuje se tuk. Celkový růst končí až někdy kolem osmého měsíce, ale nedá se říct že je to u všech králiků stejné na den. Pokud jde o váhu, u čístých plemen v pětí měsících je standard ča 3, - bu a kal 3,1 nb 3,2 vss 3,4 kg ž.v. Dospívají ve váze tak 4 až 4,5 kg, ale ve dvou letech mohou mí i o kilo víc. Samozřejmě všechny uvedeny váhy jsou standard a křížením plemen se může dosáhnout o několik desítek gramů lepší výsledky. U králika domácího je to ale naopak, tím přemnohým křížením se vytrácí geny šlechtěných plemen. Takže 2,5 - 3 kg je slušná váha pro vesnickou směsku a výtěžnost bývá kolem 60% takže v kuchyňské úprave 1,5 až 1,8 kg. Kdysi bylo běžné že se králici porážely půlroční. Dnešní doba ale takovému chov nepřeje. Všechno se zrychluje a možná za par desítek let se budou vykrmovat kráici za padesát dní. Dostal jste tady rady pořídit si tetované čistokrevné králiky, ale já vámporadím, pokud jste spokojen stím co máte neměňte. Na pekáči chutná stejně jako ten co je od rodičů za několik stovek korun. (pro oponenty hybridy do toho nepočítám a navíc tam už cena rodičů šplhá do tisíců) A pak pokud něco příjde a pojde vám samice nemrzí to tak jako samice za tři, čtyři stovky.

21.9.2017 20:26
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Dnes jsem vážila samce čistokrevného bu, narozen 13.5. měl tři kila živá váha. Krmím zelené, seno, oves, ječmen, větvičky. Zítra zvážím čistou váhu.

22.9.2017 08:30
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Čistokrevný samec, krmeno jak píši výše, živá váha 3 kila věk 131 dní, po stažení, vyvržení, váží, bez hlavy, z játry 2,05 kg. Jsem spokojená.

22.9.2017 09:59
burgund6

XXX.XXX.33.11

Janinka Bosorka napsal(a):
Čistokrevný samec, krmeno jak píši výše, živá váha 3 kila věk 131 dní, po stažení, vyvržení, váží, bez hlavy, z játry 2,05 kg. Jsem spokojená.

Famózní výsledek.Ale obávám se, že to nebude pravda.

22.9.2017 10:07
xchipsy

XXX.XXX.142.1

burgund6 napsal(a):

Proč by to neměla být pravda? Porážela jsem králíky v živé váze 3,5 kila a "čisté" maso (tedy stažený, vyvržený, bez hlavy a komplet vykostěný, prostě jen maso) mělo 2,1 kg.

22.9.2017 10:08
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

burgund6 napsal(a):

Z čeho tak usuzujete?

22.9.2017 10:16
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Krmím třikrát denně zhruba. Ráno voda, ječmen z ovsem nebo jen ječmen, pak jdu nasekat trávu, takže zhruba za půl hodiny jim odeberu misky se zrnem, které nesežerou, dám trávu, když jsou starší, misky nechám, k večeru voda, doplním seno, které sušíme sami ručně. Seno mají v krmelcích stále. Větvičky dávám asi tak třikrát týdně, jablečné, vrbové, rakytník, černý rybíz. Kotce čistím jednou týdně, v pátek. Žádné granule, žádné pečivo.

22.9.2017 10:31
burgund6

XXX.XXX.33.11

Z čeho tak usuzujete?

Vychází Vám výtěžnost 68,3 % bez hlavy a tomu číslu prostě nevěřím.To je celé.

22.9.2017 10:52

V podmínkách drobnochovu má člověk chovat především pro radost. tyhle výsledky, kterými se tu oprávněně chlubíte, potěší, ale nejsou objektivní. Nejde porovnávat vrh, kde se narodí dejme tomu 3mláďata s vrhem, kde jich je třeba 9. Když zvážím některá mláďata z málopočetných vrhů, klidně dosáhnu na hodnoty, které uvádí Xchipsy. Pro mě je daleko podstatnější váha celého vrhu v době porážky. Samozřejmě menší mláďata z početnějších vrhů musí být krmena o nekolik týdnů dýl, ale v podmínkách malochovu neprokrmíte tolik, aby to bylo podstatné, já bych to vůbec neřešila.

22.9.2017 11:27
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Mám dvanáct mláďat od dvou samic, narodila se v jeden den,13.5., jedna jich měla pět a druhá devět, dvě uhynula. jako malá. Budu je zabíjet v řádu dnů všechna, zvážím je všechna včetně hlavy.
Píšu sem jako odpověď na zadanou otázku, nezdá se mi, že by zadavatel byl zkušený velkochovatel. I já jsem drobnochovatel, nechovám dlouhé roky. Myslím, že pro něj to může být zajímavé.

22.9.2017 12:32
horal

XXX.XXX.202.176

Dobrý den,
Nevidím nikde že by se Janinka zmiňovale o průměrné váze, ale zniňuje se o jednotlivci. A že chová pro radost je zřejmé už z toho že se o tu radost, a oprávněnou, chtěla podělit. Vždy se ale najde někdo co dokáže tu radost zkazit svým komentářem. A myslím že u burgunďáka to neni až te k nereálné 68% výtěžnost. Já u kříženců mám občas u některého jednotlivce 66-68%. (s hlavou). Jinak je běžná 62-64%. Víte zdá se mi že je tady dost pisatelů číhajících na nějaký příspěvek který mohou okamžitě dementovat, bez toho aby poradily, nebo se podělily o své zkušenosti. A to v celé fauně né jenom u králiků. Myslím že iFeuna je tady pro to aby začínající, nezkušený chovatelé našly radu ale i staří pardálové, keří si s něčím neví rady. Ano jsou tady občas příspěvky nad kterými se člověk pousměje, ale to neznamená že ho okamžitě zpražím a už vůbec ne jenom proto že má jiný názor. Je pravda také že způsob a množství krmeni Janinky pro mnohé z nás by byl neekonomický a časově náročný, proto třeba nedosáhneme na takové výsledky. Hezký den.

22.9.2017 13:02
Otes

XXX.XXX.10.70

Před létem jsem měl 3 vrhy pár dní po sobě.3,6 a 10 mláďat. A během celého růstu šlo poznat, že ti 3 rostou rapidně rychleji než tam kde jich bylo 10. Takže ti 3 už jsou 14 dní snězení a ty kde jich bylo deset, tak budu určitě ještě tak 2-3 týdny krmit. Další rozdíl, že samci přibírají a rostou rychleji než samice, Většinou na 3kg samce jsou samice tak 2,6-2,7kg ze stejného vrhu. Takže postupně vážím a postupně zabíjím jak dorostou a moc neřeším kolik mají dní. Tomu pekáči je to taky jedno :D.

22.9.2017 13:14
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V podmínkách drobnochovu má člověk chovat především pro radost. tyhle výsledky, kterými se tu oprávněně chlubíte, potěší, ale nejsou objektivní. Nejde porovnávat vrh, kde se narodí dejme tomu 3mláďata s vrhem, kde jich je třeba 9. Když zvážím některá mláďata z málopočetných vrhů, klidně dosáhnu na hodnoty, které uvádí Xchipsy. Pro mě je daleko podstatnější váha celého vrhu v době porážky. Samozřejmě menší mláďata z početnějších vrhů musí být krmena o nekolik týdnů dýl, ale v podmínkách malochovu neprokrmíte tolik, aby to bylo podstatné, já bych to vůbec neřešila.

A pardon, to jsem neuvedla, mladých bylo 7 Hodnota 3,5 živá a 2 "čisté maso" je právě průměr celého vrhu (jinak jednotlivé váhy 3,2-3,4-3,4-3,5-3,6-3,8-3,8, tři samci a čtyři samice, celková váha vykostěných králíků 14,2)
Málopočetné vrhy vůbec neberu v potaz (právě z důvodu jisté "neobjektivity"), první vrh Čv byla pouze dvě mláďata a ta v den porážky zmíněného vrhu vážila 4,2 a 4,3 (samec poražen, samice do chovu), byli o dva dny mladší než zmíněných sedm.
Nyní mám vrh o třech králíčatech a jedno z nich vážilo ve DVOU měsících 2,7 kg. Ale opět, toto neberu jako nějaký "výsledek", právě z důvodu nízkého počtu mláďat.

22.9.2017 14:41
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

horal napsal(a):
Dobrý den,
Nevidím nikde že by se Janinka zmiňovale o průměrné váze, ale zniňuje se o jednotlivci. A že chová pro radost je zřejmé už z toho že se o tu radost, a oprávněnou, chtěla podělit. Vždy se ale najde někdo co dokáže tu radost zkazit svým komentářem. A myslím že u burgunďáka to neni až te k nereálné 68% výtěžnost. Já u kříženců mám občas u některého jednotlivce 66-68%. (s hlavou). Jinak je běžná 62-64%. Víte zdá se mi že je tady dost pisatelů číhajících na nějaký příspěvek který mohou okamžitě dementovat, bez toho aby poradily, nebo se podělily o své zkušenosti. A to v celé fauně né jenom u králiků. Myslím že iFeuna je tady pro to aby začínající, nezkušený chovatelé našly radu ale i staří pardálové, keří si s něčím neví rady. Ano jsou tady občas příspěvky nad kterými se člověk pousměje, ale to neznamená že ho okamžitě zpražím a už vůbec ne jenom proto že má jiný názor. Je pravda také že způsob a množství krmeni Janinky pro mnohé z nás by byl neekonomický a časově náročný, proto třeba nedosáhneme na takové výsledky. Hezký den.

Děkuji, souhlasím. Chtěla jsem jen napsat, jak to dělám já a jaký je teď výsledek. Na jaře mne, například, postihl mor, neočkovala jsem. Už jsem se poučila, všechno mám naočkované. Zatím se daří a z toho mám opravdu radost.

22.9.2017 21:56
vita61

XXX.XXX.203.145

Já těm to číslům věřím protože jsem se na ta čísla dostal také ale ten kdo se naně nedostane tak vám to věřit nebude s tim nic nenaděláme a to nej je to že jste spokojená.

23.9.2017 10:22
henrich

XXX.XXX.173.23

xchipsy napsal(a):
Proč by to neměla být pravda? Porážela jsem králíky v živé váze 3,5 kila a "čisté" maso (tedy stažený, vyvržený, bez hlavy a komplet vykostěný, prostě jen maso) mělo 2,1 kg.

Ukazkově vykostěný musela ste si stím dat hodně práce

23.9.2017 11:27
xchipsy

XXX.XXX.142.1

henrich napsal(a):
Ukazkově vykostěný musela ste si stím dat hodně práce

Díky. Ale až tak pracné to není, samozřejmě je to malé, takže se nelze ohánět nožem jako třeba u divočáka ale když víte, "kde jak kam" tak je to rup šup

23.9.2017 22:52
bonaventur

XXX.XXX.156.67

Dnes jsem vážila samce čistokrevného bu, narozen 13.5. měl tři kila živá váha. Krmím zelené, seno, oves, ječmen, větvičky. Zítra zvážím čistou váhu.

Čistou náhodou mám tiež čistokrvné Burgundské vrh 13.5. v hniezde bolo deväť a dnes som vážil, živá hmotnosť priemer 3,4kg. Kŕmim raz denne (chovám na záhradke) jačmeň, ovos, granule, občas suchý chleba a samozrejme seno a voda stále.
Zajtra budem porážať, odvážim a napíšem.
Doteraz mi to vychádzalo tak v priemere 60%, max. bol 63%.

26.9.2017 21:04
vita61

XXX.XXX.203.145

vita61 napsal(a):
Já těm to číslům věřím protože jsem se na ta čísla dostal také ale ten kdo se naně nedostane tak vám to věřit nebude s tim nic nenaděláme a to nej je to že jste spokojená.

Dnes jsem porazil jednoho co v kotci přišel pod ruku kříženec ča x cv na bu samici a na 146 dnech vážil 4,52kg a po stažení s hlavou, játry a srdcem s ninimem sádla 2,93kg a věřte že je do čeho kousnout.

26.9.2017 21:58
bonaventur

XXX.XXX.156.67

bonaventur napsal(a):
Čistou náhodou mám tiež čistokrvné Burgundské vrh 13.5. v hniezde bolo deväť a dnes som vážil, živá hmotnosť priemer 3,4kg. Kŕmim raz denne (chovám na záhradke) jačmeň, ovos, granule, občas suchý chleba a samozrejme seno a voda stále.
Zajtra budem porážať, odvážim a napíšem.
Doteraz mi to vychádzalo tak v priemere 60%, max. bol 63%.

Dnes som porážal, priemer 2,1 kg. Dobre alebo slabé?
Zhodnoťe sami.

27.9.2017 20:06
vita61

XXX.XXX.203.145

bonaventur napsal(a):
Dnes som porážal, priemer 2,1 kg. Dobre alebo slabé?
Zhodnoťe sami.

Tat akorát.

Přidejte reakci

Přidat smajlík