Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.9.2017 20:16

Dobrý den, chci se zeptat, máme teď doma Meklenburáka a křížence NOS, mám ráda barevné králíky. Teď mám třetí vrh, od jedné samice a vždycky se tam objeví mláďata, která vypadají jako typičttí mlynáři. Protože to jsou kříženci, nevšímala jsem si toho, ale teď už po třetí mláďata zhruba ve 2,5měsících, potom co krásně rostli chcípnou. Ostatní mláďata jsou naprosto vpohodě. Je to náhoda nebo to skutečně můžou být mlynáři i když jsou to kříženci strakáčů?

19.9.2017 12:12
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Pokud vám hynou pouze bílá nebo málo kresebná mláďata, pak to mlynáři skutečně jsou.
Že jsou mláďata kříženci není podstatné, oba rodiče jsou strakáči a tudíž oba dávají stejné geny (pro barvu-kresbu) jakoby byli téhož plemene.

Neregistrovaný uživatel

19.9.2017 13:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat, máme teď doma Meklenburáka a křížence NOS, mám ráda barevné králíky. Teď mám třetí vrh, od jedné samice a vždycky se tam objeví mláďata, která vypadají jako typičttí mlynáři. Protože to jsou kříženci, nevšímala jsem si toho, ale teď už po třetí mláďata zhruba ve 2,5měsících, potom co krásně rostli chcípnou. Ostatní mláďata jsou naprosto vpohodě. Je to náhoda nebo to skutečně můžou být mlynáři i když jsou to kříženci strakáčů?

Ja to tvrdím stále, že šťastie nosí Kominík, Je možné že nesú rovnaké gény, možno aj nejakú vadu, stáva sa...

20.9.2017 22:17
Msm

XXX.XXX.138.9

Mlynáři mají vyšší požadavky na vlákninu (posun tráveniny ve slepém střevě) a jsou nachylnější k multifaktoriálním onemocněním (kombinace roupů, kokci a např nedostatku hrubé vlákniny), sám jsem se s tím letos potýkal (chovám ms). Chovatelé, co krmí lepší granule (německé značky) s entero přídavky (víc vlákniny a např emanox na kokci) mlynáře odchovávají...
To je ale vše jen teorie...jáletos odchoval z 15 mlynářů 8 kusů, které jsem stejně radši při 3,2 kg zabil, abych neriskoval úhyn... pokud máte plodné samice, mlynáře vyházejte hned první den a máte to bez starostí.

21.9.2017 19:03

No, děkuji za odpovědi, já si prostě hloupě myslela, že kříženci jsou odolnější. Mám i celobarevného samce, tak budu samici u které je tenhle problém, připouštět jiným samcem a bude to.

21.9.2017 19:05

Špatně jsem to napsala, myslela jsem že mlynáři jsou problém čistokrevného chovu.

21.9.2017 19:05

No, děkuji za odpovědi, já si prostě hloupě myslela, že kříženci jsou odolnější. Mám i celobarevného samce, tak budu samici u které je tenhle problém, připouštět jiným samcem a bude to.

Kříženci neutečou genetice:D anglická strakatost jako anglická strakatost. z hlediska majorgenů je jedno, jestli je králík německý strakáč, anglický strakáč nebo jestli má plášťovou kresbu.

tenhle "problém" se vám bude vyskytovat vždycky, když zkřížíte dva strakáče, bez ohledu na plemeno.

23.9.2017 17:56
čojda

XXX.XXX.48.29

Kříženci neutečou genetice:D anglická strakatost jako anglická strakatost. z hlediska majorgenů je jedno, jestli je králík německý strakáč, anglický strakáč nebo jestli má plášťovou kresbu.

tenhle "problém" se vám bude vyskytovat vždycky, když zkřížíte dva strakáče, bez ohledu na plemeno.

Ale tady nejde o dva čistokrevné strakáče, ale o jednoho a jednoho křížence.

23.9.2017 19:11

čojda napsal(a):
Ale tady nejde o dva čistokrevné strakáče, ale o jednoho a jednoho křížence.

To je jedno. pokud je ten kříženec NOS strakáč, tak je heterozygot pro anglickou strakatost.

stejně tak meklenburský strakáč, pokud je to strakáč, a ne kominík, je heterozygot pro anglickou strakatost.

jakou přesně mají kresbu, to je úplně jedno. stejně tak je jedno, jestli jsou to kříženci, nebo čistokrevní králíci, nebo jak jsou velcí. pokud je to strakáč, tak je to strakáč.

no a když dáte k sobě dva strakáče, heterozygoty pro anglickou strakatost, zcela logicky se vám vyštěpí asi tak polovina mladých, co budou taky strakatí. z té druhé půlky bude půlka králíků nestrakatých, celobarevných. no a těch zbývajících 25% budou mlynáři, homozygoti pro anglickou strakatost. což je letální faktor.

24.9.2017 09:56
čojda

XXX.XXX.48.29

To je jedno. pokud je ten kříženec NOS strakáč, tak je heterozygot pro anglickou strakatost.

stejně tak meklenburský strakáč, pokud je to strakáč, a ne kominík, je heterozygot pro anglickou strakatost.

jakou přesně mají kresbu, to je úplně jedno. stejně tak je jedno, jestli jsou to kříženci, nebo čistokrevní králíci, nebo jak jsou velcí. pokud je to strakáč, tak je to strakáč.

no a když dáte k sobě dva strakáče, heterozygoty pro anglickou strakatost, zcela logicky se vám vyštěpí asi tak polovina mladých, co budou taky strakatí. z té druhé půlky bude půlka králíků nestrakatých, celobarevných. no a těch zbývajících 25% budou mlynáři, homozygoti pro anglickou strakatost. což je letální faktor.

Díky

Přidejte reakci

Přidat smajlík