Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.10.2017 14:49
makro

XXX.XXX.76.115

Dobrý deň,
po dlhšej dobe som sa rozhodol pridať tuna novú tému ohľadom chovu plemena Sallanderov. Rád by som toto plemeno predstavil, pre tých ktorí ho ešte nepoznajú.
Rád by som prezentoval úspechy/neúspechy tohto ročného chovu. Tiež praktické skúsenosti a znalosti, či už z literatúry alebo od zahraničných chovateľov.
Na začiatok vkladám foto pre inšpiráciu.

16.10.2017 15:10
makro

XXX.XXX.76.115

A tuna Slovenský štandard, ktorý bol schválený..., radšej to nebudem prezentovať ako...líši sa od Europského!

17.10.2017 09:44
makro

XXX.XXX.19.30

Prikladám ďalší z mnoha štandardov. Tento je z Nemecka.

17.10.2017 20:04
kachna

XXX.XXX.188.76

Makro, děkuji za osvětu.
KOukám na vaše fotky, jak stará jsou to mláďata? Ta barva s věkem tmavne, nebo jsou trošku světlejší nebo to dělá jen Internet?
Moc děkuji za odpovědi.

17.10.2017 21:08
makro

XXX.XXX.19.30

Dobrý deň,

Mláďatá boli staré v tej dobe keď som to fotil približne 2 až 3 mesiace. Teraz Vám to presne neviem povedať. Momentálne vyzerajú tmavšie. Zajtra sa pokúsim nafotiť aktuálny stav.

Barva u týchto mláďat časom tmavne ale nemusí vždy. Pokúsim sa vysvetliť z praktických skúseností od mojich Rakúskych kolegov.

Sallander pochádza z Holandska ako už istotne všetci vieme. Tuna na ifaune bol docela dobrý článok od p. MVDr. Vlastimila Šimka.
Link: https://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/8054/sallander-netradicni-plemena-kraliku-3-dil/

Originálna Holandská genetika je odlišná od genetiky pochádzajúcej z Francúzska. Najviac sa však líši v sfarbení, type hlavy – najviac nosná časť. Ja som mal tú možnosť vidieť oboch králikoch vedľa seba a rozdiel je značný na prvý pohľad. Takisto zvieratá pochádzajúce z kríženia durynského králika a činčila, plus bielopesíkatý alebo český čiernopesíkatý ktorý bol tiež primiešavaný sú odlišné v určitých znakoch. Ja som preto, aby sa zachoval ten typ aký bol vyšľachtený/stanovený v Holandsku.

22.10.2017 13:51
makro

XXX.XXX.19.30

Ďalší štandard pochádzajúci z UK.

25.10.2017 20:57
makro

XXX.XXX.19.30

Prikladám foto králikov po niekoľkých týždňoch (ešte mláďatá), momentálne sú už dospelé.

30.11.2017 21:05
makro

XXX.XXX.19.30

8.12.2017 07:35
Bukajko69

XXX.XXX.215.222

Marko, zdravím nemajú nejaké veľké uši ? Štandard hovorí o 10-13cm...či to má fotka klame ?

8.12.2017 07:44
makro

XXX.XXX.19.30

Bukajko69 napsal(a):
Marko, zdravím nemajú nejaké veľké uši ? Štandard hovorí o 10-13cm...či to má fotka klame ?

Zdravím,

No fotky trochu skreslujú. Dĺžka uší je v poriadku. Ono asi záleží z akého uhla sa fotia.

8.12.2017 08:09
Bukajko69

XXX.XXX.215.222

Môže byt tiež som začal s chovom Sallandrov ale tak zatiaľ mám len troch dospelých jedincov Tak uvidíme ako sa bude dariť.

8.12.2017 08:50
makro

XXX.XXX.19.30

Bukajko69 napsal(a):
Môže byt tiež som začal s chovom Sallandrov ale tak zatiaľ mám len troch dospelých jedincov Tak uvidíme ako sa bude dariť.

No ja už mám tento rok za sebou už 3 vrhy, to je 18 kusov. Teraz som dostal do chovu nového samca 96,5 bodového. Uvidíme aký bude ten nasledujúci rok. Už by som ich chcel vystavovať a ďalej šíriť v CZ a SK.

10.12.2017 03:14
Bukajko69

XXX.XXX.234.185

A kde si ho zohnal ?

10.12.2017 10:14
makro

XXX.XXX.19.30

Od dobrého známeho zo zahraničia.

10.12.2017 11:28
rapotacka11

XXX.XXX.32.117

makro napsal(a):
Od dobrého známeho zo zahraničia.

Ležela s námi v nemocnici jeptiška.
Mluvila tak divně, že nebylo možné uhodnout její původ.
Trochu česky, moravsky, slovensky, snad i PL.
Někdo se jí zeptal : odkud pocházíte?
A hvězda odpověděla: od mamičky...

10.12.2017 12:57
makro

XXX.XXX.19.30

rapotacka11 napsal(a):
Ležela s námi v nemocnici jeptiška.
Mluvila tak divně, že nebylo možné uhodnout její původ.
Trochu česky, moravsky, slovensky, snad i PL.
Někdo se jí zeptal : odkud pocházíte?
A hvězda odpověděla: od mamičky...

Super.

26.12.2017 09:33
makro

XXX.XXX.19.30

makro napsal(a):
Ďalší vrh v počte 6 kusov.

Tak malinký už trošku podrástli. Počet zostal bez úhynu 6 ks. Aktuálne foto.

28.12.2017 11:37
makro

XXX.XXX.19.30

Tohtoročný vrh č2 v počte 5ks(3 samičky a 2 samci) už dorástli, momentálne majú 3 mesiace. Niečo z tohto vrhu istotne bude k predaju. Porovnajte rôznorodosť v kresbe a farbe, ktorá sa môže ešte utvoriť. Uvidíme ako to dopadne.

28.12.2017 11:38
makro

XXX.XXX.19.30

makro napsal(a):
Tohtoročný vrh č2 v počte 5ks(3 samičky a 2 samci) už dorástli, momentálne majú 3 mesiace. Niečo z tohto vrhu istotne bude k predaju. Porovnajte rôznorodosť v kresbe a farbe, ktorá sa môže ešte utvoriť. Uvidíme ako to dopadne.

Ďalšie foto.

Neregistrovaný uživatel

28.12.2017 21:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.72

makro napsal(a):
Ďalšie foto.

Konečne zaujímavé a nenudné plemeno , veľa úspechov prajem

28.12.2017 21:52
makro

XXX.XXX.19.30

Ďakujem,

Áno, Sallanderi sú po vizuálnej stránke veľmi ľúbivé plemeno s peknou srsťou. Po mojom ročnom chove a aj skúsenosťami z rozprávania (aj osobne som sledoval dva roky, ako sa darí zahraničným kolegom v ich chove) som sa rozhodol, že to skúsim aj ja. Tak som si priviezol kotnú samičku s nepribuzným samcom. To bol tuším február alebo marec. Musím povedať, že samice sú dobré matky s dobrou mliečnosťou. Počet mladých priemerne 5 až 8. Aj úžitkovosť na stredné plemeno je na váhu 4 kg dobrá. Zatiaľ som s chovom nemal žiadne problémy a ani u kolegov som nespozoroval.

Ak to zhrniem, tak je to nenáročné plemeno aj pre začínajúcich chovateľov. V porovnaní s Nemeckými strakáčmi, ktorým sa venujem dlhodobo je to úplná lahoda.

Popravde doporučujem.

Neregistrovaný uživatel

28.12.2017 21:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.72

makro napsal(a):
Ďakujem,

Áno, Sallanderi sú po vizuálnej stránke veľmi ľúbivé plemeno s peknou srsťou. Po mojom ročnom chove a aj skúsenosťami z rozprávania (aj osobne som sledoval dva roky, ako sa darí zahraničným kolegom v ich chove) som sa rozhodol, že to skúsim aj ja. Tak som si priviezol kotnú samičku s nepribuzným samcom. To bol tuším február alebo marec. Musím povedať, že samice sú dobré matky s dobrou mliečnosťou. Počet mladých priemerne 5 až 8. Aj úžitkovosť na stredné plemeno je na váhu 4 kg dobrá. Zatiaľ som s chovom nemal žiadne problémy a ani u kolegov som nespozoroval.

Ak to zhrniem, tak je to nenáročné plemeno aj pre začínajúcich chovateľov. V porovnaní s Nemeckými strakáčmi, ktorým sa venujem dlhodobo je to úplná lahoda.

Popravde doporučujem.

Len cenovo to bude náročnejšie = Všetko dovoz minimálne z Nemecka ? Ale sú pekný, sú aj v inej farbe? Tak nech idú

28.12.2017 22:29
makro

XXX.XXX.19.30

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Len cenovo to bude náročnejšie = Všetko dovoz minimálne z Nemecka ? Ale sú pekný, sú aj v inej farbe? Tak nech idú

Cena sa pohybuje okolo 60 Euro. To je taký štandard na výstavách v zahraničí. Dovoz možný z Francúzska a Holandska. Nemci a Rakúšania to majú z Francúzska. Alebo potom sú jedince, ktoré pochádzajú z výskumných chovov krížením DU x Činčila/Ččp a bohvie čoho ešte.

Holandská línia je v Európe zriedkavá. Poznám len jedného chovateľa, ktorý bol pre ne v Holandsku. Sú odlišné v určitých znakoch. Chovatelia z Holandska nie sú veľmi ochotný a naklonený predávať králikov napr. Nemcom. Chránia si svoj genofond. Dá to veľké úsilie niečo od nich vymámiť. Spomínal mi dotyčný.

V inej farbe nie sú. Veľká podobnosť je s Du.

29.12.2017 15:53
Bukajko69

XXX.XXX.215.222

Marko za koľko pustíš samicu ?

29.12.2017 16:05
bery25

XXX.XXX.86.79

Niekde makro pisal ze kralikov vypusta do volnej prirody, keby som vedel kde, tak si jednu pockam

29.12.2017 17:43
rabbit

XXX.XXX.59.36

Jeden chovatel z ČR říkal že letošní odchov prodal na Slovensko, tak se přiznejte kdo je má doma

29.12.2017 19:02
makro

XXX.XXX.19.30

bery25 napsal(a):
Niekde makro pisal ze kralikov vypusta do volnej prirody, keby som vedel kde, tak si jednu pockam

Máte pravdu, niekedy v mojich začiatkoch na faune som to tu spomínal už neviem kde a kedy, že by som radšej chorého králika môjho miláčika Tondu napr. na entero..., alebo mix...pustil do prírody, aby si ho ulovila líška alebo iný tvor, než sa pozerať ako jeden po druhom hynú. Ale je to blbosť... Istotne by som to teraz neurobil

Inak dobrý nápad na usporiadanie sútaže o rozšírenie chovu Sallanderov v SR a ČR. Vypustil by som ich na voľné priestranstvo a záujemcovia by si mohli chytiť svojho Sallandera. Bola by to fajn zábava a pritom aj kopec srandy. Istotne by sa nás zišlo veľa. K tomu uvariť dobrý guláš a dáke vínko. Porozprávať sa o problematike v chove, vymeniť si skúsenosti, naviazať nové priateľstvá...

Myslím si že by to bolo fajné. Stálo by to za zrealizovanie... Hmmm.

29.12.2017 19:23
makro

XXX.XXX.19.30

rabbit napsal(a):
Jeden chovatel z ČR říkal že letošní odchov prodal na Slovensko, tak se přiznejte kdo je má doma

No ja ich istotne nemám. Môj chov výlučne pochádza, ako ste sa už asi dovtípili z Rakúska od kamarátov p. Horváta a p. Pollingera. Oni to majú z Francúzska a Holandska. Na mojej web stránke som mal už dávnejšie ich foto.

U nás ich chová:
p.Adamec, p.Supuka, p.Krajčír, p.Mikula, p.Zaťko, p.Floriš.

Ale pôvod králikov nepoznám. Viem že boli udelené aj regeneračné chovy, ale neviem komu. To by bola otázka skôr na republikovú radu SR alebo na predsedu králikárskej komisie.

Neregistrovaný uživatel

29.12.2017 19:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.72

Tak chytačov by sa našlo aj jaj, no ja by som dal vstupné po 100E aby bolo aj na pohostenie

29.12.2017 20:11
rabbit

XXX.XXX.59.36

makro napsal(a):
No ja ich istotne nemám. Môj chov výlučne pochádza, ako ste sa už asi dovtípili z Rakúska od kamarátov p. Horváta a p. Pollingera. Oni to majú z Francúzska a Holandska. Na mojej web stránke som mal už dávnejšie ich foto.

U nás ich chová:
p.Adamec, p.Supuka, p.Krajčír, p.Mikula, p.Zaťko, p.Floriš.

Ale pôvod králikov nepoznám. Viem že boli udelené aj regeneračné chovy, ale neviem komu. To by bola otázka skôr na republikovú radu SR alebo na predsedu králikárskej komisie.

To byl spíš pokus jestli onen chovatel není tady na fauně V ČR jich podle všeho taky moc není. Sallandera jsem viděl poprvé právě u tohoto chovatele tak ani neumím říct v jaké kvalitě byli.

29.12.2017 20:34
makro

XXX.XXX.19.30

rabbit napsal(a):
To byl spíš pokus jestli onen chovatel není tady na fauně V ČR jich podle všeho taky moc není. Sallandera jsem viděl poprvé právě u tohoto chovatele tak ani neumím říct v jaké kvalitě byli.

Ak to nie je tajné, mohli by ste povedať u koho?Rád by som vedel, kto všetko ich už chová? A tiež ich pôvod.

29.12.2017 20:44
bery25

XXX.XXX.86.79

Tak chytačov by sa našlo aj jaj, no ja by som dal vstupné po 100E aby bolo aj na pohostenie

Urcite, ja sa pridavam a beriem aj decka, nech pochytame co najviac ale 100eur, od chudobneho vychodnara, ta skadzi

Neregistrovaný uživatel

29.12.2017 21:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.72

bery25 napsal(a):
Urcite, ja sa pridavam a beriem aj decka, nech pochytame co najviac ale 100eur, od chudobneho vychodnara, ta skadzi

Aký chudobný? a má plné králikarne = to je bohatstvo

29.12.2017 21:11
makro

XXX.XXX.19.30

Tak to je vyjadrenie pravého chovateľa dušou a telom. Dedko edko máte odomňa

Neregistrovaný uživatel

29.12.2017 21:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.72

makro napsal(a):
Tak to je vyjadrenie pravého chovateľa dušou a telom. Dedko edko máte odomňa

Momentálne a posledné roky ide do králikov každé nemanželské Euro Nech sa darí aj vám Samozrejme aj všetký ostatným nadšencom

29.12.2017 21:54
makro

XXX.XXX.19.30

Momentálne a posledné roky ide do králikov každé nemanželské Euro Nech sa darí aj vám Samozrejme aj všetký ostatným nadšencom

Ďakujem za prianie a aj v mene všetkých ostatných "bláznov" chovateľov.

Tiež točím každé euro z predaných králikov naspäť do chovu a ešte aj niečo navyše. Chov Nemeckých strakáčov modro bielych mi už od mladosti učaroval. A aby toho nebolo málo tak teraz aj Sallanderi.

30.12.2017 09:56
bery25

XXX.XXX.86.79

Tak, tak, keby som spocital co som dal do psov, kralikov ale aj do hydiny, ej, to by bolo dovoleniek, ale je zase pravda, ze vecer sa tesim na rano, kedy ich pozriem, nakrmim, sem tam im nieco poviem a cez vikend chodim aj 3,4krat, ci som im nieco nezabudol dat, nieco este docistit, take hluposti, mam nato cas a zatial ma to bavi

Neregistrovaný uživatel

30.12.2017 22:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

bery25 napsal(a):
Tak, tak, keby som spocital co som dal do psov, kralikov ale aj do hydiny, ej, to by bolo dovoleniek, ale je zase pravda, ze vecer sa tesim na rano, kedy ich pozriem, nakrmim, sem tam im nieco poviem a cez vikend chodim aj 3,4krat, ci som im nieco nezabudol dat, nieco este docistit, take hluposti, mam nato cas a zatial ma to bavi

Tak to má byť, = čo najviac vyskúšať a vybrať si to čo nás naplňa U mňa je poradie podobné najprv boli psy, potom manže...ka a potom králiky Teraz je poradie a investície trošku opačné

31.12.2017 09:43
bery25

XXX.XXX.86.79

Tak to má byť, = čo najviac vyskúšať a vybrať si to čo nás naplňa U mňa je poradie podobné najprv boli psy, potom manže...ka a potom králiky Teraz je poradie a investície trošku opačné

Tak ale manželka je na tom dobre, stale strieborna , moja je niekedy zlata, niekedy strieborna, bronzova a aj zemiakova , dufam ze nechodi na ifaunu

Neregistrovaný uživatel

31.12.2017 10:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

bery25 napsal(a):
Tak ale manželka je na tom dobre, stale strieborna , moja je niekedy zlata, niekedy strieborna, bronzova a aj zemiakova , dufam ze nechodi na ifaunu

Moja je mimo bodovaného poradia Pekný posledný deň v roku prajem všetkým

31.12.2017 11:35
makro

XXX.XXX.19.30

Ja som mladoženáč, tak ešte manželka a moje novorodeniatka sú teraz na prvom mieste. Ale rád niekedy sa stratím z ich dosahu a relaxujem u králikov.

31.12.2017 11:38
makro

XXX.XXX.19.30

Tiež prajeme všetkým Vám hodne zdravia a pokoja, vzájomného porozumenia do nového roka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.12.2017 13:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak to máte krásné hnízdečko. Ti se povedli na 110bodů.

25.3.2018 19:11
makro

XXX.XXX.19.30

Tieto sú na predaj alebo na výmenu za obilie alebo inú krmovinu.

25.3.2018 21:56
saluki

XXX.XXX.6.82

Zajímá mne jejich povaha a temperament. Můžete je trochu prosím popsat? Děkuji předem.

26.3.2018 07:43
makro

XXX.XXX.19.30

Dobrý deň,

povahovo si myslím že sú troška viac ľakavejší(bojazlivejší) než ostatné plemená(ale to môže byť len môj subjektívny názor). Po vytiahnutí z klietky sú pokojnejší a dobre spolupracujú. Ono sa to presne nedá povedať, čo králik to povaha iná. Mám rôzne povahy.

12.4.2018 23:11
saluki

XXX.XXX.6.82

makro napsal(a):
Dobrý deň,

povahovo si myslím že sú troška viac ľakavejší(bojazlivejší) než ostatné plemená(ale to môže byť len môj subjektívny názor). Po vytiahnutí z klietky sú pokojnejší a dobre spolupracujú. Ono sa to presne nedá povedať, čo králik to povaha iná. Mám rôzne povahy.

Děkuji za odpověď.

Přidejte reakci

Přidat smajlík