HPetr11

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
začínáme chov Bu v budeme se zaměřovat na králíky na výstavu a do chovu ale co neotetujeme tak na maso. Tak bych měl pár otázek ve kterých bych si chtěl udělat trochu jasno.
1) Mohu prodat vykrmené králíky a zabité, stažené s hlavou? Nějak i legálně bez potřebných povolení? Např. když si zákazník pro to přijede ke mě domů?
2) Je reálná cena za zabitého králíka 185Kč/kg jsme kraj Vysočina. Nebo jaká je optimální cena? Nechci prodávat kvalitní králičí pod cenou. Když v obchodu je za cca 150Kč/kg a co z doslechu vím se nedá moc jíst.
3) Jaká je reálná cena za chovného tetovaného samce a za samici - je reálné samec 450 Kč samice 550 Kč ?
4) Hledal jsem nějaké vhodné krmivo a našel jsem tyto granule (viz. odkaz) byly by vhodné ? Dostávali by je jen chovné samice a samec + občas bych jim dal i seno cca 2-3x týdně. Králíci na výkrm by dostávali oves, ječmen, seno atd... Je tato úvaha v krmení vhodná?Či máte jiné zkušenosti? Popř. jak krmíte své králíčky Vy?
http://www.lkobchod.cz/portfolio-items/kralik-chov-kks-kc-gr/
5) Dáváte kralíkum nějaké vitamíny do vody nebo do zrní? - ale ty granule už obsahují antikokcidicum. Takže vitamíny by dostávali jen ty na výkrm něco proti kokcidii?
6) Jaké očkování popř. co dalšího je nutné aby měli králíci na výstavu? A ty které otetujeme a budeme chtít prodat na výstavě?
předem všem děkuji za odpověď Petr H.
Uživatel s deaktivovaným účtem

HPetr11
napsal(a):
Dobrý den,
začínáme chov Bu v budeme se zaměřovat na králíky na výstavu a do chovu ale co neotetujeme tak na maso. Tak bych měl pár otázek ve kterých bych si chtěl udělat trochu jasno.
1) Mohu prodat vykrmené králíky a zabité, stažené s hlavou? Nějak i legálně bez potřebných povolení? Např. když si zákazník pro to přijede ke mě domů?
2) Je reálná cena za zabitého králíka 185Kč/kg jsme kraj Vysočina. Nebo jaká je optimální cena? Nechci prodávat kvalitní králičí pod cenou. Když v obchodu je za cca 150Kč/kg a co z doslechu vím se nedá moc jíst.
3) Jaká je reálná cena za chovného tetovaného samce a za samici - je reálné samec 450 Kč samice 550 Kč ?
4) Hledal jsem nějaké vhodné krmivo a našel jsem tyto granule (viz. odkaz) byly by vhodné ? Dostávali by je jen chovné samice a samec + občas bych jim dal i seno cca 2-3x týdně. Králíci na výkrm by dostávali oves, ječmen, seno atd... Je tato úvaha v krmení vhodná?Či máte jiné zkušenosti? Popř. jak krmíte své králíčky Vy?
5) Dáváte kralíkum nějaké vitamíny do vody nebo do zrní? - ale ty granule už obsahují antikokcidicum. Takže vitamíny by dostávali jen ty na výkrm něco proti kokcidii?
6) Jaké očkování popř. co dalšího je nutné aby měli králíci na výstavu? A ty které otetujeme a budeme chtít prodat na výstavě?
1) ano, viz prodej ze dvora.
2) reálná cena je taková, kterou vám lidi budou ochotní zaplatit. na vysočině to nemusí být moc. znám taky lidi, co dávají králíky zadarmo, protože mají plné mrazáky, už se na to nemůžou podívat a za peníze nikdo v jejich okolí králíka nechce
3) ddto. podívejte se do výstavních katalogů, za kolik se tam burgunďáci prodávají.
4) tohle si pořádně nastudujte, granule a seno 2x do týdne je recept na katastrofu.
5) když umíte králíka nakrmit, tak už nic dalšího nepotřebuje. zrní žere slepice, králík je zvíře přizpůsobené k příjmu vláknité stravy
6) mor, myxomatóza.

Být vámi, zatím bych pořídila samce a samici libovolného plemene a ten chov si trochu osahala. ono to není tak jednoduchý, jakože nakoupíte zvířata, ta všechna porostou jak z vody, samice se budou množit jak divé a kupci vám za chovná a jatečná zvířata utrhají ruce.
napsal(a):
Být vámi, zatím bych pořídila samce a samici libovolného plemene a ten chov si trochu osahala. ono to není tak jednoduchý, jakože nakoupíte zvířata, ta všechna porostou jak z vody, samice se budou množit jak divé a kupci vám za chovná a jatečná zvířata utrhají ruce.
Naprosto souhlasím s bodlinkou.
Nemáte vůbec žádnou zkušenost s chovem.
Začíná se opatrně.Je třeba si to vyzkoušet v malém.
Sehnat a udržet si pravidelne zákazníky. Není to jen o výkrmu.
Musíte byt trošku veterinář, obchodník a hlavně Vas to musí bavit.
Jestli v tom vidíte jen peníze, vykašlete se na to.

HPetr11
napsal(a):
Dobrý den,
Podstatu vám napsali diskutující výše.Za mě:
1. Ano můžete.
2.cena za zabité králíky hodně záleží komu prodáváte, jaké si získáte zájemce.Ano ti co shánějí kvalitu a jsou si vědomi, že něco stojí, vám klidně tu cenu dají, ale jiní by ho chtěli zadarmo.
3.Cena za chovné jedince záleží hlavně na jejich kvalitě a také na jaké výstavě se vystavují a prodávají.Za výborného králíka vám na velké výstavě dají i víc za průměrného nedostanete ani toto.
4.S granulema Sehnoutek nemám dobré zkušenosti, nejvíce mně vyhovují Pohledští Dvořáci.Na co také cpát do králíků zbytečně chemii.Navíc pro chovné jedince výkrmové granule nejsou zrovna vhodné.Seno by měli mít celodenně a ne jen občas.Takže pro chovné je lepší ten oves a ječmen a mladé granule, ale pokud chcete kvalitní výstaváky, je to alchymie a musíte si to vyzkoušet sám.
5.Co se týká vitamínů, každý chovatel používá něco jiného.Opět si to musíte vyzkoušet.Sama používám Nutrimix, Ema Faunu, Humac Natur, Emanox, přípravků je spousta.
6.Očkovat samozřejmě mor a myxamatozu, výstaváky očkuji 3x.
HPetr11

XXX.XXX.89.231
VŠEM DĚKUJI ZA ODPOVĚDI, ZKUŠENOSTI MÁM, PŘED 3LETY JSME MĚL TAKÉ JEN PRO SVOJE POTŘEBY ALE JELIKOŽ Z PRACOVNÍCH DŮVODU JSEM MUSEL CHOV ZRUŠIT A VELICE MĚ TO BAVILO TAK SE K TOMU CHCI VRÁTIT. ALE TY JSME KRMILI NORMÁLNĚ-OBILÍM A SENEM, NEOČKOVALI NIC ČISTĚ PŘÍRODNÍ.
K ceně: Vysočina byl vždycky chudý kraj, kdo může, chová sám a králíka vám nekoupí a ostatní si dojedou do super-hyper i když tam mají ty nadopovaný stažený veverky "v akci" za 150, -. To už je v myšlení lidí. Velká města, jako třeba Praha, kde byste měl odbyt, na Vysočině nejsou. Tady - Pošumaví, ale jezdím i do Českých Budějovic a zavezu - horko těžko prodám za 150, - a níž nepůjdu, to radši rozdám rodině. A to prodávám s játry a bez hlavy, která by zvedala cenu.
Nechci vás zrazovat, ale zkuste to nejprve v malém, jestli to vůbec půjde.

A k tomu očkování a tetování...je Vám jasné že nejdřív musíte být členem svazu a poté si můžete nechat králíky otetovat? Vyplnit připouštěcí formuláře, odeslat registrátorovi atd.?