Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.10.2017 16:02
annakoník

XXX.XXX.153.114

Ráda bych prodala králičí kůže. Neví někdo o někom, kdo tyto kůže vykupuje nebo jak se pohybuje cena.
Kůže jsou ze středně velkých králíků, jsou nataženy a většina je už uschlá, různě barevné ( strakaté i jednobarevné)

Přeji hezký zbytek dne.

30.10.2017 17:38
zitdanka

XXX.XXX.161.153

Dobrý večer, posílám do Tonak Nový Jičín, bez hlavy a předních pacek měli o prázdninách cenu 80kč za 1 kg, najděte si jejich stránky je tam vše.

30.10.2017 17:55
annakoník

XXX.XXX.84.225

Děkuji.

31.10.2017 06:12
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Dobrý den, mám vypnutých 15 kožek, je to měsíc co jsme zabíjeli, nejsou moc dobře odblaněné a zůstaly tam přední packy-stažené a stažená hlava, ale i v tomto počasí ještě trochu poletovaly mouchy, jsou v suché stodole, kde je i trochu průvan, ale taky vlhkost díky změnám počasí, přesto kůže jsou už docela suché, ale začala se objevovat místama lehká plíseň.Je možné to zachránit tím, že bych kůže vytřela solí?
Mám v plánu si je sama vyčinit, ale je to na dlouho, budu je dělat jen po 2. tak potřebuju, aby ty další kůže vydržely.
Našla jsem postup máchání v nálevu s octem a solí.Nevím zda je to dostatečná ochrana k již proběhlé mírné plísni.Babičku napadl hypermangan při prvním namočením, aby kže změkla, ale bojím se zabarvení srsti.
Máte někdo zkušenost s vlastním činěním?Děkuji za nápady

1.11.2017 09:26
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Pokud nebudete činit hned, tak je dejte do mrazáku.

1.11.2017 09:36
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Namočila jsem je do vody včera, dnes jsou měkké takže odblaním pořádně a pak do toho roztoku na 3 dny.
Nevím jen co s tou plísní, není to zplesnivělé nějak moc, ale místama části kde je tuk.
Tak ten ocet se solí funguje trochu i jako dezinfekce, ne?

1.11.2017 09:38
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Jinak děkuju, o mražáku vím, snad to budu zvládat bez něj, pak ještě vím když budu muset přerušit činění na několik hodin, tak do igelitky a lednice.

1.11.2017 10:19
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Já dávám do mrazáku všechno o čem vím, že nebudu dělat hned Takže jsem tam měla lebku s kůží (až "po prsa" + přední packy) z jezevce, lišku apod. Ale máme velký mrazák.
Pokud je plíseň jen na tuku, tak by to nemělo vadit, stejně to přijde pryč. Případně ho sloupněte hned, měl by být už celkem "ztuhlý" a jít strhnout.
Jinak packy z toho určitě vyndejte - teď už jen to celkem jedno, ale pro příště je tam nenechávejte - jinak se vám to v těch místech zapaří a chlupy pak budou vypadávat. Kdysi jsem takhle blbec nechala celý přední běh u lišky (byl přestřelený a nechtělo se mi s tím pitvat) a teď tam mám na jednom místě "holý flek"

1.11.2017 10:21
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Jinak pro vlastní činění doporučuji web http://www.kozeluzstvi.cz/ruzne/cineni-kozesin.html je to pěkně popsáno a postupy jsou jednoduché.

1.11.2017 10:52
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Děkuju kamenec nemám a postup je docela jednoduchý, uvidím v praxi
Já jsem našla způsob s tím octem a solí nemáte zkušenost?
Kůže se pak činí pouze tím, že se rukama vytahuje, asi to bude pracnější.
To odmaštění-vyprání v mýdle, bylo ale vynecháno, tak nevím zda je možné to nakombinovat, bohužel chemie není mou silnou stránkou, takže nevím zda by bylo moudré to vyprat v mýdlový vodě a pak naložit do octa se solí?Co to chemicky může udělat?
Děkuju za tip

1.11.2017 11:44
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Ten ocet je tam zmiňován taky (úplně dole) http://www.kozeluzstvi.cz/cineni/cineni-kyselinou-piklovani.html
ale nevím, nemám s tím zkušenost.
V mýdlové vodě (někdo používá i Jar) byste měla vymáchat, to je v podstatě kvůli tomu, aby to nebylo mastné a kvůli špíně (zaschlá krev, prach, ušpiněná srst atd...).

1.11.2017 11:58
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Tak to jsem tam nějak nenašla, díky.
Pěkné je to měkčení dětmi
.To abych začala přemýšlet, že si začnu dělat sama i ovčí kůže.

Přidejte reakci

Přidat smajlík