Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Otázka zní jasně...jak často čistíte kotce?
nemůžu si pomoct, mám dvě samice Bu a jsou to neskutečná prasat, tolik hnoje co vyprodokují je fakt mazec, takže uklízím 2x týdně, o víkendu vždy komplet všechnu podestýlku pryč, vytření octovou vodou, vystříkání dezastanem, nová sláma, a v půli týdne cca uterý či středa opět výměna části podestýlky a dána nová, pak mám samce Kal, a tomu kdybych sna nevyčistila celý měsíc, nic se nestane, čím to je že ty dvě tak strašně kadí a čůrají? a samec téměř vůbec...? a jak často čistíte vy? teď jsem četla v článcích zoohygiena, kde je napsáno, že kotec komplet čistit co 2-3 týdny, kdybych tot ak dělala já, králiky mám v totálním hnoji, kotce mám myslím velké metr na metr.
Jsem doma,
měla jsem je pro radost,
uklízela jsem denně.
I svým třem slípkám.
Byli všichni na hoblinách,
měli krásně čisto a žádné zdrav. problémy.
Ale měla jsem i nečistotného samce.
Z toho to padalo a teklo všude, líhal v tom. Byli hodně venku
ve výběhu a ten čuně samec se znečistil i venku.
Jinak mi králíci chodili na jedno místo.
Ja cistim dle potreby ;) 1x tydne vsechny a 1blaznive samici, ktera kadi pred dvirka ob den. V lete casteji asi casteji nez v zime. Ovsem vubec nedezinfikuji ( pouze pri stehovani do jineho kotce). Napajecky a misky myju jen 1x za mesic a asi mam stesti, protoze jsou zdravi. Mam tedy malochov.3Samice a samec.
Kydám jednou týdně, během toho týdne dostýlám slámu na bobkoviště a je to taktak, dýl by to nevydrželo. Samec KAL je čuně, tomu denně vyhrabávám bobky od dvířek a stelu. Misky na vodu myju denně, desinfekci nepoužívám na nic. Kotce mají velké 80 x 160, bydlí ve spojených dvojkotcích. Teď to jde, mám jen 5 samic a samce, přes léto je to ale mazec, když jsou mladý.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Tak vidím že taky vyklízíte komplet jednou týdně, takže nejsem divná to oni naštěstí ti moji chodí na jedno místo ale samice to tam mají zaneřáděné za dva dny, tak jak samec ani ne za týden, a to jsem čekala že to bude přesně naopak, no Bob je frajer, kdežto Bobina s Pipinou jsou pěkný hovada
tisek11

XXX.XXX.224.157
Ahoj taky kydám většinou 1x týdně, jako pomůcku mám - pokud výška podestýlky dosáhne okraje krmítka /misky/ vyčistím, ale pořídil jsem si letos samce BU a ten podestýlku neustále přehrabává a tak mu musím kydat 2x týdně.Po vyčištění kotce po podleze rozsypu vápenný hydrát podlahu vysuší a desinfikuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
tisek11
napsal(a):
Ahoj taky kydám většinou 1x týdně, jako pomůcku mám - pokud výška podestýlky dosáhne okraje krmítka /misky/ vyčistím, ale pořídil jsem si letos samce BU a ten podestýlku neustále přehrabává a tak mu musím kydat 2x týdně.Po vyčištění kotce po podleze rozsypu vápenný hydrát podlahu vysuší a desinfikuje.
Naši si udělají vždy u dvířek místo kde si odhrnou slámu, mají tam jen lino a tam leží...když by ten vápenný hydrát zůstal na linu a králík by na tom ležel nestane se mu nic? čerťák doma mám, tak bych jim to mohla posypat každému aspoň do toho rohu kam chodí na záchod, že...to je dobrý nápad...chci jim tam pod slámu podestýlat i hobliny kvůli vsaku. protože odtok absolutně neplní svou funkci ucpe se slámou a je to.
tisek11

XXX.XXX.224.157
tisek11
napsal(a):
Takhle to vypadá při a po čištění.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Díky super.
Podle potřeby. Obecně jednou týdně až jednou za deset dní, ale mám to podobně jako vy - zatímco u samce by stačilo vybrat jen roh cca 20x20cm jednou za tři týdny, u jedné samice je totální prasečina po celém kotci už po pár dnech. Samozřejmě výkrm kydám častěji, když je třeba šest dvouapůlkilových králíků v jednom kotci, tak je to jiné než když je tam samotná samice... Zeleným nekrmím, takže kydání léto-zima je u nás bez rozdílu.
Podlahu posypu Mistralem (vyzkoušela jsem různé desikátory, např. Stalosan, Seche Etable atd.. ale Mistral je opravdu TOP), do rohů kam chodí "na záchod" nadusám hobliny (smrk, nemám-li, tak z nouze i borovice, ale ta nesaje tak dobře) a celý kotec vystelu slámou (pšeničná).
Ja

XXX.XXX.233.250
Ja čistím každé 4dni au niektorý je to na hrane, v podstate ako xchipsi no na posyp do rohov používam prípravok Unidry z Madarska. Je to v podstate niečo medzi Mistralom a Seche no cena je Polovičná Inak prasatá čo prerývajú kotec nemilosrdne slektujem, výnimka jedine samica s odchovom ! Inak mám momentálne v kotcoch len samých, ľavičiarov, Všetko chodí do ľavého zadného rohu. Tak sa tá selekcia oplatila. No jasné že odchov v počte 9= 10ks je už iné kafé
Tak já musím poznamenat, že některá čuňata se mohou i změnit Třeba Bu mi od začátku chodila ke dvířkám, po připuštění a přesunutí do jiného (většího) kotce najednou začala chodit do jednoho zadního rohu a kupodivu už jí to takto zůstalo i po navrácení do původního kotce
A je fakt, že pokud je "prase" samice, naučí to i mladé, takže takovou, co trousí po celém kotci z chovu vyřazuji, protože to bych mohla kydat denně a u jejích potomků pak třeba 2x denně