Prosím o radu, mám vrh zakrslých beránků 4 týdny starý. Do včerejšího večera vše naprosto ok. Dnes ráno samice seděla vzadu v kotci a ani nepřišla na krmení ani si nabízené krmení nevzala. Když jsem jí z kotce zkusila vyndat, nebyla "gumová", skočila si sama zpět do kotce, ale opět šla dozadu. Je to jinak žravá a dravá samice - jak se přiblížím ke králíkárně, rve dvířka, aby upozornila, že čeká krmení. Odpoledne se situace nezměnila, takže jsem s ní byla na veterině. Dle veta je klinicky ok - peristaltika střev na poslech normální, srdeční akce pravidelná, teplota není, nafouknutá také ne, mléčná žláza bez zánětu, příznaky kokcidiozy nejsou. Dostala kalciovou injekci a probiotika domů. Doma jsem zkusila do stříkačky RodiCare, ale jako když nechce polykat, do hubičky jí to dostanu, ale nepolyká, neolizuje tlamu. Pak jsem zkusila nať mrkve a pampelišky, začne žrát, ale po pár kousnutích začne třít bradu o hruď, jako když se jí něco zasekne v hubě a chce se toho zbavit. Tím pokusy o žraní skončí. Přední řezáky jsem zkontrolovala, jsou ok. Hubu jsem jí rozevřela a s čelovkou koukala dovnitř, ale moc jsem neviděla, nic divného, ale ani nic k vidění, prostě není to tak jednoduché něco vykoukat... Veterinářka tlamku nekontrolovala.
Moc prosím vaše zkušenosti, nápady, rady, tipy, prostě cokoli! Zítra s ní pojedu znovu, budu chtít zkontrolovat tlamu, ale obávám se, že to lze jen v sedaci a nevím, jak na tom zítra bude... Ale chápu, že je-li problém v hubě, pak bez jeho odstranění jí čeká jediné. Ach jo
Abych nezapomněla, krmena je neomezeně senem, granule smíchané cca 1:1 s ovesnýma vločkama a trochou kukuřičných a hrachových vloček, plus lněné semínko. Každý den tráva hlavně s mlíčím nebo jetelem, prostě lepší zelené. A každý den nějaká zelenina nebo kousek jablka. V krmném plánu se nic nezměnilo ani nepřidalo, byl bez změn. Očkovaná je na mor, myxu u mor druhého typu.
Já bych viděl problém v ústní dutině, ale dle mého jste udělala maximum, uvidíte zítra po kontrole. Pokud nepadá na nohy, králíčata krmí a nemá průjem, bude to něco se zubama, nebo něco zadřeného, tomu by odpovídalo i ono "tření brady". Přijímá zcela evidentně jen "měkké"krmivo, granule ji třeba škrábe/bolí...těžko soudit. Ještě bych zkontroloval pohlaví...
Msm
napsal(a):
Já bych viděl problém v ústní dutině, ale dle mého jste udělala maximum, uvidíte zítra po kontrole. Pokud nepadá na nohy, králíčata krmí a nemá průjem, bude to něco se zubama, nebo něco zadřeného, tomu by odpovídalo i ono "tření brady". Přijímá zcela evidentně jen "měkké"krmivo, granule ji třeba škrábe/bolí...těžko soudit. Ještě bych zkontroloval pohlaví...
Díky za tip - pohlaví jsem ještě neokoukla, jen letmo, zda není průjem, ale na první pohled byl zadek suchý a čistý. Teď jsem do ní dostala 10 ml RodiCare a uvidím ráno. Fakt se snažím, ale už mi dochází fantazie... Nic tvrdého ani ostrého včera neměla, jen klasicky seno (sušené doma), směs vloček a granulí, červenou řepu, trávu s mlíčím a to je asi vše.
kralickova
napsal(a):
Díky za tip - pohlaví jsem ještě neokoukla, jen letmo, zda není průjem, ale na první pohled byl zadek suchý a čistý. Teď jsem do ní dostala 10 ml RodiCare a uvidím ráno. Fakt se snažím, ale už mi dochází fantazie... Nic tvrdého ani ostrého včera neměla, jen klasicky seno (sušené doma), směs vloček a granulí, červenou řepu, trávu s mlíčím a to je asi vše.
Může mít přerostlé zadní zuby, které nejsou vidět...píchlou třísku z okusu králíkárny...těch možností je spousta a jsou to jen výstřely od boku. Když nemá horečku, nemá tedy ani infekci, tělo by se bránilo zmnožením leukocytů, čili měla by aspoň překrvenou sliznici.
Jde ale o to, že se teď teprve mohlo začít něco dít, já bych radši zítra udělal prohlídku všeho, co bylo dnes, zda se něco nezměnilo...teplota mohla stoupnout atd. Tak hlavně, že jste do ní dostala nějakou výživu. Uvidíte, co na to veterinář, snad je zkušený. Nemá třeba od mladých rozhryzlý struk?
Msm
napsal(a):
Může mít přerostlé zadní zuby, které nejsou vidět...píchlou třísku z okusu králíkárny...těch možností je spousta a jsou to jen výstřely od boku. Když nemá horečku, nemá tedy ani infekci, tělo by se bránilo zmnožením leukocytů, čili měla by aspoň překrvenou sliznici.
Jde ale o to, že se teď teprve mohlo začít něco dít, já bych radši zítra udělal prohlídku všeho, co bylo dnes, zda se něco nezměnilo...teplota mohla stoupnout atd. Tak hlavně, že jste do ní dostala nějakou výživu. Uvidíte, co na to veterinář, snad je zkušený. Nemá třeba od mladých rozhryzlý struk?
Struky jsem po jednom zatím nekontrolovala, mohu taky zkusit. Uvidím zítra, doufám, že třeba bude ráno vypadat o trošku lépe (zbožné přání)... Ráno dostane zase dávku výživy a po poledni znovu veterinářka. Zkusíme okouknout tu tlamku a opět ostatní měřitelné hodnoty. Případně znovu dostane kalciovku, ale o tom to asi není. Kruci proč musí být takové "tajné" choroby...
Msm
napsal(a):
Tak hodně štěstí s léčením a odhalováním příčin! Hlavně se pak podělte, jak to dopadlo.
O. Krunt.
Tak jsem moudřejší a o několik tisíc lehčí... Samice má zastavenou peristaltiku střev a zánět ve střevě. V jakém pořadí to šlo, nikdo už říct nedokáže. Stejně tak prý nelze zjistit příčinu. Dostala kapačku, má v uchu kanylu, další várku léků v noci a ráno a zítra znovu na kapačku. Prognóza nejistá...
Asi není co dodávat, nyní si nejsem jistá, zda jsem se rozhodla správně.
To je přesně to, co jsem měl na mysli, když jsem Vám psal, abyste nechala vyšetřit na vše znovu. Ony to většinou jsou stejně problémy se střevy, žaludkem...
Zda jste udělala správně...bude to znít asi blbě, ale pokud by to byla "jen nějaká samice", určitě bych za ni nevyhodil tisíce, pokud pro vás má citovou/chovatelskou hodnotu, je to jiná, ale u králíků něco takového léčit...uvidíte.
Já teď vyhodil 1400 za léčbu a rozbory u meklenburského strakáče černého, ale je to chovný 96 bodový samec, tam se investice vyplatí, aspoň pro mě.
DRžím palce, ať vše dobře dopadne a samice Vám pak dělá už jen radost.
kralickova
napsal(a):
Tak jsem moudřejší a o několik tisíc lehčí... Samice má zastavenou peristaltiku střev a zánět ve střevě. V jakém pořadí to šlo, nikdo už říct nedokáže. Stejně tak prý nelze zjistit příčinu. Dostala kapačku, má v uchu kanylu, další várku léků v noci a ráno a zítra znovu na kapačku. Prognóza nejistá...
Asi není co dodávat, nyní si nejsem jistá, zda jsem se rozhodla správně.
Myslím, že se jedná o klasickou parezu travicího traktu.
Stává se to u kojicích samic.Takový králík se zachránit nedá...
Msm
napsal(a):
To je přesně to, co jsem měl na mysli, když jsem Vám psal, abyste nechala vyšetřit na vše znovu. Ony to většinou jsou stejně problémy se střevy, žaludkem...
Zda jste udělala správně...bude to znít asi blbě, ale pokud by to byla "jen nějaká samice", určitě bych za ni nevyhodil tisíce, pokud pro vás má citovou/chovatelskou hodnotu, je to jiná, ale u králíků něco takového léčit...uvidíte.
Já teď vyhodil 1400 za léčbu a rozbory u meklenburského strakáče černého, ale je to chovný 96 bodový samec, tam se investice vyplatí, aspoň pro mě.
DRžím palce, ať vše dobře dopadne a samice Vám pak dělá už jen radost.
Cenu pro mě má každý živý tvor! Jen neumím dobře určitě, kdy pomáhat je lidské a kdy by bylo naopak humální vše ukončit. I nyní nevím, zda jsem půl dnem stresu, rtg, sonem, kanylou zavedenou na 3 pokusy, kapačkou a zítra podle plánu vše znovu... zda jsem tím neudělala víc škody než užitku, zda samici jen trápení neprodlužuji a neřeším neřešitelné.
Samice je v mém chovu "jen jedna" z mnoha, ale zatím nemám dost zkušeností, abych posoudila, kam až je racionální zajít. významnou chovatelskou hodnotu nemá, ale je to zvíře, které jsem si rozhodla pořídit já a ráda ho mám! Je to hrozně těžké Ale jen dnes jsem platila těsně k částce 3000, - Na zítra dr navrhoval vše zopakovat, takže zase 3000, -...? Nejsem žebrák, ale ani milionář a váhám, zda takové částky jen za "šanci" nejsou nesmysl... Snad mi rozumíte...
borax
napsal(a):
A prosím víte, jaké vyšetření to 100 % potvrdí nebo vyvrátí? Vetka mi tvrdila, že u zakrslíků to nebývá, že je to hlavně u masných plemen. Toto mě napadlo, tak jsem se na to hned ptala a zmiňovala to...
Uživatel s deaktivovaným účtem

kralickova
napsal(a):
A prosím víte, jaké vyšetření to 100 % potvrdí nebo vyvrátí? Vetka mi tvrdila, že u zakrslíků to nebývá, že je to hlavně u masných plemen. Toto mě napadlo, tak jsem se na to hned ptala a zmiňovala to...
Paréza trávicího traktu = zástava perilstatiky střev. nic jinýho v tom nehledejte.
borax
napsal(a):
Myslela jsem, že paréza souvisí hlavně s extrémy ve vrhu a výživou (špatnou). Samice má 6 mláďat, všechna ok, krásně prospívají. Krmení měsíce stejné - domácí seno, granule pro březí a kojící samice míchané 1:1 s ovesnými vločkami (trochu kukuřičných a hrachových + lněné semínko). Každý den trochu zeleného s pampeliškami a kousek zeleniny nebo nať mrkve apod. (ze zahrádky).

kralickova
napsal(a):
Cenu pro mě má každý živý tvor! Jen neumím dobře určitě, kdy pomáhat je lidské a kdy by bylo naopak humální vše ukončit. I nyní nevím, zda jsem půl dnem stresu, rtg, sonem, kanylou zavedenou na 3 pokusy, kapačkou a zítra podle plánu vše znovu... zda jsem tím neudělala víc škody než užitku, zda samici jen trápení neprodlužuji a neřeším neřešitelné.
Samice je v mém chovu "jen jedna" z mnoha, ale zatím nemám dost zkušeností, abych posoudila, kam až je racionální zajít. významnou chovatelskou hodnotu nemá, ale je to zvíře, které jsem si rozhodla pořídit já a ráda ho mám! Je to hrozně těžké Ale jen dnes jsem platila těsně k částce 3000, - Na zítra dr navrhoval vše zopakovat, takže zase 3000, -...? Nejsem žebrák, ale ani milionář a váhám, zda takové částky jen za "šanci" nejsou nesmysl... Snad mi rozumíte...
Mno, zítra nebude potřeba opakovat rtg nebo sono, ne?
jinak co se šancí týče, musíte vidět aspoň trošku zlepšení. když to má fungovat, tak degan, něco proti bolesti a rodicare zaberou během hodin. s kapačkou se procento úspěšnosti ještě trochu zvýší. ale pokud druhý třetí den to zvíře čučí pořád stejně blbě, tak to spíš nevyjde.

kralickova
napsal(a):
Myslela jsem, že paréza souvisí hlavně s extrémy ve vrhu a výživou (špatnou). Samice má 6 mláďat, všechna ok, krásně prospívají. Krmení měsíce stejné - domácí seno, granule pro březí a kojící samice míchané 1:1 s ovesnými vločkami (trochu kukuřičných a hrachových + lněné semínko). Každý den trochu zeleného s pampeliškami a kousek zeleniny nebo nať mrkve apod. (ze zahrádky).
Se neví, proč se jim to děje.
napsal(a):
Paréza trávicího traktu = zástava perilstatiky střev. nic jinýho v tom nehledejte.
Je rozdíl v paréze a zánětu ve střevě? Dle veta (a sona) je ve střevě zánět, pravda, prý může být důsledkem zástavy činosti střev.
Kruci... máte nějaké tipy, co dál? Tisíce u veta asi nic moc nezaručují... nemohu se zbavit dojmu, že se sice snaží, ale tak nějak jako u všech "hobby bytových králíčků", co jim tam chodí - takže zachraňovat za každou cenu a do nekonečna...
Asi uvidím, jak bude vypadat ráno. Za chvíli dostane do kanyly další dávku léků, ráno pak další a uvidím. Jestli bude lepší asi budu dál platit... když lepší nebude, nevím
napsal(a):
jinak co se šancí týče, musíte vidět aspoň trošku zlepšení. když to má fungovat, tak degan, něco proti bolesti a rodicare zaberou během hodin. s kapačkou se procento úspěšnosti ještě trochu zvýší. ale pokud druhý třetí den to zvíře čučí pořád stejně blbě, tak to spíš nevyjde.
Rodicare jsem dala sama hned první večer, co nejedla. Pak i dnes ráno, ale efekt nula. RTG a sono chce vet dělat kontrolně při každé návštěvě, aby viděl změny... No s tím mám už skoro jasno, že to odmítnu. Výsledek buď vidět bude na samici nebo nezaplatím dalších několik tisíc, možná jsem sobec, ale to už je na mě asi moc...
napsal(a):
Jo Degan mám v injekci, která má přijít teď a ráno do kynyly. Jen vám to asi vyjde levněji...

kralickova
napsal(a):
Rodicare jsem dala sama hned první večer, co nejedla. Pak i dnes ráno, ale efekt nula. RTG a sono chce vet dělat kontrolně při každé návštěvě, aby viděl změny... No s tím mám už skoro jasno, že to odmítnu. Výsledek buď vidět bude na samici nebo nezaplatím dalších několik tisíc, možná jsem sobec, ale to už je na mě asi moc...
Přesně, změny vidíte na zvířeti, případné změny na rtg jsou mi úplně k ničemu, když vidím, že zvíře je pořád špatné.
rodicare určitě dávejte i teď, ono to je jediný způsob, jak rozhýbat ta střeva, králík nemá ve střevní stěně přílišnou vrstvu svaloviny, trávenina se hýbe hlavně posunem, tzn. králík musí žrát, jinak střeva nepojedou. kapačka v podstatě udělá jen to, že změkčí přítomnou tráveninu, takže se bude líp posouvat, a vylepší dehydrataci, takže králíkovi nebude mdlo, ale střeva sama o sobě nerozhýbe. degan je jen podpora zase ke krmení. plus něco na bolest. ale hlavní službu dělá vždycky rodicare.
mám spoustu zkušeností s rozbitými morčaty a u nich je to fakt tak, že co blbě čumí a s rodicarem, deganem, meloveme a tekutinami to nerozeženu do jednoho dne tak, že aspoň vidím zlepšení, to natáhne.
napsal(a):
Přesně, změny vidíte na zvířeti, případné změny na rtg jsou mi úplně k ničemu, když vidím, že zvíře je pořád špatné.
rodicare určitě dávejte i teď, ono to je jediný způsob, jak rozhýbat ta střeva, králík nemá ve střevní stěně přílišnou vrstvu svaloviny, trávenina se hýbe hlavně posunem, tzn. králík musí žrát, jinak střeva nepojedou. kapačka v podstatě udělá jen to, že změkčí přítomnou tráveninu, takže se bude líp posouvat, a vylepší dehydrataci, takže králíkovi nebude mdlo, ale střeva sama o sobě nerozhýbe. degan je jen podpora zase ke krmení. plus něco na bolest. ale hlavní službu dělá vždycky rodicare.
mám spoustu zkušeností s rozbitými morčaty a u nich je to fakt tak, že co blbě čumí a s rodicarem, deganem, meloveme a tekutinami to nerozeženu do jednoho dne tak, že aspoň vidím zlepšení, to natáhne.
Díky za zkušenosti! Ty jsou k nezaplacení a mně právě chybí... Dr o dokrmu neřekl ani slovo, nezeptala jsem se, brala jsem to tak, že by řekl.
No rady z vlastní zkušenosti mi je asi cenější, dám na vás a nacpu do ní Rodicare. Ono to asi horší nebude, buď to nedá nebo se to zlepší. Ach jo.

Osobně bych vám moc přála, a´t králici zachráníte, ale podle mě moc šanci nemá a jak sama říkáte jí jen prodlužujete trápení a stojí vás to spoustu peněz. Peníze by člověk i oželel, ale musí to k něčemu být. Nicméně, jsem zvědavá, jestli se vám podaří králici zachránit. Tak držím palce.
kralickova
napsal(a):
Díky za zkušenosti! Ty jsou k nezaplacení a mně právě chybí... Dr o dokrmu neřekl ani slovo, nezeptala jsem se, brala jsem to tak, že by řekl.
No rady z vlastní zkušenosti mi je asi cenější, dám na vás a nacpu do ní Rodicare. Ono to asi horší nebude, buď to nedá nebo se to zlepší. Ach jo.
Vy jste bohužel narazila na špatného veterináře.
Obecně platí, jakmile králík nepřijimá potravu-uhyne.
Možná byla chyba ta zelenina+kojení?Nevím.
Zaraží mne proč dělal vet.Rtg?Nevím co na nefungujících střevech může vidět?!
Joo asi tam viděl bohatého Ježíška!
Dobrý den, pokud ještě není pozdě, zkuste veta požádat o protexin profesional ( většinou jej v ordinaci mají, jinak je k dostání i na netu ). Jsou to probiotika ředitelné vodou. Jeden sáček je na 6 dní léčby. Dala jsem za něj 50 kaček. Zabírá na průjmy, ale i na zácpy a špatnou činnost střev. Je to přípravek pro psy, kočky, ale i králíky.
Je to čtrnáct dní co jsem myslela, že příjdu o chovného Rexe. Měl stejné příznaky jako popisujete. Seděl apaticky v rohu, jedno ucho svěšené, zrychlené dýchání a chvílemi se třásl. Nežral, nepil a co hlavně...nebobkoval. Nechala jsem ho jenom na seně, ale nejevil vůbec zájem. Tenhle stav trval tři dny. Pak jsem dostala od veta právě tento přípravek a bylo vidět, že po druhém podání se jeho stav zlepšil. Už se sem tam přemístil, čistil si kožíšek a občas ze seníku vytáhl nějaké stéblo. Přesto v kotci po bobku ani stopy. U kočky mi zabral hned po prvním podání. Jinak probiotika neuškodí.
Pěstuji si bylinky, hlavně mátu, meduňku, dobromysl... a tak mě napadlo, že když mi je někdy ouvej od žaludku, uvařím si z bylinek čaj a uleví se mi. Tak jsem šla, utrhla pár malých větviček a králík je s chutí po čtyřech dnech pozřel. Naordinovala jsem mu tedy k probiotikám ještě bylinky.
Zkrátím to...králík se očividně lepšil, začal normálně bobkovat i žrát. Na to, že vypadal na umření byl po týdnu živý až moc. Přesto jsem ho ještě další týden krmila jenom senem, přidávala bylinky a s jádrem jsme začali velmi opatrně. Na bylinky si zvykl a chutnaly mu tak, že když jsem je přestala dávat a dostal i misku s jádrem, čučel na mě jako by chtěl říci a to je všechno ?
Většinou člověk králíkovi uškodí tím, že ho překrmuje, obzvlášť samice s mladými. Chceme, aby vrh uživila a tak dopřáváme a dopřáváme a je to víc ke škodě.
V některých případech jsou zapřičiněny zdravotní potíže i špatnou hygienou v kotcích, nebo plísněmi v krmivu. Těch okolností, které zapřičiní onemocnění může být více. U Vás to bude zřejmě tím překrmováním.
Nejsem propagátorem toho či onoho, ale píši jen to co se mi osvědčilo a na bylinky nedám dopustit. již mi pomohly v mnoha případech.
Přeji, aby to králíček ustál tak jako ten můj

borax
napsal(a):
Vy jste bohužel narazila na špatného veterináře.
Obecně platí, jakmile králík nepřijimá potravu-uhyne.
Možná byla chyba ta zelenina+kojení?Nevím.
Zaraží mne proč dělal vet.Rtg?Nevím co na nefungujících střevech může vidět?!
Joo asi tam viděl bohatého Ježíška!
Ale tak rtg je docela užitečné, protože jde vidět například plyn v žaludku, cizí těleso, neprůchodnost, plyn ve slepém střevě, kameny v močovém měchýři nebo třeba i tekutina v dutině břišní.
diagnóza nefungující střeva se dá v podstatě vyslovit až když vím, že tam není nic jiného, což se bez rtg blbě vylučuje.

borax
napsal(a):
Bodlinko jenže děla rtg tolikrát?
Netušil jsem, že je na rtg vidět mekka tkáň...
To sono bych pochopil.No je to jedno...
Já bych to neřešil a rozhodl bych se pro ukončení trápení.
No, stačí mi jednou při určování diagnózy.
jinak na rtg je toho vidět spoustu a vnitřní orgány si člověk může prohlídnout docela pěkně. hlavně je tam dobře vidět ten plyn, což je zrovna věc, která se hodí vědět, podle množství plynu v různých částech GIT se dá odhadovat ta průchodnost, taky vidím velikost různých orgánů a ten močový písek, to je úžasná věc, protože hodně často jsou králíci nebo morčata, co blbě nebo vůbec nežerou a příčina jsou kameny. a kamen, ten ze snímku úplně svítí.
kralickova
napsal(a):
Já Vám rozumím, ale můj selský rozum mi říká, že se na Vašem králíkovi veterinář pěkně "opeřil", tím myslím napakoval.Vysolit za králíka ve dvou dnech cca 6000, tak to je silné kafe.Osobně pro mě žádný králík takovou cenu nemá.Jen tak mezi námi, za ty prachy máte cca 15 čistokrevných samic středního plemene.

burgund6
napsal(a):
Já Vám rozumím, ale můj selský rozum mi říká, že se na Vašem králíkovi veterinář pěkně "opeřil", tím myslím napakoval.Vysolit za králíka ve dvou dnech cca 6000, tak to je silné kafe.Osobně pro mě žádný králík takovou cenu nemá.Jen tak mezi námi, za ty prachy máte cca 15 čistokrevných samic středního plemene.
Mno, ono je to tak, že pokud hodnotíte veterinární péči takto čistě finančně, tak se nevyplatí léčit VŮBEC NIC. Kromě špičkových dostihových koní vhodných do chovu, některých papoušků a občas některých krav.
Díky vám všem za zkušenosti, rady, tipy i názory. Dnešní stav je stále stejný, což je špatné. Naprosto žádné zlepšení. Vet na mé přání sono ani rtg neudělal, jen nakapal léky, píchl atb a dal další várku domů pro povzbuzení střev.
Rtg dělali s ohledem na plyn, včera ho viděli ve střevech hodně, zaseknuté cizí těleso žádné. Kontrolní rtg chtěli proto, aby bylo vidět, zda se plyn pohybuje (posouvá), ale rozhodla jsem se, že dle mého klinický stav je slušný ukazatel.
Teď večer mi volala hlavní veterinářka, která je výborná! ale velmi zaneprázdněná. Byť ani jednou u vyšetření nebyla, celou dobu se mnou telefonicky komunikuje a výsledky si prochází. No a dnešní nulové změny jí nenechaly v klidu, tak sama volala a řešila, co navrhovat dál. Shodly jsme se na závěru, že zítra udělají test na glukózu v krvi a bude-li vyšší než byla a už nad přijatelné hodnoty, tak králice má očividně stále velké bolesti a stres, což ukazuje na neprůchodnost střev a buď chirurgii nebo euthanazii. Budu-li muset volit, vyberu to druhé... Ne kvůli penězům na prvním místě, ale z celkového pohledu - já jsem od pondělí dost na nervy, neumím si to nebrat k srdci, králice trpí stresem a asi i bolestmi, peněz to stálo hromadu a to vše dává jasný výsledek.
Probiotika dostává od 12 h po začátku stavu, přidávám jí je do Rodicaru, který několikrát za den dávám do tlamy. Sama má nulovou snahu, když jí do tlamy doslova vtlačím třeba kousek mrkvové natě, z donucení ukousne, ale jazykem vystrčí ven.
Březím a kojícím nedávám nic jiného, než všem ostatním. Popsané krmení mají stále stejně, jen kojící a s již několika týdenními králíčaty dostávají směs 2x denně. Bylinky zkusím ještě teď, mám na zahradě šalvěj, meduňku, tymián, oregáno a mátu, nabídnu jí vše.
Ještě jednou díky všem, ale moje zkušenost asi bude jasná - při podobném začátku hned Rodicare + probiotika a nebude-li vidět zlepšení, tak asi přemoci srdce a použít mozek
To je mi moc líto. Já již mám pro případ také zmiňované probiotika v zásobě a bylinky občas šoupnu jako prevenci.
Na vaši králindu toho bylo již asi moc. Zdravotní problém spojený z neustálým stresem...já vím chceme marodovi pomoci a na koho by se měl člověk obrátit s důvěrou než na lékaře ? Do nitra živého tvora pouhým okem nevidíme. Některé příznaky nemoci jsou však identifikovatelné a dá se to podchytit již v začátcích kdy ještě není pozdě. I já čekala zbytečně dlouho. Měla jsem štěstí, že to dopadlo.
Raději, aby se to již neopakovalo...jinak s tím posledním vašim odstavcem souhlasím. Jakmile sedí králík zadkem v rohu, nehrne se k misce a nereaguje ani na pohlazení jsou probiotika a klid na místě jako první pomoc.
Neberte to ve zlém, ale také přehodnoťte ten jídelníček. Dáváte toho opravdu moc naráz a trávu z venku bych již také nedávala vzhledem k tomu, že již párkrát přemrzla.
Tak samice stále žije. Ráno jsem ji vezla na veterinu s tím, že se podle výsledků glukózy rozhodne. No a ona měla místo očekávaných vysokých hodnot, hodnoty 3x nižší než v úterý! Tak jsem jí tam nechala s tím, že dostane další kapačku, atb,... a opiáty na bolest, aby se zvýšila šance, že se odstraní veškerý stres a střeva se rozjedou. Večer po vyzvednutí doktor mezi slovy zmínil, že jí dali pár pampelišek a snědla je. Byla jsem v sedmém nebi! Doma jí nanosila vše možné, co by začala žrát - mrkvovou nať ze zahrádky, pampelišky, ovesné vločky, jablko, no a... nic. Ani nekousla! Soubojem jsem do ní dostala Rodicare a přestávám věřit, že na veterině sama jedla. Nejhorší je, že je stále komunikativní a relativně vitální Součet k dnešku 4500, - a vlastně stále nic, jen 4. den za náma... Zítra prostě musím rozhodnout. Ale nejhorší je moje obava, že zítra bude stále stejná - ne lepší, ne horší
Jinak vámi doporučenou značku probiotik má od pondělního večera, včera jsem zkusila i čerstvou šalvěj, meduňku a tymián, ale nechce prostě nic a nic...

borax
napsal(a):
Otázkou zůstává co od takhle "podraženého" králíka očekáváte?
Pokud přežije mláďata už mít nemůže.
Myslím, že nepřežije...
Pokud přežije a začne žrát, není problém s tím ji dále v chovu použít. to není nemoc pohlavního ústrojí.
borax
napsal(a):
Otázkou zůstává co od takhle "podraženého" králíka očekáváte?
Pokud přežije mláďata už mít nemůže.
Myslím, že nepřežije...
Kruci já neočekávám nic! Jen jsem jí nedokázala nechat v kotci jen čekat, až "to" přijde... Nezlobte se za ostrý úvod, prostě jsem jen fakt už dost psychicky vydeptaná z té bezmoci a nulových výsledků, ono je na tom vlastně absolutně stejně jako v pondělí. Vůbec mi to neusnadňuje rozhodování, co dál. Ale samozřejmě vím, že šance na návrat k normálu jsou takřka nula. Jenže vědět a jednat jsou hrozně odlišné věci...
kralickova
napsal(a):
Nechci být hobby mazlíčkář, co bude králíka léčit i z rakoviny chemoterapií... ale na druhou stranu nechci a nedokážu nechat utratit jen proto, že léčba se bude rovnat nebo převýší pořizovací náklady na králíka. Ale kde je ta rozumná hranice?
Rozhodnutí je na Vás.
Možná časem spíše na Vaší penězence?!
Rozumnou hranici už jste překročila právě těmi 4 dny.
Mazlíčkář jste, protože "uz" neuvažujete racionálně.
Pořiďte si za 4 stovky nového králíka a toho nemocného nechte odejít.
Mě přijde dost nepochopitelné, že se snažíte do králíka, který má - dle veterináře - trávení momentálně v hajz*u, nacpat "všechno možné" jako mrkvovou nať, pampelišky, jablko... Pokud se mi v chovu objevil jakýkoli problém s trávením, jediné co králík dostal, bylo kvalitní seno (klidně hrstku na zem, aby ho měl co nejblíž a nemusel tahat z jeslí) a voda s probiotiky. Pokud by králík nesežral ani stéblo, pak Rodicare ze stříkačky. Ale snažit se králíkovi "podstrojovat" je dle mého názoru víc ke škodě než užitku...
xchipsy
napsal(a):
Mě přijde dost nepochopitelné, že se snažíte do králíka, který má - dle veterináře - trávení momentálně v hajz*u, nacpat "všechno možné" jako mrkvovou nať, pampelišky, jablko... Pokud se mi v chovu objevil jakýkoli problém s trávením, jediné co králík dostal, bylo kvalitní seno (klidně hrstku na zem, aby ho měl co nejblíž a nemusel tahat z jeslí) a voda s probiotiky. Pokud by králík nesežral ani stéblo, pak Rodicare ze stříkačky. Ale snažit se králíkovi "podstrojovat" je dle mého názoru víc ke škodě než užitku...
Samice do rána umřela. Nesnažila jsem se jí podstrojit! Jen jsem chtěla vidět, zda opravdu sama něco sežere, jak tvrdil veterinář. Vše popsané dostala v mé přítomnosti, abych viděla, zda jí, či nikoli. Jinak měla jen seno a vodu. Senem měla vystlanou celou přepravku, aby nemusel nikam chodit a mohla žrát i v leže kdekoli.
Bohužel to byla velká lekce - za 4,5 tisíce jsem jí jen prodloužila trápení.

Je mi líti smrti vašeho králíka, ale je dobře že ste tu průběh nemoci podrobně popsala. Vpodstatě mi jen potvrzujete názor, že v chovu je nejdůležitější prevence a ve chvíli propuknutí zejména zažívacích problémů je lepší králíka zbavit rychle trápení.
Paréza se bohužel někdy objeví i když chovatel nic špatně neudělal, kupte novou samici, příště to určitě bude lepší.

Se schválně koukněte dovnitř, co té chuděře bylo.
já jsem takhle čtyři dny držela při životě morčečici, u které jsem pak při pitvě viděla zánět slinivky s nekrózou toho tuku kolem, prostě chudák, muselo to bolet jak svině i přes léky, co dostávala, a dodnes se jí za to omlouvám. ale na mou obranu, bylo to chovatelsky cenné zvíře a já dělám novošlechtění na barvu, takže "kup si novou" u mě nefunguje, potřebuju svojí genetiku.
bohužel prostě jen potvrzujete mou zkušenost s tím, že co blbě čumí, nemá to jasně danou příčinu jako přerostlé zuby nebo močové kameny nebo já nevím nádor na děloze a není po deganu, melovemu a rodicaru do druhého dne lepší nebo zdravé, to bohužel.
ale stejně se to pokouším léčit. cenná genetika a tak.
rybka
napsal(a):
Také je mi líto, že to s králindou nedopadlo. Teď budete muset vypiplat králíčky za ni. Jen opravdu opatrně s tím krmením.
Za rady ke krmení děkuji. Zařídím se podle nich. Trávu už vyloučím, máte pravdu, že může být přemrzlá a u citlivých (kojících a vrhů) může udělat rotyku. Též uberu směsi, budou dostávat sice asi stále 2x za den, ale dám jen tolik, aby opravdu vyluxovali během chvíle. Seno je jasné a zeleninu kousek na den zkusím nechat.
Sirotky se snažím minimálně vystresovat. Mají seno s pelyňkem a pampeliškama (vše ručně sušené),2x za den trochu granulí s ovesnýma vločkama a pár kousků mrkvové natě ze zahrady, na tu byli už zvyklí. Od středy přeléčuji preventivně Sulfacoxem do tlamiček, ale jeden prcek není 100 %, nežene se k misce jako ostatní, spíš o směs ani nestojí, a zdá se mi i lehce vystouplá páteř, taky má více měkkých bobečků občas u zadku. Seno baští s chutí i tu nať mrkve, tak uvidím, zda se mi koksa nerozjede. Moc ráda bych už tu smůlu měla vybranou... Myslíte, že jim mám dát do napaječky ještě probiotika?
Díky za rady.
kralickova
napsal(a):
Za rady ke krmení děkuji. Zařídím se podle nich. Trávu už vyloučím, máte pravdu, že může být přemrzlá a u citlivých (kojících a vrhů) může udělat rotyku. Též uberu směsi, budou dostávat sice asi stále 2x za den, ale dám jen tolik, aby opravdu vyluxovali během chvíle. Seno je jasné a zeleninu kousek na den zkusím nechat.
Sirotky se snažím minimálně vystresovat. Mají seno s pelyňkem a pampeliškama (vše ručně sušené),2x za den trochu granulí s ovesnýma vločkama a pár kousků mrkvové natě ze zahrady, na tu byli už zvyklí. Od středy přeléčuji preventivně Sulfacoxem do tlamiček, ale jeden prcek není 100 %, nežene se k misce jako ostatní, spíš o směs ani nestojí, a zdá se mi i lehce vystouplá páteř, taky má více měkkých bobečků občas u zadku. Seno baští s chutí i tu nať mrkve, tak uvidím, zda se mi koksa nerozjede. Moc ráda bych už tu smůlu měla vybranou... Myslíte, že jim mám dát do napaječky ještě probiotika?
Díky za rady.
Tu mrkvovou nať bych raději vynechal...Sulfacox brzdí růst.
Pokud nemají prokazatelně kolcidiozu, nedávejte jim to.
Je to zbytečné a u takhle malým králíků spíše ku škodě.
borax
napsal(a):
Tu mrkvovou nať bych raději vynechal...Sulfacox brzdí růst.
Pokud nemají prokazatelně kolcidiozu, nedávejte jim to.
Je to zbytečné a u takhle malým králíků spíše ku škodě.
Myslíte nať pryč, i když už jí s matkou žrávali? A SC dávám po minulé špatné zkušenosti, když mi umřela samice u naprosto stejně starého vrhu. Ze 7 mi 3 umřeli na koksu a jedno jsem vytáhla hrobníkovi z lopaty. Nasadila jsem ho na 3 dny jako prevenci, abych předešla následkům očekávaného stresu, který opravdu definitivním úmrtím matky přišel. A to jedno se mi na koksu docela jeví. Test z bobků ale můžu nechat nejdřív v pondělí, jenže do té doby čekat nechci.