Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den.Prosím vás nemá někdo zkušenost s výrobou granulí pro králíky na peletkovacím lisu? Lis mám, šrotovník taky.Nevím ale jaké složení a poměr sena a obilovin namíchat.Děkuji za případné rady.Milan.
napsal(a):
Dobrý den.Prosím vás nemá někdo zkušenost s výrobou granulí pro králíky na peletkovacím lisu? Lis mám, šrotovník taky.Nevím ale jaké složení a poměr sena a obilovin namíchat.Děkuji za případné rady.Milan.
Když zaplatíte za muj čas tak vam složení dam dohromady.

Míchačku nemám.Nemám velkochov, jen 8 samic a 3 samce.Napadlo mě to proto že peletovací lis a šroták mám doma.Míchal bych ručně v kádi.Dělá mě to 6 mm průměr.Kolik by stál váš čas?
napsal(a):
Míchačku nemám.Nemám velkochov, jen 8 samic a 3 samce.Napadlo mě to proto že peletovací lis a šroták mám doma.Míchal bych ručně v kádi.Dělá mě to 6 mm průměr.Kolik by stál váš čas?
Míchat ručně nemužete nepromíchate to stejně. No 6mm je dost u takto velkych granulií strata. Kralici kolikrat kousnou a čast upadne na podlahu a nebo mezi rošty. Chtělo by to Matrici 3mm. Napad dobry jen to není tak jednoduche jak si každy myslí že tam nasype čast toh a onoho a je hotovo. Chce to 3 druhy aby to šlo vše dobře.
Jakou mate možnost krmiv ? A tak podobně.

Rošty nemám.Mám králíkárnu ve chlévě a tři takové boxy 2x2 m.Kupuji v prodejně co je tady v místě.Míchám ječmen, nahý oves,1:1 - granulovane pšeničné otruby, trochu slunečnice, vitamíny a trošku rybí moučky.Tak mě napadlo to sešrotit, přidat sešrocené seno a udělat pelety. jenže nevím jaký poměr by byl nejvhodnější.Eventuálně co ještě pridat a v jakém poměru.

První zkouška byla asi 80% sena 20% ječný šrot.Peletky pěkné, tvrdé, nerozpadaly se.Jenže bych chtěl nějakou lepší směs, ne jen ječmen.
napsal(a):
Rošty nemám.Mám králíkárnu ve chlévě a tři takové boxy 2x2 m.Kupuji v prodejně co je tady v místě.Míchám ječmen, nahý oves,1:1 - granulovane pšeničné otruby, trochu slunečnice, vitamíny a trošku rybí moučky.Tak mě napadlo to sešrotit, přidat sešrocené seno a udělat pelety. jenže nevím jaký poměr by byl nejvhodnější.Eventuálně co ještě pridat a v jakém poměru.
Rybí moučku ? To snad ne. Nebyla u nas zakazana, do krmnych směsi.A myslíte že poměr 1.1 je dobry.
napsal(a):
Na každém pytli od granulí máte složení, v každé druhé knížce o chovu králíků taky.

1:1 je ječmen a nahý oves.Rybí moučky je tak kávova lžička na 15 kg směsi.Tak mě to radil chovatel BO.

burgund6
napsal(a):
Na každém pytli od granulí máte složení, v každé druhé knížce o chovu králíků taky.
Jo jenže tam je složení pro mě dost nepochopitelné. je tam složení kolik sušiny, bílkovin popela atd. A to je na mě bohužel dost složité. Jsem starší ročník, důchodce a nikdy jsem se zemědělstvím nezabýval až ted v důchodu.Ale dík za radu.

borax
napsal(a):
Zkoušel jsem to taky, ale je to pakárna.
Do zásoby si toho stejně neuděláte.
Musel by jste přidat protiplísňové přidatné látky.
Já nevím...je to pracné a kvality krmivářů stejně nedosáhnete.
Matrice Vás něco bude stát.Lis bere tak 5 kwh.
Mám lis s 6mm matricí a motor 7,5 kw. Mám to jenom jako koníčka.Jsem v důchodu.

burgund6
napsal(a):
Vážený pane, nejsem asi tak chytrý jako vy. Ale ptám se tady proto abych nebyl blbý.O krmení králíků se tady hádáte dost. Děkuji vám za radu.

Týden tady hledám, snažím se najit nějakou radu z praxe ale hadky osočování, jste normalni? Ja se jenom jako laik ptal že me někdo zkušeneří poradí.A ozve se me takova rada.No děkuji.Nadávate si tady nevíbiravě..

Měla jsem známého a ten dělal čistě vojtěškové granule. Možná by to pro začátek bylo lepší. Aspoň se vyžije celá a neopadají 2/3 lístků.

Jinak mámá souseda, dělával a teď doufám že to napíšu správně krmiváře. Už je v důchodu, ale pořád zkouší něco chovat a vím že míchá směsi. Dojdu se ho zeptat, jestli nějakou recepturu nezná.

Ono s těmi hádkami máte na jednu stranu pravdu, ale zase na fauně se schází skupina kvalitních chovatelů a myslím že v zásadě to nikdo jako úplně vážnou hádku nebere. Holt se tu sešlo víc trochu temperamentnějších lidí. Na druhou stranu, i když si tu nikdo moc servítky nebere, začínající chovatel se tu vždycky dozví rady, které jsou kvalitní a opravdu mu mohou pomoct, osobně radši dostanu vynadáno, když něco dělám špatně, od lidí kteří tomu rozumí, když mi tedy nakonec správně poradí, než aby okolo mě chodili po špičkách a ze strachu, abych se neurazila mi chybu neřeknou. Schválně si přečtěte tuhle diskuzi, kde začínající chovatelka se ptá na radu ohledně umírání králíků. Je velmi slušně vedená, ale dozvěděla se ve finále něco užitečného? Já si myslím že rozhodně ne, kdyby se zeptala tady, tak sice asi dostane vynadáno, ale nakonec nějaké králíky úspěšně odchová.
https://www.chovame.cz/forum/kralici/mrtvy-kralicek-11596/?cele_vlakno=ano
Chvíli vytrvejte a pevně věřím že vám tu složení granulí někdo řekne, nejste přece žádný velkoproducent, upřímně nejste producent, který by tu někomu mohl jeho byznys ohrozit, takže vám tu někdo určitě nakonec někdo recept pošle.
Hezké prožití adventu všem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
Hexa ste to trafila = perfektne individualít nás tu je dosť Aj v tom že sa tu človek može zabaviť a ale aj niečo naučiť... sa dá povedať súhlasím. No a folklor okolo patrí k životu, každý sme nejaký. Pre pána : milan 2704, nerobte tie granule, je to oničom, jedine ak sa fakt na tom dúchode nudíte... No ak chcete, nič vám nebráni experimentovať a rady dať tu na faunu, pekný deň prajem
napsal(a):
Vážený pane, nejsem asi tak chytrý jako vy. Ale ptám se tady proto abych nebyl blbý.O krmení králíků se tady hádáte dost. Děkuji vám za radu.
Věřte, že jsem se Vás nechtěl nijak dotknout, ta rada nebyla míněna nějak ve zlém.Např. v knize Chov králíků od p.Zadiny je toto složení směsi na výkrm: 35%vojtěšková moučka,22%pšeničné otruby,20%slunečnicový šrot,10%ječmen,9%oves,1%řepkový olej,2%minerální doplněk,1%vitaminový doplněk.Kdysi jsem se o problematiku peletování dost zajímal-výroba peletek na topení, ono to opravdu není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá.Věřím tomu, že výroba granulí pro zvířata bude ještě složitější.ale jestli máte míchačku a lis, tak to klidně vyzkoušejte.

burgund6
napsal(a):
Věřte, že jsem se Vás nechtěl nijak dotknout, ta rada nebyla míněna nějak ve zlém.Např. v knize Chov králíků od p.Zadiny je toto složení směsi na výkrm: 35%vojtěšková moučka,22%pšeničné otruby,20%slunečnicový šrot,10%ječmen,9%oves,1%řepkový olej,2%minerální doplněk,1%vitaminový doplněk.Kdysi jsem se o problematiku peletování dost zajímal-výroba peletek na topení, ono to opravdu není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá.Věřím tomu, že výroba granulí pro zvířata bude ještě složitější.ale jestli máte míchačku a lis, tak to klidně vyzkoušejte.
Děkuji za radu.Chtěl jsem to zkusit.Lis na pelety mám, šroták taky.Kdybych to měl kupovat tak to ne.Udělal jsem peletky ze sena s přídavkem ječmenného šrotu.Pelety pekné, tvrdé ale kralíci je moc nežrali.Tak jsem to chtěl něčím ještě vylepšit.

napsal(a):
Ono s těmi hádkami máte na jednu stranu pravdu, ale zase na fauně se schází skupina kvalitních chovatelů a myslím že v zásadě to nikdo jako úplně vážnou hádku nebere. Holt se tu sešlo víc trochu temperamentnějších lidí. Na druhou stranu, i když si tu nikdo moc servítky nebere, začínající chovatel se tu vždycky dozví rady, které jsou kvalitní a opravdu mu mohou pomoct, osobně radši dostanu vynadáno, když něco dělám špatně, od lidí kteří tomu rozumí, když mi tedy nakonec správně poradí, než aby okolo mě chodili po špičkách a ze strachu, abych se neurazila mi chybu neřeknou. Schválně si přečtěte tuhle diskuzi, kde začínající chovatelka se ptá na radu ohledně umírání králíků. Je velmi slušně vedená, ale dozvěděla se ve finále něco užitečného? Já si myslím že rozhodně ne, kdyby se zeptala tady, tak sice asi dostane vynadáno, ale nakonec nějaké králíky úspěšně odchová.
https://www.chovame.cz/forum/kralici/mrtvy-kralicek-11596/?cele_vlakno=ano
Chvíli vytrvejte a pevně věřím že vám tu složení granulí někdo řekne, nejste přece žádný velkoproducent, upřímně nejste producent, který by tu někomu mohl jeho byznys ohrozit, takže vám tu někdo určitě nakonec někdo recept pošle.
Hezké prožití adventu všem.
Dobrý den.Asi to byla moje přehnaná reakce.Omlouvám se.Celé dva dny jsem pročítal diskuse a s obavami jsem napsal dotaz.jsem rád že mě píšete rady.Normalně krmim směsi obilovin, seno mají neustále.Ty pelety to byl jen pokus.Ta vojtěška by byla dobrá ale u nás na valašsku se jí nedaří.Ale v létě usuším jetelinu a z té udělám pelety. Přeji pěkné svátky.
napsal(a):
Měla jsem známého a ten dělal čistě vojtěškové granule. Možná by to pro začátek bylo lepší. Aspoň se vyžije celá a neopadají 2/3 lístků.
Není možne davat jen granule z vojtěšky, došlo by k problemu jednoduše řečeno k předavkovaní bílkovonama a to znamena toxikaci krve a k selhaní organismu. Musí se brat v potaz kolik vojtěška obsahuje bílkovin.
Tohle jsem řešil už několikrat a vždy to bylo stejne. Přidaní vojtěšky ke granulím ktere ji obsahuji.

To máte samozřejmě pravdu, brala jsem to jako přídavek ke krmné dávce.

hokrví
napsal(a):
Najděte si - Dotaz kde nakupujete granule, burgun tam píše že si je už 4 roky dělá sám. Je to na druhém listě.
Děkuji za info.Napsal jsem mu.

napsal(a):
Děkuji za info.Napsal jsem mu.
Odepsal.-"Zdravím".

borax
napsal(a):
Milane vyzkoušete si to pokud chcete.Píšete, že na to máte čas.
Věřte mi nevyplatí se s tím patlat.Časově, energeticky a nemluvím o kvalitě.
Sebemenší zaplísnění( a nemusí být vůbec viditelné) a králíci jdou do kytek.
Asi máte pravdu ale přece to zkusim.Tím že si to budu mastit sám tak nemusím dělat zásoby ale po trochách.Horší bude ta kvalita.

Kuš
napsal(a):
Granule si lisuji již 3 roky a jsem spokojen je to nesmysl že je to piplačka napište mail a pošlu Vám moje složení z béžných komponentú cena do 4 kč za kg.
Dobrý večer, jsem rád že někdo poradí.M.
Kuš
napsal(a):
Granule si lisuji již 3 roky a jsem spokojen je to nesmysl že je to piplačka napište mail a pošlu Vám moje složení z béžných komponentú cena do 4 kč za kg.
Zajíma mne složení komponentu v jakem poměru a jake komponenty používate. Ta cena se mi zda docela mala. Ale proč ne. Mate třeba vyhodny nakup komponentu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.72
borax
napsal(a):
Za 4 kč?
To si myslím je nesmysl.Jedině, že by premixy někde šlohl a obilniny měl ze svého pole.
I tak...
Tiež si myslím, že bere Zadara. A pri cene kvalitných granulí cca 11cz kaček za kilo= nie je čo riesiť. A to je cena na Slovensku z dovozom z CZ...
Proč by musel mít komponenty zadarmo, já kupuji metrák ječmene za 380, -Kč, oves za 450, -Kč, otruby za 40kg= 180, -Kč, seno 400, -Kč za nábal cca 300 kg, sladový květ, nurimix. Dám li 40% sena,20% ječmene,20% ovsa,15% otruby,4% sladový květ,1% nutrimix tak jsem přibližně na 4 Kč za kg. Já osobně granule nemíchám, složení je přibližné, osoně bych přidal více sena.
Niečo o výžive a potrebách v zlození krmenj davky:
aspon nieco pre predstavu o zlozeni, samozrejme kazdy si to riesi podla mozností s ohladom na dostupnost komodít materialov surovín.
http://burgundskykralik.sk/vyziva-a-zlozenie-granul/
PDF subor
ja si vyrabam vlastne granule už 4 roky.. chvílu to trvalo pokial som prisiel na to ako, čo kolko a zakolko
som spokojný a iným by som uz ani nekrmil :)
tie ceny su diskutabilne (cena komodit, el. energia, doprava, pohonne hmoty, cena prace a casu..
http://burgundskykralik.sk/krmiva/.
kolda71
napsal(a):
Nechci se vás dotknout ale je to vydět že je neděláte nic ve zlém Mě osobně trvalo přes rok na nějaké to ideální složení bez chemie a nemám od té doby problém Kokcidiozou.ale složení si nechám pro sebe hezký den.
Nejde mi o přesné složení směsi, ale o to že se dají vyrobit za nížší cenu i při nákupu potřebných surovin. Nahoře jsem pánovi psal na koho se obrátit a tam je i složení z čeho. Nechtěl jsem to opsat.
Tady je něco z výroby matrice 4 mm na větší to nejde kvalitně slisovat.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!