Uživatel s deaktivovaným účtem

Lalůčky je dědičná vada.Obzvlášť pokud se vyskytují u mladých samic.U starších už bývají častější, ale mám i samice 5,6 let a žádný lalůček nemají.U samců je ale netolerovat.
Koza73
napsal(a):
Zdravím.Chtěl bych se zeptat na problém lalůčku u kraliku. Proč se jim dělají? Krmín granule, seno, jádro, mrkev přes sezonu zelenym.Prostě různě jen seno a granule pravidelně.Nevím jestli nezměnit dodavatele granuli.Díky za každou dobrou radu.
Myslíte že za to muže dodavatel granulí.Ja bych to viděl na vaši chybu, že krmíte až moc.

jardagin
napsal(a):
Myslíte že za to muže dodavatel granulí.Ja bych to viděl na vaši chybu, že krmíte až moc.
Ono krmením se to moc neovlivní.Pokud k tomu má jedinec genetickou dispozici, projeví se to dřív či později při jakémkoliv krmení.Krmím všechny králíky stejně a někteří jedinci lalůček mají a jiní ho nemají za celý život.A to mám chovné samice dost vykrmené.Pokud se lalůček objeví u samce, i třeba staršího, hned vyřazuji.U samic jak kdy.Podle toho co mně dávají a co chci v chovu vylepšit.
napsal(a):
Ono krmením se to moc neovlivní.Pokud k tomu má jedinec genetickou dispozici, projeví se to dřív či později při jakémkoliv krmení.Krmím všechny králíky stejně a někteří jedinci lalůček mají a jiní ho nemají za celý život.A to mám chovné samice dost vykrmené.Pokud se lalůček objeví u samce, i třeba staršího, hned vyřazuji.U samic jak kdy.Podle toho co mně dávají a co chci v chovu vylepšit.
Ano, muže to byt i geneticke s tím souhlasím ale taky to muže byt zpusobene zpusobem krmení a take zaleží u samic kolikrat se řeba připutí za rok.

No, lalok je dědičná záležitost, ale už jsem četla i názory, že se objevuje u samic, které mají dobré mateřské vlastnosti - že to asi způsobuje vyšší hladina hormonů a specielně tyhle králice bývají velmi dobré matky, takže pokud nemáte výstavní králíky a jinak je vše vpořádku, neřešila bych to. Pár takových samic mám a není na nich nic špatného.

jardagin
napsal(a):
Ano, muže to byt i geneticke s tím souhlasím ale taky to muže byt zpusobene zpusobem krmení a take zaleží u samic kolikrat se řeba připutí za rok.
Ono hlavně záleží na co králíky šlechtíte.Pokud to jsou brojleři šlechtění na rychlý růst, ranou vyspělost, mléčnost, a další vlastnosti pro produktivní chov bez ohledu na exteriér nebo výstaváky s předepsaným exteriérem.Samozřejmě připouštím 3x za rok narozdíl od brojlerů kteří se připouští x krát.Nevím přesně kolikrát, tak abych nekecala.
jardagin
napsal(a):
Musím Vám oponovat, v množství krmiva to na 99%nebube, protože to není u všech a dávky dostávájí všichni stejné a odvážené.Boužel mám i králiky na výstavy.Spíš se přikláním k verzi dědičnosti, ale raději jsem se chtěl poradit a vyslechnout i názory jiných chovatelů.

Koza73
napsal(a):
Musím Vám oponovat, v množství krmiva to na 99%nebube, protože to není u všech a dávky dostávájí všichni stejné a odvážené.Boužel mám i králiky na výstavy.Spíš se přikláním k verzi dědičnosti, ale raději jsem se chtěl poradit a vyslechnout i názory jiných chovatelů.
Pokud máte králíky na výstavu, a chcete dosáhnout kvalitní ohodnocení, pak jedině selekce.
Nevím jaké chováte plemeno, ale my u třísláků netolerujeme žádný lalůček, u aljašek a havan maximálně volnou kůži pod krkem, ale ve stáří až kolem roku.Pokud se objeví lalůček už u mláďat, tak je vyřazujeme.Záleží jaký máte cíl chovu.
napsal(a):
Lalůčky je dědičná vada.Obzvlášť pokud se vyskytují u mladých samic.U starších už bývají častější, ale mám i samice 5,6 let a žádný lalůček nemají.U samců je ale netolerovat.
Dobrý večer, ráda bych se zeptala proč se u samců nemá tolerovat, na co to má vliv.Děkuji za reakci.

zitdanka
napsal(a):
Ještě chci dodat že mám králíky na maso.
Pokud je máte na maso, je to jedno.

Koza73
napsal(a):
Asi jsem to špatně napsal, objevily se u chovných samic které je ještě před třemi měsíci neměli.Chováme Bu a Čsč.
Jestli to jsou už starší samice, nepředávají vadu mladým, jsou dobré matky, tak bych to neřešila.Pokud se lalůčky objevují u mláďat brzy nebo ve zvýšené míře, sledovala bych to.Třeba u Bu ta selekce asi takový problém nebude, ale u Čsč bude asi hlavním kritériem kresba, typ a lalůček až někde dál.Každé plemeno má svá specifika a priority.
napsal(a):
Ono hlavně záleží na co králíky šlechtíte.Pokud to jsou brojleři šlechtění na rychlý růst, ranou vyspělost, mléčnost, a další vlastnosti pro produktivní chov bez ohledu na exteriér nebo výstaváky s předepsaným exteriérem.Samozřejmě připouštím 3x za rok narozdíl od brojlerů kteří se připouští x krát.Nevím přesně kolikrát, tak abych nekecala.
Nemyslím, jen u hybridu, mam i Kal s pp z vystav a další a kdyby to bylo jen genetikou tak bych musel dost vyřazovat. A proč to píši že je to i spojene s krmení.Protože u těchto se to začne projevovat hlavně v delším období klidu při zvyšenych davkach. Jak ma ale mlade tak lalok se začne stracet.
jardagin
napsal(a):
Nemyslím, jen u hybridu, mam i Kal s pp z vystav a další a kdyby to bylo jen genetikou tak bych musel dost vyřazovat. A proč to píši že je to i spojene s krmení.Protože u těchto se to začne projevovat hlavně v delším období klidu při zvyšenych davkach. Jak ma ale mlade tak lalok se začne stracet.
Blahopřeji vám, že jste dospěl k názoru, že lze chovat i jiná plemena než hybridy. Loni jste mi psal, ať se na papírové králíky vykašlu, že je to k ničemu. Byla to vaše reakce na to, že k hylám chovám ještě BU, CA, VSS, MM.

jardagin
napsal(a):
No a zase jsme u té genetiky.Množstvím krmení se ovlivní velikost lalůčku nebo laloku, pokud ho má králík geneticky daný.Pokud ne, lalůček se mu neudělá ani při vyšších dávkách.Můžete si to vyzkoušet prakticky, pokud budete mít kvalitního králíka s "přišitou" kůží.Ale co vidím na výstavách, tak takových zrovna u Kal moc není.Třeba v Lysé jsem viděla jen 2 samice, co se mně opravdu líbily.