Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2018 21:05
forman1991

XXX.XXX.182.193

Dobrý den, mám dotaz chovám cca 70 kraliku a mám stále problém s kokcidii. Krmim ječmen seno granule léčivé a výsledek nic moc. Vyměnil jsem už i celý chov a nic. Zkoušel jsem i acidomid emanox a stále stejný problém. Desinfikoval jsem kralikarnu vápnil a nepomáhá. Poradí nikdo? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.1.2018 21:07

Je to vůbec kokcidióza, není to spíš enterokolitída z nedostatku vlákniny a přemíry škrobu.
Jak se to projevuje, v jakém stáří králíků?

15.1.2018 21:11
forman1991

XXX.XXX.182.193

Už i u mladých kraliku cca 40 denních. Projevuje se to tak že mají pilku na hřbetu když to nelečím tak umírají a jsou placatý byl jsem na veterině a řekli kokcidioza znám lidi kteří nekydaji krmí vše možný a králíci rostou bez problémů.

15.1.2018 21:19
jardagin

XXX.XXX.25.115

forman1991 napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz chovám cca 70 kraliku a mám stále problém s kokcidii. Krmim ječmen seno granule léčivé a výsledek nic moc. Vyměnil jsem už i celý chov a nic. Zkoušel jsem i acidomid emanox a stále stejný problém. Desinfikoval jsem kralikarnu vápnil a nepomáhá. Poradí nikdo? Děkuji.

Mužete mi napsat tel do zpravy a ja vam zítra zavolam a poradím co a jak. Jestli chcte.

15.1.2018 21:34

Ječmen pro malé králíky není moc vhodný a jestli mícháte granule s ječmenem, tak v granulích účinnou látku ředíte a na prevenci kokcidiózy to pak nemá smysl.Lepší je dávat oves, případně s granulemi bez kokcidiostatik a králíkům dávat jen odměřené množství které sežerou během max. hodinky aby se nepřekrmovali a byli nuceni žrát dostatek sena -vlákniny.Pokud mají přebytek škrobu který nestačí strávit mění se ph.jejich zažívání z kyselého na zásadité a to umožní namnožení kokcidií a i dalších bakterií normálně ve střevě žijících.

15.1.2018 22:04
aannkkaa

XXX.XXX.243.12

Roky se držím rady z přednášky zkušeného parazitologa: kdydat 1x za dva týdny. Tím přeuším vývojový cyklus kokcidií a nemají šanci se moc namnožit. Zároveň králíkům umožním zbaštit ty bobky, které potřebují trávit ještě jednou. Prostě "čistota půl zdraví" Nejvíce ohrožení jsou mladí po odstavu. Není dobře je ječmenem v této dobře překrmit.

15.1.2018 23:03
bery25

XXX.XXX.86.79

Jeden krat za dva tyzdne, no ja kazdu sobotu a je to tak akurat, kotce mam 130cm-60cm-60, nie je to malo raz za dva tyzdne cistit

16.1.2018 07:32
aannkkaa

XXX.XXX.243.12

bery25 napsal(a):
Jeden krat za dva tyzdne, no ja kazdu sobotu a je to tak akurat, kotce mam 130cm-60cm-60, nie je to malo raz za dva tyzdne cistit

Ty dva týdny nám říkal jako maximum To minimum si už nepamatuju, ale mají mít možnost zbaštit ty bobky, co jsou ještě nedotrávené. Přiznávám ale, že my opravdu kydáme 1x za dva týdny a je to v pohodě.

Neregistrovaný uživatel

16.1.2018 07:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42

bery25 napsal(a):

V zime to pri dostielaní vydrží aj ten týždeň, no v lete a ked je v kotci samica a mladé tak 2X do týždňa.

16.1.2018 17:29
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak, "pilka" na hřbetě není jednoznačný příznak kokcidiózy, je to "jen" příznak toho, že králík nežere a je tudíž vyhublý.
Zásadní problém máte v krmení, přemíra škrobů (ječmen), granule - jaké? Podívejte se na složení, ječmen tam bude určitě taky. Je třeba zásadně změnit to krmení a určitě se dočkáte zlepšení.

16.1.2018 17:30
xchipsy

XXX.XXX.142.1

aannkkaa napsal(a):
Ty dva týdny nám říkal jako maximum To minimum si už nepamatuju, ale mají mít možnost zbaštit ty bobky, co jsou ještě nedotrávené. Přiznávám ale, že my opravdu kydáme 1x za dva týdny a je to v pohodě.

"mají mít možnost zbaštit ty bobky, co jsou ještě nedotrávené" vzhledem k tomu, že králík si tyto "měkké" bobky odebírá přímo z řitního otvoru, tak minimum může být klidně 1 den. Neumím si představit kydat jednou za čtrnáct dní kotec, ve kterém je třeba šest dvoukilových králíků - a to nekrmím zelené a kotec je 100x80cm...

16.1.2018 18:47
aannkkaa

XXX.XXX.243.12

xchipsy napsal(a):
"mají mít možnost zbaštit ty bobky, co jsou ještě nedotrávené" vzhledem k tomu, že králík si tyto "měkké" bobky odebírá přímo z řitního otvoru, tak minimum může být klidně 1 den. Neumím si představit kydat jednou za čtrnáct dní kotec, ve kterém je třeba šest dvoukilových králíků - a to nekrmím zelené a kotec je 100x80cm...

To je možné, říkám, že si minimum si nepamatuju ;) Já mám jen pár králíků a tak mají větší prostor, ale to není to podstatné. Podstatou mého sdělení byla informace o vlivu kydání na vývojový cyklus kokcidií. Parazitolog byl vedoucí kategry parazitologie na VŠV, tak jsem mu ty 2 týdny to věřila ;).

16.1.2018 18:51

aannkkaa napsal(a):
To je možné, říkám, že si minimum si nepamatuju ;) Já mám jen pár králíků a tak mají větší prostor, ale to není to podstatné. Podstatou mého sdělení byla informace o vlivu kydání na vývojový cyklus kokcidií. Parazitolog byl vedoucí kategry parazitologie na VŠV, tak jsem mu ty 2 týdny to věřila ;).

A nejsou to spíš dva dny?

ono jde o to, že oocysty kokcidií odchází z těla zvířete jako neinfekční a trvá to pár dní pobytu ve vnějším prostředí, než dozrají. když do té doby vykydáte, nemůže dojít k infekci dalších zvířat.

ale za dva týdny už máte vysporulované úplně všechno několikrát. nejrychlejším kokcidiím to trvá právě ty dva dny, doba sporulace závisí na konkrétním druhu.

16.1.2018 20:04
aannkkaa

XXX.XXX.243.12

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A nejsou to spíš dva dny?

ono jde o to, že oocysty kokcidií odchází z těla zvířete jako neinfekční a trvá to pár dní pobytu ve vnějším prostředí, než dozrají. když do té doby vykydáte, nemůže dojít k infekci dalších zvířat.

ale za dva týdny už máte vysporulované úplně všechno několikrát. nejrychlejším kokcidiím to trvá právě ty dva dny, doba sporulace závisí na konkrétním druhu.

Skutečně říkal 2 týdny smajlík Ano sporulace proběhne bez problému při vhodných podmínkách (teplo, vlhko) za dva dny. Na přednášce neřešil situaci, kdy je nutné léčit a tudíž i kydat velmi často. Týkalo se to běžného provozu a týkalo se to celého cyklu kokcidie. Můžete namítnou, že i ten může být kratší než 14 dnů. Ano může. Ale když není podestýlka vlhká, tak to tak rychle nejde. Jak jsem koupila, tak prodávám Není to metoda na léčbu, ale je to základ prevence. Vím, že je tu spoustu odborníků a já si tu na něho nechci hrát. Píšu to jen proto, že mně osobně se to jako prevence osvědčilo. Tak by mě zajímalo, jestli jste někdo, kdo kydáte často, řešili častěji výraznější problémy s kokcidiozou. Na ty co kydají po delší době (až už se jim králíci nevlezou do boudek) se ptát nebudu, to by se nikdo nepřiznal

16.1.2018 20:21
bezabara

XXX.XXX.108.32

Na koksinu se mi osvědčil obyčejný Fernet do vody - cca velký frťan do litru. Ušákům to hoodně chutná, podpoří i chuť k jídlu a jsou to jen bylinky. Mimo jiné Pelyněk.

Ten, konkrétně Pelyněk Černobyl, v létě přidávám zelený už od mala všem, na zimu ho mám nasušený. Kdyby náhodou. taky jsem s koksinou měla problém, tato kombinace mi zachránila hubeného apatického prcka bez chuti, který vrzal i zubama (k jidlu černobylu byl nucen násilím), ale po zabití měl stažený řes 2 kila a játra čistá jako miminko :)

Ocet ani komerční medikamenty nepoužívám, jen pro prcky podílově granule s léčivem jako doplněk.

Neregistrovaný uživatel

16.1.2018 20:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

xchipsy napsal(a):

Neregistrovaný uživatel

16.1.2018 21:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

aannkkaa napsal(a):
Skutečně říkal 2 týdny smajlík Ano sporulace proběhne bez problému při vhodných podmínkách (teplo, vlhko) za dva dny. Na přednášce neřešil situaci, kdy je nutné léčit a tudíž i kydat velmi často. Týkalo se to běžného provozu a týkalo se to celého cyklu kokcidie. Můžete namítnou, že i ten může být kratší než 14 dnů. Ano může. Ale když není podestýlka vlhká, tak to tak rychle nejde. Jak jsem koupila, tak prodávám Není to metoda na léčbu, ale je to základ prevence. Vím, že je tu spoustu odborníků a já si tu na něho nechci hrát. Píšu to jen proto, že mně osobně se to jako prevence osvědčilo. Tak by mě zajímalo, jestli jste někdo, kdo kydáte často, řešili častěji výraznější problémy s kokcidiozou. Na ty co kydají po delší době (až už se jim králíci nevlezou do boudek) se ptát nebudu, to by se nikdo nepřiznal

Nie každý docet na Vš má reálne skúsenosti z praxe Pozdravte ho odo mňa ak ho stretnete = Určite by som nenechal svojich miláčikov na dvojtýždenom hnoji A ako prevenciu to nikomu určite nedoporučujem ! Práve naopak pri dobrej = častej hygiene a správnom zložení krmnej dávky sa dá tomuto ochoreniu takmer vyhnúť! Najčastejším zdrojom nákazy v chove je veľmi často dospelý jedinec, ktorý sa javí zdravý

Přidejte reakci

Přidat smajlík