Uzavřený prostor kralikáren

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2018 20:51
Spartakus75

XXX.XXX.48.251

Dobry den
Mám dotaz. Kolega z práce chce stavět kralikarny v uzavřeném prostoru.(bývalá dilna)
Probírali jsme jestli nebudou ušaci trpět málo světlem. Ma jen prosklene dveře.
Co vy nato.
Děkuji za vaše názory a odpovědi.

13.2.2018 21:45
jardagin

XXX.XXX.25.115

Spartakus75 napsal(a):
Dobry den
Mám dotaz. Kolega z práce chce stavět kralikarny v uzavřeném prostoru.(bývalá dilna)
Probírali jsme jestli nebudou ušaci trpět málo světlem. Ma jen prosklene dveře.
Co vy nato.
Děkuji za vaše názory a odpovědi.

To není tak uplně dobře a Ano budou trpět nedostatkem.Což ma vliv na spoustu věcí.

Neregistrovaný uživatel

13.2.2018 21:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

Ako vyzerá ta dílna? Ak to nemá okná, bude problém... Skôr treba poriešiť dokonale vetranie a svetlo = myslím prirodzené denné. Lepšia je stará kamenná maštal ako tehlová garáž. A tiež záleží na plemene. Mám pár kotcov v maštali a dá sa to poriešiť k plnej spokojnosti majiťela a aj králikov

14.2.2018 11:09
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak pokud je to BÝVALÁ dílna, jistě by to šlo nějak pořešit, ne třeba zrovna zbourat jednu stěnu ale okna apod. by se jistě dala...
Ono se dá svítit i "uměle", ale dost to poleze do kapsy a hlavně jak píše dedko edko, podstatné je, jaké tam bude mikroklima, vlhkost, proudění vzduchu atd atd atd...

14.2.2018 15:39
cipis

XXX.XXX.91.208

Možno by stačilo nezatvárať dvere a bude aj správna mikroklíma aj svetlo .

14.2.2018 17:30
jardagin

XXX.XXX.25.115

cipis napsal(a):
Možno by stačilo nezatvárať dvere a bude aj správna mikroklíma aj svetlo .

To je sice možne ale na kralika je potřeba určity počet lm a rychlost proudění vzduhu tak aby nevznikl pruvan. Za další nikdy nesmí jit proudění od země nahoru ale obraceně. Přírodní světlo ma vliv i na kvalitu masa to je duležite. A neustale nasvěcovaní poleze pěkně do nakladu. Proto se nasvěcuje jen při dostaní samic do říje.

Neregistrovaný uživatel

14.2.2018 21:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

jardagin napsal(a):
To je sice možne ale na kralika je potřeba určity počet lm a rychlost proudění vzduhu tak aby nevznikl pruvan. Za další nikdy nesmí jit proudění od země nahoru ale obraceně. Přírodní světlo ma vliv i na kvalitu masa to je duležite. A neustale nasvěcovaní poleze pěkně do nakladu. Proto se nasvěcuje jen při dostaní samic do říje.

No, dnes musím Súhlasiť. Dalo by sa dodať, že je dobré dodržať aspoň 1m kubický na jedno chovné dospelé zviera.

14.2.2018 21:39
jardagin

XXX.XXX.25.115

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No, dnes musím Súhlasiť. Dalo by sa dodať, že je dobré dodržať aspoň 1m kubický na jedno chovné dospelé zviera.

1m3 jako jak. Rekl bych že je to malo. Víte rychlost proudění a nebo svítivost v lm na 1m2?

Neregistrovaný uživatel

14.2.2018 21:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

jardagin napsal(a):
1m3 jako jak. Rekl bych že je to malo. Víte rychlost proudění a nebo svítivost v lm na 1m2?

No tak v mojej maštali 5x4 x 2,25 je 16 Kotercov a všetko je OK. Nie je problém to prerátať a vzduch ide z hora a odchádza na druhej strane a ide zas do hora bez prievanu. Kto chce nech si to preráta, inak to funguje bez problémov a to je pre mňa to podstatné. Som v norme, či nie ?

14.2.2018 22:00
jardagin

XXX.XXX.25.115

No tak v mojej maštali 5x4 x 2,25 je 16 Kotercov a všetko je OK. Nie je problém to prerátať a vzduch ide z hora a odchádza na druhej strane a ide zas do hora bez prievanu. Kto chce nech si to preráta, inak to funguje bez problémov a to je pre mňa to podstatné. Som v norme, či nie ?

1m3 jako jak. Za den nebo za hodinu nebo jak je to myšleno. To vam nepovím.

Neregistrovaný uživatel

14.2.2018 22:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

jardagin napsal(a):
1m3 jako jak. Za den nebo za hodinu nebo jak je to myšleno. To vam nepovím.

Jardo,1m3 priestoru, na zviera.
Nie vzduchu na dýchanie. Asi takto: 5x4x2,5 =?... A máme zhruba 45m3

14.2.2018 22:23
jardagin

XXX.XXX.25.115

Jardo,1m3 priestoru, na zviera.
Nie vzduchu na dýchanie. Asi takto: 5x4x2,5 =?... A máme zhruba 45m3

Nezlobte se mne ale co je tedy v tom 1m3 když tam není vzduch na dychyní.A věřte že umím velice dobře počítat.Za jak dlouho se vam tedy vymění těch 45m3?

Neregistrovaný uživatel

14.2.2018 22:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

jardagin napsal(a):
Nezlobte se mne ale co je tedy v tom 1m3 když tam není vzduch na dychyní.A věřte že umím velice dobře počítat.Za jak dlouho se vam tedy vymění těch 45m3?

Ako kedy, podľa teploty a iných premenlivých... Nie, bez srandy, myslím že tomu rozumieme obaja a nie je dôvod sa naťahovať Dá sa to regulovať, množstvo je podľa potreby možné upraviť. Len tam netreba napchať veľa králikov za každú cenu...

14.2.2018 22:40
jardagin

XXX.XXX.25.115

Ako kedy, podľa teploty a iných premenlivých... Nie, bez srandy, myslím že tomu rozumieme obaja a nie je dôvod sa naťahovať Dá sa to regulovať, množstvo je podľa potreby možné upraviť. Len tam netreba napchať veľa králikov za každú cenu...

Však ja se s vami nehadam ale už vam došlo o čem se bavím ja a o čem Vy. Vy se bavíte o prostorovem kubíku ktery je třeba dobry na prostor pro zvíře. Ale pokud v tom kubíku prostorovem nebude dostečně proudit vzduch tak potom vam prostorovy kubík je k ničemu. Proto je duležita rychlost proudění vzduchu.
Tak samozřejmě se to da upravit a spočítat, proto se vas ptam jestli víte tu rychlost. Vyše jsem něco napsal a na toto take reaguji. Víte ty lm a nebo ne ?

15.2.2018 00:47
Spartakus75

XXX.XXX.54.254

Já Vám do toho vstoupím.
Kolega si chce pořídit BO jako mám já sám.
Zatím se jedná o pár a dál se uvidí.Co vím chystá se udělat dvě králíkárny
po čtyřech kotcích.
Zatím díky za Vaše názory.

Neregistrovaný uživatel

15.2.2018 10:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

jardagin napsal(a):
Však ja se s vami nehadam ale už vam došlo o čem se bavím ja a o čem Vy. Vy se bavíte o prostorovem kubíku ktery je třeba dobry na prostor pro zvíře. Ale pokud v tom kubíku prostorovem nebude dostečně proudit vzduch tak potom vam prostorovy kubík je k ničemu. Proto je duležita rychlost proudění vzduchu.
Tak samozřejmě se to da upravit a spočítat, proto se vas ptam jestli víte tu rychlost. Vyše jsem něco napsal a na toto take reaguji. Víte ty lm a nebo ne ?

U mňa je vzduchu dosť a pre moje potreby je to nastavené dobre si myslím. A nemusím to ani merať anemometrom. Inak tykáme si či vykáme ? = už sa vtom strácam...

15.2.2018 10:50
hokrví

XXX.XXX.105.226

Hezká debata, ale nikde nevidím jak je dílna velká, jak ty dveře jsou prosklené a z které světové strany, jestli od severu nebo jihu. Viděl jsem několik kravínů přestavěných na velkochovy králíků a proudění vzduchu řídili otevíráním a zavíráním vrat.

15.2.2018 10:52
skodovak

XXX.XXX.241.252

hokrví napsal(a):
Hezká debata, ale nikde nevidím jak je dílna velká, jak ty dveře jsou prosklené a z které světové strany, jestli od severu nebo jihu. Viděl jsem několik kravínů přestavěných na velkochovy králíků a proudění vzduchu řídili otevíráním a zavíráním vrat.

Jako narážka opět na jedničku... trapnost některé jedince neopouští

15.2.2018 10:56
hokrví

XXX.XXX.105.226

skodovak napsal(a):
Jako narážka opět na jedničku... trapnost některé jedince neopouští

Kde máte ustájené králíky, které prodáváte jako F1.

15.2.2018 13:52
skodovak

XXX.XXX.241.252

A vám je potom co?... mám je kde uznám za vhodné.

15.2.2018 14:03
hokrví

XXX.XXX.105.226

Tak napište že je máte v uzavřeném prostoru a otevřené dveře, okno luxvery. Jak je tu popsáno co vše je špatně a jaké jsou problémy, to by nikdo nechoval nic. Vždy jsou nějaké problémy, ať venku nebo uvnitř.

15.2.2018 14:52
jardagin

XXX.XXX.25.115

hokrví napsal(a):

To se sice da ale v tom je pravě ten problem kde spousta farem to už musela řešit jinak. Jelikož sice odvětrali ale tak si zpusobovali problem, pruvanu. Je jedno na kterou stranu to je směrovane pokud tam jsou jen prosklene dveře je to malo a bude se trapit především se zabřezavaním samic. A to je jen jedna věc na kterou to ma vliv.

15.2.2018 14:56
jardagin

XXX.XXX.25.115

U mňa je vzduchu dosť a pre moje potreby je to nastavené dobre si myslím. A nemusím to ani merať anemometrom. Inak tykáme si či vykáme ? = už sa vtom strácam...

Tak třeba to mate nastavene dobře to nelze posoudit jelikož chybí spousta inf. Mate řízenou ventilaci a nebo samočinou ? Jaky pruměr mate trubky nebo vstupu a vystupu ventilace ?Asi třeba toto zajíma tohoto chovatele.

15.2.2018 14:58
jardagin

XXX.XXX.25.115

hokrví napsal(a):
Tak napište že je máte v uzavřeném prostoru a otevřené dveře, okno luxvery. Jak je tu popsáno co vše je špatně a jaké jsou problémy, to by nikdo nechoval nic. Vždy jsou nějaké problémy, ať venku nebo uvnitř.

Tak pravě že to co popisuji je zaklad pro dobry chov a spousta chovatelu přijde na to že se určite podmínky musí změnit, jelikož jim to nefunguje.

15.2.2018 15:37
hokrví

XXX.XXX.105.226

Tady na internetu jsem viděl pěkně postavenou králíkárnu pro chov BO, myslím že to pocházelo ze Slovenska, dlažba na podlaze, prostorné velké kotce přes celou stěnu, do stropu něco málo přes dva metry - odhadem, ale nemohu to najít.

15.2.2018 15:54
bery25

XXX.XXX.111.77

hokrví napsal(a):
Tady na internetu jsem viděl pěkně postavenou králíkárnu pro chov BO, myslím že to pocházelo ze Slovenska, dlažba na podlaze, prostorné velké kotce přes celou stěnu, do stropu něco málo přes dva metry - odhadem, ale nemohu to najít.

Jozef Marko-chovatel belgickych obrov.

15.2.2018 17:35
Spartakus75

XXX.XXX.18.7

Na p.Marka jsme koukali.
Jinak dilna ma 10×5m rozměr se sešikmenym stropem.
Chce dělat 2x střešní okno aby proudil vzduch.
Jinak prosklený dveře a okno.

Neregistrovaný uživatel

15.2.2018 21:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250

jardagin napsal(a):
Tak třeba to mate nastavene dobře to nelze posoudit jelikož chybí spousta inf. Mate řízenou ventilaci a nebo samočinou ? Jaky pruměr mate trubky nebo vstupu a vystupu ventilace ?Asi třeba toto zajíma tohoto chovatele.

Veľa otázok na raz? Funguje to však bez problémov, inak by som nemal krásne Ledňáčky. Ale poviem, vstup aj výstup 110.. No dôležite je aj čo je na podlahe a ako sú urobené kotce a samozrejme čistené.

16.2.2018 14:20
hokrví

XXX.XXX.105.226

Spartakus75 napsal(a):
Na p.Marka jsme koukali.

Má li tento prostor dostatečnou výšku, tak 50 m2 s 2 střešními okny a dveře + okno, asi bude docela luxusní. Já mám 40 m2 a výšku 3,5 + sedlovou střechu 1,5 m do štítu, v obou štítech mám vyklápěcí okna 60 x 90, dole 2 dveře 80 x 200 a okno troj sklo, sklo velikosti 110 x 110, které je na jihovýchod, v tomto období ráno když vyjde slunko prosvítí celou místnost. střechu jsem nechal nastříkat pur pěnou 15 cm, v létě není teplo a v zimě chlad. Zatím funguji bez klimatizace 5 rokem.

16.2.2018 15:21
metro

XXX.XXX.17.145

Parametre mikroklímy
(Rafay,1993)
reprodukcia výkrm
Teplota vzduchu (°C) 13-15 15-18
Vlhkosť (%) 60-70 60-70
Vetranie (m3 kg-1.h-1) 2-3 3-4
Intenzita osvetlenia (lux) 10 5
Dĺžka osvetlenia (h/24h) 16 8

http://crzp.uniag.sk/Prace/2011/K/16DBBCE38F8F4A5CBE85906B375E7269.pdf.

http://www.chzvmos.sk/chov-kralikov/articles/technologia-a-technika-chovu.html.

16.2.2018 22:53
CePino

XXX.XXX.168.14

Spartakus75 napsal(a):
Na p.Marka jsme koukali.

Nevím sice jak je garáž vysoká a jak má střechu ale když čtu šikmý strop, bojím se že to vysoké nebude a nahoře na stropě už je jen lepenka. V takové garáži mám v létě pod stropem přes 50 stupňů, možná i víc. Vždycky když tam jdu tak na mně bafne horko.

17.2.2018 12:21
metro

XXX.XXX.17.234

Važený, musím sa pochválit dnes som dostal pochvalu od nemenovaného odborníka

Ještě že je ten net co pane chytry Ted si nam ukazal jaky si odborník.

Len som doplnil jeho vysoko odborný príspevok
" 1m3 jako jak. Za den nebo za hodinu nebo jak je to myšleno. To vam nepovím."

"Tak samozřejmě se to da upravit a spočítat, proto se vas ptam jestli víte tu rychlost. Vyše jsem něco napsal a na toto take reaguji. Víte ty lm a nebo ne ?"

kedže nikde neuviedol žiadne hodnoty, vyhladal som na nete to čo chovatel potrebuje

na prospech veci tieto informácie sú vyhladatelné

žial všetko sa vyhladat nedá, napriek tvrdeniam odborníka že jestvujú.

17.2.2018 20:46
jardagin

XXX.XXX.25.115

Děkuji že jste na to poukazal.

Přidejte reakci

Přidat smajlík