Hlava na bok - druh onemocnění, úspěšnost léčby

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.3.2018 14:18
Avolidaren

XXX.XXX.162.73

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, máte někdo zkušenosti jak úspěšná je léčba když má králík "hlavu na bok" a jaké varianty onemocnění to můžou být? Ve starších příspěvcích jsem se tu dočetla že se může jednat o encefalitozoonozu a že se to snad dá nějak řešit Panacurem. Určitě to chci konzultovat s veterinářem, ale budu ráda i za nějaké cenné poznatky tady. V normálním případě bych ihned králikovi zkrátila trápení a šel by, jenže nyní se mi jedná o chovného samce hyla (originál od p. Kočára), pořizovaného loni v létě. Loni jsem po něm měla jen 2 vrhy s kříženkami, těšila jsme se, že letos snad konečně budu moc zhodnotit chovnou kvalitu těchto hybridů (mám i originál samice). Nyní budu možná velice drahou svíčkovou za 1500kč :-/.Nikdy jsem tento problém v králikárně neměla. Samec má nyní hlavu na bok asi třetí den, žere, pije normálně, žádné další příznaky nejsou. V uchu lehký svrab-již vystříkán Arpalitem-po vystříkání klepal hlavou asi 3 minuty.
Díky za rady.

5.3.2018 16:13
mozaik

XXX.XXX.235.76

Právě ten svrab je často příčinou hlavy na stranu. Je důležité, aby jste mu toho tam nastříkala dost, aby to zateklo co nejhlouběji, protože tam to králíkovi vadí nejvíc. Asi po týdnu přeléčit znova. Věřím, že se to zlepší. Do chovu na rychlé připuštění samce po přeléčení můžete klidně použít. Nejlepší je přeléčit i samice.

5.3.2018 16:38
borax

XXX.XXX.156.222

Je na to i injekce za cca 50 kč.
Na název si teď nevzpomenu..
Arpalit funguje výborně, jen je třeba být důsledný.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.3.2018 17:42

může to být z uší, ze zánětu zvukovodu, třeba ten svrab, ale to byste viděla.encefalitozoonoza je nemoc, pro kterou mají predispozici zakrslici, ale proč ne. umí to ale i pasteureloza a ta by byla pravděpodobnější u hyly.no a pak ojediněle srandy jako cévní příhoda a tak.

5.3.2018 19:37
jardagin

XXX.XXX.25.115

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
může to být z uší, ze zánětu zvukovodu, třeba ten svrab, ale to byste viděla.encefalitozoonoza je nemoc, pro kterou mají predispozici zakrslici, ale proč ne. umí to ale i pasteureloza a ta by byla pravděpodobnější u hyly.no a pak ojediněle srandy jako cévní příhoda a tak.

Dle čeho usuzujete že k encef. mají predispozice zakrslíci.Dle čeho usuzujete pravděpodobnější past. u hyly viděla jste vysledky testu na paste.

5.3.2018 19:53
borax

XXX.XXX.156.222

Tak hlavně svrab jste si asi nepřivezla, že?
Rěšil bych to s veterinářem, pokud by nezabral Arpalit.
Rozbor na potvrzení pasterelozy je cca 5-6 stovek.A stejně nic neřeší...

5.3.2018 20:05

jardagin napsal(a):
Dle čeho usuzujete že k encef. mají predispozice zakrslíci.Dle čeho usuzujete pravděpodobnější past. u hyly viděla jste vysledky testu na paste.

z čeho usuzuju? myslí si to na základě statistických i jiných dat lidi, kteří jsou mnohem chytřejší než vy nebo já a píší a publikují studie a knihy o nemocích králíků či přímo o encefalitozoonóze. podrobnosti viz google a literatura.

nějaké výsledky hyly jsou úplně bezpředmětné, i kdyby to bylo SPF zvíře, přestane jim být v okamžiku opuštění chovu.

6.3.2018 17:26
Avolidaren

XXX.XXX.162.73

Tak včera podruhé vystříkaný obě uši Arpalitem. Situace pro zatím stejná. Králík žere, pije. Jen mi připadá že častěji odpočívá a celkově je méně aktivní. Když ho vyruším ze spánku tak 1-2sekundy trvá než zkoordinuje pohyb. Jinak zatím bez dalších příznaků. Když jsme mu ukázala přes dvířka samici, ihned ožil, myslím si že by ji bezproblému obskočil - i hlavu narovnal. Letos připustil cca 10 samic,3 již porodily,2 jsou v očekávání u ostatních bych potřebovala kontrolní skoky jestli zabřezly.
Dnes jsem mluvila s veterinářem po telefonu, zítra přijede. Bohužel to vidí na tu encefalitozoonozu. Vzhledem k hodnotě králíka zkusíme zahájit měsíční léčebnou kůru Panacurem+ještě čím si, ale už si nevzpomenu na název :( - zítra budu vědět více.
Jinak teda netuším, kde jsme k tomu přišli. Tento králík má u mě VIP péči. Je ve venkovní králikárně - žádný prach, zatuchlo apod. Kydám dle potřeby, někdy i 2x týdně aby nebyl vůbec ve vlhkým. Krmen pouze granulemi a senem + sem tam kousek chleba na okus. Má od začátku velice nízkou spotřebu krmiva (to ale všechny hyly co jsem kdy měla). Samozřejmě očkovaný a několikrát ročně preventivně přelečený Emanoxem.

7.3.2018 17:21
hokrví

XXX.XXX.105.226

Na ušní svrab nechám píchnout 0,4 ml biomectinu, zatím vždy úspěšně.

8.3.2018 07:55
Avolidaren

XXX.XXX.162.73

Tak bohužel situace se od včerejšího rána dost zhoršila. Naštěstí dorazil i veterinář. Dohodli jsme se, že dělat odběry zřejmě nemá smysl, než by jsme se dočkali výsledku mohlo by být pozdě. Nasadili jsme tedy ihned panacur a budeme doufat, že se opravdu jedná o encefalitozoonozu a Panacur zabere co nejdříve. Situace je taková, že králík má hlavu již o 45 stupňů nakloněnou. Dělá mu už poměrně velké problémy zkoordinovat pohyb. Víceméně většinu dne sedí nebo leží opřený o zeď kotce a moc se nehýbe. Má z části paralizované přední nohy a tak dosti často přepadává na stranu. Aktuálně ho již preventivně dokrmuji stříkačkou kde mám rozmočené granule-snaha žrát je. Stříkačkou dostává i vodu. Myslím si že již není plně schopný se v tomto stavu nažrat, ikdyž se mu do dnešního rána podařilo okousat z části tvrdý chléb.
Dávám mu šanci do konce týdne, pokud nastane nějaké zlepšení aby byl schopný se aspoň sám nažrat budeme pokračovat v léčbě. Pokud se situace bude nadále zhoršovat zřejmě mu trápení raději ukončíme. Zatím extremně nezhubnul a stále má snahu protestovat proti jakékoliv manipulaci s ním, to mi dává naději že by snad mohl přečkat těch pár dnů než Panacur snad zabere.

8.3.2018 12:08
sašaa

XXX.XXX.7.70

Pokud se neudrží na nohou, ukončete mu trápení. Před lety jsem měl u králíka podobný problém, měl absces v krku (nejen) a původce byla pasteureloza.

8.3.2018 15:15
rapotacka11

XXX.XXX.32.175

Netrapte ho.

8.3.2018 15:18
karo2702

XXX.XXX.172.116

Přivezli jsme si v srpnu kaliforňačku, mazel, úžasná. Po 3 týdne začala naklánět hlavu. Taky nás napadl ušní svrab, protože na něj zemřele na jaře naše chovná samice (pozdě zjištěný).
Týden se to zhoršovalo, tak jsme jeli k veterinářce. Byla to klíšťová encefalitida. Léčili jsme 4 týdny, někdy to bylo lepší, pak zase horší. Nakonec vyvracela hlavu o víc jak 90°, léčba nezabrala a museli jsme jí uspat.

8.3.2018 23:27

karo2702 napsal(a):
Přivezli jsme si v srpnu kaliforňačku, mazel, úžasná. Po 3 týdne začala naklánět hlavu. Taky nás napadl ušní svrab, protože na něj zemřele na jaře naše chovná samice (pozdě zjištěný).
Týden se to zhoršovalo, tak jsme jeli k veterinářce. Byla to klíšťová encefalitida. Léčili jsme 4 týdny, někdy to bylo lepší, pak zase horší. Nakonec vyvracela hlavu o víc jak 90°, léčba nezabrala a museli jsme jí uspat.

čím?

8.3.2018 23:31
borax

XXX.XXX.91.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
čím?

Jateční pistolí, přece...

8.3.2018 23:35

tak to jo, už jsem se se lekl že byl usmrcen humánne, injekcí, tak jak by měl být usmrcenkaždý králík!

9.3.2018 05:08

usmrcení zvířete jateční pistolí je velmi rychlé a v případě jatečních zvířat ideální, zvlášť pokud ho chovatel neumí zabít zlámáním vazu úderem do zátylku.

9.3.2018 05:10

Osobně bych králíka už dávno zabila. Chovný samec má být 100% zdravý, tenhle samec i pokud by přežil, tak už stejně do chovu nebude.

9.3.2018 07:58
karo2702

XXX.XXX.172.116

Jistě že injekcí. Měla v sobě tolik prášků, nemohli jsme ji sníst. Tak co se s tím patlat na zahradě. Veterinář dal injekci a nechal si jí tam jak psa.

12.3.2018 12:31
Avolidaren

XXX.XXX.162.73

Máme za s sebou 5 dní léčby. První dva dny byly krizové. Králík s sebou mlátil, měl velké problémy udržet stabilitu, nebyl schopný žrát. Sbalila jsme ho a jeli jsme na veterinu s tím, že ho nechám utratit (pistoli nemám a bála jsme se že "mrknutí" za uši vzhledem ke křivé hlavě by nemuselo dopadnout dobře). Na veterině k mému úžasu veterinářka věděla o jakou nemoc se jedná-dokonce s ní měla velké zkušenosti při své stáži na veterinární klinice v Liberci, kde tato nemoc byla hojná u zakrslíků. Vedli jsme debatu asi 30 minut o průběhu onemocnění a úspěšnosti léčby. Nakonec mě svými argumenty přesvědčila, domů jsem odjížděla s živým králíkem ač ve strašném stavu tak s dokrmovací pastou Rodicare. Nemáme vyhráno a čeká nás ještě dlouhá cesta, musím říci, že jsem jí teď zpětně vděčná. O víkendu se králíkův stav velice zlěpšil-Panacur začal působit. Králík je nyní schopný pohybu, je schopný sám žrát i pít. Aktuálně se chová jako každý normální králík, jen náklon hlavy zatím setrvává-ale už se rapidně zlepšil. Jediné co tak během těch 4 dnů kdy se stav zhoršoval dost zhubnul, ale myslím si že to rychle dožene-apetit mu nyní rozhodně nechybí.
Doufám, že to nejhorší je za námi a že snad zmizí i náklon hlavy. O znovuzařazení králíka do chovu zatím nepřemýšlím, až podle toho jak se nám podaří dokončit 30ti denní léčbu a jaké případné následky si ponese... Hyly nyní budu připouštět svým druhým samcem Burgunďákem...

12.3.2018 20:49
xchipsy

XXX.XXX.142.1

" Na veterině k mému úžasu veterinářka věděla o jakou nemoc se jedná" - no a podělíte se s námi nebo je to tajemství?

12.3.2018 21:03
borax

XXX.XXX.91.21

A k vášemu úžasu Vám v pravém horním rohu svítí žlutá obálka.
Máte tam soukromou zprávu.V tuto chvíli už nedůležitou.
Ve zkratce - bude ta léčba"něco" stát a hlavně je to k ničemu.

13.3.2018 08:20
Avolidaren

XXX.XXX.162.73

Tak nevím zda jste tento problém již řešili, ale v mnoha diskuzích jsem se dočetla že veterináři s touto nemocí nemají příliš velké zkušenosti. Zvláště takový ti na městě kteří se specializují na kočky-psi. Pro mě bylo milým překvapením, že tato veterinářka fungující v našem malém městečku mi tam začala vyjmenovávat konkrétní případy jaké měla a jaká byla úspěšnost léčby. Vypisovat to asi nemá cenu, vesměs 80% vedlo k návratnosti do normálního stavu králíka. Samozřejmě, že došlo na nějaký úhyn či recidivu, ale jednalo se zejména o králíky kde to především zanedbal majitel (podcenil příznaky, přišel pozdě, nedodržel délku léčby). Příznaky byly téměř totožné či ještě daleko horší (ochrnutí, totální neschopnost pohybu apod.) Zatím mě vyšla léčba na cca 250kč za zmíněný Panacur + jednu dávku Rodicaru, kterou jsem nakonec vlastně ani nevyužila celou jelikož králík začal sám žrát. Vyhráno nemáme, pokud by se léčba měla prodražit nebo nebyla úspěšná budu uvažovat o jejím ukončení. Samozřejmě bylo více možností jak králíka "podpořit" (udělat konkrétní rozbor krve, aplikace vitamínů, infuze, atd), to už bych se dostala asi na jinou cenu a už bych si asi sama klepala na čelo.
Kdybych měla p. Kočára za "kopcem" řeším celou situaci úplně jinak a jedu si pro nového samce, bohužel 350km už je docela štreka.
Ať už to dopadne jakkoliv beru to jako zkušenost a pro příště (které už snad nenastane) budu dopředu vědět co mě čeká...

13.3.2018 15:09
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Doufám, že se králík uzdraví.
Můžete sem napsat, jak se ta nemoc jmenuje? Může se to hodit mnoha dalším chovatelům.

13.3.2018 15:15
hokrví

XXX.XXX.105.226

Když si tu čtete různé příspěvky a zkušenosti, tak přijdete na to že léčba a různé prodlužování - držení dále v chovu nakonec vyjde draho nebo se jinak vymstí. Zastával jsem názor zlá samice, ale dobrá matka. Nyní už takovéto nechci, člověk aby se bál někomu říci o nakrmení, když potřebuje někam odjeti, to samé s přeléčením, nevrátí se to po přeléčení. Dědko edko má pravdu v tom že je lepší přijít o pár kusů než si nechat zaneřádit chov.

13.3.2018 17:42
jardagin

XXX.XXX.25.115

Encefalitozoonóza. Nic jineho. Reči že si vyskytuje převažně u zakrslíku je nesmysl. K vet. chodí převažně se zakrslíky a proto si toto myslí. Je to blbost.
Normalní chovatel tam nepujde, ten ho rovnou praští.

14.3.2018 06:52
Varaxi

XXX.XXX.1.226

jardagin napsal(a):
Encefalitozoonóza. Nic jineho. Reči že si vyskytuje převažně u zakrslíku je nesmysl. K vet. chodí převažně se zakrslíky a proto si toto myslí. Je to blbost.
Normalní chovatel tam nepujde, ten ho rovnou praští.

Díky. :).

14.3.2018 08:52
bery25

XXX.XXX.31.113

dobry, takze ked som to dobre pochopil, kralik sa nelieci, na nic, neoplati sa, alebo nie, dakujem.

14.3.2018 09:02

bery25 napsal(a):
dobry, takze ked som to dobre pochopil, kralik sa nelieci, na nic, neoplati sa, alebo nie, dakujem.

Pokud chováte králíky na maso nebo na výstavy a tím pádem do dalšího chovu, tak chovná zvířata musí být zdravá a odolná.A zrovna králík s tímto onemocněním do chovu nepatří.
Pokud máte mazlíka, tak ho můžete léčit, jestli to bude mít smysl.

14.3.2018 09:04

Avolidaren napsal(a):
Tak nevím zda jste tento problém již řešili, ale v mnoha diskuzích jsem se dočetla že veterináři s touto nemocí nemají příliš velké zkušenosti. Zvláště takový ti na městě kteří se specializují na kočky-psi. Pro mě bylo milým překvapením, že tato veterinářka fungující v našem malém městečku mi tam začala vyjmenovávat konkrétní případy jaké měla a jaká byla úspěšnost léčby. Vypisovat to asi nemá cenu, vesměs 80% vedlo k návratnosti do normálního stavu králíka. Samozřejmě, že došlo na nějaký úhyn či recidivu, ale jednalo se zejména o králíky kde to především zanedbal majitel (podcenil příznaky, přišel pozdě, nedodržel délku léčby). Příznaky byly téměř totožné či ještě daleko horší (ochrnutí, totální neschopnost pohybu apod.) Zatím mě vyšla léčba na cca 250kč za zmíněný Panacur + jednu dávku Rodicaru, kterou jsem nakonec vlastně ani nevyužila celou jelikož králík začal sám žrát. Vyhráno nemáme, pokud by se léčba měla prodražit nebo nebyla úspěšná budu uvažovat o jejím ukončení. Samozřejmě bylo více možností jak králíka "podpořit" (udělat konkrétní rozbor krve, aplikace vitamínů, infuze, atd), to už bych se dostala asi na jinou cenu a už bych si asi sama klepala na čelo.
Kdybych měla p. Kočára za "kopcem" řeším celou situaci úplně jinak a jedu si pro nového samce, bohužel 350km už je docela štreka.
Ať už to dopadne jakkoliv beru to jako zkušenost a pro příště (které už snad nenastane) budu dopředu vědět co mě čeká...

Vy chcete nemocného králíka používat v chovu?

Přidejte reakci

Přidat smajlík