Pěkná dospělá samice poprvé na podzim porodila dvě mláďata. Jedno vyhodila a nechala si jen jedno. V únoru jsme ji připustili podruhé. (s jiným samcem). Minulý týden porodila do krásně připraveného hnízda opět pouze jedno mládě. Je něco špatně se samicí? Mám jí dát ještě šanci? Děkuji za Vaše zkušenosti. Jarka.
Říje králíků - období pro připouštění! Říká vám to něco ?
Více zde: http://m.kralikar.cz/news/rije-kraliku-obdobi-pro-pripousteni/
No a pokud ste to udělala dobře tak na plech s ní a šup pro jinou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

záleží i na tom, jak krmíte. Může mít málo vitamínů, zkuste jí dát rabitin a jestli to nepomůže, šup na pekáč. Taky radši nechte samce skákat dvakrát, když samec nepřpouští pravidelně, bývá první skok hluchý a samice můžou mít málopočetné vrhy.
No, sádelnatost, to bych se i hádala Kdysi jsem měla samici, bílou "mašinu" (xNb), fakt byla tlustá jako bačkora. A ta zabřezávala na první skok a pod 10 mladých ve vrhu nešla...
Nyní mám jednu ze samic Čv. Krmím všechny chovné kusy STEJNĚ a zatímco ostatní měly vrhy 8 + 5 a 7 + 6, tak milá činčila poprvé 2, podruhé 3 (+ 1 mrtvé na kraji hnízda) a nyní zase 3... Tlustá rozhodně není, připouštím pouze v říji. Takže?
Má nyní důtku s výstrahou, je 4 dny připuštěná jiným samcem (předtím vždy Vss, nyní Vss x Bu - prostě zkouška, jestli se třeba s tím prvním samcem ty geny nějak "netlučou"...) a pokud nebude v hnízdě alespoň 6, půjde holt do klobás, ikdyž je to moje nejhezčí a nejhodnější samice a jako matka je skvělá a pečlivá...
O tu sádelnatost se přít nechci. Napsal jsem že to může být jedna z možností. Další je že si ponechá chovatel samičku jedináčka, což už dneska vím a tazatel to zapoměl napsat. Ono to svádí, protože to bývá pořádný kus a " škoda ho zožrať". Může to být dědičné, proto si chovatelé nechávají do chovu z vícepočetných vrhů. Platí to i u prasat nebo koz, ale i u dalších zvířat. Koupil jsem kozu ze čtyřčat a sama pak dávala čtyřčata, pak i jeji cera byla to samé. Ale jako u všeho jsou výjimky a nemusí to platit na 100%. Já jsem si jednou nechal do chovu dvě samičky z trojčat a obě pak měli početné vrhy. Šlo o to že jejich máma měla jenom jednou tři ve vrhu, jinak měla pořád kolem osmi. Pokud člověk nezná všechny souvislosti, nemůže stanovit nějakou diagnózu. Proto jsou to jenom dohady o různych možnostech. Mnohdy to bývají banální věci. Jako kamarád měl králikárnu venkovní a aby králikům dopřál v létě stín dal ji pod strom. Pár let vše v pořádku, až najednou zkušené samice mu rozházeli králičata. Už chtěl vše vyměnit až zjistil, že mu jedna větev přerostla a i při menším větříku klepe do plechové střechy. Větev uříznul a opět bylo vše v pořádku. Někdy to může být blízkost psa, anebo silnice. Je toho moc a proto já bych dal ještě jednu šanci a pokud to nevíjde, tak já mám pravidlo třikrát a dost.
xchipsy
napsal(a):
No, sádelnatost, to bych se i hádala Kdysi jsem měla samici, bílou "mašinu" (xNb), fakt byla tlustá jako bačkora. A ta zabřezávala na první skok a pod 10 mladých ve vrhu nešla...
Nyní mám jednu ze samic Čv. Krmím všechny chovné kusy STEJNĚ a zatímco ostatní měly vrhy 8 + 5 a 7 + 6, tak milá činčila poprvé 2, podruhé 3 (+ 1 mrtvé na kraji hnízda) a nyní zase 3... Tlustá rozhodně není, připouštím pouze v říji. Takže?
Má nyní důtku s výstrahou, je 4 dny připuštěná jiným samcem (předtím vždy Vss, nyní Vss x Bu - prostě zkouška, jestli se třeba s tím prvním samcem ty geny nějak "netlučou"...) a pokud nebude v hnízdě alespoň 6, půjde holt do klobás, ikdyž je to moje nejhezčí a nejhodnější samice a jako matka je skvělá a pečlivá...
já se tomu nedivím ta vaše samice je na pokraji spodní hranice váhy už jsme o tom psaly ta do chovu nepatříla a dnes mě to potvrdil chovatel u kterého jsem si byl pro dvě kočky 7měsíců 5,5kg a 5,7kg a jsou po rodičích nad 6kg a měl prý samce co vážil 7,2kg a samice mu rodí 7-9 mladých a potvrdil mě pravidlo samice pod 6 mladých je neproduktivní a nerentuje.
xchipsy
napsal(a):
Ještě doplním - v 7mi měsících uvádí vzorník 4,1kg, takže s 5,5 a 5,7 by vám při hodnocení řekli pá pá...
řeknu vám to asi tahle nedělejte ze sebe chudáčka že to není pravda protože jste to tady křičela a nebyl jsem sám kdo vám říkal nedávejte ji do chovu a ted tu brečíte že máte málo mladých od této samice a ten vzorník si vylepte třeba nad postel protože já ho pro chov králíků na maso neuznávám a na některých výstavách navádí k podvodům co se váhy a bodů týče.
vita61
napsal(a):
řeknu vám to asi tahle nedělejte ze sebe chudáčka že to není pravda protože jste to tady křičela a nebyl jsem sám kdo vám říkal nedávejte ji do chovu a ted tu brečíte že máte málo mladých od této samice a ten vzorník si vylepte třeba nad postel protože já ho pro chov králíků na maso neuznávám a na některých výstavách navádí k podvodům co se váhy a bodů týče.
?
Co to tady kecáte za blbosti? Nikde jsem nic nekřičela, nikde jsem ani nepsala, kolik samice vážila (tehdy ani nyní) a rozhodně mi nikdo a už vůbec ne vy neříkal nic o nějakém "nedávejte ji do chovu" Pokud takový příspěvek najdete, tak se vám hluboce omluvím. Do té doby žvaníte nesmysly.
A už vůbec "nebrečím", že mám málo mláďat. Jen jsem to konstatovala, navíc pouze u této jedné samice, podobně jako zadavatel tématu.

Zdravím všechny chovatele.Nedá mě to a musím se pochlubit.Po loňském moru a obnovení chovu se celkem daří.Vážil jsem dnes 90 ti denní mladé ČV samecBO 7 mladych nejmenší 2.80 a největsí 3.40kg Už má dalších 8 třítydenních mládat.Dvě bu mají, jedna 7 a druhá 8.Dvě kalifornské po 8. Očkuji a očkuji a očkuji, nenechám to náhodě.Přetrvávání moru je asi opravdu skoro rok.Koupil jsem nadějného samce,3,5 měsíce.Byl udajně očkovaný sPP a do do týdne bylo po něm.Ale i tak mě těší že se to množí a žije. zdravím.M.
na nějakou omluvu nechci já vám níc dokazovat nebudu protože se mě to hledat nechce a jistě víme zě jste to na nějaké vlákno psala a nebyl jsem sám kdo vám to nedoporučoval a vím kdo se přidal ale když o tom nechcete slyšet vás nechám a měj te se jak chete a o těch mladých si to přečtěte znova děkuji.

vita61
napsal(a):
na nějakou omluvu nechci já vám níc dokazovat nebudu protože se mě to hledat nechce a jistě víme zě jste to na nějaké vlákno psala a nebyl jsem sám kdo vám to nedoporučoval a vím kdo se přidal ale když o tom nechcete slyšet vás nechám a měj te se jak chete a o těch mladých si to přečtěte znova děkuji.
Vydržte, za chvíli bude jaro a bude veseleji.
napsal(a):
Zdravím všechny chovatele.Nedá mě to a musím se pochlubit.Po loňském moru a obnovení chovu se celkem daří.Vážil jsem dnes 90 ti denní mladé ČV samecBO 7 mladych nejmenší 2.80 a největsí 3.40kg Už má dalších 8 třítydenních mládat.Dvě bu mají, jedna 7 a druhá 8.Dvě kalifornské po 8. Očkuji a očkuji a očkuji, nenechám to náhodě.Přetrvávání moru je asi opravdu skoro rok.Koupil jsem nadějného samce,3,5 měsíce.Byl udajně očkovaný sPP a do do týdne bylo po něm.Ale i tak mě těší že se to množí a žije. zdravím.M.
Křížím stejně ale obráceně pohlaví samice Bo a samec Čv a taky spokojenost ikdyž v posledním vrhu mě 2 mladé umrzly byly venku celkem 4 ale 2 sem ješte na topení zachránil ale to se občas stane že se přicucnou ke struku a samice je vytáhne když opouští hnízdo škoda že je nevrátí do hnízda sama.