Z jakého důvodu mi kralice mohla vyhodit dvě mláďata z hnízda? Včera udělala hezké hnízdo, v noci vrhla a ráno najdu dva chudáky zmrzlé metr od hnízda. Jedno modré přiměřeně osrstene a druhé skoro hole flekate. Velcí byli akorát do mě ruky (mám malé ruce). Je to jinak osvědčená bezproblemova samice s vrhy okolo 8 ks.
Krmim oves zasypany troškou ječmene plus trošku zeleniny (salát, mrkev).
Jen tak z plezíru samice mláďata z hnízda nevyhazuje. Mohli se během kojení "překulit" přes hranu hnízda a nenašli cestu zpátky (to spolehlivě umí až tak od pátého - sedmého dne), mohla se samice během kojení něčeho leknout, prudce odskočit a mladé vytáhnout na struku... To se holt stává.
Pokud se mládě dostane mimo hnízdo, nebude dřepět na místě, je mu zima a má snahu dostat se do tepla - takže začne cestovat po kotci. Takhle maličké prochladne dřív, než hnízdo najde a tak ho pak najdete kdekoli. Mám vypozorováno, že od toho 5tého dne už se mládě dokáže vrátit (samozřejmě by to asi nezvládlo v dvoumetrovém kotci a vysoké vrstvě slámy a při velikých mrazech...).
Uživatel s deaktivovaným účtem

to není zimou, my máme krásné vrhy právě v zimě a březňáci jsou nejlepší králíci. Píšete, že máte velké kotce, jestli jsou celá dvířka odkrytá může ten výhled citlivější zířata rušit, zkuste polovinu dvírek zakrýt nebo použijte kotiště a bude po problému.

V podstatě ano, rozměry a přesný vzhled najdete ve starších diskuzích. Mělo by mít otvírací střechu, pro kontrolu hnízda a větrání, aby nebyli mladí ve vlhku. Já dávám kotiště ve velkých zimách, jinak ne, mám králice, kterým jsem nechala kotiště v létě a natahaly tam tolik materiálu že než jsem si toho všimla, tak mladí chcípli horkem. Ale v zimě je kotiště super.

Mláďata mají nejspíš hlad a rozlézají se.Čím a jak hodně samici krmíte?

Tedysek
napsal(a):
Mladata nachazim s plnymi brisky.
Krmim oves a jecmen, oves jeden detsky hrnicek a jecmenem jen jakoby zaprasim. Seno ad libidum. Jadro trosinku zbyva i do dalsiho krmeni. Sem tam dam kousek mrkve nebo salatu.
Samice nevypada pohuble.
Ta plná bříška se možná zdají jen vám.Nakrmená a spokojená mláďata jsou jak koule a chrupkají v hnízdě.Kolik váží dětský hrníček.Sama nyní u samice stejně staré mladé 9 ks.Samice je asi 4kg a dostává asi 30 35dkg směsi oves, ječmen, granule, vločky, slunečnice, vojtěškové úsušky a ještě každý den hrst řepných řízků a vitamíny a minerály.Seno, voda pořád..Nesmíte zapomínat, že je zima a samice musí mít dost energie pro sebe a ještě na mléko pro mladé.Ono to chvíli trvá než na samici vidíte, že pohubla, ale to pak už také může být pozdě.

Také záleží jaký máte oves.Ten neloupaný velice často králíci loupou.Setkala jsem se i s tím, že si chovatel myslel, že ho králíci nežerou a oni měli v miskách jen slupky.Karob nevím.Dřív, když nebyly granule, tak králíci ale dostávali oves, ječmen, kukuřici, chleba, vařené brambory, spařené otruby, krmnou mrkev(pro lidi je moc sladká), řepu.Ale hlavně na takové krmení byli zvyklí, takže to nebyly náhlé změny po porodu.

Tedysek
napsal(a):
Oves 43g, jecmen 10g, karob 10g. A to 2x denne.
Tak nevim. Jestli ji i z tohodle zbyva tak je neco teda spatne.
5dkg nedávám ani odpočívajícím králíkům i ti mají minimálně 12-15dkg směsi.

Tedysek
napsal(a):
Mam oves mackany. Tohle me nenapadlo. Mrknu se a kazdopadne pridam teda mnozstvi.
I mačkaný dokáží loupat.

Tedysek
napsal(a):
Dekuju, takze pomalu pridam na mnozstvi jadra na celkem tech 350g za den.
Ano přidávejte, ještě bych přidávala nějaké vitamíny, alespoň vločky s Nutrimixem.Přidávejte pomalu, kontrolujte samici zda žere.Abyste ji náhlou změnou nezpůsobila parézu zažívání když na to není zvyklá.Já krmím samice dost, tak jsou rozežrané, ale dávám ráno směs zrnin a večer trochu těch řízků a seno.Aby byly nuceny to seno žrát a nežraly jen zrní.To by jim zase chyběla vláknina.
xchipsy
napsal(a):
To je hodně málo a hodně "chudé". Karob, to je vláknina a cukr, oves je dietní sám o sobě a těch pár zrnek ječmene to nezachrání...
Takze co? Vic jecmene? Zjevne neco musim zas objednat, tak co teda mam krmit? At aspon koupim dost a správné krmeni. Docela jsem prekvapena, protoze tohle jsem mela odsouhlasene od pana od ktereho mam ty dve kralicice.
Prosim tedy o pomoc.

Tedysek
napsal(a):
Takze co? Vic jecmene? Zjevne neco musim zas objednat, tak co teda mam krmit? At aspon koupim dost a správné krmeni. Docela jsem prekvapena, protoze tohle jsem mela odsouhlasene od pana od ktereho mam ty dve kralicice.
Prosim tedy o pomoc.
Ono se to těžko radí, když samice byla nejspíš hodně dietně krmena i po celou březost a jaksi ji chybí základ.Přidávat můžete, ale samice po porodu jsou na změny krmení někdy dost citlivé a přemírou ječmene ji můžete zastavit trávení.Já bych přidala pomaličku raději granule bez kokcidiostatik, třeba s Emanoxem, než ječmen na který není zvyklá.Vše ale musí být pomalu a musí žrát dost sena-vlákniny.Můžete dát třeba jehličí ze smrku či borovice.

Tedysek
napsal(a):
Dobře, zacnu s tema gralujema ackoliv je nemam rada. Tak ted teda vybrat granule. Cetla jsem tu dost chvaly na energys... ale tech je taky dost druhu.
Mně nejvíce vyhovují Pohledští Dvořáci, ale zase každý jiná zkušenost.Přečtěte si složení a vyhněte se nepřírodním kokcidiostatikům.Zase ale přidávat pomalu, nepřekrmit je to změna.Energys mně nevyhovuje.
napsal(a):
Mně nejvíce vyhovují Pohledští Dvořáci, ale zase každý jiná zkušenost.Přečtěte si složení a vyhněte se nepřírodním kokcidiostatikům.Zase ale přidávat pomalu, nepřekrmit je to změna.Energys mně nevyhovuje.
K nim to mam 200km. To bych za dopravu dala vic nez za haldu kupovanych hotovych kraliku. :(.

Tedysek
napsal(a):
K nim to mam 200km. To bych za dopravu dala vic nez za haldu kupovanych hotovych kraliku. :(.
Nevím odkud jste, ale těch značek granulí je víc.Slyšela jsem třeba chválu na Bodit, ale osobní zkušenost nemám.
Tedysek
napsal(a):
Prosim tedy o pomoc.
Jiva mě předběhla, taky bych dala granule, ze začátku po trochách k tomu ovsu, postupně podíl zvýšit - budou jí chutnat, tak ať se jich nepřežere a není další problém. Pohl.Dvořáky taktéž doporučuji (já je přidávám do ovsa už od poloviny březosti), doprava samozřejmě není zadarmo, ale když objednáte třeba zde: http://www.sagras-shop.cz/www/cz/shop/krmivo-pro-kraliky/ tak můžete vzít pytel pro samice a mláďata + pytel pro výkrm a vyjde vás to i s dopravou na 660 a dovezou vám to až domů.
Energys je víc druhů, jak jste správně napsala no a pokud budete chtít pro kojící samice, tak bohužel jsou pouze s léčivem (a právě ne přírodním Já kdysi pytel vzala a žádný zázrak to nebyl... (ten výkrmový Klasik bez léčiv jsem krmila pár let a byla jsem i spokojená ale pak najednou po otevření nového pytle to děsně páchlo, další pytel taky, novinka Start rovněž... takže jsem je opustila a už jsem nějaký čas u PD a spokojenost. Nevím kde udělali soudruzi chybu...
Tak to je super. Dekuji! Takze jeden do 45. Dne mimin a ten druhy dam samici co neni brezi a te co ma mimina po 45. Dnu po porodu.k tomu ten oves s jecmenem.
A ted se zeptam jeste, jaky pomer by mel byt toho ovsa a jecmene? A jaky pomery i s granulkama? Celkova vaha krmiva je teda 350g za den nebo jedno krmeni?

Množství krmení je dost individuální a to je právě to tajemství úspěchu.Můžu vám říci, že třeba manžel se to nenaučil za celých 40 let.Králíci by měli být v optimální kondici, nakrmení tak ze 3/4, aby měli stále chuť do žrádla, nepřežrali se, ale rostli a prospívali.To se prostě nedá jednoznačně určit, to si taždý musí vychytat.Míchám 4díly ovsa,2 granulí,1 ječmene,1 vojtěškové ůsušky,0,5 slunečnice.Samicím s mladými přidávám ovesné vločky.Směs je stejná, měním pouze množství.Zatímco jedné samici dám 35dkg, jiné stačí pouze 30 nebo i méně.Jedné navyšuji po troškách a jiná po porodu sežere dvojnásobnou dávku.
Tak zvedam davky krmeni, pridavam vic mrkve a vetvicky a tak.. zadne dalsi uhyny se nekonaji zatim (tuk tuk). Taze prozatim dekuju moc moc moc za rady a pretivsi usaky. :) nakonec jich zbylo 5 a je to hotova prehlidka barev :) 1. Strakaty po mame 2. Cely cerny 3. Cely bily 4. Cerny se zajecim celem a pruhem na zadech 5. Cerny s bilym briskem :)
Jen skoda, ze dva modri neprezili (a tri flekati po mame). To je mama nejaka multikolorni.
Jak se to stane, ze v jednom vrhu je tolik barev? :)
A jeste otazka.
Suche pecivo nezkrmuju protoze je psenicne a mohlo by kraliky nafouknout. Snad je tahle moje myslenka spravna. Ale co kdyz bych sehnala treba ovesne pecivo nebo z jecmene? To by se jim nemuselo nic stat, ne? Nebo je problem v necem jinem? Je to totiz momentálně doma zhave tema a duvod pro hadku. Ja rikam nekrmit - eliminujeme rizika a pritel rika - krmit vzdycky se krmilo.
Tak jsem z toho trochu paf.

Tak vám přeji ať je všechny odchováte.Co se pečiva týká.Sama s ním králíky nekrmím, ale znám dost lidí kteří ho po kousku dávají.Ale ti co dávají pečivo, zase dávají méně obilí.Ono jde o celkovou vyváženost dávky a o to na co se králíci naučí.
Musíte napsat, jaké plemeno je samice (pokud kříženec, tak čeho) a samec, jinak těžko můžete pátrat po příčinách různých barev
Pečivo jsem kdysi dávala, kousek tvrdého chleba třeba jednou týdně, chovným kusům i mladým a nikdy nebyl žádný problém. Nyní už ho několik let nedávám a taky není problém, králíci tím nijak netrpí Takže v podstatě je to vaše rozhodnutí. Pokud znáte přesné složení a víte, že tam není nic "škodlivého"... To, že je něco "ovesné" ještě nemusí znamenat, že je tam jen ten oves.

Tedysek
napsal(a):
Co rikate na tohle? http://www.sagras-shop.cz/www/cz/shop/vitaminy-a-mineraly/nutri-mix-pro-kraliky-1-kg/.
Nutrimix dávám, dokonce jsem vám o něco výše o něm psala.
Tedysek
napsal(a):
Co rikate na tohle? http://www.sagras-shop.cz/www/cz/shop/vitaminy-a-mineraly/nutri-mix-pro-kraliky-1-kg/.
Já upřednostňuji přípravky do vody, protože ty sypké - pokud je krmivo suché, jako jádro nebo granule - jsou takové...nešikovné Prostě není jistota, že to ten králík sežere (vidím to u koně, když to zamíchám do ovsa, tak toho polovinu vyfouká a polovina se "proseje" a zůstane ve žlabu), zatímco ve vodě to vypít "musí".
Jinak s výrobky TrouwNutrition mám výborné zkušenosti (nejen pro králíky, ale i kozy a prasata), takže pokud vymyslíte, jak to do nich dostat, určitě s touto značkou chybu neuděláte.
Samozřejmě že se to dá, ovšem jsou tu dvě rizika - první, králíci to nebudou chtít žrát a obsah misky vyhodíte. Druhé - navlhčíte moc a granule se vám začnou rozpadat. V případě, že to králíci hned nesežerou (a venku bude teplo), může to také začít "kvasit". Třeba kozám sypký Nutrimix dávám, protože těm tu vlhkou směs dělám. U prasat totéž, do "šrotové kaše" se to v pohodě zamíchá. Ale králíky krmím pouze vyloženě suchým krmivem, takže jak jsem psala, tam upřednostňuji přípravky, které se dávkují do vody (a ideálně na litr a ne na kg živé váhy, protože zatímco u chovných je to fuk, do kotce se třeba šesti králíky už se to dávkuje nepřesně, když je to na váhu králíka...).
xchipsy
napsal(a):
Samozřejmě že se to dá, ovšem jsou tu dvě rizika - první, králíci to nebudou chtít žrát a obsah misky vyhodíte. Druhé - navlhčíte moc a granule se vám začnou rozpadat. V případě, že to králíci hned nesežerou (a venku bude teplo), může to také začít "kvasit". Třeba kozám sypký Nutrimix dávám, protože těm tu vlhkou směs dělám. U prasat totéž, do "šrotové kaše" se to v pohodě zamíchá. Ale králíky krmím pouze vyloženě suchým krmivem, takže jak jsem psala, tam upřednostňuji přípravky, které se dávkují do vody (a ideálně na litr a ne na kg živé váhy, protože zatímco u chovných je to fuk, do kotce se třeba šesti králíky už se to dávkuje nepřesně, když je to na váhu králíka...).
dakujem, za vysvetlenie.

bery25
napsal(a):
dobry, a nemozu sa tie sypke pripravky v miske s jadrom navhcit, aby sa tak trochu prichytili na granule alebo ovos, jacmen, potom by to uz kralici museli normalne skonzumovat, dakujem.
Nutrimix míchám do řepných řízků nebo do vloček, ale třeba Emanoxem vlhčím granule, králíci dostanou malé množství, co hned sežerou a pak dostanou suchou směs.Ještě se mně nestalo, že by to nešežrali.Přípravky do vody nedávám, když to králíci nevypijí, přijde mně škoda to vylít.Takže je nejlepší si vyzkoušet, co bude vyhovovat vám.
Granulky prisly a zacnu teda davkovat.5 mimin roste a z hnizda udelala Březulka hotovou NORU! chlupy zakryvaji jen "vchod" a hnizdo pokracuje v podobe nory dalsich cca 20cm v hromade sena. Moc me to prekvapilo. Navic jindy protivna a zla samice se promenila v milou a relativne mazlivou holku. :) To jen tak z tech dobrych zprav.
A zase mam otazku.
Moje druha samice Hnědulka si udelala hnizdo. Vpodstqte pseudohnizdo zatim. Nemela by byt nakryta, ale nejsem si 100% jista jestli ji neobskocil nekdo z odchovu. Dneska jsem cistila a musela jsem vybrat i to prazdne pseudohnizdo. Protoze pod nim mela nacurano a nakadeno.
A tak se ptam, je mozne, ze ma falesnou brezost? Nebo to u kraliku neni a na tuty ma v brise male usacky?
U králice se vyskytuje tzv. pseudogravidita (falešná březost), což v podstatě ale není zcela přesné, protože ikdyž samice cca v polovině předpokládané březosti staví hnízdo a trhá chlupy, ve skutečnosti je v říji - pokud si jste jistá, že březí není, je to ideální chvíle na připuštění, protože tato říje bývá velmi silná a šance zabřeznutí vysoká.
Kdysi jsem četla, že když se toto (hnízdo + chlupy) u samice objeví, bývají to ty nejkvalitnější matky, zda je na tom něco pravdy ale nevím, já jsem se s tím (faleš.březost) za celou dobu chovu nikdy nesetkala. Buď samice byla březí (a porodila) nebo březí nebyla, ale nic nestavěla ani netrhala.
U svých samic březost poznám pár dní po připuštění (někdy už za dva dny, nejčastěji okolo pátého dne po připuštění)- začnou to být neskutečné bordelářky, přehrabávají podestýlku, doslova ji hrnou z místa na místo. No a nejjistější je palpace břicha, od 10-12tého dne. U tlustších samic to ale není zcela spolehlivé.
Palpace bricha? Zni to hrozne. No je fakt ze co je mam tak je to s nima jak na horske draze. Konkretne Hnědulka byla ukazkove cistotna. Bobky a curani do jednoho rohu, sedala a lehala do druheho rohu a misly se nikdy nepohnuly. Pred par dny misky litaly a zpravidla jsem je nachazela naskladane do sebe. Navic predevcirem hrabala do rohu kam kadila a curala a mela tlamu celou od toho hnusu. Udelala to jednou. A dnes jsem nasla to hnizdo. Tak nevim. Mam zkusit ji dat zitra k samci? Nebo pockat jestli teda znovu postavi hnizdo a porodi? Protoze jista si nejsem jestli ji jeji synove neobskocili.
Nic hrozného to není, prostě samici jemně prohmatáte břicho a buď ucítíte plody nebo nic
Některé samice jsou bordelářky právě v době říje (některé jen v té době, jiné i pak
No, dát k samci...toť otázka Osobně bych to nedělala - pokud je březí, bude to pro ni zbytečný stres. Zase pokud březí není, zbytečně propásnete dobrou říji... To by právě chtělo prohmátnout to bříško
A nebo koukněte na pohlaví, jestli je "nateklá" a červená, je v říji a ne březí.
Uz vykukuji z nory. :) kdyz jsem je vcea videla hopkat po kotci, vypadali jako kdyz maji plenky a dupacky. mala hlava, velky čeníšek, velky zadek a velke zadni nohy a pritom tak male predni nožky.
Ještě jednou chci podekovat za rady a váš čas ktery jste mi venovali.
Dostali domecek pro miminka po kterem muzou lezt (po strese do oblouku) tak byli koukat. Březulka dostala kočičí zachudek ktery bezevseho prijala a zjevne ho miluje protoze v nem furt lezi i na tech bobkach. :) jsem zvedava jak dlouho budou vypadat jako v dupackach. miminka jsou proste kouzelna :).
Kralici se maji k svetu, ale chci se zeptat.
Březulka ma cca 4,5 -4,8kg (nejde ji moc drzet v klidu) a mimina mají od 1kg do 1.2kg. Narodili se 20.3. Je to normalni vaha nebo rostou pomalu/rychle? Abych vedela jestli neco upravit nebo je vse ok. :).