Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2018 19:27
chlopt

XXX.XXX.214.21

Dobrý den kdo určuje počet mladých samec nebo samice ? (Myslím že samice ale potřebuji ujistit).

2.4.2018 19:46
karo2702

XXX.XXX.172.116

Oba?

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.4.2018 19:49

chlopt napsal(a):
Dobrý den kdo určuje počet mladých samec nebo samice ? (Myslím že samice ale potřebuji ujistit).

samice. a vy, protože když ji nakryjete v době říje, tak uvolní víc vajíček.

2.4.2018 21:05
karo2702

XXX.XXX.172.116

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
samice. a vy, protože když ji nakryjete v době říje, tak uvolní víc vajíček.

Tak on i samec (nebo spíš jeho kondice) dosti ovlivňuje počet mladých. Stejně jako u všech zvířat.

2.4.2018 21:24

karo2702 napsal(a):
Tak on i samec (nebo spíš jeho kondice) dosti ovlivňuje počet mladých. Stejně jako u všech zvířat.

neovlivňuje.

pokud je samec schopen a ochoten skočit a má dostatek spermií, má jich vždy dostatek na oplodnění všech vajíček, která budou zrovna k dispozici.

pokud bude mít spermií v ejakulátu málo nebo žádnou, bude neplodný.

ale není možné, aby měl spermie k oplození třeba jen pěti vajíček z deseti, to prostě ani náhodou

2.4.2018 22:25
bonaventur

XXX.XXX.64.108

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
neovlivňuje.

pokud je samec schopen a ochoten skočit a má dostatek spermií, má jich vždy dostatek na oplodnění všech vajíček, která budou zrovna k dispozici.

pokud bude mít spermií v ejakulátu málo nebo žádnou, bude neplodný.

ale není možné, aby měl spermie k oplození třeba jen pěti vajíček z deseti, to prostě ani náhodou

A keď samec viac ako tri mesiace nezkakal? Ako je to teraz na jar možné.

2.4.2018 23:32

bonaventur napsal(a):
A keď samec viac ako tri mesiace nezkakal? Ako je to teraz na jar možné.

se samcem je to tak, že aby byl vůbec plodný, musí mít v ejakulátu miliony pohyblivých spermií. aby vůbec mohlo dojít k nějakému oplození.

pokud je plodný, pak už je tomu milionu spermií jedno, jestli ve vejcovodu oplodní jedno, pět nebo dvanáct vajíček. prostě je tam nepředstavitelný nepoměr mezi počtem pohlavních buněk.

fakt to není tak, že by bylo možné, aby měl plodný samec šest spermií na šest vajíček a ostatních šest mělo smůlu.

3.4.2018 21:20
viu

XXX.XXX.209.18

.

3.4.2018 21:58
borax

XXX.XXX.91.21

viu napsal(a):
.

Vážně?

4.4.2018 17:11
horal

XXX.XXX.202.176

Bodlinko, já vám budu trochu oponovat. Pokud to budete brát biologicky, tak máte naprostou pravdu, ale z letité zkušenosti (50 let) mohu říci, že u některých samic ovlivňuje početnost vrhu i samec. Je to jako u lidí, když se ji nelíbí samec, tak se samice nevzruší a říje je špatná a uvolní málo vajíček. Naopak u jiného samce se samice vzruší tak, že sama skočí na samce a promiňte mi ten výraz, sama se udělá. Zachrčí a převrátí se na záda jako samec po kopulaci. Není to pravidlo, ale stává se to a dost často.

5.4.2018 14:24
vita61

XXX.XXX.203.16

horal napsal(a):
Bodlinko, já vám budu trochu oponovat. Pokud to budete brát biologicky, tak máte naprostou pravdu, ale z letité zkušenosti (50 let) mohu říci, že u některých samic ovlivňuje početnost vrhu i samec. Je to jako u lidí, když se ji nelíbí samec, tak se samice nevzruší a říje je špatná a uvolní málo vajíček. Naopak u jiného samce se samice vzruší tak, že sama skočí na samce a promiňte mi ten výraz, sama se udělá. Zachrčí a převrátí se na záda jako samec po kopulaci. Není to pravidlo, ale stává se to a dost často.

Jj jsou takové co dělají Vlastu pravda.

6.4.2018 06:14
hokrví

XXX.XXX.105.226

Loni jsem delší dobu nemohl připustit samici, cca po měsíci skákala po samci, zaradoval jsem se že se zadaří, ale když skočil on jí tak se přitiskla k podlaze. Zadařilo se asi po týdnu.

6.4.2018 09:38
horal

XXX.XXX.202.176

hokrví, Ano tohle dělají. Pokud máte výbojného samce dokáže si s tím poradit. Mnohokrát samec se natřásá po samici a penys nemá vystrčený, anebo hopsá vysoko na zádech. Někdy napomůžu tím, že samici pošolichám rukou pod ní na přirození a ta hned nadzvedne zadek do výšky. Samec toho většinou využije. Pokud nezvedne, tak ještě neni ten správný čas. Základ je, prohlédnout samici než ji dáte k samci. Pokud nemá příznaky říje (zduřelé pohlavní orgány, zbarvené do červena až fialova) tak v říji neni. Je možné ji připustit a povede se i spáření. Říje se pak dostaví po kopulaci a samice zabřezne. Tím ale může být ovlivněna početnost vrhu, ale je to příroda a ta si dělá co chce, takže neni to tak že to musí být, ale může. Já už vím která samice je jaká a co potřebuje a jaký jsou samci. Mám třeba mladého samečka Vss 1,5r. a tomu když dám říjnou samici udělají kolečko po králikárně, hopsne nani a po vteřině je hotov. Oběhne samici skočí podruhé a opět mu stačí vteřina a do třetice to už trvá ta pauza déle, třeba 10-15 vteřin a skočí porřetí. Mám 6 samiček a nejmenší vrh byl 9, největší 12. Bohužel to bylo v únoru v těch mrazech a u jedné samice zbyly jenom 4. Nyní jsou všechny připuštěny (každý den jedna) a první by měla rodit 20.4. Ani jednu jsem nemusel nijak přesvědčovat.

6.4.2018 14:54
Varaxi

XXX.XXX.1.226

horal napsal(a):

Tak u lidí konkrétně platí, že pokud ženě muž nevoní (nelíbí se jí, zkrátka nejsou kompatibilní), ženino vajíčko spermii „uhne“ a k oplodnění nedojde. Jsou páry, kdy jsou oba plodní, ale dítěte se nedočkají právě z tohoto důvodu. I ve standardních párech si vajíčko vybírá, nejsme ta nejrychlejší spermie, jsme ta, kterou si vajíčko vybralo. :) Ostatně to je důvod, proč by ženy neměly nepravidelně užívat hormonální antikoncepci - takové braní antikoncepce umožní početí, ovšem hormony ničí schopnost vajíčka vybrat si vhodnou spermii, takže se zvyšuje pravděpodobnost různých nemocí a celkově slabých jedinců. Teď se vědci pokoušejí na základě výše uvedeného poznatku vyvinout antikoncepci - bez hormonů a nerozložitelného plastu.
Jestli je to tak i u králíků, nevím, ale pokud ano, tak skutečně nejspíš rozhoduje samice. :)
(Info z dokumentu z loňska, třeba už se zas přišlo na to, že je to jinak).

6.4.2018 16:30
horal

XXX.XXX.202.176

Já netvrdím že samec rozhoduje o početí či četnosti vrhu, ale že může v některých případech ovlivnit četnost vrhu. Prostě se ji samec nelíbí, jak píše Varaxi v první větě. V přírodě si samice vybírá toho nejlepšího, aby bylo potostvo silné a snáze přežilo. Domestikovaná zvířata si moc vybírat nemohou a tak jsou vetšinou ty pudy potlačeny, ale někdy se přeci jenom prosadí.
Je zajímavé kam jsme se až dostaly. K antikoncepci. Tak chovu zdar a ať máme jenom líbivé králiky aby měly co nejvíc králičat.

7.4.2018 09:01
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Varaxi - Tak u lidí konkrétně platí, že pokud ženě muž nevoní (nelíbí se jí, zkrátka nejsou kompatibilní), ženino vajíčko spermii „uhne“ a k oplodnění nedojde.
A proto žena otěhotní třeba po znásilnění (nebere-li antikoncepci)?...

takové braní antikoncepce umožní početí, ovšem hormony ničí schopnost vajíčka vybrat si vhodnou spermii, takže se zvyšuje pravděpodobnost různých nemocí a celkově slabých jedinců.
Pearluv index (počet těhotenství na 100 uživatelek během jednoho roku) je při přesném užívání asi 0,1–0,2, v běžné praxi asi 0,3–0,5. Takže z dvou set žen, užívajících HA otěhotní jedna...

Ale radši zpět ke králíkům Pokud uvážíme, že u zdravého samce je v ejakulátu obsaženo průměrně půl milionu spermií, tak počet mláďat opravdu "určuje" samice. Jednak počtem uvolněných vajíček a pak také embryonální mortalitou. Jestli i u králíků existuje něco obdobného jako u lidí ("alergie" na sperma daného jedince), to netuším

9.4.2018 10:34
Varaxi

XXX.XXX.1.226

xchipsy napsal(a):
Varaxi - Tak u lidí konkrétně platí, že pokud ženě muž nevoní (nelíbí se jí, zkrátka nejsou kompatibilní), ženino vajíčko spermii „uhne“ a k oplodnění nedojde.
A proto žena otěhotní třeba po znásilnění (nebere-li antikoncepci)?...

takové braní antikoncepce umožní početí, ovšem hormony ničí schopnost vajíčka vybrat si vhodnou spermii, takže se zvyšuje pravděpodobnost různých nemocí a celkově slabých jedinců.
Pearluv index (počet těhotenství na 100 uživatelek během jednoho roku) je při přesném užívání asi 0,1–0,2, v běžné praxi asi 0,3–0,5. Takže z dvou set žen, užívajících HA otěhotní jedna...

Ale radši zpět ke králíkům Pokud uvážíme, že u zdravého samce je v ejakulátu obsaženo průměrně půl milionu spermií, tak počet mláďat opravdu "určuje" samice. Jednak počtem uvolněných vajíček a pak také embryonální mortalitou. Jestli i u králíků existuje něco obdobného jako u lidí ("alergie" na sperma daného jedince), to netuším

Znásilnění nemá co do činění s genetickou kompatibilitou.
A ano, nepravidelné braní antikoncepce, kdy jeden den beru, druhý ne, pak týden poctivě, pak dva dny vynechám, jeden týden beru ráno, pak čtvrnáct dní večer, to opravdu zvyšuje riziko neplánovaného a nechtěného těhotenství, za tím si stojím.
Že je poctivě braná hormonální antikoncepce nejdůvěryhodnější antikoncepcí, s tím souhlasím.

Tím elaborátem jsem ale chtěla říct něco jiného, totiž že samice může mít vliv i jinak než tím, kolik uvolní vajíček a kolik mláďat donosí. Samec má vliv jen ve smyslu - má/nemá kvalitní sperma, je/není schopen a ochoten skočit. U samice to je mnohem komplikovanější. Ani samice s dostatkem vajíček ochotná ke skoku nemusí zabřeznout. Na tom se asi shodneme, ne?

9.4.2018 11:39
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Varaxi napsal(a):
Znásilnění nemá co do činění s genetickou kompatibilitou.
A ano, nepravidelné braní antikoncepce, kdy jeden den beru, druhý ne, pak týden poctivě, pak dva dny vynechám, jeden týden beru ráno, pak čtvrnáct dní večer, to opravdu zvyšuje riziko neplánovaného a nechtěného těhotenství, za tím si stojím.
Že je poctivě braná hormonální antikoncepce nejdůvěryhodnější antikoncepcí, s tím souhlasím.

Tím elaborátem jsem ale chtěla říct něco jiného, totiž že samice může mít vliv i jinak než tím, kolik uvolní vajíček a kolik mláďat donosí. Samec má vliv jen ve smyslu - má/nemá kvalitní sperma, je/není schopen a ochoten skočit. U samice to je mnohem komplikovanější. Ani samice s dostatkem vajíček ochotná ke skoku nemusí zabřeznout. Na tom se asi shodneme, ne?

Reaguji na napsané (ne na to, jak jste to možná myslela
Takže logicky - když píšete "pokud ženě muž nevoní (nelíbí se jí, zkrátka nejsou kompatibilní) ženino vajíčko spermii „uhne“ a k oplodnění nedojde." tak by to mělo znamenat, že neotěhotní, pokud je znásilněna (protože asi se shodneme na tom, že nějaký smradlavý pobuda se jí fakt líbit nebude...) - no ale ono to tak není...
Totéž s tou HA - psala jste "takové braní antikoncepce umožní početí", o nějakém braní stylem cochcárna (jak zrovna chci) nebyla řeč

Ani samice s dostatkem vajíček ochotná ke skoku nemusí zabřeznout. - ne, nemusí. Ale tam už nastupují zdravotní důvody a ne "chci - nechci, líbí se mi - nelíbí se mi". ZDRAVÁ samice s dostatkem vajíček musí po úspěšném páření (se zdravým samcem, tj. s dostatečným počtem oplození schopných spermií) zabřeznout. Pokud ne, není v pořádku (a takový kus do chovu nepatří).

9.4.2018 12:20
viu

XXX.XXX.209.18

Snad se to tentokrát ukáže.

9.4.2018 12:21
viu

XXX.XXX.209.18

Snad se to tentokrát ukáže.

10.4.2018 15:43
Varaxi

XXX.XXX.1.226

xchipsy napsal(a):
Reaguji na napsané (ne na to, jak jste to možná myslela
Takže logicky - když píšete "pokud ženě muž nevoní (nelíbí se jí, zkrátka nejsou kompatibilní) ženino vajíčko spermii „uhne“ a k oplodnění nedojde." tak by to mělo znamenat, že neotěhotní, pokud je znásilněna (protože asi se shodneme na tom, že nějaký smradlavý pobuda se jí fakt líbit nebude...) - no ale ono to tak není...
Totéž s tou HA - psala jste "takové braní antikoncepce umožní početí", o nějakém braní stylem cochcárna (jak zrovna chci) nebyla řeč

Ani samice s dostatkem vajíček ochotná ke skoku nemusí zabřeznout. - ne, nemusí. Ale tam už nastupují zdravotní důvody a ne "chci - nechci, líbí se mi - nelíbí se mi". ZDRAVÁ samice s dostatkem vajíček musí po úspěšném páření (se zdravým samcem, tj. s dostatečným počtem oplození schopných spermií) zabřeznout. Pokud ne, není v pořádku (a takový kus do chovu nepatří).

Mám někdy pocit, že psané slovo je strašně omezené a při rozhovoru z očí do očí bychom si rozuměly.

Píšu o genetické kompatibilitě páru, která se mimo jiné projevuje i tělesným pachem a feromony, které někomu voní, jinému ne. Nemluvím o chci nechci, líbí nelíbí, není to vědomá volba. A není to o tom, že nemytý smradlavý muž by nemohl zplodit dítě, ať už znásilňuje nebo ne, protože prostě smrdí. A píšu, že taková kompatibilita se může projevovat i u králíků. To je celé.
O té antikoncepci jsem psala Ostatně to je důvod, proč by ženy neměly nepravidelně užívat hormonální antikoncepci - takové braní antikoncepce umožní početí, přičemž klíčové slovo je nepravidelně.

Já vlastně ani nevím, proč se v tom tak rýpu a mám takovou potřebu se vyjádřit jednoznačně - toto sdělení rozhodně není něco, bez čeho by byl svět chudší.

10.4.2018 22:45
hona

XXX.XXX.112.10

nestačím se divit...

Kam se poděl zdravý rozum a statistika namísto nějakých duškáren...

A HA považovat za nejdůvěryhodnější?... Je snad málo kardiovaskulárních choérob či embolií u sotva dospělých žen způsobených tímto svinstvem?...

Ale to už asi do chovu králíků nepatří a snad nikdy patřit nebude...

12.4.2018 20:48
viu

XXX.XXX.209.18

a teď zpět k ušákům smajlík
u nás je to obráceně, jako hobby chovatel-matka "potřebuji" pro děti něco malého v králíkárně. Vzhledem k omezenému prostoru, množství krmiva a hlavně hnoje bych si představovala max.6 králíčků ve vrhu. Máme 3 samice(jsou to mazlíci) a samce,9 kotců a venkovní výběh. Samice potvory měli už 2x 9 a 11mladých... minulý týden jsem 2 připustila a třetí má smůlu. Až kolik budou mít v hnízdech. Je pravda, že většinou připouštím když samice chce (v říji) a mám pocit, že to je rozhodující faktor.

12.4.2018 22:37

viu napsal(a):
u nás je to obráceně, jako hobby chovatel-matka "potřebuji" pro děti něco malého v králíkárně. Vzhledem k omezenému prostoru, množství krmiva a hlavně hnoje bych si představovala max.6 králíčků ve vrhu. Máme 3 samice(jsou to mazlíci) a samce,9 kotců a venkovní výběh. Samice potvory měli už 2x 9 a 11mladých... minulý týden jsem 2 připustila a třetí má smůlu. Až kolik budou mít v hnízdech. Je pravda, že většinou připouštím když samice chce (v říji) a mám pocit, že to je rozhodující faktor.

JOjo a kolik máte dětí že potřebujete tři samice na množení když navíc nemáte prostory a vadí vám hnůj?A navíc vám vadí že mají nějakou spotřebu krmiva.Takže odstavujete co nejdřív aby moc nesežraly a nezavazely.To není hobby chov ale množárna.Jde jen o penízky milované.A když ty potvory (jak píšete) mají moc mladých tak je to špatné. je mě z vás Petkařů na blití! Jdu opět deaktivovat účet, toto je na mě moc.

13.4.2018 16:49
viu

XXX.XXX.209.18

milý deaktivovaný, jste mě pobavil smajlík)
mám 3 děti.2 samice jsou standart a prostě malá 1 dostala. Tak jsou holky 3...

Každá má 2x ročně mladé - množárna jako blázen...tedy ta nová na svou šanci čeká a možná se prostě dočká až na podzim.
Jen prostě nesníme víc než 25králíků za rok a nechci je prodávat jiným.
Oponovat o tom, že jsem nepsala o vadí, ale poukázala na množství...no nic. Asi jste nespokojený a s tím Vám nikdo nepomůže.

chovu zdar.

13.4.2018 20:56
bery25

XXX.XXX.49.197

viu napsal(a):

tak nepripustajte ked je samica v ruji a nebudete mat, ako na potvoru 9 az 11 mladych Vzhledem k omezenému prostoru, množství krmiva a hlavně hnoje -tak nechovajte 3samice ale jednu, vsetko vyriese

Přidejte reakci

Přidat smajlík