Rozmnožování a všechno o tom

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.6.2018 23:32
PJirka

XXX.XXX.147.198

Dobrý večer, Tohle nebude tak trochu dotaz spíš to bude prosba pro ty, který mají velké zkušenosti a bohaté informace o chovu králíku a rádi se podělí o své zkušenosti s dalšími.
Jsem začínající chovatel, který v dřívější době nic podobného nechoval. Informace, které doposud mám jsou z internetu a z knih, a rád bych bych si některé informace doplnil od vás, od lidi, který se tomu rádi věnují a baví je to.Byl bych velmi rád kdyby se tady našlo pár lidi který by mě osvětlilo téma krmení samce a samice před pářením, jaké je vhodné krmení pro březí králici na co nezapomínat.

A určitě by se našlo více otázek k tomu spojené, a proto bych vás požádal pokud by jste byly ochotní mi to napsat na E-mail a popřípadě doplnit i další informace - dosstaljirka@email.cz
A pokud by vám to nevadilo, tak vést i dlouhodobější komunikaci ohledně rad. Jelikož nejsem žádný zkušený chovatel a rád bych se učil od těch nejlepších.
Děkuji za přečtení a určitě mi napište vaše rady a typy ohledně chování CA. Budu velice rád za každý e-mail co dostanu. Děkuji.

30.6.2018 18:13
betyna5

XXX.XXX.165.14

Vidím, že zatím nikdo neodepsal. Možná proto že téma je je velmi obsáhlé. Asi bych vám poradila, abyste si konkrétní co vás nejvíce zajímá dal do vyhledávače a postupně si přečetl více diskuzí. Postupy jsou různé, přispěvatelé také. Někdy je diskuze ostřejší, některé rady dobré jiné ne. Ti zkušenější prispěvatelé už tu mnoho otázek zodpověděli a jen je nebaví na opakující se dotazy neustále odpovídat znovu. Po čase si po přečtení více příspěvků sám uděláte obrázek, čí radu bystě použil a kterou jen přečetl a přešel. Když jsem začínala s chovem taky jsem se snažila číst a spousta příspěvků mi pomohla, je ale důležité hledat.

To co se tu opakuje nejčastěji je asi dobrá příprava. Zvážit jestli jsem zvířatům schopen připravit dobré podmínky, pro to aby se měla dobře.

Dostatek prostoru. Velikost kotců + pokud chci chovat tak počítat s tím že v kotci kde je zpočátku jen samice se časem budou o prostor dělit i její potomci, ty pak je třeba po odstavu rozdělit do dalších k otců dle pohlaví.
Dostatek kvalitní potravy (seno, oves, ječmen, granule, případně tráva, zelenina, další potravinové doplňky), podestýlky (sláma, seno, (na podlahu hobliny), nezávadná voda (v tekutém stavu i v zimě - když voda zamrzá je nutné měnit ji vícekrát za den).

Čistota v chovu je také velmi důležitá. Zvířata by měla být v suchu a ne stát či ležet v mokré podestýlce. Nemají být v průvanu, měla by být na místě chráněném před přímým sluncem.
Některé kusy jsou čistotnější a chodí do jednoho rohu (samozřejmě to závisí na velikosti kotce), jiná vše přehrabují a jsou více či méně nečistotná. Některá do toho ještě řada vycmrndají vodu z napáječky a pak se nestačíte divit jak často je nutné kydat ve snaze udržet je v suchu. (musím s radostí napsat, že jsou tu popsány i dobré tipy jak té či oné králičí neřesti předcházet či si usnadnit likvidaci nasledků).

Veterinární péče - zjistit si který veterinář ve vašem okolí umí léčit králíky a kolik to stojí. Spousta dotazů je tu na téma veterinární péče.Je dobré si je pročíst, ale nutné je vědět, že i když jsou zde lidé ochotní a někteří radí dobře, tak nemají křišťálovou kouli a že veterinář na své zaměstnání spoustu let studoval a proto je pro zvíře vždy nejlepší pokud se poradíte s ním. Ano, stojí to peníze a s tím je nutné taky počítat !

Je dobré vědět, že králíci mají citlivé zažívání a tak je nutné dávat si pozor na skladbu krmné dávky. Pokud už králíkovi něco je, je nutné to řešit rychle, protože králík zdlouhavé rozhodování, jestli ho léčit a jak, nemusí vydržet. (Pokud už se tu ptáte na radu s trávicimi problémy a v odpovědi je jako dieta napsaná "jen voda a seno" tak opravdu není dobré přidat králíkovi cokoli jiného! Ani granule ani mrkvičku ani jablko či nějaký pamlsek.) Králíci jsou zvířata citlivá a hlavně mladá zvířata jsou háklivá jak na stres (odstavu od matky) tak na skladbu stravy. Pokud chcete odchovávat mladé tak toto téma je poměrně zásadní.

Možná je také dobré zmínit (spíše pro majitele pet králíčků), že králíci nejsou moc kamarádská zvířata. Pokud chcete aby si na sebe cizí zvířata zvykla, je nutné je seznámit jako velmi mladá. Nápad, že třeba po 3 měsících koupím svému králíkovi kamaráda obvykle končí nezdarem, zvířata se nesnesou a napadají se. (výjimky existují, ale proč to pokoušet).

Pokud králíky chováte na maso, je také dobré zajistit ušákům důstojný konec. Pro začátečníka je určitě lepší, když vám zkušenější chovatel vše ukáže a poradí.

Výběr plemene je asi také důležitý, ale na jednotlivá plemena má každý svůj názor a je dobré se ptát u chovatele konkrétního plemene. Třeba francouzští berani jsou většinou milí, klidní a já myslím že dobří rodiče. Za to třeba Kastorex je vzhledově nádherný, ale zase mi přijde celkově více nervózní a na seznamování náročnější.

Já myslím, že ti zodpovědní budoucí chovatelé začali s chovem právě přečtením nějaké králičí literatury a studiem článků na internetu, pokud neměli to štěstí a neměli nikoho v okolí, kdo by se jim věnoval. Pokud chcete králíky chovat, tak myslím že tady se dozvíte dost zajímavých věcí.

Já chovám ušáky teprve pár let a nejsem tedy majitelka bohatých zkušeností. Nemyslím si však, že samice by před pářením měli mít nějakou speciální stravu. U mne mají dospělé kusy vodu, seno, granule bez léčiv, oves ječmen. Občas kousek mrkve, nať z mrkve a listy pampelišky. Občas je pouštím do výběhu na zahradu. Zvířata vhodná k páření by měla být zdravá, čilá, v dobrém výživové stavu (ne tlustá ani hubená) a samice by měla být v říji.
Přeji Vám hodně štěstí.

2.7.2018 19:50
12matess3

XXX.XXX.85.252

Dobrý deň, chcel by som sa informovať, v koľko dňových intervaloch máva samica ruju? Párim v podstate hocikedy keď potrebujem, no chcel by som nájsť nejaký zaručený spôsob, ako samicu napáriť, aby sa párila rada a aby bolo čo najviac mladých, napr. vymeniť samicu so samcom na jeden deň, prehodiť ju do samčieho kotca a samca do jej a na druhý deň ju hodiť k tomu samcovi? Skúšal niekto takúto vec? S pozdravom.

2.7.2018 22:20
jardagin

XXX.XXX.25.115

V první řadě by jste měl koukat jestli je samice vubec v říjí než ji date k samci. Za další po kolika dnech samice přichazí do říje by jste měl zjistit sam A ne tam samici davat jak se vam líbí. To jsou pravě chovatelske zkušenosti ktere potřebujete nazbírat. A ano děla se podobny zpusob se samicemi ale ne k samcovi ale samice jde do jineho kotce, to znamena do jineho prostředí a říje přichazí cca2 dny po tom. Nabuzení samice se provadí vice zpusoby ale pokud je samice v dobre kondici tak říji ma skoro pravidelnou a pak není problem se zabřezavaním.. To znamena nepřekrmovat aby nedochazelo k zatloustnutí atd. Hlídat jejich zdravotní stav atd. Pak je velka pravděpodobnost že bube dost mladych a dobře porostou.

3.7.2018 06:10
horal

XXX.XXX.13.30

Myslím že zde najdeta vše na co se ptáte.
http://www.chovzvirat.cz/clanek/794-rozmnozovani-odchov-a-odstav-kraliku/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík