Staci jeden den ,dva krat skok nic viac netreba. Netreba nechavat celu noc ako bolo niekedy davno. Ak sa samec zvali na bok je to ok. Samicu zbytocne nestresujte. Dobre ak ste dali na druhy den aj ja niekedy tak robim ked som si nie isty skokom. Ale ak samica nechce berte ju prec. Potom mozte,po tyzdni kontrolny skok ked samica uteka je kotna ale to asi viete.
Kdo vám to nakukal připouštět tímto způsobem. Stačí když necháte samici delší dobu u samce tak už ho bude odmítat, dokonce i útočit na něj. Naopak po připuštění by měla mít samice klid a né se stresovat. Pokud chcete provádět kontrolní připuštění, dělá se po čtrnácti dnech kdy se vrací i říje pokud samice nezabřezla. Připouštět po týdnu nic neřeší. Říje se opakuje po čtrnácti dnech.
Nevím, možná mám špatný dojem, ale připadá mi to jakoby se někdo bavil tím že zakládá naivní vlákna a baví se tím jak se někdo snaží vysvětlovat a čeká na možnost někomu vynadat a pohádat se.
horal
napsal(a):
Kdo vám to nakukal připouštět tímto způsobem. Stačí když necháte samici delší dobu u samce tak už ho bude odmítat, dokonce i útočit na něj. Naopak po připuštění by měla mít samice klid a né se stresovat. Pokud chcete provádět kontrolní připuštění, dělá se po čtrnácti dnech kdy se vrací i říje pokud samice nezabřezla. Připouštět po týdnu nic neřeší. Říje se opakuje po čtrnácti dnech.
Nevím, možná mám špatný dojem, ale připadá mi to jakoby se někdo bavil tím že zakládá naivní vlákna a baví se tím jak se někdo snaží vysvětlovat a čeká na možnost někomu vynadat a pohádat se.
Horale,skoda,ze nejde nekterym "chovatelum" ten "chov" zakázat!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Prostě samici připouštějte jen, když má říji. Poznáte to snadno, samice v říji má překrvenou vulvu - tmavá barva, vínovofialová. Pokud je samice v říji, dejte ji k samci. Vše sledujte, samec má mít o samici zájem a samice, když je v říji spolupracuje. Pokud si samec samice ihned aktivně nevšímá, nachvíli - 10, 15min. mu ji seberte. Samci vždycky rychle pochopí, že na nějaké fórky se styděním nemají čas. Pokud skok proběhne úspěšně - samec se svalí na bok, odpoledne mu samici dám na připuštění ještě jednou, ale to už je skoro zbytečné, nicméně je to lepší, pokud samec nepřipouští pravidelně, údajně mají spernie z druhého skoku lepší životaschopnost.
Vždycky kontakt samce se samicí sledujte, stává se že, zvlášť samice zjančí a začne se samcem prát a dojde ke zranění zvířat. Kontrolní připouštění po delší době osobně nedělám, když připouštíte zvířata v říji je úspěšnost zabřeznutí velká. Při pozdější manipulaci s březí samicí riskujete poškození plodů a zvlášť , když se samice se samcem popere, což březí samice běžně dělají.
Dávat samici k samci tři dny po sobě je nesmysl. Ještě větší nesmysl je tzv. kontrolní připouštění (je absolutně neprůkazné, jsou samice, co nechtějí a přitom vůbec březí nejsou a pak taky takové, co se klidně skočit nechají a přitom březí již jsou..) notabene po dvou týdnech, čili de facto v polovině březosti.
Ano, je možné dávat samici k samci třeba každý den, to ale v případě, že páření neproběhlo a tudíž je snahou vyvolat vzájemným kontaktem říji samice. Ale pokud páření proběhlo hned napoprvé, není jediný rozumný důvod dávat samici k samci další a další a další den...

Osobně si myslím že je lepší vyvolat říji tím že dáte lopatku podestýlky od samce do kotce k samici nebo samici přehodit do jiného kotce. Taky se dá kouzlit s krmnou dávkou, ale stejně si myslím že je lepší nechávat do chovu samice u kterých nejsou tyhle kouzla zapotřebí.
napsal(a):
Osobně si myslím že je lepší vyvolat říji tím že dáte lopatku podestýlky od samce do kotce k samici nebo samici přehodit do jiného kotce. Taky se dá kouzlit s krmnou dávkou, ale stejně si myslím že je lepší nechávat do chovu samice u kterých nejsou tyhle kouzla zapotřebí.
Můžete mi prosím říct jak kouzlite s krmnou dávkou? Ja krmím zakrsliky berkel light, seno , zelené, sem tam vločky oves i jiné obilí , mrkev řepa jablko a nejak se mi nedaří zabreznutí, někdy chuť má jindy ne,skok se podaří a pak nic. mladé již měla v poho. říji také respektuji, samec se snaží , uz po něm mláďata byly a teď se trápim od září. Pro podporu říje jsem také dávala celer petrzel , i radu tyden jen seno a pak oves následováná říjí....

No tak to to děláme stejně.
xchipsy
napsal(a):
Dávat samici k samci tři dny po sobě je nesmysl. Ještě větší nesmysl je tzv. kontrolní připouštění (je absolutně neprůkazné, jsou samice, co nechtějí a přitom vůbec březí nejsou a pak taky takové, co se klidně skočit nechají a přitom březí již jsou..) notabene po dvou týdnech, čili de facto v polovině březosti.
Ano, je možné dávat samici k samci třeba každý den, to ale v případě, že páření neproběhlo a tudíž je snahou vyvolat vzájemným kontaktem říji samice. Ale pokud páření proběhlo hned napoprvé, není jediný rozumný důvod dávat samici k samci další a další a další den...
Xchipsy,presne tak to vidim a dělám i ja👍...kralici jsou velice citliva zvířata a clovek musi s nimi citit..potom to jde jedna radost..hezky příspěvek😀

Marko7
napsal(a):
Moc malo
no to teda nevím. Pokud nemáte králíky na roštech a máte také jiná zvířata o která se staráte je to ažaž. Respektive maximum, které se dá ještě slušně zvládnout.

jistě, březost pohmatem zkušený chovatel určitě pozná. Nicméně, třeba já se to nikdy spolehlivě nenaučila a zadavatel mi nepřijde jako zkušený chovatel.
Marko7
napsal(a):
Staci
https://www.ifauna.cz/galerie/diskuse/3542139/201901/1548595261AvalCOg2tnjF_jpeg A kde je tahle králikárna.
Nevím žebychom byly kamarádi. Navíc v téhle diskuzi je zbytečné pokračovat. Takhle ,,erudovaný" dotazy a odpovědi má můj dvanáctiletý vnuk. Jsem rád když chce někdo něco vědět a pokud vím odpověď rád ji poskytnu. Nemám ale rád když někdo ze mně dělá blbce. Ať se imaginárnímu chovu daří.
Tak sa podľa toho správajte nie som prvý na ktorého tu sekate machra a je smutné, že tu ťaháte do tohto aj deti. Nuž nevadí urobíme si svoju mienku o tom a ďakujem za radu ak som dostal od vás daku. Ak áno tak ďakujem pekne a p.s. ukážte mi vás chov môj je reálny, môžte prísť, rád ukazem.
Georgi

XXX.XXX.168.10
prohlédněte si jestli samec je semec!Jestli je to samec pak má problém s varlaty.Jediná možnost samce vyměnít.
čombe

XXX.XXX.140.6
Stačí 2 skoky A za 10 dní pohmatem poznám zda je březí.
Marko7
napsal(a):
Neviem ci to robim dostatocne dobre mam trosku strach ale skusal som to a zda sa mi ze nieco som citil da sa to aj inak zistit okrem sona dakujem
To máte tak intenzivní chov, že nemůžete počkat 31 dní? Každé okukování, prohmatávání a veškeré rušení březí samice má pro ní negativní vliv a zvláště u prvniček. Pak se všichni divíte, že vám samice rozházela králíčata, nebo se o ně nestará. Berte to jako že je březí. Pokud byla správně připuštěna, tak by nemělo být pochyb. Pokud se do 35 dne neokotí tak ji připustíte znovu.
ančovička1
napsal(a):
Tak to jsem se hezky zasmála😂😂😂👍
Ale tak, také jsem býval mladý a také jsem v tom viděl vědu a měl nekonečně času na pozorování králíků. Kdež ty zlaté časy jsou...?
Teď to dělám tak, že strčím samici k samcovi do kotce a nechám mu ji tam tak dlouho, až slyším, že samice začne kňourat, když po ní chce samec skákat. To vím, že už je naskákaná a vrátím ji zpátky do jejího kotce. No a za 2 týdny jsou králíčata. Netvrdím, že je to nejlepší postup, ale pro mě určitě ano.
Samozřejmě může být problém, když něco není v pořádku se samicí nebo samcem, ale zatím jsem měl štěstí jak na samice, tak na samce.
petr008
napsal(a):
Ale tak, také jsem býval mladý a také jsem v tom viděl vědu a měl nekonečně času na pozorování králíků. Kdež ty zlaté časy jsou...?
Teď to dělám tak, že strčím samici k samcovi do kotce a nechám mu ji tam tak dlouho, až slyším, že samice začne kňourat, když po ní chce samec skákat. To vím, že už je naskákaná a vrátím ji zpátky do jejího kotce. No a za 2 týdny jsou králíčata. Netvrdím, že je to nejlepší postup, ale pro mě určitě ano.
Samozřejmě může být problém, když něco není v pořádku se samicí nebo samcem, ale zatím jsem měl štěstí jak na samice, tak na samce.
JEŽÍŠI!!!!!! Tak bych se chtela mít😂, 2 tydny zavřená s chlapem , 2 t. sexu a přísunu jídla bez námahy !! 😂
Georgi

XXX.XXX.168.10
Když je samice v říji, je připuštění otázka do 5 minut.Je zbytečné samici delší dobou zbytečně stresovat.Pokud není samice v říji klidně tam můžete vystát důlek a nic z toho nebude.Takových chovatelů co si mysleli že to půjde jsem potkal několik a výsledek nula.Nedělám žádnou kontrolu pohmatam a ani samici nijak nestresuji.Jak píše horal připustím a čekám.Fascinuje mne Petr008 který má do dvou týdnů od připuštění mladé.
petr008
napsal(a):
Já jsem pořídil hobby chov, protože ten volný čas mám a baví mě sledovat zvířata.
Georgi
napsal(a):
Když je samice v říji, je připuštění otázka do 5 minut.Je zbytečné samici delší dobou zbytečně stresovat.Pokud není samice v říji klidně tam můžete vystát důlek a nic z toho nebude.Takových chovatelů co si mysleli že to půjde jsem potkal několik a výsledek nula.Nedělám žádnou kontrolu pohmatam a ani samici nijak nestresuji.Jak píše horal připustím a čekám.Fascinuje mne Petr008 který má do dvou týdnů od připuštění mladé.
Díky, rád fascinuji. Ale i tak Vám to rád vysvětlím. Patřím mezi ty špatné chovatele, kteří nemají čas okukovat samici, jestli se jí chce nebo nechce. Když potřebuji připustit, udělám to tak, jak jsem popsal výše a že je naskákaná poznám spolehlivě, podle zvuků, které březí samice u samce vydává. Většinou se pak za 2 týdny +/- okotí. Je to prosté a jednoduché A mně to tak funguje více než dobře. Ano stresuji samici, že je třeba týden nebo dva skotná u samce, ale to je už takový život. Já mám také každý den stres, že musím jít brzo ráno do práce a nikdo mě nepolituje, tož tak.
mlckova
napsal(a):
JEŽÍŠI!!!!!! Tak bych se chtela mít😂, 2 tydny zavřená s chlapem , 2 t. sexu a přísunu jídla bez námahy !! 😂
A po dvou letech klackem za ušiska?
horal
napsal(a):
Petře máte hodně mladých samic? Rád bych si od vás koupil alespoň deset. Ještě jsem nikdy neměl králíky co rodí za dva týdny. Já mám nějaké pomalé. Pořád se s tím loudají 31 dní a někdy i den dva navíc.
Tož mladů ramlicu mám brachu enem jednu a tů nepošťávám ani neprodávám nikemu. A ty staré ty byste nechtěl .
Jinak jsou to fakt tak těžké počty, že když je samice 2 týdny u samce tak se pak za další 2 okotí? Jste už druhý, kdo se nad tím pozastavuje. To zase nechápu já.

Teda , už som si myslel , že chlapa v mojom veku už sotva niečo prekvapí... No petr008 sa vám to celkom podarilo. Toto som fakt ešte nepočul, v podstate tomu nerozumiem ?... Načo je tá samica v malom kotci spolu zo samcom? Jedine ,že fakt vám ide o to im dopriať lásky... Povedzme si to na rovinu, pripustenie samice je v idealnom prípade otázka pár minút. Ja si tam , sadnem dám si pivo a kým ho dopijem je hotovo...
napsal(a):
Teda , už som si myslel , že chlapa v mojom veku už sotva niečo prekvapí... No petr008 sa vám to celkom podarilo. Toto som fakt ešte nepočul, v podstate tomu nerozumiem ?... Načo je tá samica v malom kotci spolu zo samcom? Jedine ,že fakt vám ide o to im dopriať lásky... Povedzme si to na rovinu, pripustenie samice je v idealnom prípade otázka pár minút. Ja si tam , sadnem dám si pivo a kým ho dopijem je hotovo...
Lebo na to, že neviem, azda má ruju, alebo nie.
Nesleduji to, frndu jí neprohlížím a nezalamuju se s tím. Dám ji k samcovi a oni se už domluví. Jestli u toho pěstují nějakou lásku nevím, nesleduji. Když není v říji tak ji samec rozříjí. Zkrátka a dobře dělám to takhle, protože nemám čas se hrát. Krmím dvakrát denně. Brzy ráno, když jdu do práce a večer, když se vrátím. Samice většinou začne u samce kňučet týden nebo dva po naskákání. Když to uslyším, vím, že je vymalováno a že za 2 - 3 týdny se bude kotit. A mám klid a nestersuju a funguje to. V jednoduchosti je krása. Složitou věc vymyslí každý trouba. Poselství, které tím chci lidstvu předat je tedy to, že celý proces oplodnění samice nechávám čistě na samcovi, protože on pozná nejlépe jak si to se samicí zařídit. Tedy nemusím praktikovat žádné šachy s opakovaným připouštěním, kontrolním připouštěním prohmatáváním a posuzováním genitálu, atd.
Nic přátelé musím končit. Obohatil jsem Vás svými myšlenkami myslím dost a teď mě čekají praktické povinnosti. Chovu zdar, králíků zvláště. Zdravím, P.

petr008
napsal(a):
Lebo na to, že neviem, azda má ruju, alebo nie.
Nesleduji to, frndu jí neprohlížím a nezalamuju se s tím. Dám ji k samcovi a oni se už domluví. Jestli u toho pěstují nějakou lásku nevím, nesleduji. Když není v říji tak ji samec rozříjí. Zkrátka a dobře dělám to takhle, protože nemám čas se hrát. Krmím dvakrát denně. Brzy ráno, když jdu do práce a večer, když se vrátím. Samice většinou začne u samce kňučet týden nebo dva po naskákání. Když to uslyším, vím, že je vymalováno a že za 2 - 3 týdny se bude kotit. A mám klid a nestersuju a funguje to. V jednoduchosti je krása. Složitou věc vymyslí každý trouba. Poselství, které tím chci lidstvu předat je tedy to, že celý proces oplodnění samice nechávám čistě na samcovi, protože on pozná nejlépe jak si to se samicí zařídit. Tedy nemusím praktikovat žádné šachy s opakovaným připouštěním, kontrolním připouštěním prohmatáváním a posuzováním genitálu, atd.
Nic přátelé musím končit. Obohatil jsem Vás svými myšlenkami myslím dost a teď mě čekají praktické povinnosti. Chovu zdar, králíků zvláště. Zdravím, P.
V podstate ste šťastný človek. Ked je práca potešením je aj život šťastím. Ja tiež ráno chodím skoro do prace a nerobím si s toho nejaku pakárnu, jednoducho bud chcem alebo nie, mňa ste teda neobohatil, ničím ani náhodou Soryy.

Tak o tom že někteří chovatelé nechávají samice u samce dlouho, jsem už taky slyšela. Osobně bych se bála že samice samce pokouše. Navíc většinou připouštíme víc samic najednou, pak se dají mláďata ze silných vrhů podhodit do slabých hnízd.
napsal(a):
Tak o tom že někteří chovatelé nechávají samice u samce dlouho, jsem už taky slyšela. Osobně bych se bála že samice samce pokouše. Navíc většinou připouštíme víc samic najednou, pak se dají mláďata ze silných vrhů podhodit do slabých hnízd.
Pokud chcete v jednom dnu nakrýt víc samic musí to být rychlá akce a nechat samce odpočinout.
Nechávat samice u samce třeba několik dnů, není moudré.Některé samice jsou dost agresivní, samce to zbytečně traumatizuje.
Špatně se pak odhaduje porod.Žádná pozitiva v tom nevidím.
Dělám to stejně jako vy.
Je-li slabší vrh, mláďata doplňuji.
napsal(a):
V podstate ste šťastný človek. Ked je práca potešením je aj život šťastím. Ja tiež ráno chodím skoro do prace a nerobím si s toho nejaku pakárnu, jednoducho bud chcem alebo nie, mňa ste teda neobohatil, ničím ani náhodou Soryy.
Vůbec se neomlouvejte, vůbec jsem Vás neměl v úmyslu obohacovat, ani nikoho jiného, nebojte. Jen mi přijde, že někteří chovatelé jsou poněkud, trošičku, malinko, abych tak řekl, kulantně - ješitní neurotici. Takže klídek a dělejte si to podle svého. Já budu taky a to je podstata koexistence s rozdílnými názory a přístupy. Zdravím, P.

borax
napsal(a):
Pokud chcete v jednom dnu nakrýt víc samic musí to být rychlá akce a nechat samce odpočinout.
Nechávat samice u samce třeba několik dnů, není moudré.Některé samice jsou dost agresivní, samce to zbytečně traumatizuje.
Špatně se pak odhaduje porod.Žádná pozitiva v tom nevidím.
Dělám to stejně jako vy.
Je-li slabší vrh, mláďata doplňuji.
V tuhle chvíli máme jen 8 samic. Připouštím v ideálním případě každý den jednu, mláďata se pak rodí víceméně v podobný termín, celkem mám zkušenost že se dá přehodit mládě i s 5-6denním rozdílem věku.
Já nebo muž vždycky samici u samce sledujeme, jak se samec k ničemu nemá, samice jde zpátky k sobě. On to ten samec pochopí, že musí rychle do akce, jinak má smůlu.
napsal(a):
Souhlasím, toho jsem se také bál. Prý jsou případy, že samice může samcovi vykousat koule. Každopádně jsem to riskl a nestalo se. Asi mám štěstí na hodné samice. A také souhlasím, že přístup chovatelů, kteří jdou s připouštěním tzv. na jistotu je profesionálnější. To je bez debat. Také bych to tak třeba dělal, kdybych..., což u mě bohužel nebude, takže to řeším takto, dle mých možností a mě to zatím funguje v pohodě a bez problémů.

petr008
napsal(a):
Vůbec se neomlouvejte, vůbec jsem Vás neměl v úmyslu obohacovat, ani nikoho jiného, nebojte. Jen mi přijde, že někteří chovatelé jsou poněkud, trošičku, malinko, abych tak řekl, kulantně - ješitní neurotici. Takže klídek a dělejte si to podle svého. Já budu taky a to je podstata koexistence s rozdílnými názory a přístupy. Zdravím, P.
A petře nemal ste být už náhodou v práci? Je mi po tom p*rD, no s princípu a pre pobavenie prítomných neurotických chovaťeľov ma to tak jemne napadlo...

petr008
napsal(a):
Přesně tak, je Vás po tom PRD . Už z principu. Zdravím, P.
Hmm, princip PRDU : je najlepšia genetická metoda množenia králikov... Tak nech sa darí

Tak som si dnes stopol, petře schválne kvôli vám... Pripustenie samičky aj skontrolou oboch zvierat a zapísanim do dokladov mi trvalo necele 3minúty ... Teda samec bol šikovnejší, ja už mám svoj vek
napsal(a):
Tak som si dnes stopol, petře schválne kvôli vám... Pripustenie samičky aj skontrolou oboch zvierat a zapísanim do dokladov mi trvalo necele 3minúty ... Teda samec bol šikovnejší, ja už mám svoj vek
Ale veď hej, veď máte úplnú pravdu. Víte pane Mišiko proč mám rád Slováky? Protože většina z těch, které znám, jsou velice upřímní a srdeční lidé.
Vy mě zkrátka chcete obrátit správným směrem. Vy pro to uděláte všechno, až do roztrhání vlastního těla... Budete měřit, vážit, počítat, jen abyste mi dokázal něco, v čem já s Vámi ale souhlasím.
Tak abych Vám udělal radost, tak zase já, abych svůj postup posunul exaktnějším směrem, si příště změřím, za jak dlouho začne samice kňučet od toho dne, kdy ji dám k samcovi.
Zatím jsem to nikdy neměřil, jen tak sledoval +/- pár dní, abych si byl jistý, že je to fakt kňučení a že je samice fakt "v tom".
Ale kvůli Vám si to teď fakt stopnu, aby to bylo přesné alespoň na den a pak dám vědět. Musíte ale počkat, protože mám teď samice okocené a připouštět budu nejdřív za tři měsíce ne-li později. Nejsem přítelem častého připouštění samic. Pěstuji totiž ke svým samicím hluboký platonický citový vztah, který je z jejich strany vřele opětován a nechci se s nimi tudíž brzy loučit v důsledku opotřebení častými porody. Zdravím, P.
Petr, já to nemusím časově měřit a na 100% vím, že po třetím skoku už samice kňučí a samce nechce připustit. Takže dva týdny by pak byla zbytečně stresovaná a týraná, vlastně už březí samice. Může dojít i k vzájemnému napadání a zranění. Kdysi se připouštěli samice týden, ale tak, že k 8-10 samicím do velkého kotce se přidal samec. Pokud mu dala samice najevo, že ho nechce tak si našel jinou povolnou. Pach páření vyprovokoval do říje i ostatní samice a ty se mu sami podbízely. Porody se i tak většinou smrskli na dva dny. Tzn že hned během prvních dvou dní všechny zabřezly. Vy si uspořádejte chov jak je libo, ale prosím neprezentujte ho, nějaký začínající chovatel by se toho mohl chytit. Takhle se správný chovatel nechová a na své králíky si najde čas ke každému úkonu. A zvláště má li k nim citový vztah, jak píšete.

petr008
napsal(a):
Ale veď hej, veď máte úplnú pravdu. Víte pane Mišiko proč mám rád Slováky? Protože většina z těch, které znám, jsou velice upřímní a srdeční lidé.
Vy mě zkrátka chcete obrátit správným směrem. Vy pro to uděláte všechno, až do roztrhání vlastního těla... Budete měřit, vážit, počítat, jen abyste mi dokázal něco, v čem já s Vámi ale souhlasím.
Tak abych Vám udělal radost, tak zase já, abych svůj postup posunul exaktnějším směrem, si příště změřím, za jak dlouho začne samice kňučet od toho dne, kdy ji dám k samcovi.
Zatím jsem to nikdy neměřil, jen tak sledoval +/- pár dní, abych si byl jistý, že je to fakt kňučení a že je samice fakt "v tom".
Ale kvůli Vám si to teď fakt stopnu, aby to bylo přesné alespoň na den a pak dám vědět. Musíte ale počkat, protože mám teď samice okocené a připouštět budu nejdřív za tři měsíce ne-li později. Nejsem přítelem častého připouštění samic. Pěstuji totiž ke svým samicím hluboký platonický citový vztah, který je z jejich strany vřele opětován a nechci se s nimi tudíž brzy loučit v důsledku opotřebení častými porody. Zdravím, P.
Máte pravdu, udelám všetko ale pre seba ... Váš smer nikam nevedie ....
Georgi

XXX.XXX.168.10
Váš způsob připouštění vede ke zbytečnému stresování samic pokud jsou oba v jednom kotci.Znal jsem takového chovatele se stejným způsobem připouštění .Stěžoval si poté že hnízda jsou malá,samice se o mladé špetně stará.Tohle je opravdu slepá cesta.Divočejší samec je schopný samici pěkně potrhat.
Klid pánové, mám z vás pocit, že to zbytečně hrotíte a jen hledáte záminku jak se předvést, že jste nejchytřejší, v horším případě jak se pohádat. Dělá Vám to dobře? No pokud nemáte v životě jiné příležitosti k uspokojení, tak prosím, ale já se toho s vámi účastnit nebudu.
Pokud se toho postupu chytne začínající chovatel slovutný Horale, tak se vůbec nic nestane a za ty začínající chovatele, když už jste je zmínil Horale prosím, nestresujte je svým povyšováním. Váš tón je poněkud kazatelský, až fanatický. Já Vám Vaše uměle vytvářené argumenty-bludy vyvracet pořád dokola nebudu. Nemám na to čas a hlavně mě nebaví dělat zbytečné věci.
Vysvětlil jsem svůj postup několikrát v domnění, že jsem nebyl správně pochopen, ale teď už vím, že si potřebujete něco dokazovat. Moje samice netrpí, to rozhodně ne a to ani jedním z těch strašáků, které jste tady svorně vyjmenovávali. Nikdy se mi nestalo nic z toho co jste tady popisovali ani tehdy, když jsem nechal samici u samce dva týdny. A pokud jsem ji nechal u samce dva týdny, bylo to proto, že zkrátka neměla říji a k samcovi jsem ji dal, aby ji rozříjel.
Nebojte, jakmile uslyším kňučení, dávám ji od samce pryč, takže mi prosím nepodsouvejte Vaše vykonstruované nesmysly, že stresuji a trápím zvířata. O mém chovu víte houby a kdyby sem mi nedařilo, tak taková háklivá zvířata, jako jsou králíci vůbec nechovám. Buďte tedy tak laskavi a nepodsouvejte mi tady za každou cenu nesmysly, které v reálu vznikly pouze a jen ve vašich hlavách. Pokud se chcete hádat a hledáte vhodný objekt pro uvolnění frustrace, zajděte si do hospody, i když, to radši ne. Tak si zajděte k psychologovi. A pokud chcete mocí mermo a za každou cenu kydat hnůj, vyčistěte si králíkárny. Králíci to ocení.
Patřím mezi ty špatné chovatele, kteří nemají čas okukovat samici, jestli se jí chce nebo nechce. Když potřebuji připustit, udělám to tak, jak jsem popsal výše a že je naskákaná poznám spolehlivě, podle zvuků, které březí samice u samce vydává. Většinou se pak za 2 týdny +/- okotí. Je to prosté a jednoduché A mně to tak funguje více než dobře. Ano stresuji samici, že je třeba týden nebo dva skotná u samce, ale to je už takový život. Já mám také každý den stres, že musím jít brzo ráno do práce a nikdo mě nepolituje, tož tak.
Dám ji k samcovi a oni se už domluví. Jestli u toho pěstují nějakou lásku nevím, nesleduji. Když není v říji tak ji samec rozříjí. Zkrátka a dobře dělám to takhle, protože nemám čas se hrát. Krmím dvakrát denně. Brzy ráno, když jdu do práce a večer, když se vrátím. Samice většinou začne u samce kňučet týden nebo dva po naskákání. Když to uslyším, vím, že je vymalováno a že za 2 - 3 týdny se bude kotit. A mám klid a nestersuju a funguje to. V jednoduchosti je krása. Složitou věc vymyslí každý trouba.
Jen mi přijde, že někteří chovatelé jsou poněkud, trošičku, malinko, abych tak řekl, kulantně - ješitní neurotici.
petr008 tohle jsou vaše věty a já je jenom povýšenecky pro připomenutí zkopíroval. Předtím jsem napsal jenom svůj názor.