Dobrý den,
29. ledna jsem připouštěla samici a vypadala to, že se to povedlo.
Byla dost agresivní vůči mě i jiným králíkům. Včera si však začala stavět hnízdo, málo jedla a byla velmi přítulná. Zkusila jsem ji dát k samci ale před ním utíkala a vrčela na něj. Dnes jsem to zkusila znova a bylo vše při starém - na samce vrčí, hnízdo už má postavené ale málo jí, jí jen trošku sena a bylinek, granulí se nedotkla. Docela mě znepokojuje to žraní, může to být při falešné březosti normální? Nepředpokládám, že by byla březí, to je na stavění hnízda moc brzo…
Respektivě… Je toto falešná březost?
Moc děkuji za rady.
Může to být jedno i druhé. Co znamená že se to snad povedlo. Nesmíte se stydět popsat kopulaci králíků, aby bylo zřejmé jestli k oplození došlo nebo ne. Říje se opakuje přibližně po čtrnácti dnech, ale pokud je říje tak samice je svolná s pářením i když může někdy dělat drahoty. Říje se může projevovat agresivitou, prohrabováním podestýlky nebo i stavěním hnízda. Úplně stejně se může, ale projevovat i v březosti a není nic výjimečného, že si začne stavět hnízdo i čtrnáct dní předem. Pokud to není nějaký intenzivní chov, bude lepší vyčkat do 29 února plus,mínus tři dny a zbytečně samičku nestresovat.
To je takový blbý zvyk spousty chovatelů, strkat samice v (možné) polovině březosti k samci... Pokud neumíte poznat březost pohmatem, proč prostě nepočkáte do termínu porodu? Co tak zásadního vám za těch +- 14 dní uteče?
Tady vám stejně nikdo přesně neřekne, proč to ta nebo jiná samice dělá, protože každá se prostě chová jinak. Měla jsem samice, co stavěly hnízdo pouze max den před porodem, pak takové, co ho chystaly týden dopředu a konečně i takové, které ho stavěly v polovině březosti (a do porodu ho ještě třikrát rozšlapaly a dvakrát přestavěly).
Tady se přece ale nemluví o připouštění samice v brezosti, to snad nedělá ani největší blb. Samici jsem k samci dala, ať zjistím jak na něj reaguje, navíc jsem ji ihned odebrala.
Obávám se,že jsme si špatně rozumněli.
Mě zajímalo, zda bych se měla obávat toho, že samice jí velmi málo a to už 3. den.
Každopádně děkuji za odpovědi.
Psala jsem, že si samice postavila hnízdo a je teprve v polovině březosti PROTO jsem ji zkusila dát k samci, ať zjistím, jak na něj reaguje.
ALE je mi divné že skoro nežere už 3. den. (od doby kdy si začala stavět hnízdo)
Spolu to souvisí tak, že jsem se ptala, jestli se s tím už někdo setkal, nebo se mám poradit s veterinářem.
PROTOŽE se bojím, aby mi samice nepošla.
A jelikož jsem žádný podobný případ na diskuzi nenašla, tak jsem se zeptala tady... ale všichni tady mluví úplně o něčem jiném.
Každopádně děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Králík, který nežere je králík co brzy chcípne, ať už to souvisí s březostí nebo ne. Po třech dnech už s tím těžko doma něco uděláte. Otázka je, skutečně vůbec nežere nebo jen žere míň? Obvykle když králík má nějaký problém, začne mu vystupovat páteř a je letargický.
Loni byl velký mráz a tak jsem 3 samice před koncem březosti odstěhoval do teplejší místnosti, všechny samice okamžitě přestaly pít a žrát, trvalo to celý týden, jedné jsme zkusily nechat píchnout antibiotika, ta mladé nechala být a nakonec sama zdechla. Ty dvě to samy rozchodily a dokonce odchovaly mladé.
..žeby stres z nového ciziho prostředí?..brezi samice jsou mnohem citlivejsi na změny než jindy,tak mne to ani nepřekvapuje,že nezraly...tim atb jste ji asi také moc nepomohl... v druhe polovině brezosti bych samici nikdy nedavala k samci na "zkoušku" -ani ji nikam nepremistovala,i kdyz u vás v dobré víře uchranit samicky před mrazem..priste je premistite určitě dřív😀
Moje samice jí, ale o dost míň, je normální, běhá, chodí si pro pohlazení a pije. Akorát do toho jídla se jí moc nechce. Byliny a trochu sena si vezme, ale granule moc ne. Dnes jsem ji zkusila dát granule jiné a docela je pojedla, tak mě napadlo, že ji možná ty staré nechutnají, že by jiné chutě v březosti?
Jestli ji chcete prilepsit,tak ji kupte ovesne vločky..ty urcite neodmitne a jsou pro kraliky výborné..krmim s nimi samice s mladymi,hlavně malicke kralicky,kdyz vylezou z hnizda plus granule bez léčiv,nevim,proc vsichni cpou mladé granulemi s léčivy...pro samici ještě misku s jecmenem..kokci nemam..(ťukám )
Letos se mi přihodilo cosi podobného, že samička prvnička, asi týden po připuštění, začala žrát cca polovičku z předložené dávky. Vynechal jsem jedno krmení a začal podávat poloviční dávku, když jsem ji trochu přidal tak to nesežrala,po pár dnech zdechla. Její sestra tý se narodilo 7 mladých, po porodu přestala žrát, což se někdy stane, ale nežrala až taky chcípla. Přišel jsem tedy o 2 docela pěkné samičky, ale vzpoměl jsem si, že při koupi jsem se pána ptal čím krmí a on mi říkal že jim pro jistotu v zimě dává do vody acidomid 15 ml / l , ale než jsem je připustil, tak u mně 5 týdnů dostávali čistou vodu. Netvrdím, že to s tím nějak souvisí.
Už je to snad jednu nebo dvě desítky let co jsem si koupil na výstavě v burze dvě samičky Nb. Obě byly krásné v kondici, nic nenasvědčovalo tomu, že by byly nějak nemocné a byly. Mně sice nepošli hned po porodu, ale až po odstavu kdy mi padaly králíčata jak mouchy a začal jsem podávat sulfacox jak mladým tak samicím a padlo vše. Přitom samice byly pořád v kondici zato králíčata typické příznaky kokcidiózy. V mém chovu to nebylo. V té době jsem porážel i 300 králíků ročně a neobjevil se nikdy jediný flíček na játrech, ani jiné příznaky kokcidie. Zato samice měly játra plná bílých ložisek.(kuchal jsem je). Podáním léčiv se u mladých nedalo nic zachránit, naopak urychlilo jejich konec a u samic způsobilo že přestaly žrát a za pár dní padly. Od té doby už opět mám cov bez podobných příznaků. Dokonce jsem přestal podávat jakékoliv preventivní přírodní prostředky nebo ocet a hlavně, přestal jsem zkrmovat pečivo. Občas se mi u mladých po odstavu stane, že se nějaký straní a nehrne se k žrádlu. Toho hned oddělím na dietu a zvládne to, dokonce dožene v růstu i své sourozence. Jenom výjimečně některé to králiče padne. Tohle ale způsobuje přežrání. Takže kokcidiózu může mít klidně i zdánlivě zdravě vypadající zvíře.
..takže nemoc v zakoupenych samickach...u dospělého krslika se hned neprojevi a potom je uz pozdě.mozna,ze zakoupena zvirata by se hned měla prelecit proti kokcidioze sulfacoxem a bylo by po problému..take jsem kdysi koupila mladou Bu,potom jsem zjistila ze uz je brezi,moc nerostla,po porodu byla smutna,mlade nekrmila,padla na zadek,museli jsme ji zabit..ale to asi s kokci souvislost nemělo..nejlepsi je,když prodate kraliky známému,on potom chodi a stezuje si,jak je nemůže připustit,jak nemaji mladé nebo málo,jak mladi chcipaji..neznate to také😁?..ja jen zírám...
..kdyz už..chovala jsem krasne velké čincily..známý mně požádal o samce,dostal ho,pěkného,za hubičku...asi po roce se ozval,že ten muj samec ma plné uši svrabu!!!!..no,rána..jelikož žádný svrab nemám,poptala jsem se ho,jestli náhodou nepřipouštěl kamaradum po vesnici..priznal se,že ano..vysvetlila jsem mu,že může některému z kamaradu poděkovat,protože uz měl nakažené i samice....
Uživatel s deaktivovaným účtem

Někdy si říkám, že to u králíků může být jednak změnou krmení a taky každý chov má nejspíš i svoje kokcídie, domácí na ně jsou zvyklí a po přinesení nového zvířete je problém. Může to být i tak že zdánlivě zdravé zvíře rozhodí váš chov a pak nějakou chvíli trvá než se zas všechno stabilizuje. Mám pocit že skoro vždycky po přinesení nového zvířete začnou nějaké problémy.
ančovička1
napsal(a):
..souvisi co?že jste jim nedával acidomid?..kdyby měly samicky kokci,tak byste to poznal,ne?..acidomid kokci nevyleci a myslim,ze je zbytečný,nikdy jsem ho kralikum nedávala ..těžko říct,co samickam bylo,z ceho se jim udělalo špatně😁
Acidomid jsem jim podával od soboty - to jsem je koupil přímo u chovatele, do středy, večer naposled. Pán krmil ječmen, chleba, seno, já jsem jim namíchal, 3 díly ovsa, 2 díly ječmene. Po pár dnech jsem jim pomalu při dával granule s přírodním léčivem, cerea už bez léčiv není. Kuchat se mi nechtěli, protože byly tuhý delší dobu.
..při tomto krmeni samicek jste chybu určitě neudělal,ja krmim stejně,jen bez toho ovsa,ten nechtějí,vyhrabou ho z krmitek..seno,kousek řepy,vetvicky z jabloni..jen ten chleba maji tak jednou za tyden a maly kousek..mozna ty vase mely u byvaleho chovatele chleba vice a malo vlakniny,zastava střev,enterokolitida..kdybyste ji sahl na břicho,je tvrdé a bolestivé..loni mi tak odesla jedna samicka,uz po odrostlych mladých,take jsem hledala chybu,co jsem udelala špatně...od te doby dobrý
Osobně si myslím, že spoustu problémů si chovatelé způsobují sami "nesmyslným" krmením všeho možného. Jako chápu, že chtějí, aby když už je králík zavřený v kotci, měl tu stravu nějak pestrou, ale pak to právě působí problémy. Já krmím naprosto jednoduše - oves. Chovní králíci nedostávají nic jiného, a to ať v době "klidu", tak v době připouštění. Žádná jablka, salát, zelí, okurky, brambory, kukuřici, rohlíky, chleba a já nevím co všechno ještě je kdo schopný králíkům do kotce strčit. Nedávám ani žádné větvičky. Oves dávám jen jednou denně a to večer.
Samozřejmě nonstop seno a voda. Seno doplňuji každý den, ikdyž v jeslích třeba ještě něco zbývá, protože máme různé balíky - první seč z jedné louky, z druhé louky, otava... - a každé je tudíž trochu jiné, některé víc stébelnaté, jiné "měkčí" a s lupínky a bylinkami (zejm. otava) a králík si tak může vybrat, co zrovna jeho trávení potřebuje
Krmnou dávku měním až březím samicím, a to až tak od druhé poloviny březosti, kdy k ovsu přidám trochu granulí (poměr cca 3:1 oves : granule). Pak po porodu měním oves za ovesné vločky, nechám granule pro samice a odchov a přidám mléčné granule. Následně krmnou dávku upravuji podle toho, co v misce zůstává, jakmile začnou jíst i mladí (dokud jsou hodně malí, tak preferují hlavně mléčné granule a trochu vloček, takže nemíchám do směsky tolik "obyč" granulí, později žerou víc vloček, takže zase když to míchám, dám těch vloček víc atd.. Jak králíci rostou, postupně zase krmení upravím - vyřadím mléčné, zvýším množství obyč granulí a nakonec vyřadím vločky a "dětské" granule nahradím výkrmovými (vše postupně a pomalu). Od porodu do odstavu a pak výkrm až do porážky dávám krmení 2x denně.
Do vody dávám tak jednou týdně Citroenzymix nebo jiná probiotika, v létě pak Forticoat. Kojící samice a chovní samci občas kousek mrkve.
Je zcela běžné, že někdy mi samice div nevysype hrnek s krmením, jak chce honem honem žrát a jindy nasypu, ona párkrát zobne a dál nezájem. Ale nehroutím se z toho a nezkoumám to, prostě nechce, tak nechce, podstatné pro mě je, že je čilá, reaguje na podněty, pije a žere seno. Seno je vždy základ, bez toho ostatního je sice "snížen výkon", ale králík může v pohodě existovat.
xchipsy
napsal(a):
Osobně si myslím, že spoustu problémů si chovatelé způsobují sami "nesmyslným" krmením všeho možného. Jako chápu, že chtějí, aby když už je králík zavřený v kotci, měl tu stravu nějak pestrou, ale pak to právě působí problémy. Já krmím naprosto jednoduše - oves. Chovní králíci nedostávají nic jiného, a to ať v době "klidu", tak v době připouštění. Žádná jablka, salát, zelí, okurky, brambory, kukuřici, rohlíky, chleba a já nevím co všechno ještě je kdo schopný králíkům do kotce strčit. Nedávám ani žádné větvičky. Oves dávám jen jednou denně a to večer.
Samozřejmě nonstop seno a voda. Seno doplňuji každý den, ikdyž v jeslích třeba ještě něco zbývá, protože máme různé balíky - první seč z jedné louky, z druhé louky, otava... - a každé je tudíž trochu jiné, některé víc stébelnaté, jiné "měkčí" a s lupínky a bylinkami (zejm. otava) a králík si tak může vybrat, co zrovna jeho trávení potřebuje
Krmnou dávku měním až březím samicím, a to až tak od druhé poloviny březosti, kdy k ovsu přidám trochu granulí (poměr cca 3:1 oves : granule). Pak po porodu měním oves za ovesné vločky, nechám granule pro samice a odchov a přidám mléčné granule. Následně krmnou dávku upravuji podle toho, co v misce zůstává, jakmile začnou jíst i mladí (dokud jsou hodně malí, tak preferují hlavně mléčné granule a trochu vloček, takže nemíchám do směsky tolik "obyč" granulí, později žerou víc vloček, takže zase když to míchám, dám těch vloček víc atd.. Jak králíci rostou, postupně zase krmení upravím - vyřadím mléčné, zvýším množství obyč granulí a nakonec vyřadím vločky a "dětské" granule nahradím výkrmovými (vše postupně a pomalu). Od porodu do odstavu a pak výkrm až do porážky dávám krmení 2x denně.
Do vody dávám tak jednou týdně Citroenzymix nebo jiná probiotika, v létě pak Forticoat. Kojící samice a chovní samci občas kousek mrkve.
Je zcela běžné, že někdy mi samice div nevysype hrnek s krmením, jak chce honem honem žrát a jindy nasypu, ona párkrát zobne a dál nezájem. Ale nehroutím se z toho a nezkoumám to, prostě nechce, tak nechce, podstatné pro mě je, že je čilá, reaguje na podněty, pije a žere seno. Seno je vždy základ, bez toho ostatního je sice "snížen výkon", ale králík může v pohodě existovat.
Krmíte prosím jakou značkou/typem granulí. Dekuji za odpověď
mlckova
napsal(a):
Krmíte prosím jakou značkou/typem granulí. Dekuji za odpověď
Pohledští Dvořáci (Králíček a KKV s Probiostanem)
https://vkshb.cz/krmne-smesi/kralici.html
a mléčné granule Bodit Tachov
https://www.bodit.cz/produkty/produkt/granulovane-mleko-pro-mladata