Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.9.2019 21:20
Danko

XXX.XXX.73.208

Králičí mor je smrtelné virové onemocnění (z čeledi Caliciviridae) postihující králíky, proti němuž se lze účinně chránit vakcinací. K nakažení dochází přímým kontaktem s nakaženým jedincem nebo bodnutím komárem nebo jiným bodavým hmyzem. Po krátké inkubační době má nemoc rychlý průběh a králík umírá v křečích s příznaky dušení.

Šíří se prachem, aerosolem a všemi myslitelnými cestami - počínajíc vzdušným prouděním, zvířaty, hmyzem, materiály, dopravními prostředky na velké vzdálenosti. V našich podmínkách není výskyt sezónní, nákaza se může objevit v létě, stejně jako za mrazivé zimy. Rozšíření může ovlivnit vítr, který v případě sucha kontaminovaný prach roznese i na velké vzdálenosti. Je velmi odolný a odolává i vysokým mrazům.

Terapie neexistuje, nemoci se dá předejít jen preventivní vakcinací.

Tolko wiki ale mna zaujima ine .

Nakolko je tato choroba este realna v dnesnej dobe. Kto z vas sa za poslednych povedzme 5 rokov stretol s touto chorobou? Ja viem ze vecsina chovatelov ockuje o sto sest ale v poslednej dobe sa stretavam s inym nazorom. Coraz viac chovatelov prestava ockovat proti moralite kralikov v mojom okoli uz je to viac ako 50 percenet co prestalo ockovat aspon co ja viem. Nie je tato choroba uz pase a ockovanie zbytocne? Ja neockujem uz druhy rok moj sused sedem rokov a nepoznam nikoho co mu vykapalo dosledku morality. Preto chcem vediet aky je vas nazor ja som z presovskeho kraja.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.9.2019 21:50

Však ona vám začne připadat mnohem reálnější, až začnou králíci chcípat. A ano u nás ve vsi se v loni mor objevil. Ve vedlejší vesnici vychcípalo všechno co nebylo očkované, v naší to šlo sem tam, nám nechcíplo nic, ale vím o několika chovatelích, kterým ano.
Dospělce mám očkované, mláďata ne.

10.9.2019 22:09

No na toto sa dá povedať aj toto: Videl som chlapa čo v amoku porezal motorovou pilou kralikarne.... Mal bio chov a za dva dni padlo okolo 100ks..Oktober 2017... Stačí??

10.9.2019 22:52
kralickova

XXX.XXX.250.170

Aktuálně známá, která má hobby chov, očkovala kombinovanou vakcínou v květnu. Padají jí očkovaní dospělí i odstávčata (neočkovaná). Pitvu nedělala, ale byť tu někteří odvětí, že to může být cokoli (teoreticky může), tak vše sedí mj. právě na mor pravděpodobně klasický.

11.9.2019 06:53
ančovička1

XXX.XXX.33.251

U nás na vesnici kraliky už téměř nikdo nechová,tedy si myslim,že možnost přenosu nakažení,jak morem,tak myxomatozou,bude menší,ale nikdy bych neriskovala prijit o asi 50kraliku,abych ušetřila za vakcinu,ceny jednoho nebo dvou kraliku..ale lidé to tak,co ja vim,delali a dělají,riskuji,potom se divi..také mi před xxx lety pochcipali kralici po očkování veterinářem,od té doby si ockujeme sami a pravidelně,jak chovne,tak mladé a v pohodě..

11.9.2019 07:00

Mor je a nejen klasický RHD je i nový RHD2 a tím,že "chovatelé" stále více neočkují se objevuje stále častěji.Vloni ve vsi pokapalo na mor co nebylo řádně očkované a letos ve vedlejší vesnici dvěma takovým co neočkují padlo přes 300 králíků.Ti si zase mysleli,že když je mají ve chlévě,mor se tam nedostane.Ono až přijdete ke králíkárně plné mrtvých králíků,tak vás to neočkování přejde.

11.9.2019 07:51
Awrel

XXX.XXX.183.52

Jooo amíci si taky mysleli, že očkování dětí už je passé a pak honem řešili co s epidemií spalniček :D

11.9.2019 20:13
Danko

XXX.XXX.73.208

Aj ja som ockoval , ja neodsudzujem ockovanie. Ale som prestal pretoze si myslim ze v dnesnej dobe uz nieje moralita v takom rozsahu nechcem povedat ze nebezpecna skor nedokaze udriet takou silou pretoze mnozstvo kralikov ake sa chovali v 80 desiatich rokoch je v porovnani z dnesnim obdobim asi 100 ku 30 percent . Takze vznik aj prenos je uplne iny. Skor si myslim ze je to ako z chorobou sialenich krav, potom,vtacia chripka, a teraz prasaci mor atd. Len kupovat rozne lieky antibiotika vitaminy a davat to zvieratam a potom nasledne sa to dostane do tela aj vam. Treba sa zamysliet aj nad tim. Farmaceuticke firmy su naj bohatsie firmy na svete. NIEJE BIO AKO BIO . Preto nechcem ockovat.

11.9.2019 20:18

Ale to je jen a jen na vás jestli chcete očkovat a nebo ne.Tady jsme vám naše zkušenosti napsali.

11.9.2019 20:46
borax

XXX.XXX.91.21

Danko napsal(a):
Aj ja som ockoval , ja neodsudzujem ockovanie. Ale som prestal pretoze si myslim ze v dnesnej dobe uz nieje moralita v takom rozsahu nechcem povedat ze nebezpecna skor nedokaze udriet takou silou pretoze mnozstvo kralikov ake sa chovali v 80 desiatich rokoch je v porovnani z dnesnim obdobim asi 100 ku 30 percent . Takze vznik aj prenos je uplne iny. Skor si myslim ze je to ako z chorobou sialenich krav, potom,vtacia chripka, a teraz prasaci mor atd. Len kupovat rozne lieky antibiotika vitaminy a davat to zvieratam a potom nasledne sa to dostane do tela aj vam. Treba sa zamysliet aj nad tim. Farmaceuticke firmy su naj bohatsie firmy na svete. NIEJE BIO AKO BIO . Preto nechcem ockovat.

Nikdo Vás tu nijak neovlivňuje, jestli očkovat či ne.
Samotná vakcína není až zas tak drahá.
Nestojí to za ten zmar , když ráno dáte králíkům krmivo a večer je jdete zakopat.

Zákazníka nezajímá jestli očkujete, nebo ne.
Míru rizika finanční újmy a tím případnou ztrátu zákazníka nesete Vy.
Já sám očkuji.

Jak myxomatozu, tak mor.
Samostatnými vakcínami s alespoň týdenním odstupem.
Na tyto nemoci mi cca 20 let nic neuhynulo.
Že by štěstí?

11.9.2019 20:50

No a sme doma...... Dám Vam jednu radu a zadarmo.: Nikdy nepodceňujte súpera !!! Dnes som naočkoval osobne 19 ks za 3Euro a 15 minut vlastnej prace... Pekný večer prajem...

11.9.2019 21:44

pasé?

to ani náhodou. mor je a bude, šíří se i druhý typ.

akorát on jde v takových vlnách, to nemoci dělají, šíří se když jsou někde vnímaví hostitelé, takže jeden chovatel může mít pocit, že mor je někde daleko nebo že to není tak strašné, prostě protože má zrovna štěstí a je mimo tu vlnu.

no a pak zakope všechno.

12.9.2019 20:19
Danko

XXX.XXX.73.208

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
pasé?

to ani náhodou. mor je a bude, šíří se i druhý typ.

akorát on jde v takových vlnách, to nemoci dělají, šíří se když jsou někde vnímaví hostitelé, takže jeden chovatel může mít pocit, že mor je někde daleko nebo že to není tak strašné, prostě protože má zrovna štěstí a je mimo tu vlnu.

no a pak zakope všechno.

Ani som nevedel ze je druhy tip virusu tipujem ze vakcina asi ani nebude nasiel som len ze v roku 2010 sa vo Francúzsku objavil nový variant vírusu s názvom vírus 2 králičej hemoragickej choroby (RHDV2).

RHD sa prvýkrát objavil v zime 1983 v provincii Ťiang-su v Čínskej ľudovej republike . Prvýkrát bol izolovaný a charakterizovaný SJ Liuom a kol . v roku 1984. [3] Čínske ohnisko rozšíril králik angory , ktorý pochádza z Európy . Do vypuknutia choroby zahynulo do deviatich mesiacov 14 miliónov domestikovaných králikov. [4]

V roku 1984 bol identifikovaný vírus, ktorý ochorenie spôsobil. Vírus sa rozšíril na západ a dosiahol sa v Európe v roku 1988. Vírus sa odvtedy objavil v Mexiku, na Kube , v Austrálii, na Novom Zélande, v USA a Kanade. [3] V roku 1992 Spojené kráľovstvo oznámilo svoj prvý prípad RHD u domácich výstavných králikov. Do konca 1990, RHD pretiahol do štyridsiatich krajín a stala sa endemická v divokých a divokých populácií králikov v Európe, Austrálii, na Novom Zélande a na Kube . [4] V Európe došlo k rýchlemu nárastu výskumu RHD z dôvodu dôležitosti komerčného šľachtenia králikov na výrobu mäsa a kožušín.

Prvý hlásený prípad v Spojených štátoch bol v Iowe 9. marca 2000. Medzi postihnuté plemená patrili Palominos a California Whites . Do 6. apríla 25 z 27 postihnutých králikov zomrelo na infekciu. Za účelom potlačenia choroby sa zostávajúce dva králiky usmrtili. Dva roky po objavení RHD sa na farmu neuvádzali žiadne nové introdukcie králikov a králiky naposledy odišli a / alebo sa vrátili na farmu v auguste 1999. USA zažili ďalšie ohniská RHD v roku 2001 ( Utah , Illinois , New York ) a 2005 ( Indiana ). [4

12.9.2019 20:41

vakcína proti druhému typu je už normálně k dispozici.

imunita není zkřížená, je potřeba očkovat proti každému typu zvlášť.

12.9.2019 20:48

Naštudované na nete , dobré a prax aká? Mizerná .... A očkovacie látky si inak hradí každý sám....Cez poisťovnu to ide iba v CCCP.....

12.9.2019 20:58

no tak kdo si očkovací látky neuhradí ať pak neskučí až mu to jednou všechno vychcípe

každý svého štěstí strojvůdce

12.9.2019 21:03

Chlapov čo praktizuju BIO - chovy ja poznám.... Predávam im očkovaný chovný materiál....

13.9.2019 07:00

Naštudované na nete , dobré a prax aká? Mizerná .... A očkovacie látky si inak hradí každý sám....Cez poisťovnu to ide iba v CCCP.....

Očkuji opakovaně proti klasickému moru a u řádně naočkovaných králíků monovalentní vakcínou jsem problém nikdy neměla.Proti novému moru jsem očkovala vloni a letos jen králíky na výstavy,ale i u nich mně vždy stačilo opakované očkování klasického moru.

13.9.2019 07:33

Reagoval som na nick. Danko. Jeho videnie a vyjadrenia načítane na nete nas nezaujímaju, teda mna určite nie... Za roky čo sa venujem králikom , je pre mna podstatná a smerodatná jedine osobná skúsenosť každého chovaťeľa... Ked miekto ani nevie, že existuje aj varianta moru RHD2 a že su dostune aj vakcíny ,je to jeho vizitka ... Súhlasím s Jivou, osobne preočkovavam monovalentnou vakcinou chovné kusy aj 3X ročne... pekný deň všetkým ...

13.9.2019 09:13

Tak lidé si myslí,že ušetří. Leckoho přesvědčí až vlastní zkušenost.My,co jsme mor zažily,si své práce a investice vážíme a víme,že se nám investice do očkování vyplatí.

13.9.2019 13:22
hona

XXX.XXX.192.253

jednou jsem nenaočkoval... Nějak jsem to ten rok nestihl a pochcípalo téměř všechno... Zbylo pár kousků... Nechal jsem je v domnění, že jsou odolní a že z nich bude nové stádo... Ovšem pak všichni koupení králíci chcípali také... Nakonec jsem vybil i ty přeživší, což se ukázalo coby dobrý krok, neboť zřejmě ten mor přenášeli těm novým... Od té doby mám opět klid...

16.9.2019 19:13
Pepa S

XXX.XXX.210.182

Neočkovat se určitě nevyplatí, stačí si propočítat cenu masa králíka a cenu vakcíny. Každý ale asi až dostane přes drž.. tak se teprve probere. Trochu problém je s RHD2 v oblastech kde chovatelé ještě nemají jasno zda se tam vyskytuje či ne. Pokud má někdo přehled o oblastech výskytu - dejte vědět tady ostatním .

19.9.2019 04:11
nehezacka1

XXX.XXX.210.144

Dobrý den, jsme ze severozápadních Čech, také jsme neočkovali, cca 15 let až do roku 2017 to mi pošlou na mor 120 kusů ušáků, byli jsme jediní koho to v okolí postihlo a od té doby již očkujeme, ono to očkování nestojí zase tak moc a je určitě lacinější než potom likvidace následků o psichycké újmě ani nemluvě.

19.9.2019 09:26
saluki

XXX.XXX.6.82

Dobré dopoledne, zrovna minulý týden mi přišel email o zrušení výstavy v Jevíčku z důvodu výskytu moru. Takže aktuální to bohužel stále je. Očkujte, a nebude :-)

24.5.2020 12:22
petr008

XXX.XXX.60.75

Prosím chovatele o zkušenosti s RHD2. V březnu jsem očkoval vakcímou mormyx pestorin. a včera jsem vezl na pitvu chovného plemenného samce. Podle veta uhynul na mor II. Dávám na veterinu na rozbor, jestli mi to tam potvrdí. Ostatní králíci zatím v pohodě. Máte někdo zkušenosti s RHD2? Je pravda, že proti němu účinkuje i vakcína Castorex? Nebo čím se proti tomu dá účinně očkovat? Díky.

24.5.2020 12:47

petr008 napsal(a):
Prosím chovatele o zkušenosti s RHD2. V březnu jsem očkoval vakcímou mormyx pestorin. a včera jsem vezl na pitvu chovného plemenného samce. Podle veta uhynul na mor II. Dávám na veterinu na rozbor, jestli mi to tam potvrdí. Ostatní králíci zatím v pohodě. Máte někdo zkušenosti s RHD2? Je pravda, že proti němu účinkuje i vakcína Castorex? Nebo čím se proti tomu dá účinně očkovat? Díky.

Pokud vím,tak bez speciálního rozboru se mor1 a 2 od sebe nerozezná.Na mor2 je vakcína,očkuje se už od 4 týdnů,ale spíš vidím problém v kombinované vakcíně.Sama s ní mám špatné zkušenosti a očkuji pouze monovalentní vakcíny.Pokud ale byl chovný samec už vícekrát očkovám proti moru,tak by mor dostat neměl.Na mor2 očkuji pouze výstavní králíky.Pokud se vícekrát naočkuje mor1,účinkuje i na mor2.Proti moru 2jsem očkovala vloni a letos,ale jinak celá léta očkuji pouze mor1 a bez problémů.Podle čeho soudíte úhyn na mor?

25.5.2020 08:50
petr008

XXX.XXX.76.218

Dobrý den, díky. Dal jsem králíka na pitvu a veterinář to určil podle plic.

25.5.2020 08:51
petr008

XXX.XXX.76.218

Ještě prosím dotaz, funuje vakcína Castorex i proti moru 2? Dá se na to spolehnout?

25.5.2020 11:58
mlckova

XXX.XXX.157.153

petr008 napsal(a):
Ještě prosím dotaz, funuje vakcína Castorex i proti moru 2? Dá se na to spolehnout?

No moji jsou na mor 2 očkovány pestorinem, udajně starší králíci, kteří jsou očkováni pravidelně na mor1 jsou odolněnjší, řekněme spíše méně vnímavější, ale rozhodně bych na to nesázela, náhoda je blbec, že ?!

25.5.2020 12:19
petr008

XXX.XXX.193.159

mlckova napsal(a):
No moji jsou na mor 2 očkovány pestorinem, udajně starší králíci, kteří jsou očkováni pravidelně na mor1 jsou odolněnjší, řekněme spíše méně vnímavější, ale rozhodně bych na to nesázela, náhoda je blbec, že ?!

Můj samec byl taky starší, pravidelně opakovaně očkovaný mormyx pestorin. Naposledy v březnu 2020. Doktor mně řekl, že mormyx pestorin je jem proti moru 1. Proti moru 2 nefunguje. Ale otázka je, zda vakcína Castorex funguje i proti RHDV2. Potřebuji to vědět jistě. Ví to prosím někdo? Díky.

25.5.2020 12:29

petr008 napsal(a):
Dobrý den, díky. Dal jsem králíka na pitvu a veterinář to určil podle plic.

Podle plic pozná mor,ale na určení o jaký se jedná se bere vzorek z jater.

25.5.2020 12:47

petr008 napsal(a):
Můj samec byl taky starší, pravidelně opakovaně očkovaný mormyx pestorin. Naposledy v březnu 2020. Doktor mně řekl, že mormyx pestorin je jem proti moru 1. Proti moru 2 nefunguje. Ale otázka je, zda vakcína Castorex funguje i proti RHDV2. Potřebuji to vědět jistě. Ví to prosím někdo? Díky.

Na mor2 je vakcína PESTORIN RHDV 2.Castorex je také jen proti moru1.Pokud se alespoň 3x naočkuje mor1 a králík si vytvoří dostatečné množství protilátek,chrání ho i proti moru2.Musí se ale očkovat správně a zdravá zvířata.Očkuji tak léta,hodně vystavuji a proti moru2 jsem zkusmo očkovala vloni 20 výstaváků.zbytek byl očkovaný jen proti moru1 a nesetkala jsem se se žádným problémem.

25.5.2020 13:34

Na mor2 je vakcína PESTORIN RHDV 2.Castorex je také jen proti moru1.Pokud se alespoň 3x naočkuje mor1 a králík si vytvoří dostatečné množství protilátek,chrání ho i proti moru2.Musí se ale očkovat správně a zdravá zvířata.Očkuji tak léta,hodně vystavuji a proti moru2 jsem zkusmo očkovala vloni 20 výstaváků.zbytek byl očkovaný jen proti moru1 a nesetkala jsem se se žádným problémem.

Tak , by som s vami a teoriou o viacnásobnom očkovaní monovalentnou vakcinou proti moru aj Súhlasil.... U mňa to funguje , no podotýkam, že po očkovaní combi vakcínou = mi vyskakovala u králikov atypická MIXA...

25.5.2020 14:22

Tak , by som s vami a teoriou o viacnásobnom očkovaní monovalentnou vakcinou proti moru aj Súhlasil.... U mňa to funguje , no podotýkam, že po očkovaní combi vakcínou = mi vyskakovala u králikov atypická MIXA...

Také mám s kombinovanou vakcínou špatné skušenosti.Objevil se mně po ní jak mor,tak mixa.Řadou veterinářů,kteří jsou výborní praktici a i chovatelé králíků,také není na očkování dopuručována.V případě velkého tlaku nákazy,že není spolehlivá.

25.5.2020 14:43
petr008

XXX.XXX.193.159

Podle plic pozná mor,ale na určení o jaký se jedná se bere vzorek z jater.

Dal jsem na rozbor i játra i plíce. Nejde mi to do hlavy. Několik chovatelů i vet mi potvrdili, že Castorex je i proti moru 2. A vetovi to potvrdil dodavatel. Tak jak je to vlastně?

25.5.2020 15:10

petr008 napsal(a):
Dal jsem na rozbor i játra i plíce. Nejde mi to do hlavy. Několik chovatelů i vet mi potvrdili, že Castorex je i proti moru 2. A vetovi to potvrdil dodavatel. Tak jak je to vlastně?

Jak to je nevím,ale v příbalovém letáku RHDV2 uveden není,ale jak už jsem psala je u vakcín částečně zkřížená imunita.Takže vakcína proti RHDV2 chrání častěčně i proti moru1 a naopak a čím vícekrát se naočkuje,tím více má králík protilátek.

25.5.2020 17:40
borax

XXX.XXX.91.21

Jak to je nevím,ale v příbalovém letáku RHDV2 uveden není,ale jak už jsem psala je u vakcín částečně zkřížená imunita.Takže vakcína proti RHDV2 chrání častěčně i proti moru1 a naopak a čím vícekrát se naočkuje,tím více má králík protilátek.

Tak to si nemyslím.
Je to úplně jiný druh moru.
Vícenásobné očkování nepomůže.
Je fakt , že se tady tvrdilo o Castorexu že zabírá na oba druhy moru.
Jen prý kvůli legislativnímu procesu to není zmíněno v příb.letáku.
Bůh ví jak to je.No očkováním Castorexem nic nepokazíte.
Třeba jde jen o konkurenční"kachnu".

25.5.2020 19:46

borax napsal(a):
Tak to si nemyslím.
Je to úplně jiný druh moru.
Vícenásobné očkování nepomůže.
Je fakt , že se tady tvrdilo o Castorexu že zabírá na oba druhy moru.
Jen prý kvůli legislativnímu procesu to není zmíněno v příb.letáku.
Bůh ví jak to je.No očkováním Castorexem nic nepokazíte.
Třeba jde jen o konkurenční"kachnu".

Budete se divit,ale vícenásobné očkování účinkuje dobře a už v počátku výskytu moru2 u nás se ukázalo,že naše vakcíny,řádně naočkované,jsou účinné i na mor2 a bylo právě doporučováno opakované očkování.On to není úplně jiný mor.Už v roce 2010 kdy se vyskytl v několika chovech u vakcinovaných králíků ve Francii se po urgentní vakcinaci šíření v chovech zastavilo a ukázalo se,že vakcinace původní vakcínou byla úspěšná.Patogenní RHDV viry jsou dokonce 3.

26.5.2020 08:14

Budete se divit,ale vícenásobné očkování účinkuje dobře a už v počátku výskytu moru2 u nás se ukázalo,že naše vakcíny,řádně naočkované,jsou účinné i na mor2 a bylo právě doporučováno opakované očkování.On to není úplně jiný mor.Už v roce 2010 kdy se vyskytl v několika chovech u vakcinovaných králíků ve Francii se po urgentní vakcinaci šíření v chovech zastavilo a ukázalo se,že vakcinace původní vakcínou byla úspěšná.Patogenní RHDV viry jsou dokonce 3.

Ono je ťažko národu , ktorý sa neočkuje ani proti chrípke , doporučovať viacnásobné očkovanie králikov... A ešte za to aj zaplaťiť, to až ked to začne "Kapať" .... Všetko je o ľudoch a o ich prioritách.

Přidejte reakci

Přidat smajlík