Dobrý den, prosím o radu. Dnes jsem zjistil, že již třetí samice mi kulhá na zadní nohy. Jedna ze samic již uhynula. Nevíte čím to může být po případě jak to léčit. Může to být spokejené z okocením? Ta první uhynula měsíc po okocení. Třetí se kotila dnes všechny mláďata uhynula protože neměla hnízdo. Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Granule jaké a jaké dáváte množství.Samice 3-4 týden po porodu může postihnout paréza,což souvisí s krmením.Pokud samice nepostaví hnízdo a tím pádem uhynou mláďata s krmením nesouvisí.A samice co kulhá je také po porodu?

Chovatel456
napsal(a):
Používám vojtěškové granule od firmy Troubecká hospodářská. Dva hrnky každý den. Ano všechny samice se okotily. Dnes uhynula i ta co se okotila včera. Mám ještě jednu která má třítýdenní mladé. Nevíte jak ji léčit, aby neuhynula. Děkuji
Jestli dáváte jen čistě vojtěškové granule ne granule výkrmové nebo pro březí a kojící samice,tak to mají samice málo energie.Navíc mohou mít málo vlákniny jelikož granule mají malé částice a to nestačí na posun tráveniny,pokud samice žerou málo sena - hrubé vlákniny.Kolik dáváte březím samicím a po porodu taho ovsa?

navíc vojtěška má úplně špatný poměr vápníku a fosforu. nějaké zkřehnutí kostí s následnou zlomeninou páteře je na takové monodietě klidně možné.
Georgi

XXX.XXX.168.10
To krmení je špatně!CHovám králíky skoro 40 let.Těch granulí je tam na mě strašně moc.Základem musí být vždy kvalitní seno.Ostatní je jenom přilepšení.Méně je někdy více.Stačí přilepšit jednou denně.V době výkrmu ráno a večer.Granulí stačí hrstka protože pak není možné ve střevě nic posouvat.Roztahání mlaďat po porodu nesouvisí přímo s krmením.
Já už určitou dobu se řídím heslem, že v jednoduchosti je síla. Krmím směsí z granulí od energysu, ječmene a ovsa 2-2-1 dílů. V zimě na dvou násobnou dávku jeden díl kukuřice. Složení měním podle toho co zůstává na dně krmítka, tzn že některou složku uberu a jinou přidán. Ten rozdíl, ale není zásadní. Sušené pečivo jsem úplně vyřadil jako i okus a všechny zbytky zeleniny. Ty radši povařím a dám se šrotem slepicím. Směs dávám ráno cca 100 g na kus i se senem a večer doplním jenom seno. Ráno jsou jesle u většiny prázdné. V létě pokud je co sekat tak dávám trávu, né však mokrou. Ne proto že bych se bál jim to dát, ale nechce se mi patlat s mokrou trávou a sekat v dešti už vůbec ne. Ráno trávu kterou nesežerou (i tu spod jeslí) vyhodím a dám trochu sena. V zimě je jediná výjimka kdy dostávají pamlsek. Je to na radu veterináře, když jsem chtěl po něm nějaké vitamíny tak mi řekl ať se vyprdnu na chemikálie a jednou za čas jim koupím zelí. Tak jsem ho poslechl a tak dvakrát nebo třikrát za měsíc koupím hlávku a králíci dostanou lupen zelí a zbytek opět dám slepicím. Nemám už problémy s enterokolitidou a králíčata dobře rostou. Protože jich dost prodávám, záleží mi na tom aby aby měl králík slušnou váhu a aby dobře vypadal. Kdysi jsem si myslel, že když jim dám víc krmení, tak lépe porostou (jako prase), ale omyl. Proto říkám střídmost, pravidelnost a jednoduchost.
Co se týče původního dotazu, připadá mi trochu chaotický. Tak jako i další nim založená vlákna.

napsal(a):
navíc vojtěška má úplně špatný poměr vápníku a fosforu. nějaké zkřehnutí kostí s následnou zlomeninou páteře je na takové monodietě klidně možné.
Vojtěška má hodně vápníku a málo fosforu,proto se krmí s otrubami,které mají poměr obrácený.