Dobry vecer vsem☺️ mam dotaz, dneska jsem byl u kamarada ktery krmi kralikum jenom zvlhcenou michanici. Nasrotovane: vojteskove seno, slama, jecmen, kukurici, psenicne otruby, cukrovarske rizky,sladovy kvet, plus nutrimix pro kraliky. Samozrejme vodu k piti. A pry nema zadne zbytky a veskere komponety rovnomerne zerou a neprezerou se jadra. Kralici to nadherne zraly, videl sem to navlastni oci.Bylo radost je pozorovat jak to krasne zerou. 😀 Je fakt, ze granule jsou taky michanice, akorat ze je to z granulovane. Ja chovam taky kraliky ale krmim klasicky, zkusenosti s timle krmenim nemam. Co si o tom myslite Vy? Je vhodne takle krmit kraliky? Budu rad za Vase zkusenosti a rady. 😉😀
Georgi

XXX.XXX.168.10
Krmení míchanice je z doby kdy jsem s králíky začínal, to bylo před 45let.Pokud někdo ten čas má a má možnosti tak tím určitě nic nezkazí. Pro mě je dneska snažší, z důvodu času , krmit granule. Velmi dobré zkušenosti mám s granulemi s antikokcidiostatiky.
Georgi
napsal(a):
Krmení míchanice je z doby kdy jsem s králíky začínal, to bylo před 45let.Pokud někdo ten čas má a má možnosti tak tím určitě nic nezkazí. Pro mě je dneska snažší, z důvodu času , krmit granule. Velmi dobré zkušenosti mám s granulemi s antikokcidiostatiky.
V jakém smyslu mate dobre zkusenosti ve zkrmovani granuli s lecivy?..kdysi dávno jsem to taky krmila,potom jsem o tom neco četla a přestala to krmit..a začala krmit granule bez léčiv..myslim,že mi ted králíci mnohem lépe rostou
Georgi

XXX.XXX.168.10
Od doby kdy jsem začal krmit granule s léčivy mi králíci lépe rostou.Tento týden jsem na toto téma mluvil s veterinářem a dozvěděl jsem se že pokud dodržíte ochranou dobu nemají kokcidiostatika žádný na vliv kvalitu masa.Krmím granule do 3 měsíců. Ono pokud používáte přípravky proti kokcidioze ve formě léků pak není mnohdy vliv na kvalitu masa nejlepší. Já jsem na začátku krmil granule bez léčiv potom přešel na granule s léčivy pro výkrm. Při porovnání krmením granulí s léčivy a bez léčiv je u mne dojem opačný.Porážím králíky ve věku 4 měsíců s váhou kolem 2,00kg masa.Nepočítám váhu hlavy.
Kokcidióza se jen tak sama neobjeví, pokud alespoň trochu dodržujete zoohygienu. Většinou si ji člověk zavleče nákupem krákíků, což se mi párkrát povedlo. Hodně chovatelů si průjem u králíčat spojuje právě s kokcidiózou (tím nemyslím vás ančovičko), přitom to má úplně jednoduší příčiny. Když jako kluk jsem měl průjem tak mi babička říkala ,,zase si něco špatného snědl, anebo si se přežral". Stejné je to i u králíků. Ať už se krmí granule s, nebo bez léčiva na růst to nemá vliv. Vidíte to sami u sebe, jeden tvrdí, že mu lépe rostou po granulích s léčivem a druhý, že co přestal tito granule krmit jsou na to králíci lépe. Já krmím obojí, objednávám energys bez léčiv, ale občas se stane prostě zapomenu objednat, tak nezbývá než koupit krmení ve výkupu kde jsou k mání granule pouze s léčivem. Přitom porovnáním skladba namíchaných složek je téměř totožná, ale energys je značka tak je o cca 120 kč dražší na 1q a když je to s léčivem tak ještě víc. Vtip je totiž v tom, že soustavným podáváním léčiv se králík stává rezistentním a tudíž v případě nakažením danou nemocí nemusí dostupná léčiva zabírat. Jinak si myslím, že podávání léčiva jako prevence je zbytečné.
Georgi, doufám, že jste myslel králíka v kuchyňské úpravě. Kdyby to bylo v mase, tak v živé váze by musel mít víc než sedm kilo. Nevím co chováte, ale vaše údaje se zdají trochu nereálné. Já ročně porážím kolem 150 králiků převážně ve věku 120-130 dnů a váze jakou popisujete jsem se nikdy nepřiblížil. A to jsem zkoušel křížit spoustu masných, ale i velkých plemen. Proto že králíky prodávám tak podle veterinárního zákona musím na těle ponechat hlavu. Vážím hned po stažení a vyvržení a váha se pohybuje od 1,7 do 1,9 kg. Takže průměr bude na 1,8 kg a když odečteme hlavu jsme na 1,6 kg.Ano někdy se vyskytne jedinec mohutnější, ale i tak na váhu dvou kil bez hlavy v daném věku nedosáhl.Přitom za posledních deset let jsem porazil víc než tisícpětset králíků.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Horal to napsal pěkně.Jen bych dodala.Každý králík má "své" kokcidie na které je zvyklý a pokud mu špatným krmením nerozhodíte ph zažívání, čímž umožníte jejich přemnožení a následný rozvoj kokcidiózy,nijak se neprojevují.Problém se projeví pokud si koupíte nového jedince který má také "svoje" kokcidie,ale jiné než má váš chov.Kokcidie jsou totiž velice variabilní a každý chov má "svoje" na které je zvyklý.
Nepřinesete si tedy kokcidiózu,ale jiné kokcidie na které vaši králíci zvyklí nejsou a tím pádem se u nich může kokcidióza projevit.Často se za kokcidózu vydává vše.co ani kokcidióza není.Třeba nedostatek vlákniny,ERE apod.
horal
napsal(a):
Kokcidióza se jen tak sama neobjeví, pokud alespoň trochu dodržujete zoohygienu. Většinou si ji člověk zavleče nákupem krákíků, což se mi párkrát povedlo. Hodně chovatelů si průjem u králíčat spojuje právě s kokcidiózou (tím nemyslím vás ančovičko), přitom to má úplně jednoduší příčiny. Když jako kluk jsem měl průjem tak mi babička říkala ,,zase si něco špatného snědl, anebo si se přežral". Stejné je to i u králíků. Ať už se krmí granule s, nebo bez léčiva na růst to nemá vliv. Vidíte to sami u sebe, jeden tvrdí, že mu lépe rostou po granulích s léčivem a druhý, že co přestal tito granule krmit jsou na to králíci lépe. Já krmím obojí, objednávám energys bez léčiv, ale občas se stane prostě zapomenu objednat, tak nezbývá než koupit krmení ve výkupu kde jsou k mání granule pouze s léčivem. Přitom porovnáním skladba namíchaných složek je téměř totožná, ale energys je značka tak je o cca 120 kč dražší na 1q a když je to s léčivem tak ještě víc. Vtip je totiž v tom, že soustavným podáváním léčiv se králík stává rezistentním a tudíž v případě nakažením danou nemocí nemusí dostupná léčiva zabírat. Jinak si myslím, že podávání léčiva jako prevence je zbytečné.
Georgi, doufám, že jste myslel králíka v kuchyňské úpravě. Kdyby to bylo v mase, tak v živé váze by musel mít víc než sedm kilo. Nevím co chováte, ale vaše údaje se zdají trochu nereálné. Já ročně porážím kolem 150 králiků převážně ve věku 120-130 dnů a váze jakou popisujete jsem se nikdy nepřiblížil. A to jsem zkoušel křížit spoustu masných, ale i velkých plemen. Proto že králíky prodávám tak podle veterinárního zákona musím na těle ponechat hlavu. Vážím hned po stažení a vyvržení a váha se pohybuje od 1,7 do 1,9 kg. Takže průměr bude na 1,8 kg a když odečteme hlavu jsme na 1,6 kg.Ano někdy se vyskytne jedinec mohutnější, ale i tak na váhu dvou kil bez hlavy v daném věku nedosáhl.Přitom za posledních deset let jsem porazil víc než tisícpětset králíků.
Skvěle napsáno!
Jen bych doplnil, pokud se po odstavu sníží dávka krmiva a postupně se začne přídávat, je to ku prospěchu.
Stačí , aby se odstavené mládě jen jednou přežralo a je konec.

Pekná debata k nedeľnej kávičke.. Súhlasím s jivou, prinesiete si niečo ine a tak sa vyskytne problem. Jak hovorí stara mudrosť, vec prežitia nie je vo veľkosti ale v prispôsobiťeľnosti na danne podmienky.
Na temu " super kralikov" si dovolím pár vecí podotknúť: Berme ako hodnotu pre polemiku, štandard prírastku u Hybrida ... Schvalne nemenujem, ač aj tu su mierne rozdiely ... no pre nás stačí ako štandard, denný priemer prírastku 35 gramov / na deň. Tak na farme v idealnom prostredí a pri super krmive sme na poražkovej váhe za cca 70 dní =70x35= 2450 pekné, výborné.... Tak a teraz poprosím , sa zamyslime všetci, až máte niekto taketo výsledky v svojej králikarni tak je to neskutočné... Jednoducho sa dá dostať , poviem moju skusenoť cca na 30 gramov pri dobrých jedincoch a spravnom krmení... Sa bežne pohybujem na 12 týždeň na vahe 2500 gr a su aj jedince a vrhy čo su aj lepšie.. Takýto králik sa dá poraziť a je to čista váha bez hlavy cca, 1,2-1,3 kg.. V podstate, ked by som to potiahol do 120 dní , jak georgi? Som na vahe 3600gr realne po zabití 1,8 kg... Zhrnutie, Horal máte pekné výsledky, reálne...

Dneska jsem schválně zvážila mladé ze dvou hnízd, narozené 15 a 16.11. Jedna samice jich měla 7, nejmenší má 2,4kg, největší 2,55, v druhém hnízdě jich bylo 9 a tam mají od 2,1 do 2,3, ale ty jsem všechny nevážila, vypadají tak nastejno. Samice jsou kříženky kaliforňáka s hylouf1 a samec je čistokrevný francouzský beran. Myslím, že aby tyhle váhy byly aspoň trochu objektivní, muselo by se vážit celé hnízdo. Taky by byl rozdíl ve váze masa hyly a králíka s velkýma ušima, mohutnou kostrou a těžkou kůží.
Pokud bych zvážila mladé od samice, co měla jen dvě mláďata, možná by byl výsledek ještě lepší.

Georgi

XXX.XXX.168.10
Používám křížence masných plemen kaliforňáka předtím vídeňák a VSS křížené ve třech generacích s německým obrovitým strakáčem. V poslední generaci jsem přidal BO jedné linii.V druhé linii je to německý obrovitý strakáč s křížencem BO a moravského modrého.Je to dané tím že převažuje krev velkých plemen křížená s masnými plemeny.Váha je opravdu ke 2kg.Možná že se podařilo vybrat jedince a jestli tyhle výsledky bude mít další generace nevím.Před čtrnácti dny jsem porážel dvě sedmikylové semice a čistého masa i z hlavou bylo 4,20kg.
A zase jsme u toho masa. Čistého masa by bylo sotva 1,5 kg. Jelikož jak uvádíte máte v tom převahu velkých plemen mají tudíž mohutnější kostru a to znamená větší podíl kostí. To co uvádíte jako čistého masa je králík v kuchyňské úpravě. Jak jsem psal králíky prodávám a tak musím dodržovat nějaké nařízení. Králík v kuchyňské úpravě se prodává stažený s hlavou a droby na trupu (srdce,ledviny,játra- plíce se odnímají jako nepoživatelná). Nohy se oddělují v kotnících anebo na přání zákazníka v kolínkách. V tomhle stavu je také vážím. Pokud je necháte delší dobu ve vodě, váha nabude třeba i o 200 gramů. Mnoho králíků jsem i vykosťoval ta moc dobře vím kolik kolik toho masa zůstane na stole.
Georgi
napsal(a):
Dobry den 😀 tak dneska jsem byl u kamarada co krmi kralikum jenom tu michanici, zabijeli sme 15 ks. Stari 3.5 mesice nejmensi mel vahu 1.65 kg a nejvetsi 1.83 kg. ☺️ to si myslim ze je nadhera teda😉😀 a premyslim ze do toho taky pujdu. Minimalne do te doby nez bude zelena vojteska 😀
Jezedak Mara
napsal(a):
Dobry den 😀 tak dneska jsem byl u kamarada co krmi kralikum jenom tu michanici, zabijeli sme 15 ks. Stari 3.5 mesice nejmensi mel vahu 1.65 kg a nejvetsi 1.83 kg. ☺️ to si myslim ze je nadhera teda😉😀 a premyslim ze do toho taky pujdu. Minimalne do te doby nez bude zelena vojteska 😀
To je Vaše volba.
Ve 3,5 měsíci má můj králík kolem 3 kil...v živé váze!!

Borax , to boli určite po vyvrhnutí... No ked to vieš je to brnkačka

Jednoduche, pre mňa v živom 3,30-3,60 v 14 týždnoch je na michanici senzačne.. Na hybrida z burzy je to huste ... Skusim ho napaliť aj ja Tak nejdem sa chváliť no stáva sa mi že pripúšťam moje 5. mesačné samice a maju váhu 4,5 kilo a viac
Nojo rejpalove, 😀 zadnej imaginarni kamarad ale opravdovej. A opravdu krmil jen michanici. Granule jsou taky michanice, je to normalni smes srotu zrnin a srotovane vojtesky. Akorat je to z granulovane. A kdyz je to sypke a zvlhci se to aby to kralikum neprasilo do nosu, zerou to nadherne. Myslite si co chcete Myli chovateli. Ale jde to. 😉😀 Ja do dneska krmil po staru. Vojteskove seno, jecmen, voda plus Amivit a Acidomid. Dnes poprve dostaly michanici a krasne si hatlaly.

Tak sleduji,že to je jak u rybářů,tááááááááááááákhle byl velkej a nakonec byl poloviční.Někteří jsou tak dobří,že mají lepší výsledky než u hyl ve velkochovu co jsem četla.

Dnes doveziem dva pytle obilia, pošrotujem a to bude papaničko... Horal ja chovám len Ni, KUVm a KALm ... Priznám sa robím aj medziplemené kríženie a dokonca trojplemené . Stačí?
napsal(a):
Tak sleduji,že to je jak u rybářů,tááááááááááááákhle byl velkej a nakonec byl poloviční.Někteří jsou tak dobří,že mají lepší výsledky než u hyl ve velkochovu co jsem četla.
Ja nevim, ze vy tu mate porad nutnost se handrkovat. Proste to tak je, 😉😀 a granule jsou jenom obycejna michanice. Protoze je sami delame v JZD. Takze o tom neco vim. Ja sem se ale tady v tomto tematu, ptal na tohle. A vy tu resite uplne jiny veci😉😀

Tyhle váhy, co tu se tu o nich dohadujeme, jsou strašně zkreslený. To že se v drobnochovu dosáhne lepšího výsledku u jednotlivých hnízd je reálné. Ale kdyby se zvážila mláďata za celý rok a spočítalo se na jaké ploše jsou králíci chovaní bude hyla mnohem lepší. Nejde přece srovnávat objektivně králíka, kterého připouštím 2x - 3x za rok, žere jako mlejn a mám ho ve velkém prostoru s hylou. Jednotlivě může samozřejmě dosáhnout některé hnízdo velmi dobrých výsledků, hlavně v živé váze, ale v přepočtu maso/rok/plocha/spotřeba krmiva, budou hyly mnohem lepší.
O váze svých králíků nemám důvod lhát a nemám ráda, když to tu někteří naznačují. Nicméně to pouze vypovídá o úrovni jednotlivých diskutujících.

Tak ja neviem , jak to mám pochopiť a vyjadriť slušne? No jednoducho sa nedá stále šlapať na plný plyn a mať senzačné výsledky a pritom chovný material je pofidernej a druhotriednej kategorie... Zázrak, mimozemske civilizácie a technologie sotva...Je fajn ked sa človek nadchne a venuje sa tomu čo ho baví, vtedy to je ideal.. No zase vieme aj že krivka nepustí, ideš do kopca a hore sa zastavíš a vrátiš dole..A tak do kola , ina cesta nieje .. Osobne som za roky praxe zažil , videl a choval všeličo. a je nás tu viac takýchto exemplarov... Netreba myslím menovať, Realita a scifi, potom sa to tu mieša a nie každý si vie urobiť svoj triezvy úsudok. A obraz fauny je obrazom diskutujúcich.....

napsal(a):
Tak ja neviem , jak to mám pochopiť a vyjadriť slušne? No jednoducho sa nedá stále šlapať na plný plyn a mať senzačné výsledky a pritom chovný material je pofidernej a druhotriednej kategorie... Zázrak, mimozemske civilizácie a technologie sotva...Je fajn ked sa človek nadchne a venuje sa tomu čo ho baví, vtedy to je ideal.. No zase vieme aj že krivka nepustí, ideš do kopca a hore sa zastavíš a vrátiš dole..A tak do kola , ina cesta nieje .. Osobne som za roky praxe zažil , videl a choval všeličo. a je nás tu viac takýchto exemplarov... Netreba myslím menovať, Realita a scifi, potom sa to tu mieša a nie každý si vie urobiť svoj triezvy úsudok. A obraz fauny je obrazom diskutujúcich.....
existuje hezké české přísloví : Podle sebe, soudím tebe.

napsal(a):
existuje hezké české přísloví : Podle sebe, soudím tebe.
Hmm, ženský pohľad... Budťe sama sebou...

nebojte, to jsem vždy.

Som počul, že sa to dá aj " Huliť "